Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος
Thor: The Dark World
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΆλαν Τέιλορ
ΠαραγωγήΚέβιν Φάιγκι
ΣενάριοΚρίστοφερ Γιοστ
Στίβεν ΜακΦίλι
Κρίστοφερ Μάρκους
ΙστορίαΝτον Πέιν
Ρόμπερτ Ρόντατ
Βασισμένο σεThor
των Σταν Λι
Λάρι Λίμπερ
Τζακ Κίρμπι
ΠρωταγωνιστέςΚρις Χέμσγουορθ
Νάταλι Πόρτμαν
Τομ Χίντλστον
Άντονι Χόπκινς
Στέλαν Σκάρσγκορντ
Ίντρις Έλμπα
Κρίστοφερ Έκλστον
Αντεουάλε Ακινουόγιε-Αγκμπάζε
Κατ Ντένινγκς
Ρέι Στίβενσον
Ζάκαρι Λίβαϊ
Ταντανόμπου Ασάνο
Τζέιμι Αλεξάντερ
Ρενέ Ρούσο
ΜουσικήΜπράιαν Τάιλερ
ΤραγούδιΜπράιαν Τάιλερ
ΦωτογραφίαΚρέιμερ Μόργκενθο
ΜοντάζΝταν Λίμπενταλ
Γουάιατ Σμιθ
ΕνδυματολόγοςWendy Partridge
Εταιρεία παραγωγήςMarvel Studios
ΔιανομήWalt Disney Studios Motion Pictures
Πρώτη προβολή22 Οκτωβρίου 2013 (Leicester Square)
8 Νοεμβρίου 2013 (Ηνωμένες Πολιτείες)
Διάρκεια112 λεπτά[1]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$170-272 εκατομμύρια[2][3]
Ακαθάριστα έσοδα$644.8 εκατομμύρια[4]
ΠροηγείταιThor (Thor franchise)
Iron Man 3 (MCU franchise)
ΈπεταιThor: Ragnarok (Thor franchise)
Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα (MCU franchise)

Το Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος (πρωτότυπος τίτλος: Thor: The Dark World) είναι αμερικάνικη ταινία με υπερήρωες παραγωγής 2013, βασισμένη στον ομώνυμο χαρακτήρα των Marvel Comics. Την παραγωγή της ταινίας ανέλαβαν τα Marvel Studios και τη διανομή η Walt Disney Studios Motion Pictures. Αποτελεί συνέχεια της ταινίας του 2011 Thor και την όγδοη ταινία του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel (MCU). Την ταινία σκηνοθέτησε ο Άλαν Τέιλορ, ενώ το σενάριο έγραψαν ο Κρίστοφερ Γιοστ και το συγγραφικό δίδυμο Κρίστοφερ Μάρκους και Στίβεν ΜακΦίλι.[5] Σε αυτήν πρωταγωνιστεί ο Κρις Χέμσγουορθ ως Θορ, πλαισιωμένος από τους Νάταλι Πόρτμαν, Τομ Χίντλστον, Άντονι Χόπκινς, Στέλαν Σκάρσγκορντ, Ίντρις Έλμπα, Κρίστοφερ Έκλστον, Αντεουάλε Ακινουόγιε-Αγκμπάζε, Κατ Ντένινγκς, Ρέι Στίβενσον, Ζάκαρι Λίβαϊ, Ταντανόμπου Ασάνο, Τζέιμι Αλεξάντερ και Ρενέ Ρούσο. Στο Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος, ο Θορ συμμαχεί με τον Λόκι για να σώσει τα Εννέα Βασίλεια από τα Σκοτεινά Ξωτικά.

Η ανάπτυξη του Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011, όταν ο παραγωγός Κέβιν Φάιγκι ανακοίνωσε τα σχέδια για μία συνέχεια της πρώτης ταινίας Thor που θα ακολουθούσε τα γεγονότα της crossover ταινίας Οι Εκδικητές (2012). Τον Ιούλιο, ο σκηνοθέτης της ταινίας Thor, Κένεθ Μπράνα, αποχώρησε από το πρότζεκτ. Οι Μπράιαν Κερκ και Πάτι Τζένκινς θεωρήθηκαν πιθανοί αντικαταστάτες του πριν προσληφθεί ο Τέιλορ τον Ιανουάριο του 2012. Μέχρι τον Αύγουστο του 2012 συμπληρώθηκε ολόκληρο το καστ, με τις προσλήψεις των Έκλστον και Ακινουόγιε-Αγκμπάζε για τους ρόλους των κακών. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2012 στο Σάρρεϋ της Αγγλίας και συνεχίστηκαν σε Ισλανδία και Λονδίνο πριν ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2012. Ο Τέιλορ ήθελε η ταινία να είναι πιο προσγειωμένη από την πρώτη, εμπνεόμενος από τη δουλειά του στην τηλεοπτική σειρά Game of Thrones. Προσέλαβε τον Κάρτερ Μπέργουελ για να συνθέσει τη μουσική της ταινίας, αλλά η Marvel τον αντικατέστησε με τον Μπράιαν Τάιλερ.

Η ταινία Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος έκανε πρεμιέρα στο Leicester Square του Λονδίνου στις 22 Οκτωβρίου 2013, ενώ κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 8 Νοεμβρίου 2013, ως μέρος της Δεύτερης Φάσης του MCU. Στην Ελλάδα η ταινία κυκλοφόρησε στις 21 Νοεμβρίου 2013.[6] Η ταινία σημείωσε εμπορική επιτυχία αποφέροντας έσοδα πάνω από $644 εκατομμύρια παγκοσμίως και γινόμενο η δέκατη ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις για το 2013, αλλά έλαβε μικτές κριτικές. Επαινέθηκε για τις ερμηνείες των Χέμσγουορθ και Χίντλστον, τα οπτικά εφέ και τις σκηνές δράσης της, αλλά επικρίθηκε για την επιλογή του κακού και για την έλλειψη βάθους. Αναδρομικά, ο Τέιλορ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του με την ταινία, δηλώνοντας πως στο στόαδιο της μετά-παραγωγής, η Marvel την τροποποίησε ουσιαστικά από το αρχικό όραμα που εκείνος είχε για εκείνην. Μια τρίτη ταινία σκηνοθετημένη από τον Τάικα Γουαϊτίτι, Thor: Ragnarok, κυκλοφόρησε το 2017, ενώ μια τέταρτη με τίτλο Thor: Love and Thunder είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει στις 8 Ιουλίου 2022.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αιώνες πριν, ο πατέρας του Όντιν, Μπορ, βρίσκεται σε πόλεμο με τα Σκοτεινά Ξωτικά και τον αρχηγό τους, Μάλεκιθ, ο οποίος επιδιώκει να εξαπολύσει το όπλο Αιθέρας στα εννέα βασίλεια. Μετά τη νίκη του, ο Μπορ παγιδεύει τον Αιθέρα στον κόσμο του Σβάρταλχαϊμπ πιστεύοντας πως δεν επιβίωσε κανείς από τα Σκοτεινά Ξωτικά. Ωστόσο, ο Μάλεκιθ και μερικά Ξωτικά κατάφεραν να το σκάσουν.

Στο παρόν, ο Λόκι φυλακίζεται για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στην Γη,[N 1] ενώ ο Θορ μαζί με τους συμπολεμιστές του, απωθεί τους επιδρομείς από το Βάναχαϊμ επαναφέροντας την ειρήνη στα Εννέα Βασίλεια μετά την επανακατασκευή της Μπάιφροστ, η οποία καταστράφηκε πριν δύο χρόνια.[N 2] Οι Ασγκαρντιανοί μαθαίνουν πως η Σύγκλιση, ένα σπάνιο φαινόμενο ευθυγράμμισης των Εννέα Βασιλείων, πρόκειται να συμβεί σύντομα και όσο πλησιάζει, σχηματίζονται τυχαίες πύλες που ενώνουν τους κόσμους.

Στο Λονδίνο, η Δρ. Τζέιν Φόστερ και η Ντάρσι φτάνουν σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο όπου έχουν εμφανιστεί τέτοιες πύλες. Η Φόστερ μεταφέρεται καταλάθος μέσω μιας πύλης σε έναν άλλο κόσμο και μολύνεται από τον Αιθέρα. Ο Χέιμνταλ ειδοποιεί τον Θορ πως δεν μπορεί πια να τη δει, κάνοντάς τον να επιστρέψει στη Γη. Όταν την βρίσκει, η Φόστερ απελευθερώνει ακούσια υπερφυσική δύναμη κι ο Θορ την πηγαίνει μαζί του στο Άσγκαρντ. Ο Όντιν, αναγνωρίζοντας τον Αιθέρα, προειδοποιεί πως ο Αιθέρας δεν θα σκοτώσει μόνο τη Φόστερ αλλά και πως η επιστροφή του προαναγγέλλει μια καταστροφική προφητεία.

Ο Μάλεκιθ, ξυπνώντας από την απελευθέρωση του Αιθέρα, επιτίθεται στο Άσγκαρντ. Κατά τη μάχη, ψάχνεί τη Φόστερ διαισθανόμενος πως έχει τον Αιθέρα. Η Φρίγκα σκοτώνεται στην προσπάθειά της να προστατέψει τη Φόστερ και ο Μάλεκιθ τρέπεται σε φυγή χωρίς τη Φόστερ. Παρά τις εντολές του Όντιν να μην εγκαταλείψει το Άσγκαρντ, ο Θορ αναζητά τη βοήθεια του Λόκι, ο οποίος γνωρίζει ένα μυστικό πέρασμα προς το Σβάρταλχαϊμ. Εκεί θα χρησιμοποιήσουν τη Φόστερ ως δόλωμα για να αντιμετωπίσουν τον Μάλεκιθ. Ως αντάλλαγμα για τη βοήθειά του, ο Θορ υπόσχεται στον Λόκι πως θα τον αφήσει να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο της μητέρας τους.

Φτάνοντας στο Σβάρταλχαϊμ, ο Λόκι ξεγελάει τον Μάλεκιθ στο να τραβήξει τον Αιθέρα έξω από τη Φόστερ, αλλά η προσπάθεια του Θορ να τον καταστρέψει αποτυγχάνει και ο Μάλεκιθ ενώνεται με τον Αιθέρα. Φεύγει με το διαστημόπλοιό του, ενώ ο Λόκι τραυματίζεται θανάσιμα στη μάχη. Πριν πεθάνει, ο Θορ του υπόσχεται πως θα πει στον πατέρα τους για τη θυσία του. Αργότερα, ο Θορ και η Φόστερ ανακαλύπτουν μια πύλη σε μια κοντινή σπηλιά και περνώντας μέσα από αυτήν φτάνουν στο Λονδίνο, όπου επανενώνονται με τη Ντάρσι και τον Δρ. Έρικ Σέλβιγκ. Μαθαίνουν πως ο Μάλεκιθ σχεδιάζει να επαναφέρει τα Σκοτεινά Ξωτικά στην εξουσία με την απελευθέρωση του Αιθέρα κατά την αποκορύφωση της Σύγκλισης. Ο Θορ αντιμετωπίζει τον Μάλεκιθ και στη συνέχεια βοηθάει να τον μεταφέρουν με τον επιστημονικό εξοπλισμό του Σέλβιγκ στο Σβάρταλχαϊμ, όπου συνθλίβεται από το διαστημόπλοιό του.

Ο Θορ επιστρέφει στο Άσγκαρντ όπου απορρίπτει την προσφορά του Όντιν να πάρει τον θρόνο, ενώ του λέει για τη θυσία του Λόκι. Καθώς ο Θορ φεύγει για να επιστρέψει στη Γη, ο Όντιν μεταμορφώνεται στον Λόκι αποκαλύπτοντας πως είναι ζωντανός και βρίσκεται στο Άσγκαρντ, υποδυόμενος τον Όντιν.

