Iron Fist (1ος κύκλος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Iron Fist (1ος κύκλος)
Αφίσα προώθησης πρώτου κύκλου
Όνομα ΣειράςIron Fist
ΗθοποιοίΦιν Τζόουνς
Τζέσικα Χένγουικ
Τομ Πέλφρι
Τζέσικα Στρόουπ
Ραμόν Ροντρίγκεζ
Σάσα Νταβάν
Ροζάριο Ντόσον
Ντέιβιντ Γουένχαμ
Αριθμός σεζόνΠρώτη
Αριθμός Επεισοδίων13 (50-62 λεπτά)
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Μετάδοση
ΚανάλιNetflix
Προβολή17 Μαρτίου 2017
Χρονολογική σειρά σεζόν
Έπεται →
2ος κύκλος

Ο πρώτος κύκλος της αμερικανικής διαδικτυακής τηλεοπτικής σειράς Iron Fist, η οποία βασίζεται στον ομώνυμο χαρακτήρα των Marvel Comics, ακολουθεί τον Ντάνι Ραντ κατά την επιστροφή του στην πόλη της Νέας Υόρκης έπειτα από 15 χρόνια, κατά τα οποία θεωρείτο νεκρός, και πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην κληρονομιά της οικογένειάς του και στο καθήκον του ως Iron Fist. Τα γεγονότα διαδραματίζονται μέσα στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel (MCU), αποτελώντας μια συνοχή με ταινίες και άλλες τηλεοπτικές σειρές του franchise. Η παραγωγή του πρώτου κύκλου έγινε από την Marvel Television σε συνεργασία με τα ABC Studios και την Devilina Productions. Υπεύθυνος του πρώτου κύκλου ήταν ο Σκοτ Μπακ.

Ο Φιν Τζόουνς πρωταγωνιστεί ως Ραντ, πλαισιωμένος από τους Τζέσικα Χένγουικ, Τομ Πέλφρι, Τζέσικα Στρόουπ, Ραμόν Ροντρίγκεζ, Σάσα Νταβάν, Ροζάριο Ντόσον και Ντέιβιντ Γουένχαμ. Η ανάπτυξη της σειράς ξεκίνησε στα τέλη του 2013, με τον Μπακ να προσλαμβάνεται ως υπεύθυνος αυτής τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Τζόουνς να προσλαμβάνεται για τον ρόλο του Ραντ τον Φεβρουάριο του 2016. Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα στη Νέα Υόρκη από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2016, δίνοντας έμφαση στην εξερεύνηση της «αμερικανικής ανώτερης τάξης» μέσω της ιστορίας, της τοποθεσίας και τον σχεδιασμό των κοστουμιών. Εξερευνάται επίσης το υπόβαθρο του χαρακτήρα πάνω στις πολεμικές τέχνες, ενώ κάθε επεισόδιο ονοματίζεται από μία κίνηση της πολεμικής τέχνης Shaolin Kung Fu. Ως ο τελευταίος κύκλος της ομάδας των σειρών της Marvel στο Netflix που κυκλοφόρησε πριν την crossover μίνι σειρά The Defenders, εμπεριέχει την προετοιμασία για τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν σε αυτήν, καθώς και αναφορές σε προηγούμενους κύκλους σειρών που είχαν ήδη κυκλοφορήσει.

Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 15 Μαρτίου 2017 στη Νέα Υόρκη, ενώ όλα τα επεισόδια του κύκλου κυκλοφόρησαν στο Netflix δύο μέρες αργότερα, στις 17 Μαρτίου. Ο κύκλος έλαβε γενικά αρνητικές κριτικές από τους κριτικούς, ειδικά για τον ρυθμό, την ιστορία και την ερμηνεία του Τζόουνς. Η καταλληλότητα του Τζόουνς για τον ρόλο και η ιστορία, όσον αφορούσε τον ρυθμό, συζητήθηκαν επίσης έντονα, ενώ οι σκηνές μάχης επικρίθηκαν ως ένα σημαντικό στοιχείο της σειράς το οποίο είχε ερμηνευτεί, χορογραφηθεί και επεξεργαστεί πολύ κακά. Αντίθετα, η ερμηνεία της Χένγουικ και η χρησιμοποίηση καθιερωμένων χαρακτήρων όπως αυτών της Κλερ Τεμπλ και της Τζέρι Χόγκαρθ, επαινέθηκαν. Ανεξάρτητες εταιρίες ανάλυσης δεδομένων προσδιόρισαν πως η σειρά είχε μια δυνατή αρχή με υψηλή τηλεθέαση, η οποία όμως έπεσε μέσα σε μία εβδομάδα. Η σειρά ανανεώθηκε για δεύτερο κύκλο επεισοδίων τον Ιούλιο του 2017.[1]

