Iron Fist (2ος κύκλος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Iron Fist (2ος κύκλος)
Αφίσα προώθησης δεύτερου κύκλου
Όνομα ΣειράςIron Fist
ΗθοποιοίΦιν Τζόουνς
Τζέσικα Χένγουικ
Τομ Πέλφρι
Τζέσικα Στρόουπ
Σάσα Νταβάν
Σιμόν Μίσικ
Άλις Ιβ
Αριθμός σεζόνΔεύτερη
Αριθμός Επεισοδίων10 (49-57 λεπτά)
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Μετάδοση
ΚανάλιNetflix
Προβολή7 Σεπτεμβρίου 2018
Χρονολογική σειρά σεζόν
← Προηγείται
1ος κύκλος

Ο δεύτερος κύκλος της αμερικανικής διαδικτυακής τηλεοπτικής σειράς Iron Fist, η οποία βασίζεται στον ομώνυμο χαρακτήρα των Marvel Comics, ακολουθεί τον Ντάνι Ραντ/Iron Fist, έναν εμπειρογνώμων στις πολεμικές τέχνες με την ικανότητα να καλεί μία μυστικιστική δύναμη, γνωστή ως «Iron Fist». Τα γεγονότα διαδραματίζονται μέσα στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel (MCU), αποτελώντας μια συνοχή με ταινίες και άλλες τηλεοπτικές σειρές του franchise. Η παραγωγή του δεύτερου κύκλου έγινε από τη Marvel Television σε συνεργασία με τα ABC Studios. Υπεύθυνος του δεύτερου κύκλου ήταν ο Ρέιβεν Μέτζνερ.

Ο Φιν Τζόουνς πρωταγωνιστεί ως Ραντ/Iron Fist, ο οποίος προστατεύει τη Νέα Υόρκη έπειτα από τα γεγονότα της σειράς The Defenders. Οι Τζέσικα Χένγουικ, Τομ Πέλφρι, Τζέσικα Στρόουπ και Σάσα Νταβάν επιστρέφουν στους ρόλους τους από τον πρώτο κύκλο, ενώ στο βασικό καστ προστίθενται η Σιμόν Μίσικ, η οποία επαναλαμβάνει τον ρόλο της από προηγούμενες σειρές της Marvel στο Netflix, και η Άλις Ιβ. Ο δεύτερος κύκλος πήρε το πράσινο φως τον Ιούλιο του 2017, με τον Μέτζνερ να αντικαθιστά τον Σκοτ Μπακ ως υπεύθυνος. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στα τέλη του 2017 στην πόλη της Νέας Υόρκης και ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 2018. Σε αυτό τον κύκλο, η ομάδα επικεντρώθηκε στο να βελτιώσει τις σκηνές μάχης, έπειτα από τις επικρίσεις που δέχτηκαν για αυτές στον πρώτο κύκλο, με τον Κλέιτον Μπάρμπερ να αναλαμβάνει ως συντονιστής, μια δουλειά που είχε και στην ταινία του MCU, Black Panther. Κάθε επεισόδιο παίρνει το όνομά του από τίτλο τεύχους διαφόρων κόμικ στα οποία εμφανίζεται ο Ντάνι Ραντ.

Όλα τα επεισόδια του κύκλου, συνολικά δέκα, κυκλοφόρησαν στις 7 Σεπτεμβρίου 2018. Ο κύκλος έλαβε μικτές κριτικές από τους κριτικούς, αλλά θεωρήθηκε πως ήταν αρκετά βελτιωμένος σε σχέση με τον προηγούμενη κύκλο. Το Netflix ακύρωσε τη σειρά στις 12 Οκτωβρίου 2018.[1]

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επαναλαμβανόμενοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιοσημείωτοι γκεστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ.
επεισοδίου
σειράς
Αρ.
επεισοδίου
κύκλου
Τίτλος[a] Σκηνοθεσία Σενάριο Α' Προβολή[6]
141 "The Fury of Iron Fist" David DobkinM. Raven Metzner7 Σεπτεμβρίου 2018
Ο δισεκατομμυριούχος Ντάνι Ραντ μετακομίζει στο ντότζο της κοπέλας του, Κολίν Γουίνγκ, που βρίσκεται στην Τσάιναταουν του Μανχάταν, για να ζήσουν μαζί. Τα βράδια πολεμά τους εγκληματίες στους δρόμους χρησιμοποιώντας τη δύναμή του ως Iron Fist, ενώ παρατηρεί μια αύξηση της εγκληματικότητας ανάμεσα σε συμμορίες όπως οι Χρυσοί Τίγρεις και οι Πέλεκυς, μετά την καταστροφή της εγκληματικής οργάνωσης Το Χέρι. Η Κολίν βρίσκει ένα κουτί που φέρει το οικόσημο της οικογένειάς της, η οποία την έσπρωξε μακριά πριν χρόνια. Ξεκινά να ερευνά από πού προήλθε το κουτί και θεωρεί πως ο ιδιοκτήτης μαγαζιού επίπλων, Φρανκ Τσόι, μπορεί να γνωρίζει την προέλευσή του, αλλά αυτός εξαφανίζεται όταν δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει τους Χρυσούς Τίγρεις για την προστασία που του προσφέρουν. Ο Ντάνι και ο Γουόρντ Μίτσαμ - ο οποίος διευθύνει την εταιρία του Ντάνι - συναντούν την αδελφή του Γουόρντ, Τζόι, η οποία τους ζητάει να αγοράσουν το μερίδιο που κατέχει στην εταιρία, κάτι στο οποίο ο Ντάνι συμφωνεί. Η Τζόι δουλεύει τώρα με τον Ντάβος, ο οποίος μεγάλωσε με τον Ντάνι στη μυστικιστική πόλη Καν Λαν. Ο Ντάβος αντιμετωπίζει τον Ντάνι, αποκαλύπτοντας πως έχει ανακαλύψει έναν τρόπο για να του πάρει τη δύναμη του Iron Fist. Ο Ντάβος πιστεύει πως του ανήκει, αλλά ο Ντάνι αρνείται να την παραδώσει. 