Στις σκηνές μετά τους τίτλους τέλους, ο Βόλσταγκ και η Σιφ επισκέπτονται τον Συλλέκτη εμπιστεύοντάς τον να διαφυλάξει τον Αιθέρα, καθώς το Τεσσαράκτιο βρίσκεται ήδη στο Άσγκαρντ και δεν θα ήταν σοφό να υπάρχουν δύο Λίθοι της Αιωνιότητας στο ίδιο μέρος. Όταν φεύγουν, ο Συλλέκτης εκφράζει την επιθυμία του να αποκτήσει και τους άλλους πέντε λίθους, ενώ πίσω στη Γη, ο Θορ επανενώνεται με τη Φόστερ.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κρις Χέμσγουορθ ως Θορ:
    Ο διάδοχος του θρόνου του Άσγκαρντ, βασισμένος στην ομώνυμη θεότητα της Νορβηγικής μυθολογίας.[8] Ο Χέμσγουορθ δήλωσε πως η ταινία αντιμετωπίζει άλυτα θέματα σχετικά με τις σχέσεις του Θορ από προηγούμενες ταινίες: «Για τον Θορ και τη Τζέιν, υπάρχουν κάποια αναπάντητα ερωτήματα, αφού εμφανώς δεν πέρασε να τη δει και να μιλήσει μαζί της στους Εκδικητές. Ο Θορ ίσως θα πρέπει να δώσει κάποιες εξηγήσεις πάνω σε αυτό. Και με τον Λόκι, φτάνουμε στα όρια της σύγκρουσής μας με όλα όσα συνέβησαν από τον Thor μέχρι τους Εκδικητές μέχρι σήμερα».[9] Ο Χέμσγουορθ πρόσθεσε: «Το ταξίδι του Θορ πιστεύω συνεχίζεται κυρίως από εκεί που τον αφήσαμε στην πρώτη ταινία Thor. Το να πάρει τον θρόνο... και τώρα καταλαβαίνει τις ευθύνες που συνοδεύουν μια τέτοια εξέλιξη. Επίσης, ο Άλαν [Τέιλορ] μιλάει συνεχώς για τη σκοτεινή πλευρά αυτής της ευθύνης και τα μυστικά του να είσαι βασιλιάς ή σε πολιτικό επίπεδο, σχετικά με το τι πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος και το τι θέλει να γνωρίζει».[10] Ο Χέμσγουορθ διασκέδασε ιδιαιτέρως με τον ρόλο του Θορ σε αυτή την ταινία καθώς ήταν σε θέση να «... τον διαχωρίσει από τη θεϊκή του υπόσταση και να βρει τις ανθρώπινες ιδιότητές αλλά και την ευάλωτη πλευρά του».[11]
  • Νάταλι Πόρτμαν ως Τζέιν Φόστερ:
    Μία αστροφυσικός και το ερωτικό ενδιαφέρον του Θορ,[12] την οποία ο Θορ μεταφέρει από τη Γη στο Άσγκαρντ όταν μολύνεται από μια μυστηριώδη ενέργεια.[13] Ο παραγωγός Κέβιν Φάιγκι είπε: «Καθώς ο Θορ ήταν σαν ψάρι έξω από νερό στη Γη στις δύο πρώτες ταινίες (Thor και Εκδικητές), αυτή τη φορά η Τζέιν είναι αυτή που είναι σαν ψάρι έξω από το νερό στο Άσγκαρντ».[14] Η Πόρτμαν πρόσθεσε: «Ήταν μια εντελώς διαφορετική περιπέτεια αυτή τη φορά. Επειδή η Τζέιν είναι σαν ψάρι έξω από νερό. Δεν ήθελα να το κάνω σαν το Μπιλ και Τεντ ή σαν το στερεότυπο ενός κοριτσιού της επαρχίας που ξαφνικά βρίσκεται στη χώρα του Σαίξπηρ».[15] Η Πόρτμαν είπε επίσης πως η ταινία βρίσκει την Τζέιν σε μία διαφορετική φάση της ζωής της: «Η Τζέιν έχει μετακομίσει, έτσι τώρα πια βρίσκεται στο Λονδίνο και όχι στη Σάντα Φε. Προφανώς έχει ξεπεράσει το να της λείπει ο Θορ και το να είναι αναστατωμένη μαζί του που δεν ήρθε να της κτυπήσει την πόρτα όταν βρισκόταν στον πλανήτη της. Σίγουρα το ξεπερνάει αυτό και προσπαθεί να προχωρήσει παρακάτω».[16] Η σύζυγος του Χέμσγουορθ, Έλσα Πατάκι, αντικατέστησε την Πόρτμαν στην μετά τους τίτλους τέλους σκηνή όπου ο Θορ και η Τζέιν φιλιούνται, αφού η Πόρτμαν δεν μπορούσε να παρευρεθεί στο γύρισμα λόγω σύγκρουσης προγραμματισμού.[17]
  • Τομ Χίντλστον ως Λόκι:
    Ο θετός αδελφός του Θορ και η νέμεσίς του, βασισμένος στην ομώνυμη θεότητα, ο οποίος σχηματίζει μια δύσκολη συμμαχία με τον Θορ εναντίον των Σκοτεινών Ξωτικών.[18][19][20] Σχετικά με το πού επιθυμούσε να πάει τον χαρακτήρα στην ταινία, ο Χίντλστον είπε: «Θα μου άρεσε να τον πάω [τον Λόκι] στον απόλυτο δικό του πάτο. Θα μου άρεσε να τον δω υποχωρεί, ουσιαστικά, στα σκοτεινά του ένστικτα. Τότε, έχοντας φτάσει σε αυτόν τον πάτο, να επέστρεφε. Πιστεύω πως η μαγεία για μένα το να παίζω τον Λόκι είναι αυτή, στην ιστορία της μυθολογίας και των κόμικ και των Σκανδιναβικών μύθων, συνεχώς χορεύει πάνω σε αυτή τη λεπτή γραμμή της σκοτεινής πλευράς και της λύτρωσης».[21] Ο Χίντλστον θυμάται: «Όταν συνάντησα τον Άλαν [Τέιλορ], με ρώτησε πώς θα μπορούσα να ξαναπαίξω τον Λόκι χωρίς να επαναλαμβάνομαι και θυμάμαι να μιλάω για αυτό με τον Κέβιν Φάιγκι, όταν βρισκόμασταν στην περιοδεία για την προώθηση των Εκδικητών. Είπα 'ΟΚ, έχουμε δει τον Θορ και τον Λόκι να είναι αντίπαλοι για δύο ταινίες. Θα ήταν συναρπαστικό να τους βλέπαμε να παλεύουν ο ένας στο πλευρό του άλλου. Ήμουν ο κακός δύο φορές, έτσι δεν μπορώ να το ξανακάνω αυτό, αλλιώς δε θα έπρεπε να βρίσκομαι στην ταινία. Έτσι θα πρέπει να βρούμε έναν καινούριο ρόλο για μένα να παίξω'».[22]
  • Άντονι Χόπκινς ως Όντιν:
    Ο βασιλιάς του Άσγκαρντ, πατέρας του Θορ και θετός πατέρας του Λόκι, βασισμένος στην ομώνυμη θεότητα,[23] ο οποίος δεν εγκρίνει το να βρίσκεται η Τζέιν Φόστερ στο Άσγκαρντ.[13][14] Σχετικά με τη σχέση του Θορ με τον πατέρα του, ο Χέμσγουορθ είπε: «Η σύγκρουση μεταξύ του Θορ και του Όντιν ήταν τόσο απίθανη στην πρώτη ταινία... έτσι, σίγουρα διαφωνούν όπως πιστεύω πως πάντα θα το κάνουν σε διάφορες περιστάσεις, αλλά υπάρχει ένας πολύ μεγαλύτερος σεβασμός μεταξύ τους. Έτσι γίνεται, πιστεύω, ένας πιο ώριμος διάλογος, αλλά διακυβεύονται πολλά περισσότερα αυτή τη φορά επίσης. Δεν έχει να κάνει απλά με τα εγώ τους, ολόκληρο το σύμπαν βρίσκεται σε κίνδυνο».[10] Σχετικά με την προσέγγισή του στον ρόλο, ο Χόπκινς είπε: «Απλά υποδύομαι τον Όντιν σαν ένα ανθρώπινο ον, με ίσως λίγο περισσότερη διάσταση. Άφησα γενειάδα, εντυπωσιακή ελπίζω εμφάνιση για τον ρόλο και, το κρατάω όσο πιο αληθινό γίνεται».[16]
  • Στέλαν Σκάρσγκορντ ως Έρικ Σέλβιγκ:
    Ο μέντορας και συνάδελφος της Φόστερ.[24] Ο Σκάρσγκορντ είπε πως η ταινία βρίσκει τον Σέλβιγκ σε μια «διαταραγμένη λειτουργία» εξηγώντας αναφερόμενος στις δοκιμασίες που πέρασε ο χαρακτήρας του στους Εκδικητές: «Το να έχεις έναν θεό μέσα στο κεφάλι σου, δημιουργεί κάποια ψυχολογικά προβλήματα».[25]
  • Ίντρις Έλμπα ως Χέιμνταλ:
    Ο Ασγκαρντιανός φρουρός της γέφυρας Μπάιφροστ που βλέπει και ακούει τα πάντα, βασισμένος στη μυθολογική θεότητα με το ίδιο όνομα.[26] Ο Έλμπα είπε πως ο ρόλος του σε αυτή την ταινία θα είναι μεγαλύτερος: «Στη νέα ταινία πρόκειται να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον Χέιμνταλ τον Ασγκαρντιανό, όπως επίσης και το ίδιο το Άσγκαρντ. Δεν μπορώ να πω πολλά, αλλά η εξάπλωση του Θορ στον κόσμο του θα είναι τεράστια. Ο δικός μου ρόλος ήταν πολύ μικρός και λειτουργικός στην πρώτη ταινία».[27]
  • Κρίστοφερ Έκλστον ως Μάλεκιθ:
    Ο ηγέτης των Σκοτεινών Ξωτικών του Σβάρταλχαϊμ.[28] Σχετικά με τα κίνητρα του Μάλεκιθ, ο Έκλστον είπε: «Υπάρχει μια κάποιου είδους τραγική ποιότητα σε αυτό που θέλει να κάνει. Επειδή έχει χάσει τη γυναίκα του, έχει χάσει τα παιδιά του. Έχει χάσει τα πάντα. Κι επιστρέφει για εκδίκηση. Και το μέσο του για αυτήν την εκδίκηση είναι ο Αιθέρας. Αν κρατηθεί από αυτό, είναι παντοδύναμος».[29] Συνεχίζοντας: «...υπάρχουν πολλά είδη εκδίκησης. Μια ατάκα λέει 'Όταν αποζητάς εκδίκηση, φρόντισε να σκάψεις δύο λάκκους'. Έκανα μία ταινία με τον τίτλο Revengers Tragedy, όπου υποδύθηκα έναν τύπο με το όνομα Βιντίτσι (Vindici) - από τη λέξη 'vindictive' (εκδικητικός) - και ο οποίος ήταν ο ορισμός της εκδίκησης. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο, αυτό ήταν που έπρεπε να σκεφτώ: το πώς η εκδίκηση μπορεί να σε κάνει απόλυτα μονομανή - παρόλο που εξακολουθείς να προσπαθείς να το κάνεις να δείχνει εντελώς καθοδηγούμενο από κάποιο κίνητρο. Είναι απλά η προσωποποίηση του κινηματογραφικό κακού».[22] Ωστόσο, ο Τέιλορ δήλωσε πως αρκετές σκηνές που αναφέρονταν στην ιστορία του Μάλεκιθ έπρεπε να αφαιρεθούν από την ταινία για να γίνει πιο αποτελεσματική.[30] Ο Έκλστον αποκάλυψε πως μιλάει μια γλώσσα που επινοήθηκε για την ταινία εξηγώντας: «Η γλώσσα των Ξωτικών βασίζεται σίγουρα σε Ευρωπαϊκές γλώσσες. Πιστεύω πως πιθανότατα υπάρχουν λίγα Φινλανδικά σε αυτήν. Έχει τη λογική της και τον ρυθμό της. Έχει επίσης πολλές συλλαβές και είναι πολύ δύσκολο να τη μιλήσεις ενώ παραμένεις φυσικός. Ήταν μια πολύ συγκεκριμένη πρόκληση για εμάς, αλλά ελπίζω πως δίνει στην ταινία πολυπλοκότητα και ποικιλία».[16] Ο Έκλστον είπε επίσης πως χρειαζόταν έξι ώρες για την εφαρμογή του μακιγιάζ που απαιτούσε ο χαρακτήρας, και 45 λεπτά για τη στολή του.[29]
  • Αντεουάλε Ακινουόγιε-Αγκμπάζε ως Άλγκριμ/Τρισκατάρατος:
    Σκοτεινό Ξωτικό και ο έμπιστος και πιστός υπολοχαγός του Μάλεκιθ, ο οποίος μεταμορφώνεται σε ένα τερατώδες πλάσμα, τον Τρισκατάρατο, με σκοπό να καταστρέψει τον Θορ.[31][32] Ο Ακινουόγιε-Αγκμπάζε περιέγραψε τον Άλγκριμ ως «μία συγχώνευση ταύρου με ένα πλάσμα από λάβα. Έχει ζωώδεις τάσεις, αλλά με αυτή την ακόρεστη και ασταμάτητη δύναμη. Ως ηθοποιός, αυτό είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα με τα οποία μπορείς να ταυτιστείς. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως πιθανότατα είσαι το πιο ισχυρό πράγμα που μπορείς να φανταστείς. Και πρέπει να γίνεις αυτό. Δεν μπορείς να προσποιηθείς, έτσι ώστε όταν θα φτάσει η ώρα να αναμετρηθείς με τον Θορ, να μοιάζει αληθινό».[33] Ο Ακινουόγιε-Αγκμπάζε δήλωσε πως απαιτούνταν τρεις ώρες καθημερινά για την εφαρμογή του μακιγιάζ του χαρακτήρα και πως έπρεπε να φορέσει βαρέως τύπου προσθετικά εξηγώντας: «Η στολή ζύγιζε περίπου 18 κιλά. Είμαι σίγουρος πως θα υπάρχει αρκετή προσθήκη CGI αλλά ένα 80% του αποτελέσματος ήμουν απλά εγώ μέσα σε αυτή τη στολή».[33] Σχετικά με τον χαρακτήρα, ο Ακινουόγιε-Αγκμπάζε είπε: «Υποθέτω πως ο Άλγκριμ και ο Τρισκατάρατος θα μπορούσαν να είναι η πεμπτουσία του κακού, αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτό που εγώ αντιλαμβάνομαι ως η περιφρόνηση και τα θύματα της ιστορίας. Είναι τα ξωτικά που βασικά έχουν χάσει τον πλανήτη τους και το γένος τους εξαιτίας ενός άλλου γένους, τους Ασγκαρνιανούς. Εδώ έχουμε έναν άντρα/εξωγήινο ο οποίος βάζει έναν ευγενή σκοπό πάνω από τη δική του ζωή και πιστεύω υπάρχει κάτι που μπορεί να εμπνεύσει γύρω από αυτό, επειδή κοιτάει τη μεγαλύτερη εικόνα και βλέπει τον εαυτό του ως ένα μέσο για την επίτευξη αυτού ου στόχου». Ο Ακινουόγιε-Αγκμπάζε πρόσθεσε: «Δούλεψα μαζί με τον σκηνοθέτη Άλαν Τέιλορ στην προσπάθεια να διατηρηθεί η ανθρωπιά του Άλγκριμ καθ'όλη τη μεταμόρφωσή του σε Τρισκατάρατο, έτσι ώστε ακόμα κι όταν θα βλέπεις το τέρας, να μπορείς ακόμα να τον συνδέσεις με την ύπαρξη του Άλγκριμ μέσα του. Συμβολικά, το κάναμε αυτό διατηρώντας τα ίδια μπλε μάτια και στους δυο».[16]
  • Κατ Ντένινγκς ως Ντάρσι Λούις:
    Μια πολιτική επιστήμονας που κάνει την πρακτική της με τη Φόστερ.[32][34] Ο ρόλος της επεκτάθηκε στη δεύτερη ταινία και δεν αποτελεί μόνο τη βοηθό που εξυπηρετούσε ως η κωμική ανακούφιση στην πρώτη ταινία Thor.[35] Η Ντένινγκς είπε πως ο χαρακτήρας της είναι «πραγματικά άσχετος με την επιστήμη στην πρώτη ταινία. Στη δεύτερη δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον, αλλά εξακολουθεί να μην γνωρίζει τίποτα γύρω από αυτό. Αγαπά την Τζέιν και θέλει πραγματικά να είναι μαζί με τον Θορ. Αποτελεί τη δική της μικρή σαπουνόπερα, την οποία παρακολουθεί».[34]
  • Ρέι Στίβενσον ως Βόλσταγκ:
    Μέλος των Τριών Πολεμιστών, μιας ομάδας τριών Ασγκαρντιανών που λατρεύουν την περιπέτεια και βρίσκονται ανάμεσα στους πιο κοντινούς συντρόφους του Θορ. Είναι γνωστός τόσο για την πλούσια όρεξή του όσο και για τον μεγάλο του όγκο.[36] Σχετικά με τον χαρακτήρα, ο Στίβενσον είπε: «Έχει μια καρδιά ίση με το μέγεθος ενός πλανήτη, είναι σαν ένα μεγάλο παιδί».[16] Για τον ρόλο του Βόλσταγκ στην ταινία, είπε: «Ο Βόλσταγκ αγωνίζεται, [οι Τρεις Πολεμιστές] μάχονται για την εστία και την πατρίδα τους όσο και για την ίδια την ιδέα του Άσγκαρντ. Εκεί είναι που έχει το θέμα». Εξηγώντας: «Γνωρίζει πολύ καλά το πόσο δυνητικά απειλητικός είναι αυτός ο νέος εχθρός, τόσο για την πατρίδα του όσο και στο πεδίο της μάχης».[37]
  • Ζάκαρι Λίβαϊ ως Φάντραλ:
    Μέλος των Τριών Πολεμιστών, ο οποίος προσδιορίζεται ως ένας ανεπανόρθωτος swashbuckler και ρομαντικός.[38] Ο Λίβαϊ αντικατέστησε τον Τζος Ντάλας, ο οποίος είχε υποδυθεί τον Φάντραλ στην πρώτη ταινία, εξαιτίας των δεσμεύσεων του Ντάλας στην τηλεοπτική σειρά Once Upon a Time. Ο Λίβαϊ θα υποδυόταν τον Φάντραλ από την πρώτη ταινία, αλλά τελικά αποχώρησε λόγω των δεσμεύσεών του στην τηλεοπτική σειρά Πράκτορας... Στο Τσακ.[39] Ο Λίβαϊ συνέκρινε τον χαρακτήρα με αυτόν του Φλιν Ράιντερ, του χαρακτήρα στον οποίο χάρισε τη φωνή του στην ταινία κινουμένων σχεδίων Μαλλιά Κουβάρια: «Ο Φάντραλ κατά κάποιο τρόπο είναι παρόμοιος με τον Ράιντερ... Είναι σαν ένας αδίστακτος γόης. Είναι σαν τον Έρολ Φλιν. Αγαπάει τις κυρίες, όπως κι εγώ».[40] Σχετικά με τη δυναμική των Τριών Πολεμιστών, ο Λίβαϊ είπε: «Οι Τρεις Πολεμιστές είναι εδώ για να στηρίξουν τον Θορ. Είμαστε οι έμπιστοί του, οι καλύτεροί του φίλοι. Έχουμε μεγαλώσει όλοι μαζί και πολεμήσαμε πολλές μάχες ο ένας δίπλα τον άλλο, δραπετεύοντας από τον θάνατο. Για μένα είναι το πώς πρέπει να είναι οι καλύτεροι φίλοι - βρίσκονται εκεί όταν τους χρειάζεσαι για να μιλήσεις και βρίσκονται εκεί όταν δεν θες να μιλήσεις, κι επίσης βρίσκονται εκεί όταν θες να το σκάσεις από το βασίλειο του πατέρα σου με μια πετούμενη λέμβο!»[16]
  • Ταντανόμπου Ασάνο ως Χόγκαν: Το τρίτο μέλος των Τριών Πολεμιστών, ο οποίος κατάγεται από το Βάναχαϊμ[25] και προσδιορίζεται κυρίως από τη σκληρή του συμπεριφορά.[41]
  • Τζέιμι Αλεξάντερ ως Σιφ:
    Μια Ασγκαρνιανή πολεμίστρια, παιδική φίλη του Θορ και ερωτική αντίζηλος της Τζέιν Φόστερ, η οποία βασίζεται στη μυθολογική θεότητα με το ίδιο όνομα.[14][42] Η Αλεξάντερ είπε πως στην ταινία υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη του χαρακτήρα και εξερευνάται η σχέση της Σιφ με το Θορ.[43] «Πραγματικά προσπάθησα να φέρω λίγη ευαλωτότητα σε αυτή την ταινία. Η Σιφ είναι πολύ ερωτευμένη με τον Θορ και νοιάζεται πολύ για εκείνον, να είναι καλά. Έτσι, βαράει πολύ κόσμο στην ταινία αλλά, ανοίγει πολύ και την καρδιά της».[16] Η Αλεξάντερ υπέφερε έναν σοβαρό τραυματισμό ενώ βρισκόταν στο σετ. Σχετικά με τον τραυματισμό είπε: «Έβρεχε, ήταν σκοτάδι, περίπου 5 η ώρα το πρωί - και έπεσα από μια μεταλλική σκάλα και γλίστρησα κι ένας δίσκος στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής μου στήλης μετατοπίστηκε σπάζοντας 11 από τους σπονδύλους μου. Μου βγήκε ο αριστερός ώμος και έπαθα ρήξη ενός εκ των ρομβοειδών μυών στη δεξιά πλευρά... Με κράτησε εκτός γυρισμάτων για έναν μήνα».[44]
  • Ρενέ Ρούσο ως Φρίγκα:
    Η σύζυγος του Όντιν, Βασίλισσα του Άσγκαρντ, μητέρα του Θορ και θετή μητέρα του Λόκι, η οποία είναι βασισμένη στη μυθολογική θεότητα με το ίδιο όνομα.[45] Η Ρούσο είπε πως ο ρόλος της επεκτάθηκε και εξερευνάται η σχέση της Φρίγκα με τον Λόκι: «Ξέρεις, με έκοψαν στην πρώτη ταινία. Ο Κένεθ Μπράνα μου έστειλε ένα όμορφο μήνυμα, επειδή καταλαβαίνει, είναι ηθοποιός. Προχωράς παρακάτω, τι να κάνεις; Αλλά πιστεύω πως θα χρειαστούν μια καλή μαμά στην επόμενη ταινία. Ο Λόκι χρειάζεται τη μαμά του. Έχω πολλή συμπόνια για τον Λόκι. Αλλά ίσως να πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση σχετικά με τι έκανε».[46]