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επαναλαμβανόμενοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιοσημείωτοι γκεστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ.
επεισοδίου
σειράς
Αρ.
επεισοδίου
κύκλου
Τίτλος[a] Σκηνοθεσία Σενάριο Α' Προβολή[22]
11 "Snow Gives Way" John DahlScott Buck17 Μαρτίου 2017
Μετά από 15 χρόνια που θεωρείτο νεκρός, όταν η οικογένειά του πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα στα Ιμαλάια, ο Ντάνι Ραντ επιστρέφει στη Νέα Υόρκη και πηγαίνει στην Rand Enterprises για να συναντήσει τον Χάρολντ Μίτσαμ, τον συνέταιρο του νεκρού πατέρα του, Γουένταλ. Ο Ντάνι απομακρύνεται από την ασφάλεια του κτιρίου αλλά χρησιμοποιώντας τις πολεμικές τέχνες που γνωρίζει, τους απωθεί και καταφέρνει να φτάσει στα παιδιά του Χάρολντ, Γουόρντ και Τζόι. Οι Μίτσαμ του αποκαλύπτουν πως ο Χάρολντ έχει πεθάνει εδώ και χρόνια και δεν πιστεύουν πως ο Ντάνι είναι αυτός που ισχυρίζεται. Στο μεταξύ, ο Ντάνι αναζητά δουλειά ως δάσκαλος πολεμικών τεχνών στο ντότζο της Κολίν Γουίνγκ, αλλά εκείνη τον απορρίπτει. Οι Μίτσαμ πιστεύουν πως η εμφάνιση του «Ντάνι» είναι ένα τέχνασμα των αντιπάλων τους με σκοπό να δημιουργήσουν προβλήματα στην ηγεσία της εταιρίας, πριν την επέκτασή τους στην Κίνα, και ο Γουόρντ προσλαμβάνει μισθοφόρους να επιτεθούν στον Ντάνι. Η Κολίν γίνεται μάρτυρας της επίθεσης και βλέπει τον Ντάνι να τους απωθεί. Ο Γουόρντ συναντιέται με τον Χάρολντ, ο οποίος προσποιήθηκε τον θάνατό του και θεωρεί πως η πιθανότητα ο Ντάνι να επιβίωσε του δυστυχήματος είναι δυνατή. Ο Ντάνι επιχειρεί να πει στην Τζόι για τις πράξεις του Γουόρντ, αλλά εκείνη τον ναρκώνει και τον κλείνει σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο. 
22 "Shadow Hawk Takes Flight" John DahlScott Buck17 Μαρτίου 2017
Ο ψυχίατρος Πωλ Έντμοντς αναλαμβάνει τον Ντάνι, στον οποίο ο Ντάνι επαναλαμβάνει συνεχώς την πραγματική του ταυτότητα. Ο Χάρολντ παρακολουθεί τον Ντάνι μέσω του συστήματος ασφαλείας του νοσοκομείου και στέλνει τον Γουόρντ να προσφέρει χρήματα στην Κολίν με αντάλλαγμα να καταθέσει εναντίον του Ντάνι. Αφού επισκέπτεται τον Ντάνι στο νοσοκομείο, αρνείται να κάνει αυτό που της ζήτησε ο Γουόρντ. Ο Χάρολντ επισκέπτεται κρυφά τον Ντάνι και μαθαίνει πως ο Ντάνι έγινε ο Iron Fist, ο ορκισμένος εχθρός του Χεριού. Αν και ο Ντάνι καταφέρνει να πείσει την Τζόι για την ταυτότητά του, δεν καταφέρνει το ίδιο και με τον Γουόρντ. Ο Ντάνι εξηγεί στον Έντμοντας πως μετά το δυστύχημα τον έσωσαν δύο μοναχοί και τον πήγαν στο Καν Λαν, μια άλλη διάσταση η οποία συνδέεται με τη Γη περιοδικά. Εκεί προπονήθηκε κι έμαθε πολεμικές τέχνες, αποκτώντας και τη δύναμη του Iron Fist. Ο Έντμοντς δεν πείθεται και συμπεραίνει πως ο Ντάνι υποφέρει από διαταραχή μετατραυματικού στρες. Ο Χάρολντ ζητάει από τον Γουόρντ να μεταφέρει τον Ντάνι σε ένα ασφαλές μέρος όπου μπορεί να τους είναι χρήσιμος, αλλά αντί αυτού, ο Γουόρντ διατάζει τους άντρες του να σκοτώσουν τον Ντάνι, κάτι το οποίο επιχειρούν μεταμφιεσμένοι σε ασθενείς του νοσοκομείου. Ο Ντάνι όμως χρησιμοποιεί τη δύναμη του Iron Fist και καταφέρνει να τους ξεφύγει, δραπετεύοντας κι από το νοσοκομείο. 
33 "Rolling Thunder Cannon Punch" Tom ShanklandQuinton Peeples17 Μαρτίου 2017
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του στο Καν Λαν, ο νεαρός Ντάνι είχε βάναυση μεταχείριση στα χέρια των μοναχών. Η μυστηριώδης Μαντάμ Γκάο τιμωρεί τον Χάρολντ που εγκατέλειψε το μυστικό ρετιρέ του για να επισκεφτεί τον Ντάνι. Η Κολίν δέχεται επίθεση από τον προσωπικό φρουρό ασφαλείας του Γουόρντ, τον οποίο καταφέρνει να νικήσει πριν προσφέρει καταφύγιο στον Ντάνι. Ο Ντάνι επισκέπτεται ξανά την Τζόι, η οποία του προσφέρει χρήματα για να αλλάξει την ταυτότητά του και να φύγει. Ο Ντάνι αρνείται και συναντά τη δικηγόρο της οικογένειάς του, Τζέρι Χόγκαρθ, η οποία του υπόσχεται να τον βοηθήσει με αντάλλαγμα ένα μόνιμο συμβόλαιο μεταξύ του δικηγορικού της γραφείου με τη Rand Enterprises. Όταν ο Ντάνι επιτίθεται σε έναν αγενή μαθητή στο ντότζο της Κολίν, η Κολίν τον διώχνει κι εκείνος δέχεται να μείνει σε ένα διαμέρισμα που του παραχωρεί η Χόγκαρθ. Η δικηγόρος χρησιμοποιεί δακτυλικά αποτυπώματα για να αποδείξει την ταυτότητα του Ντάνι στους Μίτσαμ και υπόσχεται να τα παρουσιάσει στο δικαστήριο αν εμποδίσουν τον Ντάνι να πάρει τον έλεγχο της εταιρίας που ανήκει στην οικογένειά του. Ο Ντάνι ακολουθεί τον Γουόρντ και σκαρφαλώνει το κτίριο στο οποίο μπήκε φτάνοντας στο ρετιρέ, αλλά κάποιος τον σπρώχνει και πέφτει. Ο Χάρολντ αναγκάζει τον Γουόρντ να αγοράσει μια συγκεκριμένη αποβάθρα, κάτι το οποίο κάνει με τη βοήθεια της Τζόι. 
44 "Eight Diagram Dragon Palm" Miguel SapochnikScott Reynolds17 Μαρτίου 2017
Αφού πέφτει αναίσθητος, ο Ντάνι ξυπνάει στο ρετιρέ όπου βλέπει πως ο Χάρολντ είναι ζωντανός. Ο Χάρολντ του εξηγεί πως ο καρκίνος ο οποίος τον «σκότωσε» θεραπεύτηκε κρυφά από το Χέρι, το οποίο στη συνέχεια ζήτησε να τους είναι πιστός, επιτρέποντάς του να αποκαλύψει την αλήθεια μόνο στον Γουόρντ. Ο Χάρολντ ζητάει από τον Ντάνι να καταστρέψει το Χέρι ώστε να απελευθερωθεί και διατάζει τον Γουόρντ να αποδεχτεί την επιστροφή του Ντάνι στην εταιρία. Η επιστροφή του Ντάνι ανακοινώνεται δημοσίως μέσω μιας συνέντευξης τύπου. Στη συνάντηση του συμβουλίου, ο Ντάνι χρησιμοποιεί τη θέση του ως ο κύριος μέτοχος επιβάλλοντας την απόφασή του να πωληθεί ένα νέο φάρμακο πολύ φθηνά, ώστε να σωθούν περισσότερες ζωές. Στο διαμέρισμά του, η Τζόι δέχεται επίθεση και τραυματίζεται από άντρες της Τράιαντ, τους οποίους ο Ντάνι καταφέρνει να νικήσει. Την πηγαίνει στο ντότζο της Κολίν και στη συνέχεια συναντιέται με τον αρχηγό της Τράιαντ, Γιανγκ Χάι-Γκινγκ, ο οποίος ήθελε να εκδικηθεί την Τζόι για την αγορά της αποβάθρας. Ωστόσο, υποχωρεί όταν ο Ντάνι του αποκαλύπτει την εμπλοκή του Χεριού στην αγορά. Ως επιβράβευση για τη διασφάλιση της αποβάθρας, το Χέρι επιτρέπει στον Χάρολντ να παρατηρήσει την Τζόι από μακριά. Όταν βλέπει πως είναι τραυματισμένη, σκοτώνει το μέλος της Τράιαντ που το έκανε αυτό. 
55 "Under Leaf Pluck Lotus" Uta BriesewitzCristine Chambers17 Μαρτίου 2017
Μια νέα συνθετική μορφή ηρωίνης εμφανίζεται στη Νέα Υόρκη, την οποία ο Ντάνι συνδέει με το Χέρι. Όταν ένα χημικό εργαστήριο που ανήκει στην Rand Enterprises συνδέεται με καρκίνο, ο Ντάνι απολογείται προσωπικά σε μια θλιμμένη πολίτη, κάτι το οποίο βιντεογραφείται από έναν δικηγόρο και διανέμεται στα μίντια. Σε ένα συμβούλιο της εταιρίας από το οποίο απουσιάζει ο Ντάνι, ο Γουόρντ πείθει τους μετόχους να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ωστόσο, η ανησυχία που προκαλεί στον Γουόρντ η συνεχής παρακολούθηση από τον Χάρολντ τον οδηγεί στο να δοκιμάσει τη νέα ηρωίνη. Ο Ντάνι πείθει την Κολίν να τον βοηθήσει να διεισδύσει στην αποβάθρα, όπου βρίσκουν κοντέινερ τα οποία τελικά φαίνονται να μεταφέρουν φυσιολογικές προμήθειες. Μέσα σε ένα από αυτά ανακαλύπτει τον Ράντοβαν, τον χημικό που αναγκάστηκε να δημιουργήσει την ηρωίνη αφού το Χέρι κρατάει αιχμάλωτη την κόρη του. Ο Ντάνι παλεύει με τον φρουρό και ελευθερώνει τον Ράντοβαν, αλλά ο Ράντοβαν έχει ήδη πληγωθεί κατά τη μάχη. Στο ντότζο της Κολίν, μια μαθήτριά της, η Κλερ Τεμπλ, είναι σε θέση να βοηθήσει αφού είναι πρώην νοσοκόμα και έχει και εμπειρία να δουλεύει δίπλα σε ήρωες με υπερδυνάμεις. Η Κολίν ορκίζεται να βοηθήσει τον Ντάνι να νικήσει το Χέρι, ενώ η Γκάο σκοτώνει τον φρουρό που απέτυχε να σταματήσει τον Ντάνι. 
66 "Immortal Emerges from Cave" RZADwain Worrell17 Μαρτίου 2017
Η Τζόι πείθει τον Γουόρντ να πετάξει τα ναρκωτικά τα οποία χρησιμοποιεί. Ο Ντάνι και ο Γουόρντ αρχίζουν να ψάχνουν τις αποθήκες της Rand για στοιχεία ως προς τη λειτουργία του Χεριού και βρίσκουν το κεφάλι του φρουρού του Ράντοβαν, ως μήνυμα πρόκλησης προς τον Ντάνι για μια μάχη. Ο Ντάνι στέλνει τον Γουόρντ να αντιμετωπίσει το συμβούλιο για την κρίση που προκάλεσε η απολογία του στο βίντεο, ενώ εκείνος αποδέχεται την πρόκληση· θα παλέψει για να απελευθερώσει την κόρη του Ράντοβαν, Σαμπίνα, και αν χάσει θα επιτρέψει στο Χέρι να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την εταιρία του για τις σκευωρίες τους. Ο Ντάνι αντιμετωπίζει τους Αντρέι και Γκρίγκορι Βεζνίκοφ, τη Νύφη των Εννέα Αραχνών και τον Σάιθ, καταφέρνοντας να τους κερδίσει όλους με την πνευματική βοήθεια του μέντορά του, Λέι Κουνγκ, από το Καν Λαν. Ωστόσο, ο Ντάνι αρνείται να σκοτώσει τον Σάιθ όπως προστάζει ο Λέι Κουνγκ. Η Γκάο ελευθερώνει τη Σαμπίνα, αποκαλύπτει πως ήταν κι αυτή στο Καν Λαν και γνώριζε τον Γουένταλ, και τηλεκινητικά νικάει εύκολα τον Ντάνι. Η κατάσταση του Ράντοβαν χειροτερεύει, αναγκάζοντας την Κλερ και την Κολίν να τον πάνε στο νοσοκομείο, όπου το Χέρι τον απαγάγει. Ο Γουόρντ αντιμετωπίζει στερητικό σύνδρομο κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το συμβούλιο και η Τζόι καταφέρνει να τον σταματήσει πριν προκαλέσει περισσότερο κακό. 
77 "Felling Tree with Roots" Farren BlackburnIan Stokes17 Μαρτίου 2017
Δύο άντρες του Χεριού ανακρίνουν τον Χάρολντ, ο οποίος καταφέρνει να τους εξολοθρεύσει με τη βοήθεια του Ντάνι. Τους σκοτώνει και ζητάει από τον Γουόρντ να ξεφορτωθεί τα πτώματά τους στο ποτάμι. Ο Ντάνι ξεκινά μια ρομαντική σχέση με την Κολίν, ενώ αρχίζει να ερευνά και για τον πατέρα του. Η Γκάο φτάνει στη Rand Enterprises, συμβουλεύοντας τον Ντάνι να μην ανακατεύεται στις δουλειές της. Ο Ντάνι την βλέπει να συζητάει μαζί με μια υπάλληλο της Rand και αργότερα, πείθει την υπάλληλο να φύγει από την πόλη και να του δώσει τον κωδικό της. Ο Ντάνι και η Κολίν πείθουν τον Γιανγκ να τους βοηθήσει να πολεμήσουν το Χέρι, ενώ η Τζόι πείθει τον Γουόρτν να κάνει ένα διάλειμμα από την εταιρία. Σε μια συνάντηση του συμβουλίου, ο Ντάνι ανακοινώνει την απόφασή του να κλείσει το εργοστάσιο στο Staten Island, συνεχίζοντας ωστόσο να πληρώνει τους εργαζόμενους εκεί, με αποτέλεσμα το συμβούλιο να απομακρύνει τους Ντάνι, Γουόρντ και Τζόι από τη Rand. Ο Ντάνι, η Κολίν και οι άντρες του Γιάνγκ επιτίθενται στις εγκαταστάσεις του Χεριού και βρίσκουν τον ετοιμοθάνατο Ράντοβαν. Εκείνος αποκαλύπτει πως η Γκάο έχει πάει στο Ανζού στην Κίνα, το μέρος όπου πήγαιναν οι Ραντ όταν έπεσε το αεροπλάνο τους. Ο Χάρολντ ανακαλύπτει το σχέδιο του Γουόρντ να φύγει και του παίρνει όλα του τα χρήματα. Ο Γουόρντ τον αντιμετωπίζει και τον σκοτώνει, πετώντας στη συνέχεια το σώμα του στο ποτάμι. 
88 "The Blessing of Many Fractures" Kevin TancharoenTamara Becher-Wilkinson17 Μαρτίου 2017
Ο Ντάνι συμπεραίνει πως ο πατέρας του πήγαινε στο Ανζού για να σταματήσει τις δραστηριότητες της Γκάο, αλλά το αεροπλάνο τους έγινε στόχος και το Χέρι δηλητηρίασε τους πιλότους. Ο Ντάνι, η Κολίν και η Κλερ ταξιδεύουν στο Ανζού όπου αποκτούν πληροφορίες από κάποιον ζητιάνο κοντά στις επιχειρήσεις της Γκάο. Διεισδύουν στις εγκαταστάσεις του Χεριού καθώς η Γκάο καταφτάνει. Ο Ντάνι έρχεται αντιμέτωπος με τον μεθυσμένο Ζου Τσενγκ, ο οποίος προπονείτο για να πολεμήσει τον μαθητή του Λέι Κουνγκ. Η Κόλιν και η Κλερ σταματούν τον Ντάνι πριν εκείνος κτυπήσει τον Τσενγκ μέχρι θανάτου. Η Γκάο και οι άντρες της έρχονται αντιμέτωποι με το τρίο, αλλά ο Ντάνι καταφέρνει να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του Iron Fist και να τους νικήσει, πιάνοντας αιχμάλωτη την Γκάο. Το συμβούλιο προσφέρει στον Γουόρντ και στη Τζόι μια συμφωνία αποχώρησης για να τους πείσει να φύγουν και, απελπισμένος, ο Γουόρντ επιχειρεί να την αποδεχτεί. Η Τζόι αρνείται τη συμφωνία και για τους δυο τους και προσλαμβάνει έναν ιδιωτικό ερευνητή για να βρει στοιχεία τα οποία θα τη βοηθήσουν να εκβιάσει τα μέλη του συμβουλίου, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν στην εταιρία. Μαθαίνοντάς το αυτό, ο Γουόρντ αποφασίζει να πει στην Τζόι τα πάντα για τον Χάρολντ και την πηγαίνει στο ρετιρέ αλλά, νιώθοντας ενοχές που σκότωσε τον πατέρα τους, αλλάζει γνώμη. 
99 "The Mistress of All Agonies" Jet WilkinsonPat Charles17 Μαρτίου 2017
Ο Ντάνι πηγαίνει την Γκάο στο ντότζο της Κολίν, όπου η Κλερ προτείνει να χρησιμοποιήσουν τον ορό της αλήθειας για να την αναγκάσουν να μιλήσει. Ο Ντάνι κλέβει λίγο από την Rand Enterprises και η Γκάο αρχίζει να μιλά για τους γονείς του Ντάνι πριν αποκαλύψει πως λέει ψέματα, αφού μπορεί να αντισταθεί στον ορό. Η Κολίν αποκαλύπτει στους άλλους πως, ενώ βρίσκονταν στο Ανζού, κάποιος τη δηλητηρίασε και επικοινωνεί με τον μέντορά της, Μπακούτο, ο οποίος μπορεί να τη βοηθήσει. Οι άντρες της Γκάο επιτίθενται στο ντότζο αλλά εξουδετερώνονται, και σύντομα ο Μπακούτο καταφτάνει. Δείχνει στον Ντάνι πώς να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του Iron Fist για να θεραπεύσει την Κολίν, πριν φύγει και πάρει μαζί του την Κολίν, τον Ντάνι και την Γκάο. Στο μεταξύ, ο Χάρολντ ξυπνάει από τον θάνατο και έπειτα από κάποιες ώρες ανακτά τις σχετικά φυσιολογικές ψυχικές του λειτουργίες. Βρίσκει τον Γουόρντ στο ρετιρέ και υποκρίνεται πως τον έχει συγχωρέσει. Ο Γουόρντ μαθαίνει από τον Γιανγκ πως όσοι επιστρέφουν από τον θάνατο με τη βοήθεια του Χεριού, κάθε φορά επιστρέφουν πιο ψυχωτικοί και επιτίθενται, αρχικά, σε αυτούς που βρίσκονται πιο κοντά τους. Ο Χάρολντ σκοτώνει τον βοηθό του, Κάιλ, και τοποθετεί ηρωίνη στο αμάξι του Γουόρντ για να τον παγιδεύσει. Ο Γουόρντ καταλήγει στο νοσοκομείο όπου τον παρακολουθεί ο Έντμοντς, ενώ η Τζόι επανενώνεται με τον Χάρολντ στο ρετιρέ. 
1010 "Black Tiger Steals Heart" Peter HoarQuinton Peeples17 Μαρτίου 2017
Ο Ντάνι ξυπνάει σε μια ακαδημία της οποίας υπεύθυνος είναι ο Μπακούτο, ο οποίος τον διδάσκει πώς να επαναφορτίσει το «τσι» του. Ο Ντάνι αρχίζει να είναι καχύποπτος και διεισδύει σε μια απαγορευμένη περιοχή, όπου μαθαίνει από τη φυλακισμένη Γκάο πως ο Μπακούτο είναι ένας από τους αρχηγούς του Χεριού. Ο Ντάνι αντιμετωπίζει την Κολίν, η οποία επιμένει πως ο δικός τους κλώνος του Χεριού είναι «καλός», σε αντίθεση με τον «κακό» κλώνο της Γκάο. Ο Μπακούτο επισκέπτεται τον Χάρολντ και του προσφέρει έναν συνεταιρισμό. Ο Ντάνι μαθαίνει πως το τμήμα του Χεριού του Μπακούτο διεξάγει μαζική επιτήρηση και επιχειρεί να το σκάσει από την ακαδημία. Στην προσπάθειά του αυτή δέχεται βοήθεια από τον παιδικό του φίλο Ντάβος. Ο Μπακούτο μαχαιρώνει τον Ντάνι με ένα άγνωστο αντικείμενο πριν εκείνος και ο Ντάβος καταφέρουν να βγουν από την πύλη της ακαδημίας. Ο Ντάνι είναι πια ανίκανος να επικαλεστεί τη δύναμη του Iron Fist για να ανοίξει την πύλη, αλλά η Κολίν την ανοίγει και δημιουργεί αντιπερισπασμό, επιτρέποντάς τους να φύγουν. Ο Ντάβος λέει στον Ντάνι πως πρέπει να επιστρέψουν στο Καν Λαν. Ενεργώντας με το υλικό εκβιασμού της Τζόι, ο Χάρολντ σκοτώνει ένα από τα μέλη του συμβουλίου. Το στήνει να φαίνεται ως αυτοκτονία, ενώ αρνείται την οποιαδήποτε ανάμειξή του στην Τζόι. Η Τζόι πείθει το συμβούλιο να δεχτούν πίσω τους Μίτσαμ και τον Ντάνι. 
1111 "Lead Horse Back to Stable" Deborah ChowIan Stokes17 Μαρτίου 2017
Ο Ντάνι αρνείται να επιστρέψει στο Καν Λαν αν δεν καταστρέψει πρώτα το Χέρι και ο Ντάβος αμφισβητεί τα κίνητρά του. Μαζί με τον Ντάβος επισκέπτονται την Κλερ, η οποία αφαιρεί από την πληγή του Ντάνι το θραύσμα από το όπλο του Μπακούτο, αλλά δεν έχει τα αντιβιοτικά που απαιτούνται για να ελέγξει τη μόλυνση. Η Κολίν καταφτάνει και προσπαθεί να εκλογικεύσει τον Ντάνι, καθώς και να αποδείξει τα αληθινά αισθήματά της για εκείνον χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις της με ένα μέλος του Χεριού για να πάρει τα αντιβιοτικά από ένα νοσοκομείο. Ο Ντάνι πηγαίνει στο ρετιρέ όπου η Τζόι έχει ανακαλύψει πως ο Μπακούτο μεταφέρει χρήματα της Rand Enterprises σε δικούς του λογαριασμούς. Ο Χάρολντ αποφασίζει να σκοτώσει τον Μπακούτο και καταστρώνει ένα σχέδιο να παρασύρει τον Μπακούτο και τους άντρες του έξω από το συγκρότημα, έχοντας την Τζόι να παγώνει τους λογαριασμούς τους. Ο Ντάνι συμφωνεί να βοηθήσει τον Χάρολντ να σκοτώσει τον Μπακούτο, αλλά η Τζόι είναι αντίθετη με αυτό. Το Χέρι πιάνει την Κολίν και την πηγαίνει στο συγκρότημα, όπου ο Ντάνι και ο Ντάβος περιμένουν να εμφανιστεί ο Μπακούτο, ενώ η Τζόι παγώνει τους λογαριασμούς. Η Κολίν καταφέρνει να απελευθερωθεί και το σκάει, με τον Ντάνι να τρέχει προς αυτήν αντί να περιμένει τον Μπακούτο, αποκαλύπτοντας τα αισθήματά του για εκείνην στον Ντάβος. 
1212 "Bar the Big Boss" Andy GoddardScott Reynolds17 Μαρτίου 2017
Ο Γουόρντ το σκάει από το νοσοκομείο και πηγαίνει στο ρετιρέ όπου προσπαθεί να πάρει την Τζόι μακριά από τον Χάρολντ. Ο Μπακούτο και οι άντρες του καταφτάνουν κι εκείνος πυροβολεί την Τζόι, δίνοντας στον Ντάνι μισή ώρα να έρθει στο ρετιρέ για να σώσει τους Μίτσαμ. Παρά τις ενστάσεις του Ντάβος, ο Ντάνι πηγαίνει και φτάνει εκεί πριν ο Μπακούτο αποκεφαλίσει τον Χάρολντ (είναι ο μόνος τρόπος για να πεθάνει οριστικά). Ο Ντάνι χρησιμοποιεί τη δύναμη του Iron Fist για να αντιμετωπίσει τους άντρες του Χεριού, καθώς ο Ντάβος και η Κολίν φτάνουν για να τον βοηθήσουν. Η Κολίν έρχεται αντιμέτωπη με τον Μπακούτο και καταφέρνει να τον νικήσει, αλλά αρνείται να τον σκοτώσει. Ο Ντάνι αρνείται να το κάνει επίσης, αλλά το κάνει ο Ντάβος. Εξοργισμένος ο Ντάνι επιτίθεται στον Ντάβος και τον νικάει, αλλά τελικά τον αφήνει. Ο Ντάβος αποκαλύπτει τη ζήλια του για το ότι επιλέχθηκε ο Ντάνι για να γίνει ο επόμενος Iron Fist, αλλά και τον θυμό του που ο Ντάνι εγκατέλειψε το ιερό του καθήκον να προστατεύει το Καν Λαν. Έπειτα, ο Ντάβος φεύγει, ενώ ο Ντάνι και η Κολίν παρατηρούν πως το σώμα του Μπακούτο έχει εξαφανιστεί. Ο Χάρολντ και ο Γουόρντ πηγαίνουν την Τζόι στο νοσοκομείο. Την επόμενη μέρα, ο Γουόρντ προειδοποιεί τον Ντάνι πως ο Χάρολντ τον έχει παγιδεύσει, τη στιγμή ακριβώς που άντρες της δίωξης καταφτάνουν στο ντότζο. Ο Ντάνι και η Κολίν τους απωθούν και το σκάνε. 
1313 "Dragon Plays with Fire" Stephen SurjikScott Buck & Tamara Becher-Wilkinson & Pat Charles17 Μαρτίου 2017
Ο Χάρολντ παίρνει τον έλεγχο της Rand Enterprises. Ο Ντάνι και η Κολίν επιστρέφουν στην ακαδημία, η οποία έχει πια εγκαταλειφθεί, και βρίσκουν την Γκάο η οποία αποκαλύπτει πως ο εγκέφαλος πίσω από τη δολοφονία των γονιών του Ντάνι, ήταν ο Χάρολντ. Ο Γουόρντ λέει στην Τζόι για τις πράξεις του Χάρολντ κι εκείνη τον αντιμετωπίζει για αυτές. Ο Χάρολντ αρνείται πως έστησε παγίδα στον Ντάνι, αλλά η Τζόι αποφασίζει να φύγει. Ο Γουόρντ συμμαχεί με τον Ντάνι, την Κολίν και την Κλερ στην προσπάθειά τους να νικήσουν τον Χάρολντ. Πηγαίνει στην Rand Enterprises, όπου τραυματίζεται από τον Χάρολντ, αλλά είναι σε θέση να βρει στοιχεία για την αθωότητα του Ντάνι. Η Κλερ δημιουργεί αντιπερισπασμό έτσι ώστε ο Ντάνι και η Κολίν να μπορέσουν να διεισδύσουν στο κτίριο και καταφέρνουν να εξουδετερώσουν τους άντρες του Χάρολντ. Ο Ντάνι ακολουθεί τον Χάρολντ στην οροφή, όπου παλεύουν. Ο Γουόρντ καταφτάνει και πυροβολεί τον Χάρολντ, ο οποίος πέφτει από το κτίριο προς τον θάνατό του. Ο Γουόρντ αποτεφρώνει το σώμα του πατέρα του για να είναι σίγουρος πως δεν θα επιστρέψει ξανά στη ζωή. Η Τζόι συναντιέται με τον Ντάβος, ο οποίος της λέει πως ο Ντάνι πρέπει να πεθάνει, κάτι το οποίο κρυφακούει η Γκάο. Ο Ντάνι πείθει την Κολίν να τον συνοδεύσει στο Καν Λαν, αλλά όταν φτάνουν στην πύλη την βρίσκουν κλειστή και γύρω νεκρούς άντρες του Χεριού. 
  1. Κάθε επεισόδιο ονομάστηκε από μία κίνηση της πολεμικής τέχνης Shaolin Kung Fu.[20][21]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 2013, το Deadline Hollywood ανέφερε πως η Marvel Television προετοίμαζε τέσσερις δραματικές σειρές και μία μίνι σειρά, συνολικού αριθμού 60 επεισοδίων, οι οποίες θα κυκλοφορούσαν σε video on demand υπηρεσίες και καλωδιακούς παρόχους, με τους Netflix, Amazon και WGN America να εκφράζουν ενδιαφέρον.[23] Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Marvel και η Disney ανακοίνωσαν πως η Marvel Television και τα ABC Studios θα παρείχαν στο Netflix live-action σειρές που θα επικεντρώνονταν στους ήρωες Iron Fist, Daredevil, Τζέσικα Τζόουνς και Λουκ Κέιτζ, και οι οποίες θα οδηγούσαν σε μια μίνι σειρά βασισμένη στους Defenders.[24] Τον Απρίλιο του 2015, ο επίσημος τίτλος αποκαλύφθηκε πως θα ήταν Marvel's Iron Fist,[25] ενώ τον Δεκέμβριο ανακοινώθηκε ως υπεύθυνος της σειράς ο Σκοτ Μπακ.[26] Οι Τζον Νταλ, Σίντι Χόλαντ, Άλι Γκος, Άλισον Ένγκελ, Κρις Χένιγκμαν, Άλαν Φάιν, Σταν Λι, Τζο Κεσάντα, Νταν Μπάκλεϊ, Τζιμ Τσόρι, Τζεφ Λόουμπ και Μπακ υπήρξαν οι εκτελεστικοί παραγωγοί του πρώτου κύκλου της σειράς.[27]

Σενάριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τίτλος του κάθε επεισοδίου πήρε το όνομά του από μία κίνηση της πολεμικής τέχνης Shaolin Kung Fu.[20][21] Ο Κεσάντα ανέφερε τον Ιούλιο του 2016 πως «υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν» στον πρώτο κύκλο, με τον Μπακ και τους σεναριογράφους να φέρνουν μαζί «κάποιους μεγάλους θρύλους από το παρόν και το παρελθόν της Marvel» και τον Κεσάντα να πιστεύει πως ο κύκλος «πιθανόν να έχει περισσότερους κακούς από οποιαδήποτε άλλη σειρά της Marvel στο Netflix».[28] Ο Μπακ παρομοίασε τη σειρά Iron Fist με ένα μυστήριο λέγοντας: «Έχει να κάνει αρκετά με το πώς να αποδείξεις το ποιος είσαι και το πότε δεν υπάρχει τρόπος να το κάνεις αυτό, κι αυτό δεν είναι μόνο η ιστορία, αλλά και το θέμα της σειράς».[29] Ο κύκλος ξεκινάει με τον Ντάνι Ραντ να επιστρέφει στη Νέα Υόρκη έπειτα από 15 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων θεωρείτο νεκρός. Ο Μπακ ανέφερε πως το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου αφορούσε «το ταξίδι αναζήτησης της ταυτότητάς του ... με την έννοια του τι θέλει να είναι όσον αφορά τα ερωτήματα 'Ποιος είναι ο Ντάνι Ραντ; Τι είναι ο Iron Fist;' κι έπειτα, 'Πώς αυτά τα δύο μπορούν να συνυπάρξουν;'»[30] Ο Λόουμπ περιέγραψε τη δομή του κύκλου ως χτίζοντας «μέσω μιας σειράς κάπως μεταφορικών μαχών, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό σε μια ταινία πολεμικών τεχνών, το πώς ένας χαρακτήρας πρέπει να εξελιχθεί από ένα αθώο, ανοιχτόμυαλο άτομο σε κάποιον που πρέπει να συμβιβαστεί με το 'έτσι λειτουργεί ο κόσμος-πώς θα το κάνω να δουλέψει για μένα;'».[31]

Συνεχίζοντας την ιδέα από τις προηγούμενες σειρές της Marvel στο Netflix πως η πόλη της Νέας Υόρκης είναι ο «ο πέμπτος υπερασπιστής», ο Λόουμπ ανέφερε πως ο κύκλος θα εξερευνούσε τον οικονομικό κόσμο υψηλού επιπέδου της πόλης, την αμερικανική ανώτερη τάξη του «ενός τοις εκατό του ενός της εκατό» και το πώς αυτό επηρεάζει τον κόσμο μας σε καθημερινή βάση ... εταιρίες υψηλού επιπέδου, μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, πράγματα σαν αυτά».[29] Ο ηθοποιός Φιν Τζόουνς πρόσθεσε πως ο κύκλος εξετάζει «την εταιρική διαφθορά και την εταιρική ευθύνη στον σύγχρονο κόσμο και ... πόσο πολύ αυτές οι εταιρίες επηρεάζουν την κοινωνία; To τι ακριβώς ψάχνουμε σε μία σειρά είναι η επιδημία της ηρωίνης στην πόλη και το πώς οι εταιρίες στην πραγματικότητα χρηματοδοτούν αυτή την επιδημία, και τι σημαίνει αυτό για την κοινωνία».[32] Όσον αφορά το αν ο Ραντ θα φοράει μία στολή βασισμένη στα κόμικ, ο Μπακ δήλωσε: «Δεν υπήρχε καλός λόγος όπου θα μπορούσαμε να φανταστούμε να φορέσουμε μία στολή στον Ντάνι Ραντ. Επειδή ο Ντάνι Ραντ ακόμα ανακαλύπτει το ποιος είναι ως ήρωας και το πού βαδίζει, έτσι δεν είναι ακόμα έτοιμος να φορέσει μια μάσκα ή μία στολή. Ταυτόχρονα, είναι κάποιος που είναι αρκετά γνωστός ως δισεκατομμυριούχος, έτσι δεν μπορεί απαραίτητα να βγαίνει έξω και δημόσια να κάνει τα πράγματα που κάνει χωρίς να τον αναγνωρίσουν. Αυτό αποτελεί ένα θέμα για τον χαρακτήρα».[33]

Κάστινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βασικό καστ του κύκλου περιλαμβάνει τους Τζόουνς στον ρόλο του Ντάνι Ραντ/Iron Fist,[2][3] Τζέσικα Χένγουικ ως Κολίν Γουίνγκ,[4] Τομ Πέλφρι ως Γουόρντ Μίτσαμ,[5] Τζέσικα Στρόουπ ως Τζόι Μίτσαμ,[5] Ραμόν Ροντρίγκεζ ως Μπακούτο,[6] Σάσα Νταβάν ως Ντάβος,[7] Ροζάριο Ντόσον ως Κλερ Τεμπλ[8] και Ντέιβιντ Γουένχαμ ως Χάρολντ Μίτσαμ.[9] Η Ντόσον επαναλαμβάνει τον ρόλο της από προηγούμενες σειρές της Marvel στο Netflix.[8]

Επαναλαμβανόμενες εμφανίσεις κατά τη διάρκεια του κύκλου είχαν οι Ντέιβιντ Φερ ως Γουέντελ Ραντ, πατέρας του Ντάνι,[10] Μπαρέτ Ντος ως Μέγκαν, γραμματέας της Rand Enterprises,[11] Άλεξ Γουάις ως Κάιλ, προσωπικός βοηθός του Χάρολντ Μίτσαμ,[10] και Ραμόν Φερνάντεζ ως Κέβιν Σίνγκλτον, σωματοφύλακας του Χάρολντ Μίτσαμ.[14] Επίσης, η Γουάι Τσινγκ Χο επαναλαμβάνει τον ρόλο της από τη σειρά Daredevil ως Γκάο[13] και ο Μαρκίς Ροντρίγκεζ ως Ντάριλ από τη σειρά Luke Cage.[12] Οι Κλίφτον Ντέιβις,[10] Τζον Σάντερς[15] και Ελίζ Σαντόρα[16] ενσαρκώνουν τους Λόρενς Γουίλκινς, Ντόναλντ Χούπερ και Μαρία Ροντρίγκεζ αντίστοιχα, μέλη του συμβουλίου της Rand Enterprise. Επιπρόσθετα, οι Κάρι-Αν Μος, Τιχουάνα Ρικς και Σουζάν Χ. Σμαρτ επιστρέφουν από προηγούμενες σειρές της Marvel στο Netflix στους ρόλους των Τζέρι Χόγκαρθ, Θέμπι Γουάλας και Σέρλι Μπένσον αντίστοιχα.[17][18][19]

Σχεδιασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Στέφανι Μασλάνσκι είναι η σχεδιάστρια κοστουμιών για τη σειρά, ένας ρόλος που είχε επίσης και σε προηγούμενες σειρές της Marvel στο Netflix.[34] Η Μασλάνσκι σημείωσε πως μία από τις διαφορές σε αυτή τη σειρά ήταν οι γειτονιές που βρέθηκε οι οποίες ήταν «πιο πλούσιες» σε σχέση με το Χελς Κίτσεν των Daredevil και Jessica Jones και το Χάρλεμ του Luke Cage. Ως εκ τούτου, ο Ραντ φοράει περισσότερο κοστούμια σε σχέση με τους άλλους ήρωες και, δεδομένου των καυγάδων που εμπλέκεται συνεχώς, προστέθηκε αρκετό spandex για να αυξηθεί την ελαστικότητα των κοστουμιών.[35] Η εμφάνιση του Ραντ εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του κύκλου, με τη Μασλάνσκι να αναφέρει: «Όταν γνωρίζουμε τον ήρωα, έχει ήδη ταξιδέψει πάρα πολύ. Ήθελα ο κόσμος να κοιτάζει τον Ντάνι και να μην είναι σίγουρος για το ποιος ήταν ακριβώς. Ένας ταξιδιώτης με σακίδιο ή ένας άστεγος άντρας. Η εμφάνισή του έπρεπε να αντανακλά μία ποικιλία κουλτούρας [και σχεδόν να δίνει την αίσθηση] ενός άλλου κόσμου». Όταν ο Ραντ εισέρχεται στον κόσμο των επιχειρήσεων, κατασταλάζει σε ένα στυλ «Αστικής Καλιφόρνιας», το οποίο είναι «λίγο πιο χαλαρό, λίγο πιο άνετο. Αλλά δεν παύει αυτό που φοράει να είναι ένα κοστούμι. Η γραβάτα του δεν είναι ποτέ δεμένη σφιχτά και φοράει πάντα αθλητικά παπούτσια». Αυτό το πιο χαλαρό στυλ του Ραντ προσέδωσε επίσης μία «δυνατή αντίθεση» σε σχέση με τον χαρακτήρα του Γουόρντ Μίτσαμ, ο οποίος είναι ένα πρόσωπο με «μακράν πιο επιχειρηματική εμφάνιση».[36] Τα ρούχα του μοναχού και η στολή πολεμιστή του Ραντ βασίστηκαν σε «πραγματικές στολές πολεμιστών μοναχών Σαολίν... πήρα αυτή την ξεχωριστή σιλουέτα από τον ρουχισμό των πολεμιστών μοναχών Σαολίν και τη συνδυάσαμε με τα παραδοσιακά χρώματα του Iron Fist, το πράσινο και το χρυσό».[37] Όσον αφορά τον χαρακτήρα της Γκάο, η Μασλάνσκι δήλωσε: «Η συγκεκριμένη εμφάνισή της είναι εμπνευσμένη από την αρχαία Κίνα,» ειδικότερα τον στρατό από τερακότα, και έδωσαν κάτι περισσότερο στην εμφάνιση των «κακών» των σειρών της Marvel στο Netflix «περιβάλλοντάς τους με [χρήματα] και με όμορφα πράγματα».[36]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γέφυρα Μπαγιόν η οποία χρησιμοποιήθηκε από την παραγωγή ως μέρος της πόλης Ανζού της Κίνας.

Η Marvel ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2014 πως τα γυρίσματα της σειράς θα λάμβανα χώρα στην πόλη της Νέας Υόρκης,[38] με τον Κεσάντα να αναφέρει τον Απρίλιο πως τα γυρίσματα θα γίνονταν τόσο σε πραγματικές τοποθεσίες, αλλά και σε στούντιο.[39] Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2016 στην πόλη της Νέας Υόρκης[40][41] υπό τον τίτλο Kick.[42][43] Διευθυντής φωτογραφίας ήταν ο Μανουέλ Μπιλέτερ, ο οποίος είχε δουλέψει και στους πρώτους κύκλους των σειρών Jessica Jones και Luke Cage.[44]

Οι τοποθεσίες των γυρισμάτων περιλάμβαναν το Μάρινερς Χάρμπορ και το Σέιλορς Σναγκ Χάρμπορ στο Στάτεν Άιλαντ,[45][46] τα οποία λειτούργησαν ως ο χώρος της ακαδημίας του Μπακούτο, την οδό Λίμπερτι για τα εξωτερικά πλάνα της Rand Enterprises με κάποια εσωτερικά πλάνα να γυρίζονται στο κτίριο της MetLife, το κτίριο 19 Gramercy Park South για το σπίτι της Τζόι Μίτσαμ, το Πάρκο Σίτι Χολ, την Τσάιναταουν στο Μανχάταν, συμπεριλαμβανομένου της οδού Μοτ, την αίθουσα αναμονής του κτιρίου της General Electric για το ρετιρέ του Χάρολντ Μίτσαμ, τη γέφυρα Μανχάταν, το κοιμητήριο Green-Wood, τον πύργο της Τράπεζας της Αμερικής στο Μανχάταν, το πάρκο Μπράιαντ, την προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου InterContinental για το προσωρινό διαμέρισμα του Ραντ, το εστιατόριο STK Midtown, το ναυπηγείο του Μπρούκλιν, το πάρκο Πέλχαμ Μπέι, τη γέφυρα Μπαγιόν ως την κινεζική πόλη Ανζού και το πάρκο Σάτον.[47] Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στις 8 Οκτωβρίου 2016.[8]

Η σειρά Iron Fist γυρίστηκε σε high dynamic range βίντεο (HDR), για το οποίο ο Μπιλέτερ δήλωσε πως πρόσθετε «μία νότα εκμάθησης» στη δουλειά του, αναγκάζοντάς τον να ξανασκεφτεί το πώς θα γύριζε συγκεκριμένες σκηνές, όπως για παράδειγμα κάποιες σκηνές που περιείχαν φώτα αυτοκινήτων και δρόμων, τα οποία γίνονταν πολύ πιο φωτεινά στην HDR μορφή. Για να εξισωθεί τη διαφορά, η ομάδα έβαφε τα φώτα που θα εμφανίζονταν στη σκηνή για να «χαμηλώσουν την έντασή τους». Η εταιρία Deluxe δούλεψε πάνω στον κύκλο κατά τη φάση της μετά-παραγωγής για να προσαρμόσει τα χρώματα στις σκηνές όπου η ομάδα δεν είχε την ευκαιρία να διορθώσει τα φώτα κατά τη στιγμή που γινόταν το γύρισμα.[48]

Εκπαίδευση σκηνών μάχης και χορογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπρετ Τσαν ήταν ο συντονιστής και ο χορογράφος των σκηνών μάχης, καθώς και ο διευθυντής της δεύτερης ομάδας παραγωγής για τον κύκλο, έχοντας «πλήρη συμμετοχή σε όλα τα επεισόδια». Ο Μπακ ήθελε οι μάχες στη σειρά να είναι κυρίως γουίν τσουν αλλά με τη διατήρηση των ζωικών στυλ (πέντε ζώα) του κουνγκ φου, και ο Τσαν εργάστηκε μαζί με τον Μπακ και άλλους εκτελεστικούς παραγωγούς της Marvel κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των μαχών. Ως ο διευθυντής της δεύτερης ομάδας παραγωγής, το πόσο θα συνέβαλε δημιουργικά ο Τσαν εξαρτιόταν από τον σκηνοθέτη του κάθε επεισοδίου με τον οποίο συνεργαζόταν. Ο Τσαν επηρεάστηκε από τις δουλειές των αδελφών Σο, Τζάκι Τσαν, Στίβεν Τσόου, Μπρους Λι και Γιούεν Γου-πινγκ, αλλά απέφυγε οι σκηνές να είναι «αιωρούμενες ή σαν-σε-σύρμα» έπειτα από αίτημα της Marvel· η δουλειά με σύρμα και τα CGI γραφικά χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα για τις σκηνές μάχης.[49]

Ο Τσαν δούλεψε στενά με τον Τζόουνς κατά τα πρώτα στάδια της προετοιμασίας του κύκλου, αλλά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων περνούσε τον περισσότερο από τον χρόνο του είτε χορογραφώντας τις σκηνές είτε δουλεύοντας στο σετ.[49] Ο Τσαν σημείωσε πως ο Τζόουνς είχε ένα πολύ πιεσμένο πρόγραμμα και ήταν δύσκολο να βρει χρόνο για να τον εκπαιδεύσει στις πολεμικές τέχνες, κάτι για το οποίο ο Τσαν πίστευε πως ήταν «τρόπος ζωής» και «όχι κάτι που μπορείς να μάθεις έτσι απλά ή να εκπαιδεύεσαι μία στο τόσο. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να είσαι δοσμένος». Σημείωσε επίσης πως η Χένγουικ εκπαιδευόταν για έξι ώρες κάθε μέρα ακόμα κι αν δεν ήταν προγραμματισμένο να εκπαιδευτεί εκείνη τη μέρα ή ήταν στα γυρίσματα.[50] Ο Τζόουνς εξήγησε πως είχε τρεις εβδομάδες πριν τα γυρίσματα του πρώτου κύκλου για να εκπαιδευτεί,[51] διάστημα κατά το οποίο περνούσε δυόμιση ώρες την ημέρα να εκπαιδεύεται στις πολεμικές τέχνες πριν κάνει ασκήσεις με βάρη τα απογεύματα.[52] Όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα, ο Τζόουνς είχε μιάμιση μέρα κατά τη διάρκεια των Σαββατοκυρίακων όπου μπορούσε να συνεχίσει την εκπαίδευσή του, διαφορετικά θα έπρεπε να μάθει τη χορογραφία της μάχης 15 λεπτά πριν το γύρισμα της σκηνής. Περιέγραψε τη διαδικασία ως «ένα βάπτισμα πυρός και απλά μάθαινα στη δουλειά».[51]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εκτελεστικοί παραγωγοί ήθελαν η μουσική επένδυση της σειράς να δίνει την αίσθηση του μοντέρνου και ο συνθέτης Τρέβορ Μόρις συμφώνησε να μην χρησιμοποιήσει ορχήστρα. Δοκίμασε κάποια μουσικά όργανα τα οποία θα εκπροσωπούσαν την Ασιατική επιρροή στη σειρά, αλλά θεωρήθηκαν «πολύ παραδοσιακά» από τους παραγωγούς. Τελικά, χρησιμοποιήθηκαν μόνο μερικά «επηρεασμένα σε μεγάλο βαθμό» Ιαπωνικά φλάουτα.[53] Ο Μόρις πρόσεξε επίσης να αποφύγει τον παραδοσιακό τρόπο χρήσης ενός θέματος για διαφορετικούς χαρακτήρες. Συνέθεσε ένα θέμα για τον Ραντ, το οποίο ακούγεται στους τίτλους αρχής της σειράς, καθώς κι ένα θέμα για το Χέρι, αλλά γενικά επικεντρώθηκε σε περιβαλλοντική μουσική.[54] Επιπρόσθετη μουσική που ακούγεται στον πρώτο κύκλο της σειράς περιλαμβάνει τα τραγούδια «So Fresh, So Clean» από Outkast, «Krystal Karrington» από Camp Lo, «Heat of the Moment» από Killah Priest, «Black Mags» από The Cool Kids, «Hang N' Bang» από Vince Staples, «Blockbuster Night, Pt. 1» από Run the Jewels,[55] καθώς και μουσική από το συγκρότημα A Tribe Called Quest.[56]