152 "The City's Not for Burning" Rachel TalalayJon Worley7 Σεπτεμβρίου 2018
Χρόνια νωρίτερα, ο Ντάνι κέρδισε το δικαίωμα να αποκτήσει τη δύναμη του Iron Fist όταν ο πατέρας του Ντάβος, Λέι Κουνγκ, τον ονόμασε νικητή μιας μονομαχίας εναντίον του γιου του στην Καν Λαν. Ο Ντάβος ωστόσο δεν παραδέχθηκε ποτέ την ήττα του από τον Ντάνι. Στο παρόν, η διαμάχη μεταξύ Χρυσών Τιγρών και Πελέκυδων κλιμακώνεται και ο Ντάνι δεν μπορεί να πείσει τον Χάι-Γκινγκ Γιανγκ, τον αρχηγό των Πελέκυδων, να βρει μια ειρηνική λύση. Στον δρόμο, ο Ντάνι συναντά μια παράξενη γυναίκα, νεοφερμένη στην πόλη, τη Μαίρη, και τη βοηθάει δίνοντάς της οδηγίες και προστατεύοντάς την από τη βία των συμμοριών. Εκείνη αναπτύσσει αισθήματα για τον Ντάνι ως απάντηση στην ευγένειά του. Η Τζόι και ο Ντάβος καταφέρνουν να πάρουν ένα μπολ αντίκα από την Μίκα Πράντα, μια παλιά γνώριμη της Τζόι, εκβιάζοντάς την. Η Κολίν πείθει τη σύζυγο του Γιανγκ, Σέρι, να μιλήσει στον σύζυγό της για το θέμα της ειρήνης. Αργότερα, ο Ντάβος συναντά τον Γιανγκ σχετικά με ένα φορτίο που έρχεται στις αποβάθρες και, όταν μαθαίνει πως οι Πελέκυδες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλειά του, δεδομένου πως σχεδιάζουν να μοιραστούν τις αποβάθρες με τους Χρυσούς Τίγρεις, του προκαλεί εγκεφαλικό με μια σπάνια τεχνική. 
163 "This Deadly Secret" Toa FraserTatiana Suarez-Pico7 Σεπτεμβρίου 2018
Μαθαίνοντας για τη συνεργασία της Τζόι και του Ντάβος, ο Γουόρντ ζητάει από τον Ντάνι να τους καλέσει για δείπνο έτσι ώστε να συζητήσουν και να λύσουν τις διαφορές τους. Παρά τις ενστάσεις του Ντάβος, η Τζόι συμφωνεί για το δείπνο ώστε να μην κινήσουν υποψίες. Η Μαίρη αφήνει κάποιες φωτογραφίες στον Ντάνι στις οποίες φαίνονται εκείνος και η Κολίν στο ντότζο, και όταν ο Ντάνι την αντιμετωπίζει σχετικά με αυτές, η Μαίρη του λέει πως κάποια με το όνομα Γουόκερ τους παρακολουθεί. Ο Γουόρντ πιστεύει πως κάποιος από την ομάδα του στους Ανώνυμους Ναρκομανείς δουλεύει για την Τζόι και φέρεται παρανοϊκά σχετικά με αυτό, ενώ δεν πάει ούτε στο δείπνο. Η Τζόι και ο Ντάβος προσποιούνται και είναι ευγενικοί στο δείπνο μέχρι που η Κολίν απαιτεί να συζητήσουν ανοικτά και να πουν στον Ντάνι τα παράπονά τους. Ο Ντάβος βρίσκει τις φωτογραφίες που άφησε η Μαίρη, για τις οποίες εκείνος και η Τζόι είναι υπεύθυνοι, και το ζευγάρι φεύγει. Ο Ντάνι και η Κολίν συνοδεύουν την κ. Γιανγκ, η οποία εκπροσωπεί τον σύζυγό της, στη διαπραγμάτευση μεταξύ των Χρυσών Τιγρών και των Πελέκυδων. Οι διαπραγματεύσεις φαίνονται να πηγαίνουν καλά, αλλά ο Ντάνι θεωρεί πως οι Χρυσοί Τίγρεις τους έστησαν παγίδα και τους επιτίθεται, ενώ η κ. Γιανγκ το σκάει με την Κολίν. Ο Ντάβος και η Τζόι αντιμετωπίζουν τη Γουόκερ, η οποία φαίνεται να είναι η Μαίρη, αλλά πιο βίαιη. 