Επιπρόσθετα, η Άλις Κρίγκα υποδύεται την Έιρ, μια Ασγκαρντιανή γιατρό.[47] Ο Κρις Ο'Ντάουντ προσλήφθηκε για τον ρόλο του Ρίτσαρντ,[48][49] ενός άντρα με τον οποίο η Φόστερ βγαίνει ραντεβού. Ο Μπενίσιο ντελ Τόρο, ο οποίος υποδύεται τον Συλλέκτη στην ταινία των Marvel Studios Φύλακες του Γαλαξία, εμφανίζεται στη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους μαζί με την Οφηλία Λόβιμποντ, η οποία υποδύεται τη βοηθό του, Καρίνα.[50][51][52][53] Ο Τζόναθαν Χάουαρντ υποδύεται τον Ίαν Μπούθμπι,[54] τον βοηθό της Ντάρσι, ενώ ο Τόνι Κάραν υποδύεται τον Μπορ, πατέρα του Όντιν και βασισμένο στη μυθολογική θεότητα με το ίδιο όνομα.[55][56] Ο Κλάιβ Ράσελ υποδύεται τον Τιρ, επίσης χαρακτήρας βασισμένος σε μυθολογική θεότητα με το ίδιο όνομα,[57] ενώ ο Ρίτσαρντ Μπρέικ ενσαρκώνει έναν λοχαγό στο Άινχετζαρ.[57] Ο Κρις Έβανς κάνει μια σύντομη εμφάνιση, όταν ο Λόκι μεταμορφώνεται σε Captain America,[58] ενώ ο συνδημιουργός του Θορ, Σταν Λι, κάνει επίσης μια σύντομη εμφάνιση ως ένας από τους ασθενείς στη ψυχιατρική πτέρυγα όπου κρατείται για κάποιο διάστημα ο Έρικ Σέλβιγκ.[59]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Και στις δύο περιπτώσεις, χρησιμοποιείται η αλαζονεία ενός φανταστικού, εξωγήινου κόσμου για να δημιουργηθεί μια διαφορετική εκδοχή αυτού που πραγματικά είναι το οικιακό δράμα. Στο Game of Thrones, το να βλέπεις τον Τύριον [Λάννιστερ] να είναι σε διαμάχη με την αδελφή του Σέρσεϊ, το να βλέπεις τις σχέσεις μεταξύ των παιδιών και των πατεράδων τους... Είναι όλα αυτά τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν σε ψυχολογικό επίπεδο επειδή τα ζούμε όλη την ώρα. Αλλά λαμβάνει χώρα σε αυτό το αλλιώτικο, φανταστικό, ξένο βασίλειο. Θεωρώ πως το ίδιο συμβαίνει και στον Thor. Το λαμπρό πράγμα που έκανε ο Κένεθ Μπράνα ξεκινώντας την ιστορία, ήταν να το κάνει σε μεγάλο βαθμό μια ιστορία για δύο αδέλφια, μια ιστορία για αδέλφια που συναγωνίζονται για την αγάπη του πατέρα τους. Έτσι είναι μικρό, περιορισμένο και ανθρώπινο και ταυτόχρονα βρίσκεται σε αυτόν τον τεράστιο, διαγαλαξιακό κόσμο».

—Άλαν Τέιλορ, σκηνοθέτης του Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος και αρκετών επεισοδίων της τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones[60]

Τον Απρίλιο του 2011, πριν την κυκλοφορία του Thor, ο πρόεδρος των Marvel Studios, Κέβιν Φάιγκι, δήλωσε πως μετά την ταινία Οι Εκδικητές (2012) «Ο Θορ θα φύγει για μια νέα περιπέτεια».[61] Ο Κένεθ Μπράνα, ο σκηνοθέτης της πρώτης ταινίας, ανταποκρίθηκε στα σχόλιά του λέγοντας: «Είναι κάπως καινούρια είδηση για μένα. Να τι θα έλεγα σε αυτό: Είμαι ενθουσιασμένος που είναι τόσο αισιόδοξοι. Πρέπει να περιμένω το κοινό να μας πει αν θα πρέπει να υπάρξει και δεύτερη ταινία, και τότε αυτή θα είναι μια καλή συζήτηση για να την κάνουμε, θα ήταν συναρπαστικό. Αλλά έχω τόσο Ιρλανδικό προληπτικό αίμα για να σκεφτώ πως θα υπάρξει Thor 2. Αλλά για να το λέει η Marvel, τότε υποθέτω πως πρέπει να είναι αλήθεια».[62] Αργότερα, ο Φάιγκι εξήγησε πως τα Marvel Studios θα μετρούσαν το πόσο καλά πήγε ο Thor στο box office πριν ανακοινωθεί η οποιαδήποτε συνέχεια, αλλά δήλωσε: «Ο Ντον Πέιν δουλεύει ήδη πάνω σε ιδέες για ιστορία για ένα δεύτερο μέρος. Έχουμε διάφορες επιλογές με τον Κεν [Μπράνα] για να συζητήσουμε την επιστροφή του, αλλά αυτή τη στιγμή η προσοχή μας είναι στραμμένη στο πρώτο μέρος. Ο Ντον, αργά αλλά σταθερά, σκέφτεται σχετικά με το πού θα μπορούσαμε να πάμε τον χαρακτήρα στο μέλλον αν είμαστε τόσο τυχεροί».[63]

Τον Ιούνιο του 2011, τα Walt Disney Studios όρισαν την 26η Ιουλίου 2013 ως ημερομηνία κυκλοφορίας για το Thor 2, με τον Κρις Χέμσγουορθ να επαναλαμβάνει τον ρόλο του ως Θορ. Δημοσιεύτηκε επίσης πως ο Μπράνα δεν θα επέστρεφε ως σκηνοθέτης, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα εμπλεκόταν με το πρότζεκτ στο τμήμα της παραγωγής.[8] Η εφημερίδα Los Angeles Times ανέφερε πως η μεγάλη δέσμευση που απαιτεί μια επική ταινία ειδικών εφέ και η πίεση για να ξεκινήσει η διαδικασία του σεναρίου αμέσως, ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην αποχώρηση του Μπράνα, αν και αρχικά ήταν ενθουσιασμένος με την ευκαιρία να σκηνοθετήσει τη συνέχεια του έργου.[64] Ο Μπράνα σημείωσε: «Πήρε πολύ καιρό [να ολοκληρωθεί η πρώτη ταινία] και ήταν πολύ γρήγορα για μένα να μπω κατευθείαν στην παραγωγή μιας δεύτερης, [αλλά] ήταν μια ευχάριστη εμπειρία και μια ταινία για την οποία είμαι πολύ περήφανος».[65] Την επόμενη μέρα, η Marvel προσέλαβε επίσημα τον Πέιν, έναν από τους σεναριογράφους της πρώτης ταινίας, για να γράψει το σενάριο της δεύτερης.[66] Τον Αύγουστο, ο Μπράιαν Κερκ άρχισε συζητήσεις για να αναλάβει τη σκηνοθεσία. Η ταινία θα σηματοδοτούσε την πρώτη φορά που ο Κερκ θα σκηνοθετούσε μια ταινία μεγάλου προϋπολογισμού, μετά τη δουλειά του ως σκηνοθέτης σε τηλεοπτικές σειρές για τα δίκτυα HBO, Showtime και BBC, συμπεριλαμβανομένης και της τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones.[67]

To Σεπτέμβριο του 2011, ο Τομ Χίντλστον επιβεβαίωσε πως θα επέστρεφε στη συνέχεια, εικάζοντας πως στην ταινία «ο Λόκι θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες για ό,τι έκανε».[18] Η Πάτι Τζένκινς, η σκηνοθέτης της ταινίας Monster (2003) και του πιλοτικού επεισοδίου της τηλεοπτικής σειράς του AMC, The Killing, ξεκίνησε συζητήσεις με τα Marvel Studios και την Disney για να αναλάβει τη σκηνοθεσία, μετά την μη επικύρωση συμφωνίας με τον Κερκ εξαιτίας κάποιων συμβατικών διαφωνιών που υπήρξαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.[68] Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο Φάιγκι δήλωσε πως η συνέχεια θα «πήγαινε τον Thor κυριολεκτικά σε άλλους κόσμους» και «θα αφορούσε κυρίως το ταξίδι αυτού του χαρακτήρα, αυτού και της Τζέιν Φόστερ, και το πώς θα λειτουργούσε η νέα δυναμική με τον πατέρα του, καθώς και το τι διακυβεύεται για τα Εννέα Βασίλεια».[69] Στις 13 Οκτωβρίου 2011, η Marvel επιβεβαίωσε πως η Τζένκινς θα σκηνοθετούσε τη συνέχεια και πως η Νάταλι Πόρτμαν θα επέστρεφε για τον ρόλο της Τζέιν Φόστερ.[12] Επίσης, η Disney μετακίνησε την ημερομηνία κυκλοφορίας για τις 15 Νοεμβρίου 2013.[70]

Προ-παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Η βασική διαφορά που υπάρχει [από την προσέγγιση του Μπράνα] έχει να κάνει πραγματικά με την εμφάνιση και τον τόνο της ταινίας. Τα πράγματα δείχνουν πραγματικά βρώμικα. Η πρώτη ταινία Thor ήταν πολύ λαμπερή και ήταν μια πολύ συνειδητή, έξυπνη επιλογή. Όταν ανέλαβα, ήθελα να αποκτήσει η ταινία περισσότερο την αίσθηση της Νορβηγικής μυθολογίας: την ποιότητα των Βίκινγκς, την υφή και το βάρος της ιστορίας. Είναι ένας υπερήρωας, αλλά βρίσκεται τριγύρω για χιλιάδες χρόνια. Ο πατέρας του είναι θεός!»

