Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης
NY Stock Exchange logo.svg
ΤύποςΧρηματιστήριο
ΈδραΝέα Υόρκη, ΗΠΑ
Ιδρύθηκε17 Μαΐου 1792[1]
ΙδιοκτήτηςIntercontinental Exchange
ΝόμισμαUSD
Αρ. Αξιών2.400[2]
Κεφ. αγοράςUS$19,3 τρις[3]
ΌγκοςUS$20,161 τρις (Δεκ. 2011)
ΔείκτεςDow Jones Industrial Average
S&P 500
NYSE Composite
Ιστοσελίδαnyse.com

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (αγγλικά: New York Stock Exchange, NYSE) είναι χρηματιστήριο που βρίσκεται στην Γουώλ Στρητ (Wall Street) στο νότιο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο από την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών, καθώς η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ήταν περίπου 153 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, το 2008.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης λειτουργεί ως "NYSE Euronext", η οποία ιδρύθηκε το 2007 μετά την συγχώνευση του "NYSE" με το πλήρως ηλεκτρονικό χρηματιστήριο, "Euronext". Η αίθουσα συναλλαγών της "NYSE" βρίσκεται στην Γουώλ Στρητ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προέλευση του "NYSE" μπορεί να αναχθεί στις 17 Μαΐου 1792, όταν υπεγράφη η συμφωνία "Buttonwood" από 24 χρηματιστές, η οποία καθόριζε ένα επιτόκιο προμήθειας που χρεώνεται στους πελάτες και δέσμευσε τους υπογράφοντες στο να δώσουν προτίμηση στους άλλους υπογράφοντες σε πωλήσεις τίτλων, έξω από τον αριθμό 68 της Γουώλ Στρητ, στη Νέα Υόρκη, κάτω από ένα πλατάνι. Προηγουμένως, η ανταλλαγή τίτλων είχε τους πληστηριαστές ως μεσολαβητές, που διεξήγαγαν, επίσης, πιο απλές δημοπρασίες εμπορευμάτων όπως σιταριού και καπνού.[4] Οι πρώτοι τίτλοι που διαπραγματεύονταν ήταν ως επί το πλείστον κυβερνητικοί τίτλοι, όπως τα ομόλογα πολέμου από το απόθεμα του επαναστατικού πολέμου και της πρώτης τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών[4], αν και το απόθεμα της Τράπεζας της Νέας Υόρκης ήταν μια μη κυβερνητική ασφάλεια που διαπραγματευόταν τις πρώτες μέρες. Η Τράπεζα της Βόρειας Αμερικής μαζί με την Πρώτη Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών και την Τράπεζα της Νέας Υόρκης ήταν οι πρώτες μετοχές που διαπραγματεύονταν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.[5] Στις 8 Μαρτίου 1817, η οργάνωση συνέταξε κανονισμό και μετονομάστηκε σε «New York Stock Exchange».

Το 1817 οι χρηματιστές της Νέας Υόρκης που λειτουργούσαν στο πλαίσιο της συμφωνίας Buttonwood θέσπισαν νέες μεταρρυθμίσεις και αναδιοργανώθηκαν. Αφού έστειλαν αντιπροσωπεία στην Φιλαδέλφεια για να παρακολουθήσουν την οργάνωση του συμβουλίου των χρηματιστών τους, εγκρίθηκαν περιορισμοί πάνω στη χειραγώγηση των συναλλαγών καθώς και επίσημα όργανα διακυβέρνησης.[4] Μετά τoν ανασχηματισμό του ως το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η μεσιτική οργάνωση άρχισε να εκμισθώνει χώρο αποκλειστικά για εμπορία τίτλων, διαδικασία η οποία μέχρι τότε πραγματοποιούνταν στο Tontine Coffee House. Διάφορες τοποθεσίες χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ του 1817 και του 1865, μέχρι να εγκριθεί η σημερινή τοποθεσία.[4]

Η εφεύρεση των ηλεκτρικών τηλεγράφων ενοποίησε τις αγορές, και η αγορά της Νέας Υόρκης ανήλθε στην κυριαρχία, έναντι της Φιλαδέλφειας, αφού προκάλεσε κάποιες ανησυχίες για την αγορά σε σχέση με άλλες εναλλακτικές λύσεις.[4] Το "Open Board of Stock Brokers" ιδρύθηκε το 1864 ως ανταγωνιστής του "NYSE". Με 354 μέλη, το "Open Board of Stock Brokers" ανταγωνίστηκε το NYSE (το οποίο είχε 533) "επειδή χρησιμοποίησε ένα πιο σύγχρονο, συνεχές σύστημα διαπραγμάτευσης, ανώτερο από τις συνεδρίες, δύο φορές την ημέρα, του NYSE". Το "Open Board of Stock Brokers" συγχωνεύθηκε με το NYSE το 1869. Ο Robert Wright του "Bloomberg" γράφει ότι η συγκέντρωση αύξησε τα μέλη του NYSE καθώς και τον όγκο συναλλαγών, καθώς "αρκετοί ανταγωνίζονταν επίσης το NYSE για τους πελάτες. Οι αντιπρόσωποι, όλοι ήθελαν να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τόσο γρήγορα και φτηνά όσο ήταν τεχνολογικά εφικτό και αυτό σήμαινε την εύρεση των αγορών με τις πιο εμπορικές συναλλαγές ή τη μεγαλύτερη ρευστότητα στη σημερινή γλώσσα. Η ελαχιστοποίηση του ανταγωνισμού ήταν απαραίτητη για τη διατήρηση μεγάλου αριθμού παραγγελιών και η συγχώνευση βοήθησε τη NYSE να διατηρήσει τη φήμη της για την παροχή ανώτερης ρευστότητας."[6] Ο εμφύλιος πόλεμος ενθάρρυνε πολύ την κερδοσκοπική διαπραγμάτευση τίτλων στη Νέα Υόρκη. Μέχρι το 1869 τα μέλη έπρεπε να περιοριστούν και από τότε αυξήθηκαν σποραδικά. Το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα παρουσίασε ταχεία ανάπτυξη στις συναλλαγές τίτλων. [7]