174 "Target: Iron Fist" MJ BassettJenny Lynn7 Σεπτεμβρίου 2018
Η Τζόι μαθαίνει πως η Γουόκερ πάσχει από διασχιστική διαταραχή ταυτότητας, με τη Μαίρη να αποτελεί μια δεύτερη προσωπικότητα της Γουόκερ, την οποία η Γουόκερ επιμένει πως μπορεί να ελέγξει. Ο Ντάνι προσπαθεί να αναθερμάνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Τριάδων, αλλά οι Χρυσοί Τίγρεις έχουν ήδη κατασχέσει τις αποβάθρες και οι Πέλεκυς ετοιμάζονται για αντίποινα. Ο Ντάνι επισκέπτεται τους Γιανγκ και συνειδητοποιεί πως ο Ντάβος ήταν αυτός που προκάλεσε το εγκεφαλικό στον Γιανγκ, ενώ ο Γιανγκ καταφέρνει να του πει για το φορτίο του Ντάβος. Κολίν και Ντάνι συναντούν την Ντετέκτιβ Μίστι Νάιτ, μια φίλη στην οποία ο Ντάνι έδωσε ένα ρομποτικό χέρι όταν έχασε το χέρι της πολεμώντας το Χέρι. Η Μίστι τους εξηγεί πως η παγίδα που είδε ο Ντάνι ήταν στην πραγματικότητα αστυνομικοί που παρακολουθούσαν τη διαπραγμάτευση και ζητάει από τον Ντάνι να μην ανακατευτεί περαιτέρω. Εκείνος όμως πάει στις αποβάθρες μόνος, όπου βρίσκει τα πτώματα των Χρυσών Τιγρών. Ο Ντάβος πέρασε ήδη από εκεί και τους σκότωσε, παίρνοντας αυτό που ήθελε από το φορτίο· το δέρμα με το τατουάζ από το πτώμα ενός προηγούμενου Iron Fist. Ο Ντάνι δέχεται επίθεση, ναρκώνεται και μεταφέρεται από τη Γουόκερ στο χώρο όπου θα γίνει το τελετουργικό μεταφοράς της δύναμης του Iron Fist από τον Ντάνι στον Ντάβος, για το οποίο είναι απαραίτητα το μπολ, το δέρμα και το αίμα του Ντάνι. 
185 "Heart of the Dragon" Mairzee AlmasDeclan de Barra7 Σεπτεμβρίου 2018
Μια ομάδα παιδιών που έχουν ξεκινήσει τη δική τους Τριάδα, βρίσκει τον Ντάνι να αιμορραγεί και σχεδιάζουν να τον δώσουν στους Χρυσούς Τίγρεις με αντάλλαγμα χρήματα. Η Κολίν και η Μίστι επιχειρούν να βρουν τον Ντάνι μέσω της Γουόκερ και ζητάνε τη βοήθεια του Γουόρντ για να επιταχύνουν τη διαδικασία αναγνώρισης αποτυπωμάτων από τις φωτογραφίες. Ο Ντάβος έβαλε σκοπό να γίνει ο Iron Fist που δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει ο Ντάνι, ξεκινώντας με το να σταματήσει τον πόλεμο μεταξύ των Τριάδων. Πηγαίνει σε ένα νυχτερινό κλαμπ των Χρυσών Τιγρών και σκοτώνει τον αρχηγό τους. Η Τζόι αρχίζει να φοβάται το τι μπορεί να της κάνει ο Ντάβος και προσλαμβάνει τη Γουόκερ για προστασία. Ο Ντάνι καταφέρνει να πείσει τον Μπι Μπι, ένα από τα παιδιά που τον κρατάνε και τον οποίο συνάντησε πολλές φορές στο παρελθόν η Κολίν, να της τηλεφωνήσει για το πού βρίσκεται. Εκείνη και η Μίστι βρίσκουν τον Ντάνι και ο Γουόρντ καλεί την σπόνσορά του από τους ΝΑ, Μπέθανι, να περιποιηθεί τις πληγές του. Ενώ ο Γουόρντ μένει με τον Ντάνι, η Κολίν και η Μίστι πηγαίνουν να εξασφαλίσουν πως η Τζόι είναι ασφαλής και την βρίσκουν με τη Γουόκερ. Η Κολίν και η Μίστι καταφέρνουν να την εξουδετερώσουν και πηγαίνουν τις δύο γυναίκες στο ντότζο, όπου η Τζόι επιβεβαιώνει πως γνώριζε το σχέδιο του Ντάβος από την αρχή και τον βοήθησε επειδή ήθελε να πληγώσει τον Ντάνι. 
196 "The Dragon Dies at Dawn" Philip JohnMatthew White7 Σεπτεμβρίου 2018
Η Τζόι αποκαλύπτει πως το τελετουργικό έγινε από τρεις καλλιτέχνες τατουάζ με το όνομα Κρέιν Σίστερς. Ελπίζοντας πως μπορούν να αντιστρέψουν τη διαδικασία, η Κολίν και η Μίστι πηγαίνουν να τις βρουν αφήνοντας τον Γουόρντ να προσέχει τους Ντάνι, Τζόι και Γουόκερ. Η Γουόκερ συμφωνεί να πάει τον Ντάνι πίσω στο μέρος όπου έγινε το τελετουργικό για να αντιμετωπίσει τον Ντάβος, αφήνοντας τα αδέλφια Μίτσαμ να συζητήσουν για τη σχέση τους. Η Τζόι αρνείται να συγχωρέσει τον Γουόρντ και τον εγκαταλείπει. Η Μίστι πείθει τις Κρέιν Σίστερς να αντιστρέψουν το τελετουργικό, όταν τους εξηγούν πως υπήρξαν συνεργοί σε ένα έγκλημα. Η Γουόκερ αποκαλύπτει στον Ντάνι πως στην πραγματικότητα σχεδιάζει να σκοτώσει τον Ντάβος πριν το σκάσει για να ζήσει ήρεμα σε μια απομονωμένη καλύβα, αφού αυτό θα της επιτρέψει να αποφεύγει το οτιδήποτε μπορεί να φέρει στην επιφάνεια τη Μαίρη. Ωστόσο, ο Ντάνι την πείθει να πάρουν όμηρο τον Ντάβος και, όταν αυτός επιστρέφει από το δολοφονικό ξεφάντωμα στην πόλη, τον υποτάσσουν. Καταφέρνει όμως να σπάσει το πόδι του Ντάνι πριν λιποθυμήσει και η Γουόκερ καλεί ένα ασθενοφόρο για τον Ντάνι. Η Μαίρη έρχεται στην επιφάνεια και όταν ακούει πως η Γουόκερ σχεδιάζει να την κρατήσει παγιδευμένη, το σκάει αφήνοντας τον Ντάβος πίσω. 