—Άλαν Τέιλορ[22]

Τον Δεκέμβριο του 2011, η Τζένκινς αποχώρησε από το πρότζεκτ επικαλούμενη "δημιουργικές διαφορές".[71] Δήλωσε: «Πέρασα υπέροχα δουλεύοντας στη Marvel. Χωρίσαμε με πολύ καλούς όρους και ανυπομονώ να δουλέψω μαζί τους ξανά».[72] Η Τζένκινς ένιωσε πως δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει μια καλή ταινία «για τον Thor 2 επειδή δεν ήμουν η κατάλληλη σκηνοθέτης... Θα μπορούσα να δημιουργήσω έναν εξαιρετικό Thor αν μπορούσα να δουλέψω πάνω στην ιστορία που ήθελα. Αλλά δεν νομίζω πως ήμουν το κατάλληλο άτομο για να δημιουργήσει έναν εξαιρετικό Thor με την ιστορία που ήθελαν». Η Τζένκινς σκόπευε να δημιουργήσει μια ταινία βασισμένη στην υπόθεση του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, όπου η Τζέιν θα ήταν παγιδευμένη στη Γη και θα απαγορευόταν στον Θορ να έρθει να τη σώσει. Όταν ο Θορ θα κατάφερνε επιτέλους να ταξιδέψει στη Γη, εκείνος και η Τζέιν θα ανακάλυπταν πως ο Μάλεκιθ «έκρυβε τη σκοτεινή ενέργεια μέσα στη Γη επειδή γνωρίζει πως ο Όντιν δεν νοιάζεται για τη Γη κι έτσι, χρησιμοποιεί την αδιαφορία του Όντιν για να τον ξεγελάσει».[73]

Τρεις μέρες αργότερα, δημοσιεύτηκε πως η Marvel είχε βλέψεις προς τους Άλαν Τέιλορ και Ντάνιελ Μίναχαν ως υποψήφιους αντικαταστάτες της Τζένκινς στο τιμόνι της σκηνοθεσίας. Βρίσκονταν επίσης στο μέσο της διαδικασίας πρόσληψης ενός σεναριογράφου που θα ξαναέγραφε το σενάριο του Ντον Πέιν, με τη λίστα υποψηφίων να συμπεριλαμβάνει τους Τζον Κόλι, Ρόμπερτ Ρόντατ και Ρότζερ Άβαρι.[74] Στο τέλος του μήνα, ο Άλαν Τέιλορ, γνωστός για τη δουλειά του ως σκηνοθέτης αρκετών επεισοδίων της τηλεοπτικής σειράς φαντασίας του HBO Game of Thrones, επιλέχθηκε για να σκηνοθετήσει τη συνέχεια.[75] Ο Φάιγκι ανέφερε τη δουλειά του Τέιλορ στις τηλεοπτικές σειρές Mad Men, Boardwalk Empire και Game of Thrones ως την αιτία της πρόσληψής του λέγοντας: «Με τη σκηνοθεσία του Τέιλορ αποκτήσαμε μερικές ακόμα στρώσεις πατίνας, υφής, πραγματικότητας μέσα στο χρυσό μας βασίλειο».[16] Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2012, τα Marvel Studios ανέθεσαν στον σεναριογράφο Ρόνταντ να ξαναγράψει το σενάριο της ταινίας, ενώ ο Χίντλστον δήλωσε πως τα γυρίσματα αναμένονταν να ξεκινήσουν στο Λονδίνο το καλοκαίρι του 2012.[76][77] Αργότερα, ο Χέμσγουορθ επιβεβαίωσε πως τα γυρίσματα ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν τον Αύγουστο.[78][79] Ο Χέμσγουορθ αποκάλυψε επίσης πως η ταινία θα έχει περισσότερες επιρροές από τους Βίκινγκς, λέγοντας: «Θεωρώ πως το στοιχείο της επιστημονικής φαντασίας στον Thor...ο κίνδυνος είναι να πέσεις στην παγίδα του κόσμου 'είναι σκληρός για να ρίξεις φως σε αυτόν'. Σκέφτομαι μεγάλους καταρράκτες και βουνά και μια επιρροή από Βίκινγκς, από την οποία κατά κάποιο τρόπο αναπτύχθηκε η Νορβηγική μυθολογία. Το να υπάρχει αυτό στο Άσγκαρντ θα τα κάνει όλα πολύ διαφορετικά και αυτό είναι που θέλει ο Άλαν [Τέιλορ] να φέρει στην ταινία».[78] Ο Φάιγκι είπε: «ενώ η σχέση ανάμεσα σε Λόκι και Θορ έχει σίγουρα αλλάξει [μετά τα γεγονότα της ταινίας Οι Εκδικητές] και προχωρήσει, μεγάλο μέρος του Thor 2 καταπιάνεται από το σημείο όπου έμεινε η ιστορία όσον αφορά την Τζέιν [...] κι επίσης με το τι συμβαίνει στα εννέα βασίλεια από τότε που καταστράφηκε η Μπάιφροστ και οι Ασγκαρντιανοί δεν είναι σε θέση να τη χρησιμοποιήσουν». Είπε επίσης πως ενώ ο Λόκι αποτελεί μέρος της ταινίας, «θα υπάρχει ένας διαφορετικός κακός, ένας άλλος μεγάλος κακός».[79]

Τον Μάιο του 2012, ο Μας Μίκελσεν άρχισε να συζητάει για πιθανή συμμετοχή του στην ταινία στον ρόλο ενός από τους κακούς και ο Άντονι Χόπκινς, ο οποίος υποδύθηκε τον Όντιν στην πρώτη ταινία, δεσμεύτηκε να επιστρέψει για τη συνέχεια.[80][23] Στο τέλος του μήνα, η Disney μετέφερε την ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας στις 8 Νοεμβρίου 2013, μία εβδομάδα νωρίτερα από την τελευταία προκαθορισμένη ημερομηνία.[81] Μέχρι τον Ιούνιο του 2012, η επιστροφή των περισσότερων μελών του υποστηρικτικού καστ είχε επιβεβαιωθεί, συμπεριλαμβανομένων των Ίντρις Έλμπα,[26] Τζέιμι Αλεξάντερ,[42] Ρέι Στίβενσον[36] και Στέλαν Σκάρσγκορντ.[24] Επίσης τον Ιούνιο, ο Τζος Ντάλας ανακοίνωσε πως δε θα επαναλάμβανε τον ρόλο του Φάντραλ.[82] Ο Ντάλας σκόπευε αρχικά να επιστρέψει,[83] αλλά έπρεπε αναγκαστικά να αποχωρήσει λόγων των δεσμέυσεών του στην τηλεοπτική σειρά Once Upon a Time.[82] Στη θέση του, προσλήφθηκε ο Ζάκαρι Λίβαϊ,[38] ο οποίος θα υποδυόταν αρχικά τον χαρακτήρα στην πρώτη ταινία, αλλά η σύγκρουση προγραμματισμού με την τηλεοπτική σειρά Πράκτορας... Στο Τσακ στην οποία πρωταγωνιστούμε, τον ανάγκασε να αποχωρήσει.[39]

Τον Ιούλιο του 2012, ο Μίκελσεν δήλωσε πως δε θα εμφανιζόταν στη συνέχεια εξαιτίας άλλων δεσμεύσεων. «Δε θα συμβεί δυστυχώς. Είχα μια συνάντηση με τους παραγωγούς, αλλά ήταν λίγο αργά και τότε προέκυψε η σειρά Hannibal ... απλά δε θα γίνει».[84] Στην Comic-Con του Σαν Ντιέγκο το 2012, ανακοινώθηκε πως ο τίτλος της ταινίας θα ήταν Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος.[85] Στο τέλος του μήνα, οι κάτοικοι της περιοχής κοντά στο Μπούρν Γουντ στο Σάρρεϋ, ενημερώθηκαν πως μια ταινία υπό τον τίτλο Thursday Mourning θα έκανε γυρίσματα στην περιοχή.[86][87] Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, ο Κρίστοφερ Έκλστον έκανε τις τελευταίες συζητήσεις για να υποδυθεί τον Μάλεκιθ[28] και προγραμματίστηκε η ταινία να κάνει γυρίσματα στην Ισλανδία, όπου ο Τέιλορ είχε γυρίσει κάποιες σκηνές του Game of Thrones.[88] Μέχρι τις 22 Αυγούστου, η Κατ Ντένινγκς προσλήφθηκε για να επαναλάβει τον ρόλο της ως Ντάρσι Λούις και ο Αντεουάλε Ακινουόγιε-Αγκμπάζε προσλήφθηκε για τον ρόλο του Άλγκριμ.[35][31] Στο τέλος του μήνα, τα μέλη των συνεργείων για το Thursday Mourning ξεκίνησαν να στήνουν το σκηνικό στο Στόουνχεντζ, κοντά στο Έιμσμπερι της Αγγλίας.[89]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κινηματογραφικό σκηνικό του Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος στο Μπουρν Γουντ στο Σάρρεϋ της Αγγλίας.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 10 Σεπτεμβρίου 2012, στο Μπουρν Γουντ, στο Σάρρεϋ της Αγγλίας,[90] υπό τον τίτλο Thursday Mourning.[86][87] Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι Κλάιβ Ράσελ και Ρίτσαρντ Μπρέικ προσλήφθηκαν για τους ρόλους των Τυρ κι ενός λοχαγού από το Άινχετζαρ αντίστοιχα.[57] Στο τέλος του μήνα, η Τζέιμι Αλεξάντερ τραυματίστηκε στο σετ της ταινίας στο Λονδίνο, όταν γλίστρησε ενώ περπατούσε στη βροχή.[91] Στις 12 Οκτωβρίου 2012, η παραγωγή μεταφέρθηκε στην Ισλανδία με τα γυρίσματα να λαμβάνουν χώρα στις περιοχές Ντόμανταλουρ, Σκόγαφος, Φιάδραουργκλουφουρ και Σκεϊδαράρσαντουρ. Το περιοδικό Iceland Review περιέγραψε το πρότζεκτ ως το πιο ακριβό που έλαβε ποτέ χώρα στην Ισλανδία.[92] Τρεις μέρες αργότερα, η Disney ανακοίνωσε πως η ταινία θα κυκλοφορούσε και σε 3D μορφή.[93] Στα τέλη Οκτωβρίου, γυρίσματα ξεκίνησαν στο Παλιό Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο στο Γκρήνουιτς του Λονδίνου.[94] Γυρίσματα έλαβαν επίσης χώρα στα Shepperton Studios και Longcross Studios στο Σάρρεϋ μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2012.[16][95] Άλλες τοποθεσίες γυρισμάτων συμπεριλαμβάνουν την πόλη Γουέμπλεϊ, τη Δημοτική Αγορά στο Σάουθγορκ, την πόλη Χέις και το Στόουνχεντζ.[16] Η Αλεξάντερ ανέρτησε στο Twitter πως τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου 2012.[96] Η αναφορά του κόστους παραγωγής ταινιών για το 2013 από το FilmL.A. Inc., υπέδειξε πως ο ακαθάριστος προϋπολογισμός του Thor 2 ανήλθε στα $170 εκατομμύρια, με φορολογική αντιστάθμιση $17.3 εκατομμυρίων.[2] Το 2016 οι εταιρικοί λογαριασμοί της Disney δήλωσαν πως ο προϋπολογισμός ήταν $237.6 εκατομμύρια, αλλά τα $37 εκατομμύρια αντισταθμίστηκαν από τις πληρωμές από τη φορολογική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου.[97]

Ο Κράμερ Μόργκενταου, ο οποίος είχε δουλέψει με τον Τέιλορ στο Game of Thrones, ανέλαβε ως διευθυντής φωτογραφίας. Ο Μόργκενταου είπε: «Θέλαμε ένα πιο σκληρό, πιο προσγειωμένο αίσθημα, εμπνευσμένοι από αυτό που ο Άλαν κι εγώ είχαμε κάνει στο Game of Thrones. Θέλαμε τα βασίλεια να μοιάζουν προσγειωμένα, σαν αληθινά μέρη, ενώ ταυτόχρονα να υπάρχει σεβασμός στο αίσθημα και στο θέμα του μαγικού 'πλανήτη των Θεών'». Ο Thor 2 ήταν η πρώτη φορά του Μόργκενταου που δούλευε ψηφιακά πάνω σε ταινία μεγάλου μήκους. Για την ταινία, ο Μόργκενταου επέλεξε να δουλέψει με κάμερα Arri Alexa Plus, αν και είχε δοκιμάσει την Sony F65 αλλά βρήκε τη χρήση της Alexa να είναι πιο ευχάριστη. Επιπρόσθετα, κάμερες Red Epic και Canon EOS 5D Mark II χρησιμοποιήθηκαν από το δεύτερο συνεργείο της ταινίας. Για την Alexa, ο Μόργκενταου χρησιμοποίησε αναμορφικούς φακούς Panavision. Είπε: «Οι φακοί έφεραν λίγη από τη μαγεία και το μυστήριο του φωτοχημικού πίσω στην ψηφιακή εμφάνιση αυτής της μεγάλης ταινίας». Δήλωσε επίσης πως ο Thor 2 ήταν με ευκολία το πιο τεχνικά περίπλοκο πρότζεκτ που είχε δουλέψει αλλά σημείωσε: «Ακολουθούν όλα το ίδιο κόνσεπτ και τις ίδιες αρχές όπως σε μια μικρότερη ταινία. Απλά πρέπει να τα μεγεθύνεις. Κάνεις πολύ περισσότερη προετοιμασία. Είχαμε τρεις μήνες προετοιμασίας και αρκετή ώρα για να προετοιμάσουμε τα σκηνικά. Μέρος όλο αυτού είναι το να έχεις ένα πολύ καλό συνεργείο - σίγουρα δεν είναι παράσταση για έναν μόνο άντρα».[98]

Μετά-παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 2013, η Ντένινγκς είπε σε δημοσιογράφους πως η ταινία ετοιμαζόταν για κάποιες επαναληπτικές λήψεις.[99] Τον Αύγουστο, ο Τέιλορ είπε πως γύρισε έξτρα σκηνές με τον Χίντλστον και θα έκανε μερικές ακόμα με τον Χόπκινς. Ο Τέιλορ εξήγησε πως ήταν όλα μέρος της «διαδικασίας της Marvel» λέγοντας: «Γυρίζουμε ολόκληρες σκηνές, σκηνές που δεν βρίσκονταν πριν στην ταινία. Προσθέτουμε σκηνές, δημιουργούμε σκηνές, γράφουμε σκηνές για πρώτη φορά. Η μία [που περιλαμβάνει τον Λόκι] ήταν μια διασκεδαστική συνδετική σκηνή... Συνειδητοποιήσαμε πόσο καλά δούλευε ο Λόκι στην ταινία και θέλαμε να κάνουμε περισσότερα μαζί του. Έτσι ήταν αυτού του είδους η διαδικασία, ήταν σαν 'Ω, θα μπορούσαμε να βάλουμε αυτό εδώ' επειδή είναι τόσο απίθανος τύπος να τον βλέπεις να κάνει τα δικά του».[100] Επίσης τον Αύγουστο, η IMAX Corporation και η Marvel Entertainment ανακοίνωσαν πως η ταινία θα επεξεργαζόταν ψηφιακά σε μορφή IMAX 3D και θα κυκλοφορούσε σε IMAX 3D αίθουσες διεθνώς από τις 30 Οκτωβρίου 2013.[101]