Ένα soundtrack άλμπουμ με τη μουσική σύνθεση του Μόρις κυκλοφόρησε ψηφιακά από τη Marvel στις 17 Μαρτίου 2017, την ίδια μέρα που κυκλοφόρησαν και τα επεισόδια του κύκλου στο Netflix. Σε αυτό περιλαμβάνεται επίσης και το μόνο σινγκλ του άλμπουμ, «Come Down», από τον Άντερσον Πακ.[57]

Λίστα κομματιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξώφυλλο soundtrack

Όλη η μουσική των κομματιών ανήκει στον Τρέβορ Μόρις, εκτός αν σημειώνεται διαφορετικά:[57]

Αρ. Tίτλος Διάρκεια
1. "Come Down" (από Άντερσον Πακ) 2:47
2. "Iron Fist Main Titles"   1:15
3. "Bad Tea"   1:46
4. "We Got You, Danny"   1:03
5. "Meditation Time"   2:33
6. "Circus Bribe"   1:01
7. "Circus Was in Town"   1:01
8. "M&M Delivery"   1:24
9. "The Iron Fist"   2:44
10. "Dojo Intruders"   1:45
11. "Close"   1:04
12. "New Digs"   2:04
13. "Brass Nuckles"   2:17
14. "Unexpected Guests"   2:29
15. "Gao DIY"   1:54
16. "I Am the Weapon"   6:43
17. "Please Stay"   2:19
18. "The Gift of Anger"   2:47
19. "Time Is Up, Danny"   2:03
20. "Our Future"   2:04
21. "New Duty"   2:10
22. "Brother vs. Brother"   3:44
23. "New Family"   1:18
24. "Abandoned Academy"   1:36
25. "The Battle is Won"   7:36
26. "Things Changed"   2:57
Συν. διάρκεια:
1:02:24

Συνδέσεις με το Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δουλεύοντας γύρω από τις άλλες σειρές της Marvel στο Netflix, ο Μπακ περιέγραψε «ένα δίκαιο ποσοστό ελευθερίας», αλλά «επειδή οδηγούμαστε στη σειρά The Defenders, πρέπει να αφήσουμε τη σειρά και τους χαρακτήρες της σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο, επειδή κατά κάποιο τρόπο φυτεύουμε σπόρους και ιστορίες που θα καρποφορήσουν στους Defenders. Εκεί θα πρέπει να υπάρχει αρκετή συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους υπεύθυνους της εκάστοτε σειράς. Αλλά εκτός από αυτό, η δουλειά μας είναι ευδιάκριτα ξεχωριστή».[58] Ο κύκλος κάνει αναφορές στα γεγονότα της ταινίας Οι Εκδικητές, την Stark Enterprises, τους Hulk, Jessica Jones, Daredevil, Luke Cage και τις φυλακές Σίγκεϊτ,[59] ενώ αναφέρεται επίσης στη συμμορία μοτοσυκλετιστών Dogs of Hell, τον αρχισυντάκτη της New York Bulletin, Μίτσελ Έλισον, και τη δημοσιογράφο Κάρεν Πέιτζ,[60] τη Roxxon Oil και τη Midland Circle.[61][62] Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά σε γεγονότα του δεύτερου κύκλου του Daredevil, όπως η επίθεση του Χεριού στο νοσοκομείο Metro General,[59] ενώ φαίνεται και η εγκατάσταση αποστράγγισης αίματος του Χεριού.[62]

Προώθηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο το 2016, ο Μπακ και το βασικό καστ της σειράς προώθησαν τον κύκλο στην Comic-Con της Νέας Υόρκης, προβάλλοντας αποκλειστικό υλικό και μια πρώτη ματιά στο πρώτο τρέιλερ της σειράς.[8] Στις αρχές Φεβρουαρίου 2017, κυκλοφόρησε το επίσημο τρέιλερ του κύκλου.[13] Ο Ντέιβιντ Μπέντακορτ, γράφοντας στην εφημερίδα The Washington Post, συνέκρινε την ιστορία που παρουσιάστηκε στο τρέιλερ με αυτήν της ταινίας Batman Begins (2005) και αμφισβήτησε το γεγονός πως η στολή του Iron Fist από τα κόμικ, δε φάνηκε πουθενά.[63] Ο Έρικ Φρανσίσκο από τη σελίδα Inverse σημείωσε πως το τρέιλερ επικρίθηκε ευρέως στο Twitter για την απεικόνιση του Ραντ ως ένας «ανυπόφορος κολεγιακός χίπις».[64]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Μαρτίου 2017, ο κύκλος έκανε την πρεμιέρα του στο Tribeca Performing Arts Center στην πόλη της Νέας Υόρκης.[65][66] Ολόκληρος ο πρώτος κύκλος επεισοδίων του Iron Fist κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 17 Μαρτίου 2017 στην υπηρεσία streaming του Netflix,[67] σε υψηλή ευκρίνεια ανάλυσης 4K (Ultra HD 4K) και σε υψηλής δυναμικής εμβέλειας βίντεο (HDR).[68][48]

Ο πρώτος κύκλος της σειράς κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μορφή DVD και Blu-ray στις 4 Ιουνίου και την 1η Ιανουαρίου 2018 αντίστοιχα,[69][70] ενώ στην Αυστραλία κυκλοφόρησε και στις δύο μορφές στις 30 Μαΐου 2018.[71][72]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεθέαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Netflix δεν αποκαλύπτει τα νούμερα τηλεθέασης των συνδρομητών του για καμία από τις δικές του σειρές, αλλά η εταιρία ανάλυσης Parrot Analytics μέσα από στοιχεία συμπέρανε πως ο κύκλος προσέλκυσε περισσότερες από 63 εκατομμύρια «εκφράσεις ζήτησης» στην κορυφή του, πίσω μόνο από τη σειρά Luke Cage, όσον αφορούσε σειρές της Marvel στο Netflix, η οποία είχε 69 εκατομμύρια. Η Parrot υπολόγισε αυτές τις εκφράσεις «αξιολογώντας τα steaming βίντεο, το μοίρασμα μέσω P2P, τις συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και άλλα».[73] Η 7Park Data, η οποία μετράει τον αριθμό των ροών σε υπηρεσίες βίντεο, συμπέρανε πως η πρεμιέρα του Iron Fist στο Netlix στις 17 Μαρτίου 2017, ήταν αυτή που ο κόσμος παρακολούθησε τρία ή περισσότερα επεισόδια μαζί περισσότερο από κάθε άλλη για το 2017, με ποσοστό 54.7%. Η 7Park Data συμπέρανε επίσης πως ο Iron Fist υπολογίστηκε να προβλήθηκε τη μέρα της πρεμιέρας σε ποσοστό 14.6% συνδρομητών του Netflix, το υψηλότερο ποσοστό οποιασδήποτε άλλης πρεμιέρας σειρών που είχε υπολογίσει η εταιρία, συμπεριλαμβανομένων και των πρεμιέρων άλλων σειρών της Marvel στο Netflix.[74]

Αργότερα, η Parrot αποκάλυψε πως η ζήτηση για τη σειρά Iron Fist μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία της είχε μειωθεί στο μισό. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση που είχε μία σειρά της Marvel στο Netflix, υποδηλώνοντας «πως ο κόσμος είχε αρχίσει να βλέπει μαζεμένα τα πρώτα επεισόδια τις πρώτες μέρες μετά την κυκλοφορία, αλλά δεν επέστρεψε για να ολοκληρώσει τον κύκλο το επόμενο Σαββατοκύριακο».[75] Η εταιρία ανάλυσης μάρκετινγκ Jumpshot, συμπέρανε πως ο κύκλος ήταν ο τρίτος σε τηλεθέαση κύκλος στο Netflix τις πρώτες 30 μέρες της κυκλοφορίας του συγκεντρώνοντας ποσοστό 28% των τηλεθεατών που είχε λάβει ο δεύτερος κύκλος της σειράς Daredevil, για τον οποίο η εταιρία πίστευε πως ήταν ο κύκλος με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση. Η Jumpshot, η οποία «αναλύει τα κτυπήματα στα δεδομένα ροής από έναν διαδικτυακό κατάλογο μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων καταναλωτών», μελέτησε τη συμπεριφορά και δραστηριότητα των τηλεθεατών της αμερικανικής αγοράς, καταλήγοντας στον σχετικό αριθμό των Αμερικανών τηλεθεατών του Netflix που παρακολούθησαν τουλάχιστον ένα επεισόδιο του κύκλου.[76][77]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρωταγωνιστής Φιν Τζόουνς (αριστερά) επικρίθηκε για την ερμηνεία του, αλλά η Τζέσικα Χένγουικ (δεξιά) επαινέθηκε για τη δική της.

Η σελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes δίνει στον κύκλο ποσοστό αποδοχής 20% βασισμένο σε 84 κριτικές. Στο τμήμα ομοφωνίας διαβάζουμε: «Παρά τις κάποιες υποσχόμενες στιγμές, ο Iron Fist βαραίνει από την απουσία της ταχύτητας και της πρωτοτυπίας».[78] Η σελίδα συλλογής κριτικών Metacritic βαθμολόγησε τον κύκλο με 37% βασισμένο σε 27 κριτικές, με την ένδειξη «γενικά μη ευνοϊκές κριτικές».[79]

Γράφοντας κριτική για τα πρώτα έξι επεισόδια του κύκλου, ο Ντάνιελ Φίνμπεργκ από το περιοδικό The Hollywood Reporter βρήκε τον Iron Fist να είναι «το πρώτο μεγάλο λάθος βήμα» για τη Marvel και το Netflix και να μην έχει «την αυθεντικότητα του επιπέδου-του-δρόμου» που είχαν οι προηγούμενες σειρές. Ο Φίνμπεργκ ένιωσε πως ο Τζόουνς δεν ήταν σε θέση να αναδείξει το υλικό που είχε στα χέρια του, ενώ έδινε την εικόνα ενός «κακομαθημένου αγοριού». Ανέφερε επίσης πως από τον κύκλο απουσίαζαν βασικά αρχέτυπα χαρακτήρων όπως «ένας άξιος αντίπαλος για τον ήρωά μας», το κωμικό στοιχείο ή μια «φωνή σοφής εξουσίας».[80] Ο Μορίν Ράιαν από το περιοδικό Variety έδωσε αρνητική κριτική στα δύο πρώτα επεισόδια, αποκαλώντας τα «αγρίως ανιαρά» και «αδιάφορα». Αφού επέκρινε ρυθμό, δράση, γενικό χαρακτηρισμό, σχεδιασμό παραγωγής, φωτογραφία και διαλόγους, ο Ράιαν πρότεινε πως πρωταγωνιστής του κύκλου θα έπρεπε να ήταν η Χένγουικ και όχι ο Τζόουνς.[27]

Ο Ρομπ Σέφιλντ από το περιοδικό Rolling Stone επέκρινε την ερμηνεία του Τζόουνς αποκαλώντας τον «εντελώς χωρίς χάρισμα, περισσότερο κουτάβι παρά μοναχικός λύκος». Θεώρησε επίσης πως έλειπε από τον χαρακτήρα το χιούμορ και η εσωτερική αναταραχή και ανέφερε πως «οι ατάκες του Ραντ περί μυστικού Ζεν δίνονται στημένα, χωρίς να περνάνε στον θεατή».[81] Η Άλισον Κιν από τη σελίδα Collider βαθμολόγησε τον κύκλο με 3/5 αφού είδε τα πρώτα έξι επεισόδια. Ανέφερε πως ο κύκλος είχε ένα καλό καστ και εξαιρετική ιστορία προέλευσης, αλλά είχε «αργό ρυθμό» και ασταθές μοντάζ. Βρήκε τον Τζόουνς γοητευτικό, αλλά συμφώνησε με τον Φίνμπεργκ πως απουσίαζε ένας κακός και πως η Τεμπλ «ταίριαζε γάντι» στον κύκλο.[82] Στη δική του κριτική για τη σελίδα Screen Crush, ο Κέβιν Φιτζπάτρικ δήλωσε: «Η σειρά Iron Fist έπρεπε να είναι πολύ πιο παράξενη από όσο είναι στην πραγματικότητα, παρομοίως με το πώς ο Doctor Strange (2016) ξαναείπε, ουσιαστικά, την ιστορία του Iron Man (2008) με αρκετά οπτικά εφέ και εκκεντρικούς δεύτερους χαρακτήρες στο χαρτί για κάλυψη τυχόν ελλείψεων. Ο Iron Fist ξεκινάει να δείχνει σημάδια ζωής στο έκτο επεισόδιο... αλλά το πόσο αργά φτάνει εκεί είναι πέραν αμφισβήτησης, ειδικά όταν η πλειοψηφία των βασικών χαρακτήρων [είναι τόσο] υποανάπτυκτοι». Ο Φιτζπάτρικ θεώρησε πως η Κολίν Γουίνγκ ήταν ο καλύτερος δεύτερος χαρακτήρας και επαίνεσε την ερμηνεία της Χένγουικ.[83]