207 "Morning of the Mindstorm" Stephen SurjikRebecca Dameron7 Σεπτεμβρίου 2018
Με τη βοήθεια ενός βραχίονα τελευταίας τεχνολογίας, ο Ντάνι αρχίζει να αναρρώνει γρήγορα από τον τραυματισμό του αλλά δεν είναι σε θέση να παλέψει. Η Μίστι ελπίζει στη βοήθεια του τοπικού αστυνομικού τμήματος για να σταματήσουν τον Ντάβος, αλλά ο Αρχηγός Γουίλιαμ Πάικ δεν είναι πρόθυμος να κάνει κάτι, αφού βλέπει πως ο Ντάβος βάζει ένα τέλος στο οργανωμένο έγκλημα στη γειτονιά. Επιπρόσθετα, για να συνεχίσει τους σκοτωμούς, ο Ντάβος στρατολογεί τη συμμορία των παιδιών και σχεδιάζει να τους εκπαιδεύσει ως στρατιώτες που θα τον βοηθήσουν στον πόλεμό του απέναντι στο έγκλημα της Νέας Υόρκης. Ο Ντάνι θέλει να ξεκινήσει να εκπαιδεύεται ξανά, ελπίζοντας πως η Κολίν θα ανοίξει και πάλι το ντότζο της. Εκείνη όμως δεν θέλει να αναλάβει ξανά την οποιαδήποτε ευθύνη ενός μαθητή που μπορεί να πολεμήσει και να πεθάνει, αλλά τελικά υποχωρεί και ξεκινά να προπονεί τον Ντάνι. Η Μίστι μαθαίνει από την Πράντα τι απαιτείται για το τελετουργικό και πηγαίνει να βρει περισσότερη βοήθεια. Ο Γουόρντ στρέφεται στο αλκοόλ για να πνίξει τη λύπη του, παρά τις ενστάσεις της Μπέθανι, ενώ αργότερα την ακούει να αποκαλύπτει σε μια συνάντηση ΝΑ πως είναι έγκυος στο παιδί του. Η Τζόι επισκέπτεται τη Μαίρη, η οποία συνειδητοποιεί πως προστατεύεται από τη Γουόκερ και της αφήνει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για όταν επιστρέψει. 
218 "Citadel on the Edge of Vengeance" Julian HolmesMelissa Glenn7 Σεπτεμβρίου 2018
Η Γουόκερ βλέπει το μήνυμα της Μαίρη και μπερδεύεται όταν η Μαίρη την ευχαριστεί που τις βοήθησε να δραπετεύσουν από μια φυλακή στο Σοκόβια, όπου υπήρξαν αιχμάλωτες πολέμου για χρόνια ενώ εκείνη υπηρετούσε στο στρατό. Η Γουόκερ πάντα πίστευε πως η Μαίρη ήταν αυτή που τις βοήθησε να δραπετεύσουν και ο ψυχίατρος Πωλ Έντμοντς προτείνει πως ίσως υπάρχει και μια τρίτη προσωπικότητα για την οποία δεν γνωρίζουν. Η Τζόι επιχειρεί να υπονομεύσει τον Ντάβος ψάχνοντας για το μπολ και ζητάει από τον Γουόρντ να αναλάβει μια επιχείρηση που ξεκίνησε για να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας τους. Ο Γουόρντ ανησυχεί πως η Τζόι βρίσκεται σε κίνδυνο και η Γουόκερ συμφωνεί να τον βοηθήσει να σκοτώσει τον Ντάβος. Ο Μπι Μπι βοηθάει την Τζόι να κλέψει το μπολ, ενώ ο Ντάβος προσπαθεί ανεπιτυχώς να πείσει την κοινωνία για τους ευγενείς σκοπούς της σταυροφορίας του. Οι εναπομείναντες των Τριάδων αποφασίζουν να συνεργαστούν για να τον σταματήσουν και το μόνο που μπορεί να κάνει ο Ντάνι είναι να προσπαθήσει να τον σταματήσει πρώτος εκείνος. Η Κολίν προσπαθεί να διδάξει στον Ντάνι να ξεπεράσει το συναισθηματικό δέσιμο που έχει με τον Ντάβος, κάνοντάς τον να συνειδητοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις που επέφερε ο Iron Fist στη ζωή του. Ο Ντάνι προτείνει πως όταν βρουν τον Ντάβος, εκείνη θα πρέπει να είναι αυτή που θα πάρει τη δύναμη του Iron Fist. 