Το εμπόριο τίτλων στη δεκαετία του δέκατου ένατου αιώνα και στις αρχές του εικοστού αιώνα ήταν επιρρεπής σε πανικό και συντριβές. Η κυβερνητική ρύθμιση της διαπραγμάτευσης τίτλων θεωρήθηκε τελικά αναγκαία, με αναμφισβήτητα τις πιο δραματικές αλλαγές να εμφανίζονται στη δεκαετία του 1930 μετά από μια μεγάλη συντριβή χρηματιστηριακών αγορών που οδήγησε στην παγκόσμια [[Κραχ της Γουόλ Στριτ (1929) |οικονομική ύφεση του 1929]].

Το "Luncheon Club" βρισκόταν στον έβδομο όροφο από το 1898 έως το κλείσιμό του το 2006.[8]

Το κεντρικό κτίριο, που βρίσκεται στην οδό "18 Broad Street", μεταξύ των γωνιών της "Wall Street" και του "Exchange Place", ορίστηκε Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο το 1978,[9] όπως και το κτίριο της "11 Wall Street". [10][11][12]

Το NYSE ανακοίνωσε τα σχέδιά του για συγχώνευση με το "Archipelago" στις 21 Απριλίου 2005, σε συμφωνία που αποσκοπούσε στην αναδιοργάνωση του NYSE ως δημόσια εισηγμένη εταιρεία. Το διοικητικό συμβούλιο της NYSE ψήφισε να συγχωνευθεί με το αντίπαλο "Archipelago" στις 6 Δεκεμβρίου 2005 και έγινε κερδοσκοπική δημόσια εταιρεία. Ξεκίνησε να διαπραγματεύεται με την επωνυμία NYSE Group στις 8 Μαρτίου 2006. Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, στις 4 Απριλίου 2007, ο Όμιλος NYSE ολοκλήρωσε τη συγχώνευσή του με την "Euronext", την ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά, σχηματίζοντας έτσι το "NYSE Euronext", το πρώτο διατλαντικό χρηματιστήριο.

Η "Wall Street" είναι το κορυφαίο αμερικανικό κέντρο για διεθνείς χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και η μεγαλύτερη θέση των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή χονδρικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. "Περιλαμβάνει ένα πλέγμα χονδρικών χρηματοπιστωτικών τομέων, χρηματοπιστωτικών αγορών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εταιρειών χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων" (Robert, 2002). Οι κυριότεροι τομείς του είναι η βιομηχανία κινητών αξιών, η εμπορική τραπεζική, η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και η ασφάλιση.

Πριν από την απόκτηση του "NYSE Euronext" από το "ICE" το 2013, ο Marsh Carter ήταν πρόεδρος του NYSE και διευθύνων σύμβουλος ο Duncan Niederauer. Επί του παρόντος, ο πρόεδρος είναι ο Jeffrey Sprecher.[12]

Η πρώτη κεντρική τοποθεσία του Χρηματιστηρίου ήταν ένα δωμάτιο, νοικιασμένο το 1792 για $ 200 το μήνα. Μετά από την μεγάλη πυρκαγιά της Νέας Υόρκης το 1835, το Χρηματιστήριο μετακινήθηκε προς άλλη προσωρινή έδρα. Το νέο κτίριο, που βρίσκεται στον αριθμό 18 της Broad Street, κόστισε $ 4 εκατ. και άνοιξε στις 22 Απριλίου 1903.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «History of the New York Stock Exchange». Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2016. 
 2. «NYSE Q1 2016 Investor Presentation» (PDF). Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2016. 
 3. «NYSE Group Shares Outstanding and Market Capitalization of Companies Listed, 2016». 
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 "National Register of Historic Places Inventory – Nomination Form, 11 Wall Street" National Park Service.
 5. Pound, Richard W. (2005). Fitzhenry and Whiteside Book of Canadian Facts and Dates. Fitzhenry and Whiteside. p. 188.
 6. E. Wright, Robert (January 8, 2013). "The NYSE’s Long History of Mergers and Rivalries" Bloomberg.
 7. "NYSEData.com Factbook: Chronology of New York Stock Exchange (1792-1929)" web.archive.com
 8. Edmonston, Peter (April 28, 2006)"Where Wall Street Meets to Eat, the Last Lunch" New York Times
 9. "National Historic Landmarks Survey, New York" National Park Service. PDF.
 10. "New York Stock Exchange" National Park Service.
 11. George R. Adams (Μάρτιος 1977). "New York Stock Exchange National Register of Historic Places Inventory-Nomination (1MB PDF)" National Park Service. PDF.
 12. 12,0 12,1 1983 "National Register of Historic Places Inventory-Nomination (1MB PDF)" (PDF). National Park Service. Σφάλμα αναφοράς: Invalid <ref> tag; name "nyse9" defined multiple times with different content

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα New York Stock Exchange της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).