Ο Άλαν Σέπινγουολ από την ιστοσελίδα Uproxx έπειτα από την παρακολούθηση των έξι πρώτων επεισοδίων αναφέρει: «Είναι εύκολα η χειρότερη σειρά της Marvel στο Netflix», επικρίνοντας τον ρυθμό και την «εσφαλμένη επιλογή» του Τζόουνς, ενώ ήταν πιο θετικός για τους ρόλους των Μος και Ντόσον. Ο Σέπινγουολ κατέληξε λέγοντας: «το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη νέα σειρά είναι πως όσοι εμπλέκονται σε αυτήν φαίνεται να μην έχουν οποιαδήποτε γνώση του υλικού. Απλά δημιούργησαν μια πιστή, αλλά χωρίς προσωπικότητα προσαρμογή, επειδή κάποιος στη Marvel αποφάσισε πριν από τέσσερα χρόνια πως ο Ντάνι έπρεπε να είναι [στους Defenders], κι ως αποτέλεσμα πήραμε αυτή την τόσο άψυχη σειρά η οποία με κάνει να μην ενδιαφέρομαι στο να την ολοκληρώσω».[84] Ο Νταν Τζόλιν στην κριτική του για το περιοδικό Empire έδωσε βαθμολογία 3/5. Θεώρησε πως ήταν ευεργετικό το ότι ο Iron Fist κυκλοφόρησε μετά την εισαγωγή του Doctor Strange στο MCU και «όλες τις Ανατολικο-μυστικιστικές αποσκευές του», αποκαλώντας τον Iron Fist «μία φρέσκια παρουσία» σε σύγκριση με τον «κυκλοθυμικό, συγκρουόμενο ηρωισμό» των άλλων Defenders. Ο Τζόλιν επέκρινε ωστόσο το γεγονός πως ο Μπακ «δεν είχε καμία αίσθηση σύνδεσης με το θέμα» όπως είχαν οι προηγούμενοι υπεύθυνοι των σειρών της Marvel στο Netflix και θεώρησε πως δεν είναι παρά μόνο μέχρι το έκτο επεισόδιο «όπου νιώθεις πραγματικά την γεμάτη πολεμικές τέχνες προέλευση της σειράς». χάρη στον σκηνοθέτη του επεισοδίου RZA, ο οποίος «δίνει επιτέλους στη σειρά μία σωστή κλίση ... Είναι αρκετό για να σε κάνει να εύχεσαι να ήταν αυτός ο υπεύθυνος της σειράς». Ο Τζόλιν κατέληξε λέγοντας: «Ο Iron Fist προσφέρει μια γεύση φανταστικού στη μικρή γωνία των Defenders μέσα στο MCU, αλλά χρειάζεται περισσότερη κουνγκ φου γεύση από αυτήν που επιτρέπει ο Μπακ».[85]

Ως απάντηση σε αυτές τις κριτικές, ο Τζόουνς είπε πως «αυτές οι σειρές δεν φτιάχνονται για τους κριτικούς, φτιάχνονται πρωτίστως και κυρίως για τους θαυμαστές ... όταν οι θαυμαστές του κόσμου της Marvel στο Netflix και οι θαυμαστές των κόμικ βλέπουν τη σειρά με την προοπτική πως απλά θέλουν να απολαύσουν μία σειρά με υπερήρωες, τότε πραγματικά θα απολαύσουν αυτό που θα δουν».[51] Αργότερα, ο Τζόουνς απέδωσε τις αρνητικές κριτικές στο γεγονός πως ο χαρακτήρας του, «ένας λευκός δισεκατομμυριούχος Αμερικανός», ήταν παραπλήσιος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έγινε «ο νούμερο ένα δημόσιος εχθρός, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες», στο διάστημα μεταξύ της δημιουργίας της σειράς και της κυκλοφορίας της.[86] Σε ένα άρθρο της ιστοσελίδας Vox, ο Άλεξ Αμπάντ-Σάντος είπε πως ο Τζόουνς απλά προσπαθούσε να «ρίξει το φταίξιμο» σε κάποιον άλλον, όταν το πραγματικό πρόβλημα με τον κύκλο ήταν πως «κανένας δεν σκέφτηκε το τι κάνει τον χαρακτήρα ανθρώπινο». Ο Αμπάντ-Σάντος πρότεινε πως ο κύκλος θα πρέπει να είναι μια προειδοποίηση σε άλλους που θέλουν να διηγηθούν ιστορίες με υπερήρωες, οι οποίοι έπρεπε να εξασφαλίσουν πως «χρησιμοποιούσαν καθιερωμένους χαρακτήρες για να αγγίξουν κάποια θέματα - ψυχική ασθένεια, πατρότητα, φυλή, ψυχικά τραύματα - παρά απλά να αναμασούν παλιές πλοκές».[87]

Επικρίσεις των σκηνών μάχης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φίνμπεργκ, στην κριτική του, επέκρινε τις σκηνές μάχης του κύκλου αποκαλώντας τες «αδύναμα σκηνοθετημένες και πολύ σύντομες, χωρίς καν καμία προσπάθεια προσποίησης πως ο πρωταγωνιστής της σειράς κάνει ο ίδιος αυτές τις σκηνές» και θεώρησε πως «η δύναμη του Ντάνι και οι ενισχυμένες ικανότητές του μετά βίας εξηγούνται και απεικονίζονται χωρίς συνέπεια».[80] Ο Σέπιγουολ περιέγραψε τις σκηνές μάχης του κύκλου ως «σύντομες και μη πειστικές», επικρίνοντας την ικανότητα του Τζόουνς να τις ερμηνεύσει αλλά και τον τρόπο που γυρίστηκαν και μονταρίστηκαν.[84] Μία σκηνή μάχης, η οποία περιέχει 56 κοψίματα σε υλικό μόλις 35 δευτερολέπτων, επισημάνθηκε από μερικούς θαυμαστές και κριτικούς ως εμβληματική των προβλημάτων των συγκεκριμένων σκηνών, με τον Κρίστοφερ Χούτον της σελίδας The Independent να λέει πως το μοντάζ δημιούργησε αυτή «την αποπροσανατολιστική, ακατάστατη και τελικά όχι ιδιαίτερα εύστοχη ακολουθία». Συνέκρινε τη σκηνή με τη δουλειά του Τζάκι Τσαν που πιστεύει ως την ανώτερή του, επικαλούμενος μόνο μία λήψη σκηνής μάχης με τον ηθοποιό, καθώς και τις σκηνές μάχης από τον Daredevil, οι οποίες «ήταν τρομερά επιτυχημένες με μια πιο εξελιγμένη επιλογή λήψης και ελάχιστα κοψίματα σε σχέση με τον Iron Fist».[88]

Ο Αλόισιους Λόου από τη σελίδα CNET, συνέκρινε επίσης τις σκηνές μάχης του Τζόουνς με αυτές του Τσαν, αλλά και του Τζετ Λι, λέγοντας: «Δεν υπάρχει αυτή η καλαισθησία που προσδοκώ από έναν δάσκαλο του κουνγκ φου, και δέχεται κτυπήματα πολύ εύκολα για έναν εκπαιδευμένο εξπέρ». Ο Λόου επέκρινε επίσης το γεγονός πως ο Τζόουνς ήταν ανίκανος να πολεμήσει και με τις δύο γροθιές του, ενώ σημείωσε πως αυτή που θεωρούσε να είναι η καλύτερη μάχη του κύκλου ήταν όταν ο Τζόουνς ήρθε αντιμέτωπος με τη μεθυσμένη τεχνική της γροθιάς κι έχανε εξαιτίας αυτού, με τον Ραντ να κερδίζει εκείνη τη μάχη μόνο λόγω «του αναπόφευκτου της νίκης της πανοπλίας που του προσφέρει η πλοκή».[89] Η Μπρουκ Χ. από το Pop Culture Uncovered θεώρησε πως αρκετά από τα θέματα των σκηνών μάχης του κύκλου προέρχονταν από μία απόφαση να μοντελοποιήσουν τη σειρά με βάση τις Αμερικανικές ταινίες δράσης των δεκαετιών του 1980 και του 1990, παρά να ανανεώσουν το στυλ των ταινιών του Χονγκ Κονγκ της δεκαετίας του 1970. Ο κύκλος «δεν έχει ρευστότητα, ποικιλία, ενδιαφέροντα στυλ ή μπρος-πίσω μεταξύ αντιπάλων. Αυτές οι μάχες ήταν μία Αμερικανική ερμηνεία των πολεμικών τεχνών, χρησιμοποιώντας το προσωπείο του κουνγκ φου για να καλύψουν τίποτα περισσότερο από μια απλή φιλονικία». Η Μπρουκ Χ. σημείωσε πως ο Τσαν είχε εκτεταμένη εμπειρία στο να δουλεύει ως συντονιστής των σταντ, αλλά περιορισμένο χρόνο στο να δουλεύει ως χορογράφων σκηνών μάχης πριν την ένταξή του στη σειρά ενώ, ένας επαγγελματίας χορογράφος σκηνών μάχης, συζητώντας για τη σειρά, θεώρησε πως η χορογραφία δεν ήταν το πρόβλημα καθώς «μπορούσα να δω πού το πήγαιναν οι χορογράφοι» αλλά οι ηθοποιοί, ειδικά ο Τζόουνς, απλά δεν ήταν αρκετά ικανοί για να αποδώσουν. Το γρήγορο μοντάζ κοψίματος επικρίθηκε επίσης από την Μπρουκ, καθώς και οι προσπάθειες αντιγραφής «του στυλ επιβράδυνσης των Γουατσόφσκι», κάτι που «απέτυχε παταγωδώς».[90]

Διαμάχες ως προς το κάστινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ανακοίνωση για τη σειρά, ο Ρας Μπέρλινγκεϊμ από τη σελίδα ComicBook.com σημείωσε πως η Marvel μπορεί να μπει στον πειρασμό να αλλάξει τον Ντάνι Ραντ από λευκό σε άτομο με ασιατική καταγωγή, ειδικά αν ληφθεί υπόψη πως οι άλλες σειρές της Marvel στο Netflix, Jessica Jones και Luke Cage, ήδη αύξησαν την ποικιλομορφία εξερευνώντας μία γυναίκα κι έναν Αφρο-Αμερικανό, αντίστοιχα, στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ωστόσο, ο Μπέρλινγκεϊμ ήταν αντίθετος με την πιθανότητα να συμβεί αυτό, θέλοντας να δει «την κλασική» εκδοχή του χαρακτήρα και θεωρώντας πως το να αλλάξουν τον χαρακτήρα σε Ασιάτη απλά επειδή ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες, είναι από μόνο του «αθόρυβα, διακριτικά ρατσιστικό».[91] Αυτή η κατάσταση, του να επιλεχθεί ένας λευκός ή ένας Ασιο-Αμερικανός για τον ρόλο, περιγράφηκε ως «ήττα/ήττα» από τον Ντέβιν Φαράτσι της σελίδας Birth.Movies.Death,[92] ενώ ο Άλμπερτ Τσινγκ από το Comic Book Resources ήταν αυστηρά εναντίον του να προσληφθεί ένας Ασιο-Αμερικανός. Ανέφερε πως οποιαδήποτε έξτρα Ασιο-Αμερικανική εκπροσώπηση στην οθόνη θα είναι θετική, αλλά ο ίδιος δεν θα ένιωθε άνετα με την ιδέα ο πρώτος μεγάλος Ασιάτης υπερήρωας σε ταινία ή στην τηλεόραση να είναι ένας δάσκαλος πολεμικών τεχνών. Ο Τσινγκ διερωτήθηκε γιατί αυτή η συζήτηση δεν έγινε με κανέναν άλλον χαρακτήρα και πρότεινε να προσληφθεί ένας μη-λευκός, μη-Ασιάτης ηθοποιός ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε θέματα. Επεσήμανε ως παράδειγμα τις προσλήψεις των Κλόι Μπένετ και Μινγκ-Να Γουέν στη σειρά του MCU στο ABC, Agents of S.H.I.E.L.D., όπου και οι δύο έχουν «μη στερεοτυπικούς ρόλους» και πως θα προτιμούσε να έβλεπε Ασιο-Αμερικανούς σε τέτοιους ρόλους.[93]