229 "War Without End" Sanford BookstaverDaniel Shattuck7 Σεπτεμβρίου 2018
Η Κολίν αρνείται να πάρει τη δύναμη του Iron Fist. Η Μίστι επιστρέφει με τις δυνάμεις της αστυνομίας έτοιμες να βοηθήσουν στη σύλληψη του Ντάβος, καθώς επίσης και με τον Φρανκ Κόι. Από τις πληροφορίες του Κόι, η Κολίν καταλαβαίνει πως η μητέρα της ήρθε στη Νέα Υόρκη και θα μπορούσε ακόμα να βρίσκεται στην πόλη. Ο Ντάβος ανακαλύπτει την εξαφάνιση του μπολ και τραυματίζει σοβαρά την Τζόι, σπρώχνοντάς την από το μπαλκόνι. Ο Μπι Μπι επικοινωνεί με την υπόλοιπη συμμορία ελπίζοντας πως θα τους λογικέψει, αλλά εκείνοι λένε στον Ντάβος πως βρίσκεται στο κέντρο όπου συμμετέχει εθελοντικά η Κολίν. Ο Ντάνι και η Κολίν πηγαίνουν στο κέντρο για να σταματήσουν τη συντονισμένη επίθεση των Τριάδων, αλλά ο Ντάβος και η συμμορία του καταφτάνουν. Ο Μπι Μπι προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη συμμορία του, αλλά τον σκοτώνουν. Η Κολίν μάχεται με τους υπόλοιπους μέχρι που η Μίστι και η αστυνομία καταφτάνουν. Ο Ντάνι νικάει τον Ντάβος και συναντιέται με τις Κρέιν Σίστερς στο ντότζο για να προχωρήσουν με το τελετουργικό. Θρηνώντας για τον Μπι Μπι, η Κολίν συμφωνεί να πάρει εκείνη τη δύναμη του Iron Fist, αλλά το τελετουργικό διακόπτεται με αποτέλεσμα τόσο η Κολίν όσο και ο Ντάβος να κατέχουν τη δύναμη. Οι Μίστι, Γουόρντ και Γουόκερ βρίσκουν την Τζόι και ο Γουόρντ τη μεταφέρει σε ασφαλές μέρος, ενώ η Γουόκερ επιτίθεται στη Μίστι. 
2310 "A Duel of Iron" Jonas PateM. Raven Metzner7 Σεπτεμβρίου 2018
Νιώθοντας πόνο από το διακεκομμένο τελετουργικό, ο Ντάβος το σκάει φτάνοντας στο κρησφύγετό του καθώς ακολουθείται από την Κολίν, η οποία πονάει επίσης, και από τον Ντάνι. Η Γουόκερ περιμένει τον Ντάβος να επιστρέψει και με το που τον βλέπει, επιχειρεί να τον σκοτώσει. Ο Ντάνι την προειδοποιεί πως αν δεν ολοκληρωθεί το τελετουργικό, σκοτώνοντας τον Ντάβος πεθαίνει και η Κολίν. Η Μίστι ξυπνάει και καταφέρνει να βγει από το μέρος που την κλείδωσε η Γουόκερ. Βοηθάει τον Ντάνι να σταματήσει τη Γουόκερ καταφέρνοντας να φέρουν τη Μαίρη στην επιφάνεια. Η Κολίν παλεύει με τον Ντάβος και, με τη βοήθεια του Ντάνι, καταφέρνει να τραβήξει την υπόλοιπη δύναμη του Iron Fist από εκείνον, ολοκληρώνοντας το τελετουργικό. Ο Ντάβος συλλαμβάνεται και ο Ντάνι δεν είναι σίγουρος πως έχει βρει το νόημα στη ζωή. Η Κολίν προετοιμάζεται να προστατεύσει τους δρόμους της Τσάιναταουν ως η νέα Iron Fist, ενώ η Τζόι επιχειρεί να επιστρέψει στη φυσιολογική ζωή. Η Γουόκερ, θεωρώντας δυνατή την πιθανότητα να έχει μια άλλη, πιο βίαιη ταυτότητα, αποφασίζει να μείνει συνδεδεμένη με την Τζόι και την επιρροή της. Ο Γουόρντ προσπαθεί να τα ξαναβρεί με τη Μπέθανι, αλλά εκείνη επιλέγει να μεγαλώσει το παιδί τους μόνη. Ο Ντάνι αποφασίζει να φύγει από τη Νέα Υόρκη για να βρει τον Όρσον Ράνταλ, τον άνθρωπο από τον οποίο ο Ντάβος πήρε το πτώμα του Iron Fist. Ο Γουόρντ ταξιδεύει μαζί του και μήνες αργότερα, ο Ντάνι κλέβει δύο όπλα από τον Ράνταλ με τα οποία είναι σε θέση να επανεμφανίσει την Iron Fist. 