Ο Τέιλορ είπε πως ο σεναριογράφος/σκηνοθέτης της ταινίας Οι Εκδικητές, Τζος Γουίντον, έγραψε κάποιες σκηνές της ταινίας εξηγώντας: «Ο Τζος ήρθε για να μας σώσει μια-δυο φορές. Ενώ ήμασταν στο Λονδίνο, είχαμε μια μεγάλη σκηνή που δεν δούλευε καθόλου στα χαρτιά και, βασικά, έσκασε εκεί αεροπορικώς σαν ειδική ομάδα κρούσης ή κάτι. Ήρθε, ξαναέγραψε τη σκηνή και πριν μπει πάλι στο αεροπλάνο τον άρπαξα και είπα 'Και αυτή η σκηνή; Και αυτή;' Και ξαναέγραψε δύο ακόμα σκηνές που πίστευα πως είχαν προβλήματα».[102] Τον Οκτώβριο του 2013, ο Τόνι Κάραν ανάρτησε στο Twitter πως θα υποδυόταν τον πατέρα του Όντιν, Μπορ, σε μια σκηνή αναδρομής στο παρελθόν.[55][56] Τον Νοέμβριο του 2013, ο Φάιγκι δήλωσε πως η ταινία σκόπευε να είναι το τέλος της «τριλογίας του Λόκι», η οποία εξέταζε τη σχέση των δύο αδελφών μέσω των ταινιών Thor, Οι Εκδικητές και αυτής.[103] Η πρώτη από τις δύο σκηνές μετά τους τίτλους τέλους σκηνοθετήθηκε από τον Τζέιμς Γκαν, τον σκηνοθέτη της ταινίας των Marvel Studios, Φύλακες του Γαλαξία.[50][104]

Φωτογραφία των νησιών Λόφοτιν, ανοικτά της Νορβηγίας, τραβηγμένη τον Ιούλιο του 2008
Τα ίδια νησιά χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία με επιπρόσθετες Ασγκαρνιανές δομές που δημιουργήθηκαν σε υπολογιστή, από την εταιρία Double Negative

Τα οπτικά εφέ της ταινίας ολοκληρώθηκαν από εφτά στούντιο ειδικών εφέ, συμπεριλαμβανομένων των Double Negative και Luma Pictures.[105] Τα Blur Studio ήταν τα επικεφαλής πίσω από την εισαγωγική σκηνή της ταινίας, η οποία λαμβάνει χώρα 5000 χρόνια πριν τα υπόλοιπα γεγονότα της ταινίας, στην πατρίδα των Σκοτεινών Ξωτικών, το Σβάρταλχαϊμ. Η σκηνή συνίσταται κυρίως από γραφικά υπολογιστή συνυφασμένα με live-action λήψεις καθ'όλη τη διάρκεια. Η χρησιμοποίηση των γραφικών επέτρεψε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων από τους χαρακτήρες καθώς τα κοστούμια των ηθοποιών ήταν πολύ στενά.[106]

Ο Τέιλορ ήθελε σε αυτή την ταινία, το Άσγκαρντ να έχει μια πιο φυσική εμφάνιση από αυτήν που είχε στην προηγούμενη ταινία. Για να το πετύχει αυτό, συνεργεία βιντεοσκοπούσαν την ακτή της Νορβηγίας με κάμερα Arri Alexa για τρεις μέρες από ελικόπτερο, καταγράφοντας συνολικά έξι ώρες υλικό. Τότε, η Double Negative ενσωμάτωσε την απόδοση του Άσγκαρντ που είχε δημιουργήσει σε υπολογιστή, με τις λήψεις του φυσικού τοπίου. Ο επικεφαλής των οπτικών εφέ της Double Negative, Άλεξ Γουάτκα είπε: «Το κέρδος από αυτό είναι πως έχεις ένα μέρος από πραγματικό κόσμο ως έδαφος για να δουλέψεις - έτσι έχεις κτίρια που φέρουν τα φυσικά χαρακτηριστικά. Έπειτα, από εκεί και πέρα προχωρήσαμε με το να συμπληρώσουμε το έδαφος με διαφορετικά κτίρια».[106] Για τις σκηνές που λαμβάνουν χώρα στο Σβάρταλχαϊμ, η παραγωγή έκανε τα γυρίσματα στην Ισλανδία, με την Double Negative να προσθέτει ερείπια, βουνά, πλοία των Σκοτεινών Ξωτικών και ουρανούς.[106]

Για τη λήψη του αιωρούμενου φορτηγού, η οποία χρησιμοποιήθηκε στην ταινία για την επίδειξη του παράξενου φαινομένου που δημιουργήθηκε από την επικείμενη ευθυγράμμιση των κόσμων, οι παραγωγοί ενσωμάτωσαν ένα φορτηγό πάνω σε μια μεγάλη υδραυλική εξέδρα, η οποία μπορούσε να προγραμματιστεί να αλλάζει ταχύτητα και κίνηση.[106] Προκειμένου να δημιουργηθεί η μεταμόρφωση του Άλγκριμ σε Τρισκατάρατο, η Double Negative μεταμόρφωσε live action ερμηνείες του Ακινουόγιε-Αγκμπάζε τόσο ως Άλγκριμ όσο και ως Τρισκατάρατου. Έπειτα, πρόσθεσε εφέ καπνού και λάβας.[106]

Η σκηνή της μάχης που αποτελεί την κλιμάκωση της ταινίας λαμβάνει χώρα στα εννέα βασίλεια μέσω της χρήσης πυλών. Ο επικεφαλής των οπτικών εφέ, Τζέικ Μόρισον, είπε: «Καταλήξαμε να το αποκαλούμε αυτό 'η ώρα του ζαχαρωτού', αφού καθώς περνάς από το ένα βασίλειο στο άλλο μέσω μπουνιών, μοιάζει σαν κολλώδες φιλμ ή σαν μια ελαφρώς ζελατινώδης μεμβράνη, την οποία πρέπει να διαπεράσεις. Λυγίζει λίγο, κι έπειτα σχίζεται και φτύνει τον άνθρωπο από την άλλη. Το άλλο πράγμα που θέλαμε να κάνουμε ήταν να σιγουρευτούμε πως θα ήταν γρήγορο, από την άποψη, θα έβγαινε γρήγορο στο μοντάζ. Στη σκηνή της μάχης, είναι στιγμές όπου ο Θορ και ο Μάλεκιθ βρίσκονται κυριολεκτικά παντού, περνώντας από τη μια πύλη στην άλλη. Βεβαιωθήκαμε να διατηρούμε πάντα την ορμή και να μην σταματάμε τη μάχη. Ήταν ένας τρόπος να βεβαιωθούμε πως το κοινό δε θα καταλάβαινε συνειδητά πως υπήρχαν εφέ σε εξέλιξη».[106]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Αύγουστο του 2012, ο Πάτρικ Ντόιλ, ο οποίος είχε επενδύσει μουσικά την πρώτη ταινία, είπε πως είχε κάποιες συζητήσεις με τον σκηνοθέτη σχετικά με την πιθανότητα να επέστρεφε για να επενδύσει μουσικά και τη δεύτερη ταινία.[107] Μέχρι τον Απρίλιο του 2013, ο Κάρτερ Μπέργουελ προσλήφθηκε για να συνθέσει τη μουσική της ταινίας,[108] αλλά μέχρι τον επόμενο μήνα αποχώρησε από την ταινία εξαιτίας δημιουργικών διαφωνιών.[109] Τον Ιούνιο του 2013, η Marvel προσέλαβε στη θέση του Μπέργουελ τον Μπράιαν Τάιλερ, ο οποίος είχε επενδύσει μουσικά την ταινία Iron Man 3.[110]

Ο Τάιλερ είπε πως [ο Iron Man] είχε μια «σταθερή στάση και [ήταν] βασισμένος σε περιορισμούς», ενώ η ταινία Thor επέτρεψε «να βγουν όλα τα ηγεμονικά θέματα τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν τόσο επικά όσο μπορούσα να τα κάνω». Ο συνθέτης περιέγραψε τον Σκοτεινό Κόσμο ως «η επιστημονική φαντασία συναντά τον κλασικό μεσαιωνικό πόλεμο», οδηγώντας τον σε μια μουσική επένδυση εμπνευσμένη από δουλειές και των δύο ειδών όπως οι ταινίες Star Wars και Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών.[111] Το soundtrack κυκλοφόρησε ψηφιακά στις 28 Οκτωβρίου 2013.[112]

Προώθηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χίντλστον ως Λόκι στη Διεθνή Comic-Con του Σαν Ντιέγκο το 2013 για την προώθηση της ταινίας.

Τον Μάρτιο του 2013, η Marvel ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός εισαγωγικού κόμικ δύο τευχών γραμμένο από τους Γκρεγκ Κάιλ και Κρίστοφερ Γιοστ και σε εικονογράφηση από τον Σκοτ Ίτον για τον Ιούνιο.[113] Τον Απρίλιο του 2013, η Marvel κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ για τον Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος. Ο Μαρκ Χιουζ από το περιοδικό Forbes ανέφερε: «Αυτό το τρέιλερ ταιριάζει πολύ καλά στη μεγαλύτερη προώθηση του ονόματος της Marvel. Τοποθετεί όλους τους αναγνωρίσιμους χαρακτήρες από την πρώτη ταινία στο επίκεντρο, παρουσιάζει τη δράση ως ένα ομαδικό γεγονός θυμίζοντας τους Εκδικητές και, για ακόμα μία φορά ο Λόκι - ο οποίος ήταν αρκετά δημοφιλής στο κοινό - κάνει την εμφάνισή του».[114] Η Νοελίν Κλαρκ από την εφημερίδα Los Angeles Times είπε: «Είναι εμφανής στο τρέιλερ η επιρροή του σκηνοθέτη Άλαν Τέιλορ στην ταινία· το χέρι του σκηνοθέτη του Game of Thrones μπορεί να διακριθεί στις σκηνές μάχης και το Άσγκαρντ - ένα φωτεινό και λαμπερό βασίλειο υπό τον σκηνοθέτη του Thor, Κένεθ Μπράνα - μοιάζει πιο τραχύ στη δεύτερη ταινία».[115] Τον Ιούλιο του 2013 στη Διεθνή Comic-Con του Σαν Ντιέγκο, ο Χίντλστον ντυμένος ως Λόκι, παρουσίασε στο κοινό υλικό από την ταινία.[116] Επίσης τον ίδιο μήνα, η Gameloft ανακοίνωσε πως ένα βιντεοπαιχνίδι με τον τίτλο Thor the Dark World: The Official Game θα κυκλοφορούσε σε συνδυασμό με την κυκλοφορία της ταινίας τον Νοέμβριο.[117]

Η κινηματογραφική αφίσα της ταινίας κυκλοφόρησε στις αρχές Αυγούστου 2013. Η Κίρστεν Ακούνα από την ιστοσελίδα Business Insider, επέκρινε την αφίσα για την έλλειψη πρωτοτυπίας, σημειώνοντας τις ομοιότητες με την αφίσα της ταινίας Iron Man 3. Και στις δύο αφίσες η πρωταγωνίστρια προσκολλάται πάνω στον πρωταγωνιστή, ενώ κοιτάνε σε διαφορετικές κατευθύνσεις, και οι ανταγωνιστές απεικονίζονται στο φόντο, με τους δευτερεύοντες χαρακτήρες να τοποθετούνται «στα πλάγια».[118] Επιπρόσθετα, η Marvel κυκλοφόρησε ένα δεύτερο τρέιλερ.[119] Ο Σκοτ Μάντελσον από το Forbes είπε: «Αυτό το τρέιλερ των 150 δευτερολέπτων είναι απλά μια εκτεταμένη εκδοχή του τρέιλερ του Απριλίου των 106 δευτερολέπτων» και «αποτυγχάνει να δείξει κάτι καινούριο...κάνοντας το κοινό να αναρωτιέται αν πραγματικά [η Marvel] δεν έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει».[120] Η Τζίνα ΜακΙντάιαρ από τη Los Angeles Times είπε πως το τρέιλερ προτείνει «μια δυσοίωνη, επική κλιμάκωση για τη συνέχεια» και πως «η συνεργασία μεταξύ Θορ και Λόκι υπόσχεται να είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα».[20] Αργότερα μέσα στον μήνα, ο παραγωγός Κέβιν Φάιγκι και τα μέλη του καστ Τομ Χίντλστον, Νάταλι Πόρτμαν και Άντονι Χόπκινς, παρουσίασαν επιπρόσθετο υλικό από την ταινία στην έκθεση της Disney, D23.[121]

Τον Αύγουστο επίσης, η Disney ανακοίνωσε τα σχέδιά της να προωθήσει την ταινία με ένα αξιοθέατο στην Disneyland.[122] Το αξιοθέατο με το όνομα Thor: Treasures of Asgard, τοποθετήθηκε δίπλα από την έκθεση της Stark Industries και άνοιξε για το κοινό την 1η Νοεμβρίου 2013. Περιελάμβανε απεικονίσεις κειμηλίων του Άσγκαρντ, ενώ μετέφερε τους επισκέπτες στο δωμάτιο του θρόνου του Όντιν, όπου μπορούσαν να χαιρετήσουν τον Θορ.[123] Το όγδοο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς της Marvel, Agents of S.H.I.E.L.D., με τον τίτλο «The Wall», λαμβάνει χώρα μετά τα γεγονότα του Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος. Προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 19 Νοεμβρίου 2013.[124] Η Τζέιμι Αλεξάντερ επανέλαβε τον ρόλο της ως Σιφ για το επεισόδιο «Yes Men» πάλι της σειράς Agents of S.H.I.E.L.D., το οποίο προβλήθηκε στις 11 Μαρτίου 2014.[125]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παγκόσμια πρεμιέρα του Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος έγινε στις 22 Οκτωβρίου 2013 στο Odeon Leicester Square στο Λονδίνο[126][127] και οκτώ μέρες αργότερα, στις 30 Οκτωβρίου, κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες του Ηνωμένου Βασιλείου.[128] Στη Βόρεια Αμερική έκανε την επίσημη πρεμιέρα της στο El Capitan Theatre στο Χόλυγουντ και κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες των Ηνωμένων Πολιτειών στις 7 Νοεμβρίου 2013.[129] Η ταινία αποτελεί μέρος της Δεύτερης Φάσης του MCU.[130]

Home media[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος έγινε διαθέσιμος για ψηφιακή λήψη από την Walt Disney Studios Home Entertainment στις 4 Φεβρουαρίου 2014, ενώ κυκλοφόρησε σε Blu-ray και DVD στις 25 Φεβρουαρίου 2014. Blu-ray και DVD περιέχουν κομμένες σκηνές, εκτεταμένες σκηνές, αστείες στιγμές από τα γυρίσματα, ηχητικό σχολιασμό από το καστ και μια ταινία μικρού μήκους Marvel One-Shot με τον τίτλο All Hail the King,[131] στην οποία πρωταγωνιστεί ο Μπεν Κίνγκσλεϊ επαναλαμβάνοντας τον ρόλο του Τρέβορ Σλάτερι από την ταινία Iron Man 3.[132]