Ως απάντηση σε αυτό, ο Κιθ Τσόου από το The Nerds of Color, ζήτησε συγκεκριμένα από τη Marvel να προσλάβει έναν Ασιο-Αμερικανό για τον ρόλο. Ο Τσόου επικεντρώθηκε στην έλλειψη Ασιο-Αμερικανικής εκπροσώπησης στην επικρατούσα τάση της τηλεόρασης και των ταινιών, στο γεγονός πως η ιστορία του χαρακτήρα δε θα έπρεπε να αλλάξει για να προσαρμοστεί αυτή η διαφορά και στο πώς αυτό θα σταματούσε την απεικόνιση των στοιχείων αλληγορίας του «λευκού σωτήρα» όπου ένας «λευκός-τύπος-είναι-καλύτερος-στο-να-είναι-Ασιάτης-από-τους-Ασιάτες».[94] Ο Τσόου δεν θεώρησε πως θα ήταν ισάξιο απλά να προστεθεί ένας Ασιάτης ήρωας στη σειρά, όπως ο Shang-Chi, καθώς υπάρχει διαφορά μεταξύ της εμπειρίας ενός Ασιάτη χαρακτήρα κι ενός Ασιο-Αμερικανού, αφού ο δεύτερος θα ήταν σε θέση να αποδώσει την ιστορία του «ψαριού έξω από το νερό» όπως συμβαίνει με τον Ραντ στα κόμικ. Ο Τσόου διαφώνησε πως ήταν ρατσιστικό να υπάρχει ένας Ασιο-Αμερικανός δάσκαλος πολεμικών τεχνών, καθώς οι πολεμικές τέχνες αποτελούν φυσικό κομμάτι της κληρονομιάς των Ασιο-Αμερικανών και δεν θα ήταν το μοναδικό πράγμα που θα έκανε ο χαρακτήρας.[95] Έδωσε ως παράδειγμα τον Ντάνιελ Γου, τον πρωταγωνιστή της σειράς Into the Badlands, τον μοναδικό Ασιο-Αμερικανό πρωταγωνιστή σε μία σειρά πολεμικών τεχνών, ο οποίος συμφώνησε να πρωταγωνιστήσει στη συγκεκριμένη σειρά παρά τα αντιληπτά στερεότυπα χαρακτηριστικά που υπήρχαν λόγω των πολεμικών τεχνών και επειδή η «κουλτούρα του δημιούργησε το κουνγκ φου, άρα γιατί είναι αυτό στερεοτυπικό; Όχι, είναι μέρος της ιστορίας [μου]». Ο Τσόου ξεκίνησε το hashtag #AAIronFist στο Twitter, ξεκινώντας ένα κίνημα που έλαβε υποστήριξη από «ανθρώπους υψηλού προφίλ» όπως οι Λέξι Αλεξάντερ και Γκέιλ Σιμόν.[92]

Η Marvel και το Netflix έμαθαν για το κίνημα να προσλάβουν έναν Ασιο-Αμερικανό στον ρόλο του Ντάνι Ραντ,[96][92] ειδικά μετά τον Μάρτιο του 2014 όταν ο Τσόου ξεκίνησε να γράφει για το θέμα,[96][94] και έλαβαν υπόψη τους αρκετούς Ασιο-Αμερικανούς ηθοποιούς για τον ρόλο.[96] Μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβανόταν και ο Λιούις Ταν, ο οποίος τελικά είχε μία γκεστ εμφάνιση στον κύκλο στον ρόλο του κακού Ζου Τσενγκ.[97] Ωστόσο, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 οπότε και ανακοινώθηκε ο Μπακ ως υπεύθυνος, τα στούντιο «έκλιναν στο να κρατήσουν τον Iron Fist λευκό».[96] Ο Τζόουνς, ο οποίος είναι λευκός, προσλήφθηκε τον Φεβρουάριο του 2016.[2]

Έπειτα από την πρόσληψη του Τζόουνς, ο Ρομπ Μπρίκεν από io9 μίλησε εναντίον των σχολιαστών που αποδέχτηκαν αυτή την πρόσληψη επειδή η Marvel βρισκόταν σε μία «καταδικασμένοι αν το κάνουν, καταδικασμένοι αν δεν το κάνουν» κατάσταση, θεωρώντας πως αυτό δεν ήταν αλήθεια αφού τα οφέλη που θα είχαν από την πρόσληψη ενός Ασιο-Αμερικανού ηθοποιού - συμπεριλαμβανομένου να είχαν τον χαρακτήρα «να αξιοποιεί την Ασιατική καταγωγή του αντί να την κλέβει από άλλους» - υπερτερούσαν από το να αντέγραφαν απλά τα στερεότυπα από τα κόμικ.[98] Αργότερα, η συνάδελφός του Κάθριν Τρεντακόστα αφού παρακολούθησε ολόκληρο τον κύκλο, πρόσθεσε πως ένας Ασιο-Αμερικανός Ντάνι Ραντ θα ήταν πιο ενδιαφέρον, ειδικά στο να είναι ικανός να εξερευνήσει το πώς ένιωθε σχετικά με την επιστροφή του στην Αμερική να έχει γίνει περισσότερο ένα στερεότυπο, καθώς στην Καν Λαν θα ένιωθε εκτός τόπου εξαιτίας του ότι είναι Αμερικανός, ενώ στους κύκλους υψηλής κοινωνίας θα ένιωθε το ίδιο εξαιτίας του ότι ήταν Ασιάτης.[99] Ως απάντηση σε αυτές τις επικρίσεις, ο Τζόουνς συμφώνησε πως «πρέπει να υπάρχει περισσότερη ποικιλομορφία στις ταινίες και στην τηλεόραση» αλλά ήταν μπερδεμένος στο γιατί συγκεκριμένα ο Iron Fist έγινε στόχος από σχολιαστές στο διαδίκτυο και ανέφερε πως θα έπρεπε να είναι εξοργισμένοι με «πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν στον κόσμο» αντί με αυτό.[100] Έπειτα από μία ανάρτησή του στο Twitter τον Μάρτιο του 2017 όπου υποστήριζε την ποικιλομορφία και η οποία δημιούργησε αντιδράσεις, ο Τζόουνς πρόσθεσε πως οι παραγωγοί επέλεξαν να επικεντρωθούν στις προβληματικές πτυχές του χαρακτήρα και να τον περιτριγυρίσουν με «ένα από τα πιο ποικιλόμορφα» καστ σειράς της Marvel στο Netflix για να δημιουργήσουν μία «κοινωνικά προοδευτική ιστορία», χωρίς να απομακρύνονται από τη βάση των θαυμαστών των κόμικ. Μετέπειτα, ο Τζόουνς διέγραψε για μικρό χρονικό διάστημα τον λογαριασμό του στο Twitter, καθώς «βρισκόταν εν μέσω γυρισμάτων και ήθελε να επικεντρωθεί στο να φέρει τον χαρακτήρα στη ζωή χωρίς επικρίσεις».[101]