  1. Κάθε επεισόδιο ονομάστηκε από τίτλο τεύχους διαφόρων κόμικ στα οποία εμφανίζεται ο Ντάνι Ραντ.[4][5]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 2015, ο Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Netflix, Τεντ Σαράντος, δήλωσε πως η σειρά ήταν «σίγουρα επιλέξιμη στο να συνεχίσει για πολλούς κύκλους» και το Netflix θα κοιτούσε το «πόσο καλά θα απευθυνόταν τόσο στο κοινό της Marvel, αλλά και στο ευρύτερο κοινό» ώστε να καθοριστεί αν θα ήταν κατάλληλο να υπάρξουν επιπρόσθετοι κύκλοι.[7] Τον Ιούλιο του 2015, ο Σαράντος είπε πως κάποιες από τις σειρές των Defenders θα «έχουν επιλεκτικά περισσότερους κύκλους όσο προχωράνε».[8] Ο δεύτερος κύκλος ανακοινώθηκε στη Διεθνή Comic-Con του Σαν Ντιέγκο του 2017,[3] με τον Ρέιβεν Μέτζνερ να αναλαμβάνει ως υπεύθυνος του κύκλου, έναν ρόλο που είχε ο Σκοτ Μπακ στον προηγούμενο κύκλο.[9] Ο επικεφαλής της Marvel Television και εκτελεστικός παραγωγός της σειράς, Τζεφ Λόουμπ, εξήγησε πως η Marvel γνώριζε πως ο Μπακ δε θα ήταν διαθέσιμος για τον επόμενο κύκλο του Iron Fist λόγω των υποχρεώσεών του σε μία άλλη σειρά της Marvel, την Inhumans, κι έτσι το στούντιο είχε αρχίσει να ψάχνει για αντικαταστάτη. Ο Μέτζνερ έδωσε μια ιδέα για την ιστορία του κύκλου η οποία ενθουσίασε τη Marvel, και ο Λόουμπ συνέκρινε την όλη κατάσταση ως ένας νέος συγγραφέας να αναλαμβάνει μια σειρά κόμικ.[10]

Σενάριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γεγονότα του κύκλου ξεκινούν μετά από αυτά της σειράς The Defenders και ακολουθούν τον Ραντ να εκπληρώνει την υπόσχεση που έδωσε στον Ματ Μέρντοκ να προστατεύει τη Νέα Υόρκη, μετά τον υποτιθέμενο θάνατό του στο τέλος της μίνι σειράς. Για τον κύκλο, ο Μέτζνερ ήθελε επίσης να εξερευνήσει περισσότερο τη μυθολογία γύρω από την Καν Λαν περνώντας περισσότερο χρόνο εκεί σε σχέση με τον χρόνο που δόθηκε για αυτό στον πρώτο κύκλο.[11] Κάθε επεισόδιο του κύκλου παίρνει το όνομά του από ένα κόμικ από αυτά που εμφανίστηκε ο Ντάνι Ραντ,[4] σε αντίθεση με αυτά του πρώτου κύκλου τα οποία έπαιρναν το όνομά τους από μία κίνηση της πολεμικής τέχνης Shaolin Kung Fu.[12]

Όταν ρωτήθηκε το πώς θα επηρεαστεί ο κύκλος από τις επικρίσεις που δέχθηκε η σειρά κατά τον πρώτο κύκλο, ο Μέτζνερ είπε πως η Marvel του επέτρεψε να πει τη δική του ιστορία παρά να συνεχίσει από αυτήν του πρώτου κύκλου, κι έτσι προσέγγισε το πρότζεκτ ως θαυμαστής των κόμικ και των χαρακτήρων. Περιέγραψε τον δεύτερο κύκλο ως μία «εξέλιξη» του πρώτου.[13] Ο Τζόουνς θεώρησε πως το κοινό θα μπορούσε να συσχετιστεί με τον Ραντ περισσότερο στον δεύτερο κύκλο μετά τη συγκατοίκηση με την κοπέλα του και με το γεγονός πως θα περνούσε λιγότερο χρόνο στη Rand Enterprises. Ο Μέτζνερ περιέγραψε αυτή την προσέγγιση ως «ολιστική», θέλοντας η σειρά να δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι στους δρόμους της Νέας Υόρκης.[14]

Κάστινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Φιν Τζόουνς, Τζέσικα Χένγουικ, Τομ Πέλφρι, Τζέσικα Στρόουπ και Σάσα Νταβάν επιστρέφουν για τος ρόλους τους ως Ντάνι Ραντ/Iron fist, Κολίν Γουίνγκ, Γουόρντ Μίτσαμ, Τζόι Μίτσαμ και Ντάβος αντίστοιχα. Μαζί τους στο βασικό καστ προστέθηκε η Άλις Ιβ στον ρόλο της Θίροϊντ Μαίρη από την ταινία Ηλέκτρα (2005), η οποία πάντα ενδιαφερόταν για αυτόν τον χαρακτήρα και γνώριζε καλά την ιστορία του από τα κόμικ. Η Ιβ περιέγραψε την εισαγωγή της στον κύκλο ως μία ιστορία προέλευσης η οποία εξερευνά το μυστήριο των πολλαπλών προσωπικοτήτων του χαρακτήρα, ενώ ο Λόουμπ είπε: «Τη συναντούμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο της ζωής της κι έπειτα, όσο προχωράμε, οι όροι ανατρέπονται».[15]

Με την ανακοίνωση του κύκλου, αποκαλύφθηκε πως η Σιμόν Μίσικ θα εμφανιζόταν σε αυτόν επαναλαμβάνοντας τον ρόλο της ως Μίστι Νάιτ από προηγούμενες σειρές του MCU στο Netflix.[3] Αυτό επέτρεψε την εξερεύνηση της ομάδας Daughters of the Dragon, την οποία συγκροτούν οι Γουίνγκ και Νάιτ από τα κόμικ.[11] Ο Τζέιμς Τσεν προστέθηκε επίσης στο καστ ως Σαμ Τσανγκ, έναν ρόλο ελαφρώς βασισμένο στον ομώνυμο υποστηρικτικό χαρακτήρα των κόμικ.[16]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γυρίσματα του κύκλου αναμένονταν να ξεκινήσουν «σύντομα» μετά την ανακοίνωση στη Comic-Con του Σαν Ντιέγκο,[17] με τον ηθοποιό Σάσα Νταβάν να λέει τότε πως «ελπίζουμε να ξεκινήσουν» μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.[18] Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, τα γυρίσματα ξεκίνησαν στην πόλη της Νέας Υόρκης[19] όπου και ολοκληρώθηκαν στις 10 Μαΐου 2018, με τον Τζόουνς να περιγράφει την όλη διάρκεια ως το τέλος ενός «μεγάλης διάρκειας και απαιτητικού σωματικά επτάμηνου χειμωνιάτικου γυρίσματος».[20] Εκτεταμένο μέρος των γυρισμάτων έλαβαν χώρα στην Τσάιναταουν στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης,[11] ενώ ο Νιλς Άλπερτ ήταν ο διευθυντής φωτογραφίας για τον δεύτερο κύκλο.[14]