Η ταινία συμπεριλήφθηκε επίσης σε ένα πακέτο 13 δίσκων με τον τίτλο «Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel: Η Συλλογή της Δεύτερης Φάσης», το οποίο περιείχε όλες τις ταινίες της δεύτερης φάσης από το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel. Κυκλοφόρησε στις 8 Δεκεμβρίου 2015.[133]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος είχε έσοδα $206.4 εκατομμύρια στη Βόρεια Αμερική και $438.4 εκατομμύρια σε άλλες αγορές, φτάνοντας παγκοσμίως τα $644.8 εκατομμύρια.[4] Η ταινία ξεπέρασε τα έσοδα που είχε η πρώτη ταινία σε μόλις 19 μέρες από τη μέρα κυκλοφορίας της.[134] Συνυπολογίζοντας όλα τα έσοδα και τα έξοδα της ταινίας, το Deadline Hollywood υπολόγισε το διαδικτυακό κέρδος της ταινίας να είναι $139.4 εκατομμύρια.[135]

Στις μεταμεσονύκτιες προβολές της Πέμπτης, μία μέρα πριν την πρεμιέρα, ο Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος είχε έσοδα περίπου $7.1 εκατομμύρια, υπερδιπλάσια από τα αντίστοιχα έσοδα που είχε η πρώτη ταινία.[136] Την πρώτη ημέρα προβολής, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013, ανέβηκε στην κορυφή του box office με έσοδα $31.9 εκατομμύρια (συμπεριλαμβανομένων και των εσόδων από τις μεταμεσονύχτιες προβολές της Πέμπτης), τα οποία είναι 25% περισσότερα από τα έσοδα που είχε η πρώτη ταινία στο άνοιγμά της.[137] Μέχρι την Κυριακή, η ταινία παρέμεινε στην πρώτη θέση του box office με έσοδα $85.7 εκατομμύρια, τα οποία αποτελούν 30% αύξηση από τα αντίστοιχα έσοδα της πρώτης ταινίας.[138] Αυτό ήταν το μεγαλύτερο άνοιγμα Νοεμβρίου για ταινία της Disney, ξεπερνώντας την ταινία Οι Απίθανοι που είχε κυκλοφορήσει το 2004.[139] Ο Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος παρέμεινε στην κορυφή του box office της Βόρειας Αμερικής για τις πρώτες δύο εβδομάδες προβολής του,[140] ενώ στην τρίτη εβδομάδα προβολής, η ταινία The Hunger Games: Φωτιά κατέλαβε την πρώτη θέση.[141]

Κατά την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της σε 33 άλλες επικράτειες στις 30 Οκτωβρίου 2013, πριν την κυκλοφορία στη Βόρεια Αμερική, ο Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος είχε έσοδα $8.2 εκατομμύρια.[142] Σε αυτές τις επικράτειες συμπεριλαμβάνονται το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, όπου τα έσοδα ήταν περισσότερα από τα αντίστοιχα της πρώτης ταινίας.[143] Κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών ημερών, η ταινία είχε έσοδα $45.2 εκατομμύρια[144] και μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, μετά το άνοιγμα και σε άλλες τρεις επικράτειες, έφτασε συνολικά τα $109.4 εκατομμύρια, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στο box office και στις 36 επικράτειες που προβαλλόταν.[144] Τα μεγαλύτερα ανοίγματα καταγράφηκαν σε Κίνα ($21.0 εκατομμύρια), Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Μάλτα ($13.8 εκατομμύρια) και Γαλλία και περιοχή Μαγκρέμπ ($9.94 εκατομμύρια). Τα τρία πρώτα Σαββατοκύριακα κυκλοφορίας, βρέθηκε στην κορυφή του box office εκτός Βορείου Αμερικής.[140] Συνολικά, οι αγορές που έφεραν τα περισσότερα έσοδα στην ταινία ήταν οι Κίνα ($55.3 εκατομμύρια), Ρωσία και ΚΑΚ ($35.7 εκατομμύρια), Βραζιλία ($27.7 εκατομμύρια) και Ηνωμένο Βασίλειο ($26.2 εκατομμύρια).[145]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σκηνοθέτης του Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος, Τέιλορ, στην παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας Λονδίνο.

Η σελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes δίνει ποσοστό αποδοχής στην ταινία 66% με μέσο όρο 6.2/10, βασισμένα σε 285 κριτικές. Στο τμήμα ομοφωνίας αναφέρεται: «Μπορεί να μην είναι η καλύτερη ταινία από το Σύμπαν της Marvel, αλλά ο Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος εξακολουθεί να προσφέρει αρκετό χιούμορ και δράση, πράγματα τα οποία οι θαυμαστές έχουν μάθει να αναμένουν».[146] Η σελίδα συλλογής κριτικών Metacritic δίνει στην ταινία 54/100, βασισμένη σε 44 κριτικές με την ένδειξη «μικτές ή μέτριες κριτικές».[147] Στην ψηφοφορία κοινού για τη σελίδα CinemaScore, η ταινία έλαβε κατά μέσο όρο «A-», βάση μιας κλίμακας από το A+ μέχρι το F.[138]

Ο Μπεν Τσάιλντ από την εφημερίδα The Guardian είπε: «Χάρη στο εντυπωσιακό συλλογικό χάρισμα των Χίντλστον και Χέμσγουορθ, η ταινία Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος απέχει αρκετά από το να θεωρηθεί δολοφόνος του franchise».[148] Ο Τζάστιν Τσανγκ από το περιοδικό Variety έγραψε: «Αυτό το ρωμαλέο, απρόσωπο έκθεμα οπτικών εφέ αποδεικνύεται έντονο και αρκετά ανεπιτήδευτο για να αντισταθμίσει την αμηχανία της παραγωγής άλλων στοιχείων φαντασίας/δράσης».[149] Ο Αλόνσο Ντουράλντε από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Wrap είπε: «Ο Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος προσφέρει αγαθά - δράση, απόκοσμη μεγαλοπρέπεια, ρομαντισμό, χιούμορ - σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την πρώτη ταινία».[150] Ο Σάιμον Άμπραμς από την ιστοσελίδα RogerEbert.com είπε: «Υπάρχει απλά αρκετή ένταση και χιούμορ στην ταινία για να κάνουν την αλλιώς αδιάφορη εξέλιξή της να αξίζει να τη δεις, αλλά μόνο απλά».[151] Αντανακλώντας τις απόψεις άλλων κριτικών, ο Φρανκ Λόβες από το περιοδικό Film Journal International έγραψε: «Είναι λάθος που η καλύτερη σχέση στον Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος είναι αυτή ανάμεσα στον ομότιτλο Νορβηγό-θεό υπερήρωα και τον θετό αδελφό του Λόκι; Χωρίς να θέλω να μειώσω τη βραβευμένη με Όσκαρ Νάταλι Πόρτμαν, ... είναι η περίπλοκη σχέση αγάπης-μίσους ανάμεσα στον Θορ και τον κατεργάρη θεό Λόκι που δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της».[152]

Ο Τιμ Ρόμπι από την εφημερίδα The Daily Telegraph έγραψε: «Σου δίνει την αίσθηση πως φτιάχτηκε εξ'ολοκλήρου από μια ομάδα - ο ορισμός του house style όπου το συνεργείο επικοινωνούσε γραπτώς μεταξύ τους για φτιάξει την ταινία, χωρίς να υπάρχει μία προσωπική σφραγίδα στον ορίζοντα».[153] Η Λέσλι Φελπερίν από το περιοδικό The Hollywood Reporter είπε: «Αν και ο σκηνοθέτης Άλαν Τέιλορ καταφέρνει να κάνει τα πράγματα να κυλάνε σωστά στην τελική μάχη στο Λονδίνο, η μεγάλη έκταση των σκηνών πριν από αυτό στο Άσγκαρντ και τα άλλα κλαδιά του Ύγκντρασιλ είναι υπερβολική, σαν τα επεισόδια του Game of Thrones που γίνονται απλά για να γεμίσει ο χρόνος, αλλά χωρίς την πολύπλοκη αφήγηση, το μυθικό βάρος και την πανταχού σεξουαλικότητα».[154] Ο Μάικλ Φίλιπς από την εφημερίδα Los Angeles Times περιέγραψε τον Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος ως μια ταινία όπου έχεις τις «ίδιες απειλές καταστροφής του κόσμου, αρωματισμένες με αρκετά διασκεδαστικά αστεία».[155] Η Τζανέτ Κατσούλης από την εφημερίδα The New York Times είπε: «Οι σκηνές μάχης είναι τόσο ελλιπείς σε θερμότητα και συνοχή όσο και η κεντρική ιστορία αγάπης».[156]

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Τέιλορ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του με το τελικό αποτέλεσμα αυτής και, για τις μικτές κριτικές που έλαβε, κατηγόρησε τις αλλαγές που έκαναν τα Marvel Studios κατά τη διάρκεια της μετά-παραγωγής, για τις οποίες ένιωσε πως συγκρούονταν με το δημιουργικό του όραμα.[157] Το 2015, είπε πως το να δουλεύει πάνω στον Σκοτεινό Κόσμο ήταν μία «ιδιαίτερα εξουθενωτική» εμπειρία[158] και το 2021 ανέφερε πως η εμπειρία αυτή τον έκανε διστακτικό στο να συνεχίσει να σκηνοθετεί.[159] Εξέφρασε επίσης το ενδιαφέρον του στο να δημιουργήσει μία 'εκδοχή σκηνοθέτη' παρόμοια με αυτή που έκανε ο Ζακ Σναίντερ για την ταινία Justice League (2011), αλλά σημείωσε πως πιθανότατα η Marvel να μην ενδιαφερόταν για κάτι τέτοιο.[157]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών τοποθέτησε την ταινία Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος στη σύντομη λίστα της με τις πιθανές υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ στην κατηγορία καλύτερων οπτικών εφέ, αλλά τελικά δεν την έθεσε υποψήφια.[160]

Βραβεία / Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κατηγορία Υποψήφιοι Αποτέλεσμα
Τα καλύτερο του 2013 από το IGN[161] Καλύτερη Προσαρμογή Κόμικ σε Ταινία Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος Υποψηφιότητα
Βραβεία People's Choice[162] Αγαπημένη Ταινία που κυκλοφόρησε
στο τέλος της χρονιάς
Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος Υποψηφιότητα
Βραβεία Αφροαμερικάνικου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ (ABFF)[163] Καλλιτέχνης της χρονιάς Ίντρις Έλμπα (επίσης για τις ταινίες Pacific Rim and Μαντέλα: Ο Δρόμος προς την Ελευθερία) Υποψηφιότητα
Βραβεία Empire[164] Β' Αντρικός Ρόλος Τομ Χίντλστον Υποψηφιότητα
Βραβεία Saturn[165] Καλύτερη Ταινία από Κόμικ Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος Υποψηφιότητα
Β' Αντρικός Ρόλος Τομ Χίντλστον Υποψηφιότητα
Καλύτερα Κοστούμια Γουέντι Πάρτριτζ Υποψηφιότητα
Καλύτερο Μακιγιάζ Κάρεν Κόεν / Ντέιβιντ Γουάιτ / Ελίζαμπεθ Γιάννη-Γεωργίου Υποψηφιότητα
Καλύτερα Ειδικά / Οπτικά Εφέ Τζέικ Μόρισον / Πολ Κόρμπουλντ / Μαρκ Μπρέικσπιρ Υποψηφιότητα
Κινηματογραφικά βραβεία MTV[166] Καλύτερη ημίγυμνη ερμηνεία (χωρίς μπλούζα) Κρις Χέμσγουορθ Υποψηφιότητα
Καλύτερος Ήρωας Κρις Χέμσγουορθ Υποψηφιότητα
Αγαπημένος Χαρακτήρας Λόκι Υποψηφιότητα
Βραβεία Golden Trailer[167] Καλύτερο Τηλεοπτικό Σποτ Δράσης Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος Υποψηφιότητα
Βραβεία BET[168] Καλύτερος Ηθοποιός Ίντρις Έλμπα (επίσης για την ταινία Μαντέλα: Ο Δρόμος προς την Ελευθερία) Υποψηφιότητα
Βραβεία Teen Choice[169] Καλύτερη Ταινία: Επιστημονική Φαντασία/Φαντασία Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος Υποψηφιότητα
Καλύτερος Ηθοποιός σε Ταινία: Επιστημονική Φαντασία/Φαντασία Κρις Χέμσγουορθ Υποψηφιότητα
Καλύτερη Ηθοποιός σε Ταινία: Επιστημονική Φαντασία/Φαντασία Νάταλι Πόρτμαν Υποψηφιότητα

Συνέχειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Thor: Ragnarok[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Thor: Ragnarok

Η ταινία Thor: Ragnarok κυκλοφόρησε στις 3 Νοεμβρίου 2017,[170] σε σκηνοθεσία Τάικα Γουαϊτίτι.[171] Οι Έρικ Πίρσον, Γκρεγκ Κάιλ και Κρίστοφερ Γιοστ έγραψαν το σενάριο,[172] με τον Κέβιν Φάιγκι να είναι και πάλι παραγωγός.[173] Οι Χέμσγουορθ, Χίντλστον, Χόπκινς, Έλμπα, Ασάνο, Λίβαϊ και Στίβενσον επανέλαβαν τους ρόλους τους ως Θορ, Λόκι, Όντιν, Χέιμνταλ, Χόγκαν, Φάντραλ και Βόλσταγκ αντίστοιχα,[174][175][171][176][177] ενώ ο Μαρκ Ράφαλο και ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς εμφανίζονται ως Μπρους Μπάνερ/Hulk και Δρ. Στίβεν Στρέιντζ αντίστοιχα, επαναλαμβάνοντας τους ρόλους τους από προηγούμενες ταινίες του MCU.[178][179] Οι Κέιτ Μπλάνσετ, Τέσα Τόμπσον, Τζεφ Γκόλντμπλουμ και Καρλ Ούρμπαν προστέθηκαν στο καστ ως Χέλα, Βαλκυρία, Γκραντμάστερ και Δήμιος αντίστοιχα.[171]