Ως απάντηση σε συγκεκριμένες επικρίσεις πως ο Ραντ είναι ένας «λευκός σωτήρας», ο Μπακ ανέφερε πως είχε προσεγγίσει τον χαρακτήρα χωρίς να γνωρίζει τα ρατσιστικά θέματα που περιτριγύριζαν εκείνον και την ιστορία του στα κόμικ, και πως «μπορώ να πω οριστικά πως ο Ντάνι Ραντ δεν είναι λευκός σωτήρας. Προσπαθεί να σώσει τον εαυτό του, αν μη τι άλλο».[58] Ο Τζόουνς συμφώνησε λέγοντας: «Ο Ντάνι Ραντ δεν είναι ένας λευκός σωτήρας. Ο Ντάνι Ραντ μετά δυσκολίας μπορεί να σώσει τον εαυτό του, πόσο μάλλον μία ολόκληρη φυλή ανθρώπων. Είναι ένα πολύ πολύπλοκο, ευάλωτο άτομο». Ο Τζόουνς θεώρησε πως η αλλαγή της Καν Λαν στη σειρά να είναι ένα πολυπολιτισμικό μέρος βοήθησε στο να μειωθεί η αφήγηση περί λευκού σωτήρος, ενώ ανέφερε: «Οι θεματικές και αφηγηματικές επιλογές είναι θέμα των σεναριογράφων. Και είναι δικό μας θέμα ως ηθοποιοί να προσπαθήσουμε να δώσουμε ζωή σε αυτούς τους χαρακτήρες όσο αληθινά και όσο ειλικρινά και με όσο γνήσιο πάθος είναι δυνατόν».[102] Ο Ρόι Τόμας, συν-δημιουργός του χαρακτήρα, υπερασπίστηκε επίσης τον κύκλο έπειτα από τις κατηγορίες περί πολιτισμικού σφετερισμού, λέγοντας πως ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε σε μία λιγότερο «πολιτικά ορθή» εποχή και πως η Καν Λαν προοριζόταν πάντα να είναι ένα μυστικιστικό μέρος παρά μία αναπαράσταση της Ασίας. Ο Τόμας πρόσθεσε πως δεν θα τον ενοχλούσε αν ο χαρακτήρας είχε αλλάξει και είχε προσωποποιηθεί από έναν Ασιο-Αμερικανό, αλλά δεν «ντρεπόταν» που ο Ραντ παρέμεινε λευκός.[103]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος κύκλος της σειράς ήταν υποψήφιος στην κατηγορία «Καλύτερη Νέα Σειρά με Υπερήρωες» στην 44η τελετή απονομής των βραβείων Saturn,[104] αλλά έχασε από την άλλη σειρά της Marvel στο Netflix, The Punisher.[105]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Otterson, Joe (21 Ιουλίου 2017). «'Iron Fist' Renewed for Season 2 at Netflix». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2017. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Hibberd, James (25 Φεβρουαρίου 2016). «Game of Thrones actor Finn Jones to play Iron Fist». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2020. 
  3. 3,0 3,1 Strom, Marc (17 Μαρτίου 2016). «Finn Jones to Star in the Netflix Original Series 'Marvel's Iron Fist'». Marvel Comics. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2016. 
  4. 4,0 4,1 Hibberd, James (1 Απριλίου 2016). «Marvel's Iron Fist casts The Force Awakens actress in lead role». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2020. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Wagmeister, Elizabeth (18 Απριλίου 2016). «'90210' Alum Jessica Stroup, Tom Pelphrey Join Netflix's 'Marvel's Iron Fist' (Exclusive)». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2020. 
  6. 6,0 6,1 Polo, Susana (20 Μαρτίου 2017). «Who the heck is Iron Fist's Bakuto?». Polygon. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2020. 
  7. 7,0 7,1 Fullerton, Huw (17 Μαρτίου 2017). «Meet the major villain Marvel's Iron Fist has been keeping a secret – and the Sherlock actor who's playing him». Radio Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2020. 
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 Damore, Meagan (8 Οκτωβρίου 2016). «NYCC: Iron Fist Cast Makes First-Ever Live Appearance». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2020. 
  9. 9,0 9,1 «David Wenham Cast in Netflix Original Series 'Marvel's Iron Fist'». Marvel Comics. 11 Απριλίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2016. 
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 10,5 Hornshaw, Phil· Owen, Phil (18 Μαρτίου 2017). «31 'Iron Fist' Characters, Ranked Worst to Best (Photos)». Yahoo!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2020. 
  11. 11,0 11,1 Motes, Jason (17 Μαρτίου 2017). «Claire Temple Returns in This Clip From 'Iron Fist'». ScienceFiction.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2020. 
  12. 12,0 12,1 Vejvoda, Jim (17 Μαρτίου 2017). «Marvel's Iron Fist Episode 2: "Shadow Hawk Takes Flight" Review». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2020. 
  13. 13,0 13,1 13,2 Farokhmanesh, Megan (7 Φεβρουαρίου 2017). «Watch Iron Fist punch his way out of trouble with magical martial arts». The Verge. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2020. 
  14. 14,0 14,1 Anthony Mango (17 Μαρτίου 2017). «MARVEL'S IRON FIST Netflix Season 1 Review – Hits & Misses Breakdown». Fanboys Anonymous. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2020. 
  15. 15,0 15,1 Paltrowitz, Darren (14 Μαρτίου 2017). «Q&A With Broadway's "Groundhog Day" Star John Sanders». Downtown Magazine NYC. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2020. 
  16. 16,0 16,1 Santora, Elise. «Elise Santora – Resume». EliseSantora.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2020. 
  17. 17,0 17,1 Strom, Marc (20 Μαΐου 2016). «Carrie-Anne Moss Joins Netflix Original Series 'Marvel's Iron Fist'». Marvel Comics. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2016. 
  18. 18,0 18,1 @TijuanaRicks (17 Μαρτίου 2017). «You can see me as #ThembiWallace in @MarvelIronFist on @netflix out today, y'all! #crossover #Marvel #netflix #LukeCage #IronFist» (Tweet). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2020 – μέσω Twitter. 
  19. 19,0 19,1 Thomas, Leah (17 Μαρτίου 2017). «The Marvel Easter Eggs In 'Iron Fist' Set Up 'The Defenders' In Big Ways». Bustle. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2020. 
  20. 20,0 20,1 «Iron Fist Will Bring a Lighter Tone to the Marvel / Netflix Series – NYCC 2016». IGN. 8 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2019. 
  21. 21,0 21,1 Golder, Dave (23 Ιανουαρίου 2017). «Iron Fist Episode Titles Inspired By Shaolin Kung Fu Moves». Mym Buzz. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2018. 
  22. «Shows A-Z - marvel's iron fist on netflix». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  23. Andreeva, Nellie (14 Οκτωβρίου 2013). «Marvel Preps 60-Episode Package of Four Series & A Mini For VOD & Cable Networks». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2020. 
  24. Lieberman, David (7 Νοεμβρίου 2013). «Disney To Provide Netflix With Four Series Based on Marvel Characters». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2020. 
  25. Cavanaugh, Patrick (21 Απριλίου 2015). «Netflix Orders a Second Season of 'Marvel's Daredevil'». Marvel Comics. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2015. 
  26. Strom, Marc (7 Δεκεμβρίου 2015). «Scott Buck to Showrun the Netflix Original Series 'Marvel's Iron Fist'». Marvel Comics. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2015. 
  27. 27,0 27,1 Ryan, Maureen (8 Μαρτίου 2017). «TV Review: 'Marvel's Iron Fist' on Netflix». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2020. 
  28. Θεοδοσοπούλου, Στελίνα (23 Ιουλίου 2016). «Comic-Con 2016: Τι μάθαμε για Luke Cage, Defenders, Daredevil και Iron Fist». IGN Greece. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαΐου 2020. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  29. 29,0 29,1 Damore, Meagan (14 Οκτωβρίου 2016). «Loeb Describes Iron Fist As 'A Very Hard Look at the One Percent'». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  30. Douglas, Edward (8 Οκτωβρίου 2016). «How 'Iron Fist' Will Differ from Fellow Marvel/Netflix Shows and the Comics». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  31. Damore, Meagan (14 Οκτωβρίου 2016). «Carrie-Anne Moss' Jeri Hogarth Will Be 'Very Involved' in Iron Fist». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  32. Page, Aubrey (24 Φεβρουαρίου 2017). «'Iron Fist': Finn Jones and Jessica Henwick on Comic Influences & "Inspecting" Racial Stereotypes». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  33. Russell, Bradley (2 Μαρτίου 2017). «Netflix's Iron Fist won't be wearing his costume (or even a mask) anytime soon». GamesRadar. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  34. Christian, Scott (30 Σεπτεμβρίου 2016). «Luke Cage's Costume Designer Reveals Why Heroes Love Hoodies». Esquire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  35. Di Placido, Dani (6 Μαρτίου 2017). «Marvel's 'Iron Fist' Costume Designer Talks Corporate Suits And Monk Robes». Forbes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  36. 36,0 36,1 Di Placido, Dani (6 Μαρτίου 2017). «Marvel's 'Iron Fist' Costume Designer Talks Corporate Suits And Monk Robes – Page 2». Forbes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  37. Di Placido, Dani (6 Μαρτίου 2017). «Marvel's 'Iron Fist' Costume Designer Talks Corporate Suits And Monk Robes – Page 3». Forbes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  38. «Marvel's Netflix Series to Film in New York City». Marvel Comics. 26 Φεβρουαρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2014. 
  39. Blackmon, Joe (27 Απριλίου 2014). «Marvel Netflix Series Part of Marvel Cinematic Universe, Available For Binge Watching According To Joe Quesada». ComicBook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  40. White, James (25 Φεβρουαρίου 2016). «Game of Thrones' Finn Jones will play Iron Fist». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  41. Gallaway, Lauren (18 Απριλίου 2016). «Look: Finn Jones Is Danny Rand In First Images From "Iron Fist" Filming». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  42. Lovett, James (15 Δεκεμβρίου 2015). «Iron Fist Casting And Production Details Revealed». Comicbook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  43. Li, Shirley (16 Ιανουαρίου 2017). «The Defenders: Finn Jones previews Iron Fist, Danny's team-building role». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  44. «10 Cinematographers to Watch 2016: Manuel Billeter». Variety. 20 Απριλίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  45. Priola, Victoria (25 Ιουλίου 2016). «Marvel secretly films 'Iron Fist' in Mariners Harbor». Staten Island Advance. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  46. Priola, Victoria (26 Σεπτεμβρίου 2016). «Marvel's 'Iron Fist' Netflix series filming at Snug Harbor on Staten Island». Staten Island Advance. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  47. Young, Michelle (20 Μαρτίου 2017). «NYC Film Locations for Iron Fist on Netflix». Untapped Cities. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  48. 48,0 48,1 Kelly, Samantha Murphy (7 Δεκεμβρίου 2016). «Why Netflix's Iron Fist will look different than anything else on TV». CNNMoney. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  49. 49,0 49,1 Massari, Christopher (7 Μαρτίου 2017). «Interview With IRON FIST Stunt Coordinator Brett Chan». ComicsVerse. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  50. Chawla, Ankita (17 Μαρτίου 2017). «'Iron Fist' TV show has lots of martial arts and then some». Scroll.in. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  51. 51,0 51,1 51,2 Starkey, Adam (16 Μαρτίου 2017). «Marvel Iron Fist's Finn Jones on 'white saviour' controversy and teaming up with Luke Cage in The Defenders». Metro. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  52. Hibberd, James (12 Απριλίου 2016). «Finn Jones talks Iron Fist (his training is insane)». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  53. Moye, Clarence (22 Μαρτίου 2017). «'Iron Fist,' 'Emerald City' Composer Trevor Morris Scores The Yellow Brick Road». Awards Daily. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  54. Gallaway, Lauren (3 Μαΐου 2017). «Exclusive Interview with Iron Fist Composer Trevor Morris». The Marvel Report. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  55. Commandeur, Jordan (27 Μαρτίου 2017). «Breaking Down The Music of Iron Fist: Season 1». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  56. Goldman, Eric (8 Οκτωβρίου 2016). «NYCC 2016: Tons of Iron Fist Footage Shows Off Fight Scenes And More». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  57. 57,0 57,1 «Soundtrack for Marvel's 'Iron Fist' to Be Released». Film Music Reporter. 16 Μαρτίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  58. 58,0 58,1 Arora, Akhil (7 Δεκεμβρίου 2016). «'Danny Rand Is No White Saviour,' Says Marvel's Iron Fist Showrunner». Gadgets 360. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  59. 59,0 59,1 Commandeur, Jordan (25 Μαρτίου 2017). «Iron Fist: 15 Easter Eggs And References». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  60. Dyce, Andrew (20 Μαρτίου 2017). «Marvel's Iron Fist: Easter Eggs & Comic References». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  61. Leston, Ryan (20 Μαρτίου 2017). «Every Iron Fist Easter egg, cameo, and reference you might have missed». GamesRadar. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  62. 62,0 62,1 Bell, Crystal (24 Μαρτίου 2017). «6 Essential Iron Fist Spoilers To Know If You Have No Plans To Binge-Watch». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  63. Betancourt, David (7 Φεβρουαρίου 2017). «The new 'Iron Fist' trailer gives a closer look at Marvel's final Netflix Defender». The Washington Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  64. Francisco, Eric (7 Φεβρουαρίου 2017). «'Iron Fist' Trailer Debuts, Twitter Destroys It With Memes». Inverse. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  65. Iron Fist [@MarvelIronFist] (14 Μαρτίου 2017). «Got a question for the cast of #IronFist? Ask it here for a chance to have it answered tomorrow on the red carpet via @Netflix's Snapchat! 👊» (Tweet). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020 – μέσω Twitter. 
  66. Chabot, Jeff (14 Μαρτίου 2017). «Marvel's 'Iron Fist' premieres Friday on Netflix in 4k». HD Report. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  67. Gallaway, Lauren (4 Οκτωβρίου 2016). «Marvel's Iron Fist Announces Release Date». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  68. «Marvel's Iron Fist». Netflix. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 
  69. Palmer, Roger. «Iron Fist Season 1 Coming Soon To DVD & Blu Ray». DisKingdom. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2020. 
  70. «Marvel's Iron Fist steelbook Season 1 Steelbook Uk (iron fist steelbook) Exclusive Limited Edition Steelbook Blu-ray Region Free». Amazon. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2020. 
  71. «Iron Fist – Season 1 4 DVD». JB Hi-Fi. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2020. 
  72. «Iron Fist – Season 1 4 Blu-ray». JB Hi-Fi. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2020. 
  73. Lubin, Gus (22 Μαρτίου 2017). «'Iron Fist' Is Extremely Popular on Netflix». Inverse. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2020. 
  74. Holloway, Daniel (31 Μαρτίου 2017). «'Marvel's Iron Fist' Was Netflix's Most-Binged Drama Premiere». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2020. 
  75. Nededog, Jethro (31 Μαρτίου 2017). «People are quickly losing interest in 'Iron Fist,' Netflix's panned Marvel show». Business Insider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2020. 
  76. Spangler, Todd (18 Αυγούστου 2017). «Netflix's 'Marvel's The Defenders' Poised for Binge-Viewing Pop, Data Indicates». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2020. 
  77. Spangler, Todd (20 Σεπτεμβρίου 2017). «Netflix 'Marvel's The Defenders' Is Least-Viewed Among Marvel Street-Hero Series in Debut Month, Study Finds». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2020. 
  78. «Marvel's Iron Fist: Season 1 (2017)». Rotten Tomatoes. Fandango. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2020. 
  79. «Marvel's Iron Fist: Season 1». Metacritic. CBS Interactive. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2020. 
  80. 80,0 80,1 Fienberg, Daniel (8 Μαρτίου 2017). «'Marvel's Iron Fist': TV Review». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2020. 
  81. Sheffield, Rob (13 Μαρτίου 2017). «'Iron Fist': Why Netflix's New Marvel Show Is a Kick in the Head». Rolling Stone. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2020. 
  82. Keene, Allison (8 Μαρτίου 2017). «'Iron Fist' Review: Come for the Fights, Stay…for the Corporate Litigation?». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2020. 
  83. Fitzpatrick, Kevin (8 Μαρτίου 2017). «'Iron Fist' Review: Like 'Batman Begins,' If Bruce Wayne Was an Idiot Man-Child». Screen Crush. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2020. 
  84. 84,0 84,1 Sepinwall, Alan (8 Μαρτίου 2017). «The Limp 'Iron Fist' Is The First Complete Misfire of Netflix's Marvel Shows». Uproxx. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2020. 
  85. Jolin, Dan (8 Μαρτίου 2017). «Iron Fist – Season 1, Episodes 1–6 Review». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2020. 
  86. Gill, James (20 Μαρτίου 2017). «Finn Jones thinks he knows why critics hate Iron Fist – and it has to do with Trump». Radio Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2020. 
  87. Abad-Santos, Alex (15 Μαρτίου 2017). «Iron Fist isn't bad because critics don't get it. It's bad because Marvel doesn't get its hero». Vox. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2020. 
  88. Hooton, Christopher (21 Μαρτίου 2017). «This 35-second Iron Fist fight scene with 56 cuts shows how not to put an action sequence together». The Independent. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  89. Low, Aloysius (20 Μαρτίου 2017). «You don't know kung fu, Iron Fist». CNET. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  90. H., Brook (21 Μαρτίου 2017). «Iron Fist's Fight Scenes – Why do they pack no punch?». Pop Culture Uncovered. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  91. Burlingame, Russ (9 Νοεμβρίου 2013). «Iron Fist TV Series: Five Things We Want to See». ComicBook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  92. 92,0 92,1 92,2 Chow, Keith (10 Δεκεμβρίου 2015). «Fear of an Asian Martial Artist: The Thing about Stereotypes & #AAIronFist». The Nerds of Color. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  93. Ching, Albert (9 Δεκεμβρίου 2015). «OPINION: I Don't Want an Asian-American Iron Fist». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  94. 94,0 94,1 Chow, Keith (11 Μαρτίου 2014). «Marvel, Please Cast an Asian American Iron Fist». The Nerds of Color. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  95. Wheeler, Andrew (21 Μαρτίου 2014). «Should Marvel's Iron Fist Be Re-Imagined for the Screen as an Asian American». Comics Authority. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  96. 96,0 96,1 96,2 96,3 Sun, Rebecca (11 Δεκεμβρίου 2015). «Why Marvel and Netflix Should Cast an Asian-American Iron Fist». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  97. Elderkin, Beth (8 Οκτωβρίου 2016). «Lewis Tan Fought to Play Iron Fist Hero Instead of Villain». io9. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  98. Bricken, Rob (7 Μαρτίου 2016). «It Actually Really, Really Sucks That TV's Iron Fist Is White». io9. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  99. Trendacosta, Katharine (25 Μαρτίου 2017). «Why An Asian-American Iron Fist Would Have Genuinely Made for a Better Show». io9. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  100. Riesman, Abraham (13 Μαρτίου 2017). «Iron Fist's Finn Jones on 'Problematic' Internet Outrage, His Unusual Audition, and Burning Man Outfits». Vulture. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  101. Patten, Dominic (6 Μαρτίου 2017). «Iron Fist's Finn Jones Says He Left Twitter After Diversity Dust-Up To "Stay Focused" On Filming 'The Defenders'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  102. Jones, Marcus (24 Φεβρουαρίου 2017). «The Man Behind "Iron Fist" Says "Danny Rand Is Not A White Savior"». BuzzFeed. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  103. Busch, Caitlin (17 Μαρτίου 2017). «'Iron Fist' Creator: Whitewashing Controversy "Righteous Indignation"». Inverse. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  104. McNary, Dave (15 Μαρτίου 2018). «'Black Panther,' 'Walking Dead' Rule Saturn Awards Nominations». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  105. Hammond, Pete (27 Ιουνίου 2018). «'Black Panther' Tops 44th Saturn Awards With Five; 'Blade Runner 2049', 'Shape of Water', 'Get Out' Also Score». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]