Ο Κλέιτον Μπάρμπερ ανέλαβε ως ο συντονιστής των σκηνών μάχης του κύκλου, ένας ρόλος που είχε και στην ταινία της Marvel Black Panther (2018),[21] αφού ο χορογράφος των σκηνών μάχης του πρώτου κύκλου επικρίθηκε έντονα για τη δουλειά του. Ο Μπάρμπερ εμπνεύστηκε από «κουνγκ φου παλιάς σχολής», όπως οι δουλειές του Τζάκι Τσαν, και ήθελε να κάνει τις σκηνές μάχης να μοιάζουν με ένα «πανκ ροκ τραγούδι».[22][23] Ο Μέτζνερ σημείωσε πως ο Τζόουνς είχε μήνες μπροστά του πριν αρχίσουν τα γυρίσματα για να «ακονίσει τις ικανότητές του» για τις σκηνές μάχης και ανέφερε επίσης πως τόσο ο Τζόουνς όσο και το υπόλοιπο καστ, μαζί με τον Μπάρμπερ, «πίεσαν πραγματικά τους εαυτούς τους» για να βγάλουν ένα καλό αποτέλεσμα. Ο Τζόουνς πρόσθεσε πως όλες οι σκηνές μάχης έχουν «μία συναισθηματική χροιά» για να βοηθήσουν στην εξέλιξη της ιστορίας, και δεν έγιναν απλά για να υπάρχουν ως «φοβερές σκηνές μάχης» στη σειρά.[24]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρόμπερτ Λάιντεκερ συνέθεσε τη μουσική του δεύτερου κύκλου.[25]

Συνδέσεις με Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φανταστική χώρα Σοκόβια, η οποία εισήχθη στο MCU στην ταινία Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron (2015), αναφέρεται κατά τη διάρκεια του κύκλου ως μέρος του παρελθόντος της Γουόκερ ως μέρος όπου ενεργούσε.[26]

Προώθηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Τζόουνς, Χένγουικ, Μίσικ, Ιβ, Λόουμπ, Μέτζνερ και Μπάρμπερ βρέθηκαν στη Διεθνή Comic-Con του Σαν Ντιέγκο του 2018 για να προωθήσουν τον δεύτερο κύκλο.[21] Ο Τσαρλς Πούλιαμ-Μουρ από το io9 ένιωσε πως το υλικό που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια του πάνελ τον άφησε αισιόδοξο για τον κύκλο αφού «Επιτέλους μοιάζει η σειρά Iron Fist να έχει ξεδιαλύνει τι αποζητούσε ο κόσμος από αυτήν». Θεώρησε πως τα αποσπάσματα που προβλήθηκαν έδειξαν «πόσο δραστική βελτίωση» υπήρχε στις χορογραφίες των σκηνών μάχης, χάρη εν μέρη στον νέο συντονιστή των σκηνών, Μπάρμπερ. Ένα απόσπασμα το οποίο έδειχνε τον Ραντ να αντιμετωπίζει τον Ντάβος στην Καν Λαν ήταν «βάναυσο και αιματηρό», ενώ ταυτόχρονα «ρευστό και κομψό με έναν τρόπο που έμοιαζε φρέσκο, νέο και ακριβώς αυτό που θέλεις από τον Iron Fist».[27]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δεύτερος κύκλος της σειράς Iron Fist, ο οποίος αποτελείται συνολικά από δέκα επεισόδια,[28] κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 7 Σεπτεμβρίου 2018 στην υπηρεσία streaming του Netflix,[21] σε υψηλή ευκρίνεια ανάλυσης 4K (Ultra HD 4K) και σε υψηλής δυναμικής εμβέλειας βίντεο (HDR).[29]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes δίνει ποσοστό αποδοχής του κύκλου 55%, βασισμένο σε 47 κριτικές. Στο τμήμα ομοφωνίας διαβάζουμε: «Ο δεύτερος κύκλος Iron Fist έχει καλύτερες σκηνές δράσης και πιο γρήγορο ρυθμό, αλλά παραμένει κατώτερος από τις άλλες MCU σειρές».[30] Η σελίδα συλλογής κριτικών Metacritic βαθμολόγησε τον κύκλο με 39/100 βασισμένο σε έξι κριτικές, με την ένδειξη «γενικά μη ευνοϊκές κριτικές».[31]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Patten, Dominic (12 Οκτωβρίου 2018). «Netflix Knocks Out 'Marvel's Iron Fist', No Season 3 For Martial Arts Series». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Otterson, Joe (5 Δεκεμβρίου 2017). «'Iron Fist' Season 2 Adds 'Star Trek' Alum Alice Eve (Exclusive)». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Otterson, Joe (21 Ιουλίου 2017). «'Iron Fist' Renewed for Season 2 at Netflix». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  4. 4,0 4,1 Bundel, Ani (26 Ιουλίου 2018). «The 'Iron Fist' Season 2 Episode Titles Will Be Tweeted Out One At A Time». Elite Daily. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2019. 