Thor: Love and Thunder[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια τέταρτη ταινία με τίτλο Thor: Love and Thunder είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει στις 8 Ιουλίου 2022.[180] Τόσο ο Χέμσγουορθ όσο και η Τόμπσον θα επιστρέψουν επαναλαμβάνοντας τους ρόλους τους ως Θορ και Βαλκυρία αντίστοιχα, με τις Πόρτμαν και Αλεξάντερ να επιστρέφουν επίσης, μετά την απουσία τους από την ταινία Thor: Ragnarok[181][182] και τον Κρίστιαν Μπέιλ να προστίθεται στο καστ για τον ρόλο του Gorr the God Butcher.[183] Στην τέταρτη ταινία, η Πόρτμαν θα αποκτήσει τη δύναμη του Θορ, όπως συμβαίνει και σε μία ιστορία από τα κόμικ.[184]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Όπως παρουσιάζεται στην ταινία του 2012 Οι Εκδικητές. Τα γεγονότα του Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος διαδραματίζονται ένα χρόνο μετά τα γεγονότα των Εκδικητών.[7]
  2. Όπως παρουσιάζεται στην ταινία του 2011 Thor.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Thor: The Dark World (12A)». British Board of Film Classification. 16 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2019. 
  2. 2,0 2,1 [2.pdf 2013 Feature Film Study] (Report). FilmL.A. Inc., p. 11. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2020-06-18. https://web.archive.org/web/20200618093330/https://www.hollywoodreporter.com/sites/default/files/custom/Embeds/2013%20Feature%20Study%20Corrected%20no%20Watermark[2].pdf. Ανακτήθηκε στις 2019-08-26. 
  3. Sylt, Christian (27 Απριλίου 2018). «Disney Reveals Financial Muscle Of 'Avengers: Infinity War'». Forbes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2019. 
  4. 4,0 4,1 «Thor: The Dark World (2013)». Box Office Mojo (Amazon.com). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2019. 
  5. «'Thor: The Dark World' Official Synopsis Released». StitchKingdom.com. 12 Οκτωβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  6. «Thor: The Dark World (2013)». cine.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2019. 
  7. O'Hara, Helen (1 Φεβρουαρίου 2013). «New Thor: The Dark World Set Photo». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2013. 
  8. 8,0 8,1 Fleming, Mike (30 Ιουνίου 2011). «Marvel And Disney Setting 'Thor 2' For Summer 2013; Chris Hemsworth's Back But Kenneth Branagh Won't Return». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  9. Horowitz, Josh (20 Νοεμβρίου 2012). «Chris Hemsworth Marvels At 'Avengers' Success: 'We Pulled It Off!'». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  10. 10,0 10,1 Keyes, Rob (6 Αυγούστου 2013). «'Thor: The Dark World' Set Interview With Chris Hemsworth». ScreenRant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  11. TheMovieNetwork (20 Φεβρουαρίου 2014). «Interview: Chris Hemsworth from 'Thor:The Dark World'». The Movie Network. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2015. 
  12. 12,0 12,1 Fleming, Mike (13 Οκτωβρίου 2011). «TOLDJA! Patty Jenkins Confirmed as 'Thor 2' Director». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  13. 13,0 13,1 Breznican, Anthony (10 Αυγούστου 2013). «Marvel: D23 debuts new scenes for 'Thor' and 'Captain America' sequels». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  14. 14,0 14,1 14,2 Alexander, Bryan (22 Απριλίου 2013). «Exclusive look: Thor returns in 'The Dark World'». USA Today. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  15. White, James (11 Αυγούστου 2013). «Hiddleston And Portman on Thor: The Dark World». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  16. 16,00 16,01 16,02 16,03 16,04 16,05 16,06 16,07 16,08 16,09 «Thor: The Dark World Production Notes» (PDF). Marvel Studios (via Business Insider). Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  17. Lee, Esther (3 Δεκεμβρίου 2013). «Natalie Portman: Chris Hemsworth's Wife Elsa Pataky Was My Stand-In For Kissing Scene in Thor: The Dark World». Us Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  18. 18,0 18,1 Warner, Kara (1 Σεπτεμβρίου 2011). «'Thor 2' Director Not Set Yet, Says Tom Hiddleston». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  19. Truitt, Brian (23 Απριλίου 2013). «Thor's world grows 'Dark' with new trailer». USA Today. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  20. 20,0 20,1 McIntyre, Gina (7 Αυγούστου 2013). «'Thor: The Dark World' trailer puts Tom Hiddleston's Loki center stage». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2013. 
  21. Sullivan, Kevin (2 Μαΐου 2012). «Tom Hiddleston Wants Loki At 'Absolute Rock Bottom' In 'Thor 2'». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  22. 22,0 22,1 22,2 Crowther, Jane (Νοέμβριος 2013). «Thor: The Dark World». Total Film (212): 66–71. 
  23. 23,0 23,1 Fleming, Mike (24 Μαΐου 2012). «Anthony Hopkins Up For 'Red 2' Villain; Can 'Thor' Sequel Dates Work?». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  24. 24,0 24,1 Pape, Stefan (28 Ιουνίου 2012). «King of Devil's Island Interview – Stellan Skarsgård». HeyUGuys.co.uk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  25. 25,0 25,1 Jolin, Dan (7 Αυγούστου 2013). «Thor: The Dark World Second Trailer Breakdown». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2013. 
  26. 26,0 26,1 «Ghost Rider: Spirit of Vengeance – Idris Elba Interview». IGN. 5 Αυγούστου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2011. 
  27. Dibdin, Emma (30 Αυγούστου 2012). «Idris Elba on his expanded role in 'Thor: The Dark World'». Digital Spy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  28. 28,0 28,1 Fleming, Mike (1 Αυγούστου 2012). «We Have A 'Thor 2' Villain: Christopher Eccleston To Play Malekith The Accursed». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  29. 29,0 29,1 Jolin, Dan (Οκτώβριος 2013). «Ο Brother». Empire (292): 5/14. 
  30. Bibbiani, William (7 Νοεμβρίου 2013). «Exclusive Interview: Alan Taylor on Thor: The Dark World». Crave Online. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2013. 
  31. 31,0 31,1 McNary, Dave (22 Αυγούστου 2012). «Adewale Akinnuoye-Agbaje joins 'Thor: Dark World'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2012. 
  32. 32,0 32,1 «'Thor: The Dark World' Character Descriptions (Minor Spoilers)». StitchKingdom.com. 4 Σεπτεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2013. 
  33. 33,0 33,1 Lee, Chris (2 Φεβρουαρίου 2013). «Adewale Akinnuoye-Agbaje talks 'Thor' sequel, 'Bullet to the Head'». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2013. 
  34. 34,0 34,1 Strauss, Bob (12 Σεπτεμβρίου 2013). «While Marvel gets super cosmic in 'Thor' sequel, Kat Dennings brings it back to Earth». Los Angeles Daily News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  35. 35,0 35,1 Patten, Dominic (21 Αυγούστου 2012). «'2 Broke Girls' Kat Dennings Back In 'Thor 2'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  36. 36,0 36,1 Hibberd, James (24 Ιουλίου 2012). «'Dexter' scoop: Ray Stevenson joins season 7 — Exclusive». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2019. 
  37. Cheney, Alexandra (22 Μαΐου 2013). «How a Gay Gangster on 'Dexter' Inspired A Norse God in 'Thor'». The Wall Street Journal. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  38. 38,0 38,1 «Zachary Levi on Thor 2 (7/10/12)». The Tonight Show with Jay Leno. 10 Ιουλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2012. 
  39. 39,0 39,1 Kit, Borys (8 Ιουνίου 2012). «'Thor 2' Eyes 'Chuck' Star Zachary Levi (Exclusive)». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  40. «Chuck Reunion Live from Nerd HQ 2012». UStream. 12 Ιουλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2012. 
  41. Clark, Noelene (2 Αυγούστου 2012). «'Thor: The Dark World': Christopher Eccleston is villain Malekith». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2012. 
  42. 42,0 42,1 Wigler, Josh (11 Ιανουαρίου 2012). «Jamie Alexander Teases 'Thor 2' Romance, Possible 'Avengers' Appearance». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  43. «Exclusive Video: Jaimie Alexander Talks 'Thor: The Dark World'». I Am Rogue. 5 Ιανουαρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  44. «Slip fells action heroine». New York Post. Page Six. 18 Νοεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  45. Malkin, Marc (21 Μαρτίου 2011). «Thor's Chris Hemsworth: "He's Huge", Gushes Costar». E!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  46. Vineyard, Jennifer (31 Ιουλίου 2012). «Rene Russo Wants to Brush Up on Her Comic-Book History Before Thor 2». New York. Vulture. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  47. Keyes, Rob (Νοέμβριος 2013). «Thor 2 The Dark World Official Still Photo Asgardian Screens». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2013. 
  48. Lukenbill, Mark (19 Μαρτίου 2013). «Interview: Chris O'Dowd on Shooting 'The Sapphires' in Vietnam and Taking a Role in 'Thor 2' for Fun». IndieWire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  49. Reynolds, Simon (9 Οκτωβρίου 2013). «Chris O'Dowd in 'Thor: The Dark World' - first look pictures». Digital Spy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  50. 50,0 50,1 Sullivan, Kevin P (6 Νοεμβρίου 2013). «'Guardians of the Galaxy': Latest on Vin, Bradley and the Scene Everyone's Talking About». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  51. «Marvel Studios Begins Production on Guardians of the Galaxy». Marvel.com. 20 Ιουλίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2013. 
  52. Lovece, Frank (6 Νοεμβρίου 2013). «Film Review: Thor: The Dark World». Film Journal International. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2014. 
  53. Sunu, Steve (28 Απριλίου 2014). «Comic Reel: "Justice League" Movie Confirmed; New Look At "Guardians of the Galaxy's" Nebula». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  54. Fortune, Ed (7 Νοεμβρίου 2013). «Interview: Jonathan Howard Thor: The Dark World». Starburst. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  55. 55,0 55,1 Curran, Tony (11 Οκτωβρίου 2013). «guess who's playing Odin's Father?». Twitter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  56. 56,0 56,1 Curran, Tony (11 Οκτωβρίου 2013). «To young indeed to play Odin's Papa but in flashback tells of days gone bye...». [Twitter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  57. 57,0 57,1 57,2 Patten, Dominic (24 Σεπτεμβρίου 2012). «'Thor: The Dark World' Adds Pair To Cast». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  58. Sullivan, Kevin P (7 Νοεμβρίου 2013). «'Thor: The Dark World': You Won't Believe The Story Behind The Cameo». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  59. «NTF Scoop – Stan Lee Confirms Cameo in "Thor: The Dark World"». NukeThe Fridge.com. 15 Σεπτεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2012. 
  60. «'Thor: The Dark World' - Alan Taylor Interview - D23 2013». IGN. 12 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  61. Vejvoda, Jim (19 Απριλίου 2011). «Marvel: What's Next After Avengers?». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2011. 
  62. VanAirsdale, S.T. (27 Απριλίου 2011). «Imminent Thor Sequel is News to Kenneth Branagh». Movieline. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2011. 
  63. Yamato, Jen (1 Μαΐου 2011). «Chris Hemsworth and Co. on Avengers Ego-Clashing and Thor Sequel Plans». Movieline. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2011. 
  64. Boucher, Geoff (27 Ιουλίου 2011). «Thor 2: Chris Hemsworth sad to see Kenneth Branagh go». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2011. 
  65. Galloway, Stephen (1 Μαρτίου 2015). «'Cinderella' Director Kenneth Branagh on Casting His Princess, Working With Marvel and His Dream Shakespeare Film». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2015. 
  66. Fleming, Mike (1 Ιουλίου 2011). «'Thor 2' To Be Scripted By Don Payne». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  67. Graser, Marc· Kroll, Justin (4 Αυγούστου 2011). «Brian Kirk in talks to direct 'Thor 2'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  68. Graser, Marc· Kroll, Justin (22 Σεπτεμβρίου 2011). «Jenkins in talks to helm 'Thor 2'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  69. Breznican, Anthony (22 Σεπτεμβρίου 2011). «'Monster' director Patty Jenkins considered for 'Thor 2'». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  70. Masters, Kim (13 Οκτωβρίου 2011). «Official: Disney's 'Lone Ranger' Sets May 31, 2013 Release Date». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  71. Fleming, Mike (6 Δεκεμβρίου 2011). «Director Patty Jenkins Exits Marvel's 'Thor 2'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  72. Kit, Borys (6 Δεκεμβρίου 2011). «'Thor 2' Director Patty Jenkins Exits». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  73. Cheng, Susan (25 Μαΐου 2017). «Why Director Patty Jenkins Left Marvel's "Thor 2"». BuzzFeed. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  74. Kit, Borys· Masters, Kim (9 Δεκεμβρίου 2011). «'Thor 2' Closing in on New Director and Writer (Exclusive)». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  75. Belloni, Matthew (24 Δεκεμβρίου 2011). «'Game of Thrones' Director Alan Taylor Chosen for 'Thor 2'». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  76. Fleming, Mike (10 Ιανουαρίου 2012). «Robert Rodat To Rewrite 'Thor 2'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  77. Gordon, Jeremy (10 Ιανουαρίου 2012). «Loki Will Keep People Guessing In 'Thor 2', Says Tom Hiddleston». Empire via MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  78. 78,0 78,1 Lussier, Germain (13 Απριλίου 2012). «Chris Hemsworth Talks The New Asgard Of 'Thor 2'». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  79. 79,0 79,1 Weintraub, Steve (12 Απριλίου 2012). «Kevin Feige Talks 'Thor 2', 'Captain America 2', 'Iron Man 3', the 'Avengers' Sequel, 2014 and 2015 Releases, Another 'Hulk' Sequel, and a Lot More!». Collider.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  80. Knoll, Justin· Graser, Marc (24 Μαΐου 2012). «Mikkelsen in talks for 'Thor 2' villain role». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2019. 
  81. McNary, Dave (31 Μαΐου 2012). «'Lone Ranger' to get July 2013 release». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2019. 
  82. 82,0 82,1 Rice, Lynette (8 Ιουνίου 2012). «'Thor' scoop: Josh Dallas won't reprise role as Fandral -- Exclusive». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2019. 
  83. Goldman, Eric (4 Οκτωβρίου 2011). «Josh Dallas Talks Thor 2». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2011. 
  84. «Hannibal weerhoudt Mads Mikkelsen van Thor 2». Zoomin.TV. 12 Ιουλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2012. 
  85. Vejvoda, Jim (14 Ιουλίου 2012). «Comic-Con: Thor 2 Title Buzz and Ant-Man Footage». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2019. 
  86. 86,0 86,1 «Proposed Film Shoot in Bourne Wood September 2012». SurreyCommunity.info. 3 Ιουλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2019. 
  87. 87,0 87,1 Dietsch, TJ (30 Ιουλίου 2012). «Thor: The Dark World Filming in UK As 'Thursday Mourning'». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2019. 
  88. Þórarinsson, Þórarinn (3 Αυγούστου 2012). «Thor 2 verður tekin upp á Íslandi» [Thor 2 will be shot in Iceland] (στα Ισλανδικά). Svarthofdi. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2019. 
  89. Blake, Morwenna (29 Αυγούστου 2012). «Film being shot at Stonehenge». Salisbury Journal. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2012. 
  90. Saunders, Louise (10 Σεπτεμβρίου 2012). «Filming for Thor 2: The Dark World gets underway in Surrey... but where is Chris Hemsworth?». Daily Mail. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2019. 
  91. Doty, Meriah (25 Σεπτεμβρίου 2012). «'Thor' star's scary on-set injury». Yahoo! News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2019. 
  92. «Chris Hemsworth Arrives to Shoot 'Thor' in Iceland». Iceland Review. 12 Οκτωβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  93. Goldberg, Matt (15 Οκτωβρίου 2012). «'Ant-Man' Set for November 6, 2015; 'Iron Man 3' and 'Thor: The Dark World' Confirmed for 3D; Disney Announces More Release Dates and Changes». Collider.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2019. 
  94. «Photos from the Thor 2 filming in Greenwich». Greenwich, England: Greenwich.co.uk. 22 Οκτωβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2019. 
  95. Wiseman, Andreas (11 Νοεμβρίου 2015). «'Doctor Strange' shoot underway in UK with Benedict Cumberbatch». Screen Daily. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2019. 
  96. Alexander, Jaimie (14 Δεκεμβρίου 2012). «Heading back to Los Angeles after wrapping up on THOR 2 :) farewell Asgard, I will miss you xo». Twitter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2019. 
  97. Groves, Don (1 Φεβρουαρίου 2016). «Hollywood Studios Reap Hundreds of Millions in British Tax Relief». Forbes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2019. 
  98. Heuring, David (22 Οκτωβρίου 2013). «Hammer Time». HD Video Pro. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2019. 
  99. Cornet, Roth (30 Ιουλίου 2013). «Kat Dennings: Thor: the Dark World Heads Into Reshoots». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  100. Weintraub, Steve 'Frosty' (11 Αυγούστου 2013). «Director Alan Taylor Talks 'Thor: The Dark World', How They're Still Shooting New Scenes, Trying to Find the Right Tone, and More at D23». Collider.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  101. «'Thor: The Dark World' Gets IMAX Release». Deadline Hollywood. 15 Αυγούστου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2013. 
  102. McCabe, Joesph (Νοέμβριος 2013). «Thor: The Dark World». SFX (240): 47. 
  103. Lussier, Germain (13 Νοεμβρίου 2013). «/Film Interview: 'Thor: The Dark World' Producer Kevin Feige». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  104. Suskind, Alex (8 Νοεμβρίου 2013). «What Did Thor 2's Post-Credits Scene Mean?». Vulture. New York. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  105. «Upcoming Effects Films: Thor: The Dark World». Cinefex. 24 Ιουλίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  106. 106,0 106,1 106,2 106,3 106,4 106,5 Failes, Ian (18 Νοεμβρίου 2013). «The dark side: behind the VFX of Thor: The Dark World». FX Guide. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  107. «ScoreKeeper Chats All Things Scottish with 'Brave' Composer Patrick Doyle!!». Ain't It Cool News. 29 Αυγούστου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  108. «Carter Burwell to Score 'Thor: The Dark World'». Film Music Reporter. 19 Απριλίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  109. Yamato, Jen (28 Μαΐου 2013). «Composer Carter Burwell Departs Marvel's 'Thor: The Dark World'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  110. «Brian Tyler to Score 'Thor: The Dark World'». Film Music Reporter. 18 Ιουνίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  111. «10 Questions With Brian Tyler». Broadcast Music, Inc. 20 Δεκεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  112. «'Thor: The Dark World' Soundtrack Details». Film Music Reporter. 18 Οκτωβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  113. «Marvel Comics Solicitations for June, 2013». Comic Book Resources. 13 Μαρτίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  114. Hughes, Mark (23 Απριλίου 2013). «'Thor: The Dark World' Trailer Released, Fuels Marvel Marketing Machine». Forbes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  115. Clark, Noelene (23 Απριλίου 2013). «'Thor: The Dark World' trailer: Marvel meets 'Game of Thrones'». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2013. 
  116. McIntyre, Gina (21 Ιουλίου 2013). «Comic-Con: Tom Hiddleston talks 'top-secret' Loki Marvel panel stunt». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2013. 
  117. «Gameloft Announces the New Marvel's Thor: The Dark World - The Official Game». PR Newswire. 22 Ιουλίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  118. Acuna, Kristen (5 Αυγούστου 2013). «The New 'Thor: The Dark World' Poster Looks Exactly Like The One For 'Iron Man 3'». Business Insider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  119. «New Thor Trailer to Debut During YouTube's Geek Week». Marvel.com. 30 Ιουλίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2013. 
  120. Mendelson, Scott (7 Αυγούστου 2013). «Trailer Talk: 'Thor: The Dark World' And The Unnecessary Second Trailer». Forbes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  121. Ford, Rebecca (10 Αυγούστου 2013). «D23: Disney Brings Out Angelina Jolie for 'Maleficent,' Screens New Footage of 'Saving Mr. Banks'». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  122. Graser, Marc (20 Αυγούστου 2013). «Thor Is Headed to Disneyland». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  123. Lesnick, Silas (25 Οκτωβρίου 2013). «CS Explores Disneyland's Thor: The Dark World Attraction, Treasures of Asgard». ComingSoon.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  124. «Declassifying Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: The Well». Marvel.com. 1 Νοεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2013. 
  125. «First Look: Thor Star Jaimie Alexander Meets the Agents of S.H.I.E.L.D.». TV Guide. 10 Φεβρουαρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  126. «Mingle with the stars at the premiere of Thor: The Dark World». The Sun. 14 Οκτωβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2013. 
  127. Mercedes Lara, Maria (22 Οκτωβρίου 2013). «Natalie and Tom Make A Hot Thor 2 Pair». PopSugar. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  128. West, Michael (24 Οκτωβρίου 2013). «Thor 2: The Dark World Scores 83%: Where Does It Rank in Marvel's Oeuvre?». Contactmusic.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  129. Milly, Jenna (2013-11-05). «'Thor: The Dark World' premieres in Hollywood to screaming crowd». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-03-06. https://www.webcitation.org/6NsLAJS5i?url=http://popwatch.ew.com/2013/11/05/thor-the-dark-world-premiere/. Ανακτήθηκε στις 2019-09-05. 
  130. McEwan, Cameron K.· Longridge, Chris (7 Αυγούστου 2019). «Marvel's 'Phases' explained: What goes when & why». Digital Spy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2022. 
  131. Venable, Nick (2 Ιανουαρίου 2014). «Thor: The Dark World Hammers Home A Packed Blu-ray Set This February». Cinema Blend. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  132. Breznican, Anthony (9 Ιανουαρίου 2014). «Marvel One-Shot: First Look at Ben Kingsley's Mandarin encore in 'All Hail the King' short film — Exclusive». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  133. Goldberg, Matt (23 Οκτωβρίου 2015). «'Marvel Cinematic Universe: Phase Two Collection' Unveiled; Contains First Look at Phase 3». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  134. «Global: 'Thor: The Dark World' Outgrosses Original In 19 Days». BoxOffice.com. 17 Νοεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2013. 
  135. Fleming Jr, Mike (21 Μαρτίου 2014). «2013 Most Valuable Blockbuster – No. 7 'Monsters University' Vs. No. 10 'Thor: The Dark World'; #2 'Frozen' Vs. #15 'The Great Gatsby'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  136. «'Thor: The Dark World’ Roars to $7.1M at Thursday Box Office». The Wrap. 2013-11-08. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-03-06. https://www.webcitation.org/6NsKIWVnj?url=http://www.thewrap.com/thor-dark-world-roars-7-1m-thursday-box-office/. Ανακτήθηκε στις 2019-09-05. 
  137. «Box office update: 'Thor: The Dark World' tops Friday with $31.6 million». Entertainment Weekly. 2013-11-09. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-03-06. https://www.webcitation.org/6NsKNxTFz?url=http://insidemovies.ew.com/2013/11/09/box-office-update-thor/. Ανακτήθηκε στις 2019-09-05. 
  138. 138,0 138,1 Subers, Ray (10 Νοεμβρίου 2013). «Weekend Report: 'Thor' Sequel Gets Boost from 'The Avengers'». Box Office Mojo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  139. Herndon, Jessica (2013-11-10). «'Thor: The Dark World' Bashes Box Office With $86M». ABC News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-11-11. https://www.webcitation.org/6L3RDmIVW?url=http://abcnews.go.com/Entertainment/wireStory/thor-dark-world-bashes-box-office-86m-20844574. Ανακτήθηκε στις 2013-11-11. 
  140. 140,0 140,1 Subers, Ray (17 Νοεμβρίου 2013). «Weekend Report: 'Best Man' Surprises, But 'Thor' Still Repeats». Box Office Mojo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  141. «Weekend Report: 'Catching Fire' Burns Bright, Sets November Record». Box Office Mojo. 24 Νοεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  142. Kay, Jeremy (31 Οκτωβρίου 2013). «Thor 2 flies to $8.2m int'l start». ScreenDaily.com. Screen International. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  143. Finke, Nikki (31 Οκτωβρίου 2013). «'Thor 2' Begins International Rollout: Stronger Starts In UK & France Than First». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  144. 144,0 144,1 McClintock, Pamela (2013-11-03). «Box Office: 'Thor: The Dark World' Opens to Huge $109.4 Million Overseas». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-11-03. https://www.webcitation.org/6KrMGzoBL?url=http://www.hollywoodreporter.com/news/box-office-thor-dark-world-652785. Ανακτήθηκε στις 2019-09-05. 
  145. «Thor: The Dark World (2013)». Box Office Mojo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2022. 
  146. «Thor: The Dark World (2013)». Rotten Tomatoes. Fandango Media. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  147. «Thor: The Dark World Reviews». Metacritic. CBS Interactive. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  148. Child, Ben (23 Οκτωβρίου 2013). «Thor: The Dark World – first look review». The Guardian. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  149. Chang, Justin (23 Οκτωβρίου 2013). «Film Review: 'Thor: The Dark World'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  150. Duralde, Alonso (23 Οκτωβρίου 2013). «'Thor: The Dark World' Review: A Stirring, If Not Mighty, Return for the Thunder God». The Wrap. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  151. Abrams, Simon (8 Νοεμβρίου 2013). «'Thor: The Dark World'». RogerEbert.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  152. Lovece, Frank (8 Νοεμβρίου 2013). «Film Review: 'Thor: The Dark World'». Film Journal International. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2013. 
  153. Robey, Tim (23 Οκτωβρίου 2013). «Thor: The Dark World, review». The Daily Telegraph. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  154. Felperin, Leslie (5 Νοεμβρίου 2013). «Thor: The Dark World Review». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  155. Phillips, Michael (2013-11-06). «Review: 'Thor: The Dark World' hammered by repetition». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-11-07. https://www.webcitation.org/6Kx8pW2wQ?url=http://www.latimes.com/entertainment/movies/moviesnow/la-et-mn-thor-review-20131107,0,3644751.story. Ανακτήθηκε στις 2019-09-05. 
  156. Catsoulis, Jeannette (2013-11-07). «The Hammer Resurgent». The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-11-08. https://www.webcitation.org/6KynQegjt?url=http://www.nytimes.com/2013/11/08/movies/thor-the-dark-world-brings-back-marvels-alien-superhero.html?ref=movies&_r=1&. Ανακτήθηκε στις 2019-09-05. 
  157. 157,0 157,1 Kleinman, Jake (27 Σεπτεμβρίου 2021). «'Thor 2' director wants to make a 'Snyder Cut' of his Marvel movie». Inverse. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2022. 
  158. Jagernauth, Kevin (30 Ιουνίου 2015). «'Thor: The Dark World' Director Alan Taylor Says His Marvel Experience Was "Particularly Wrenching"». IndieWire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2022. 
  159. Sharf, Zack (12 Αυγούστου 2021). «'Thor 2' and 'Terminator Genisys' Director 'Lost the Will to Make Movies' After 'Forceful' Backlash». IndieWire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2022. 
  160. «10 Contenders Remain in VFX Oscar® Race». Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 5 Δεκεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2013. 
  161. «Best Comic Book Adaptation Movie». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  162. Hayner, Chris E. (8 Ιανουαρίου 2014). «People's Choice Awards 2014 - Full winners list». Zap2It. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2014. 
  163. «2014 ABFF Hollywood Awards Nominees Announced». PR Newswire. 8 Ιανουαρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  164. «The Hobbit on a quest for Empire Awards». BBC News. 24 Φεβρουαρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  165. Johns, Nikara (25 Φεβρουαρίου 2014). «'Gravity,' 'The Hobbit: The Desolation of Smaug' Lead Saturn Awards Noms». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  166. «2014 MTV Movie Awards: Full Nominations List». MTV News. 6 Μαρτίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  167. «The 15th Annual Golden Trailer Award Nominees». Golden Trailer Awards. 7 Μαΐου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2014. 
  168. «Best Actor». BET. 14 Μαΐου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2014. 
  169. «Teen Choice Awards 2014 Nominees Revealed!». Yahoo! Movies. 18 Ιουνίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  170. Strom, Marc (10 Φεβρουαρίου 2015). «Marvel Studios Schedules New Release Dates for 4 Films». Marvel.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2015. 
  171. 171,0 171,1 171,2 Strom, Marc (20 Μαΐου 2016). «Marvel Studios Confirms Stellar New Cast Members of the Highly Anticipated 'Thor: Ragnarok'». Marvel.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2016. 
  172. Keyes, Rob (16 Οκτωβρίου 2017). «Why Isn't Lady Sif in Thor: Ragnarok?». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  173. Sneider, Jeff (29 Ιανουαρίου 2014). «Marvel Hires One of Its Own Executives to Co-Write 'Thor 3'». The Wrap. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  174. Strom, Marc (28 Οκτωβρίου 2014). «Thor Brings Ragnarok to the Marvel Cinematic Universe in 2017». Marvel.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2014. 
  175. Breznican, Anthony (28 Οκτωβρίου 2014). «Marvel Studios reveals Phase Three slate, including two-part 'Avengers' threequel». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  176. Arvedon, Jon (27 Σεπτεμβρίου 2017). «New Thor: Ragnarok Image Confirms Return of Another Asgardian». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  177. «Thor: Ragnarok Press Kit» (PDF). Walt Disney Studios. Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 9 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  178. Blickley, Leigh (23 Οκτωβρίου 2015). «Mark Ruffalo Wants To See Bruce Banner And Hulk Face-Off on Screen». The Huffington Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  179. Breznican, Anthony (5 Νοεμβρίου 2016). «Doctor Strange revelations: Secrets and Easter eggs from the new Marvel movie». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  180. Rubin, Rebecca (18 Οκτωβρίου 2021). «Disney Delays 'Doctor Strange,' 'Thor 4,' 'Black Panther' Sequel and 'Indiana Jones 5'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2022. 
  181. Kit, Borys (16 Ιουλίου 2019). «Taika Waititi to Direct 'Thor 4' (Exclusive)». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 
  182. Kroll, Justin (11 Δεκεμβρίου 2020). «Sif Returns To The MCU: Jaimie Alexander To Reprise Role In 'Thor: Love And Thunder'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2022. 
  183. Sneider, Jeff (10 Δεκεμβρίου 2020). «Here's the Marvel Villain Christian Bale Is Playing in 'Thor: Love and Thunder'». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2022. 
  184. D'Alessandro, Anthony· Ramos, Dino-Ray (20 Ιουλίου 2019). «Natalie Portman Is Female Thor In 'Thor Love And Thunder' Opening Fall 2021 –Comic-Con». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]