  5. Barnhardt, Adam (24 Ιουλίου 2018). «'Iron Fist' Twitter Feed Teases Season 2 Episode Titles». Comicbook.com. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2019. 
  6. «Shows A-Z - marvel's iron fist on netflix». The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  7. Schwartz, Terri (7 Ιανουαρίου 2015). «Netflix announces 'Daredevil,' 'Bloodline,' 'Kimmy Schmidt' premiere dates». Zap2It. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2015. 
  8. Γεράκου, Γιώτα (29 Ιουλίου 2015). «Το Netflix μιλάει για το πρόγραμμα των Marvel σειρών και το Punisher spinoff». IGN Greece. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαΐου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  9. Hibberd, James (22 Ιουλίου 2017). «Iron Fist changing showrunners for season 2». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2020. 
  10. Ge, Linda (27 Ιουλίου 2017). «Marvel TV Boss on "Iron Fist" Showrunner Switch: "This is the Next Chapter"». The Tracking Board. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2020. 
  11. 11,0 11,1 11,2 Damore, Meagan (19 Ιουλίου 2018). «SDCC: Iron Fist Brings S2 Inside Scoop & Surprise Guests to San Diego». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2020. 
  12. Golder, Dave (23 Ιανουαρίου 2017). «Iron Fist Episode Titles Inspired By Shaolin Kung Fu Moves». Mym Buzz. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2018. 
  13. Damore, Meagan (10 Αυγούστου 2018). «Iron Fist: How Season 1 Criticisms Impacted Season 2's Direction». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2020. 
  14. 14,0 14,1 Damore, Meagan (17 Αυγούστου 2018). «Iron Fist's S2 Crusade Will Bring New Challenges, Make Him More Relatable». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2020. 
  15. Damore, Meagan (10 Αυγούστου 2018). «Iron Fist Season 2 Will Tell Typhoid Mary's Origin Story». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2020. 
  16. Bacon, Thomas (25 Αυγούστου 2018). «Daredevil Sidekick Blindspot May Appear In Iron Fist Season 2». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2020. 
  17. Lawrence, Derek (21 Ιουλίου 2017). «Iron Fist season 2 confirmed by Netflix». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2020. 
  18. Hadden, James (28 Ιουλίου 2017). «Exclusive: Season 2 of Marvel's IRON FIST Begins Filming In December». Screen Geek. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2020. 
  19. Mitchell, Bea (13 Δεκεμβρίου 2017). «Iron Fist season 2 reveals first look at Netflix's kung-fu Defender». Digital Spy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2020. 
  20. Matthew Erao (10 Μαΐου 2018). «Iron First Season 2 Wraps, Will Be 'Unlike Anything Seen Before'». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2020. 
  21. 21,0 21,1 21,2 Patten, Dominic (19 Ιουλίου 2018). «'Iron Fist' Gets Season 2 September Launch Date On Netflix – Comic-Con». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2020. 
  22. Barnhardt, Adam (19 Ιουλίου 2018). «'Iron Fist' Hires 'Black Panther' Fight Coordinator». ComicBook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2020. 
  23. Marvel Entertainment (19 Ιουλίου 2018). Marvel LIVE! at San Diego Comic-Con 2018 - Day 1. YouTube. Συμβαίνει στα 4 ώρες, 38 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2020. 
  24. Damore, Meagan (17 Αυγούστου 2018). «Iron Fist Showrunner Reveals How & Why Season 2's Action Scenes 'Evolved'». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2020. 
  25. «Alumnus Robert Lydecker scores second season of "Iron Fist"». USC Thornton School of Music. 11 Σεπτεμβρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2020. 
  26. Owen, Phil (8 Σεπτεμβρίου 2018). «Does 'Iron Fist' Season 2 Tie Directly to 'Avengers: Age of Ultron'?». TheWrap. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2020. 
  27. Pulliam-Moore, Charles (19 Ιουλίου 2018). «Holy Crap, Iron Fist Season Two Actually Looks Really Good». io9. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2020. 
  28. Θεοδοσοπούλου, Στελίνα (31 Ιουλίου 2018). «Λιγότερα επεισόδια θα μας φέρει ο 2ος κύκλος του "Iron Fist"». IGN Greece. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαΐου 2020. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2020. 
  29. «Marvel's Iron Fist». Netflix. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2020. 
  30. «Marvel's Iron Fist: Season 2 (2018)». Rotten Tomatoes. Fandango. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2020. 
  31. «Marvel's Iron Fist: Season 2». Metacritic. CBS Interactive. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]