Black Widow (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Black Widow
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΚέιτ Σόρτλαντ
ΠαραγωγήΚέβιν Φάιγκι
ΣενάριοΈρικ Πίρσον
ΙστορίαΤζακ Σέιφερ
Νεντ Μπένσον
Βασισμένο σεBlack Widow
των Σταν Λι
Ντον Ρίκο
Ντον Χεκ
ΠρωταγωνιστέςΣκάρλετ Τζοχάνσον
Φλόρενς Πιου
Ντέιβιντ Χάρμπορ
Ο.Τ. Φαγκμπένλι
Όλγα Κουριλένκο
Γουίλιαμ Χερτ
Ρέι Γουίνστον
Ρέιτσελ Βάις
ΜουσικήΛορν Μπάλφ
ΦωτογραφίαΓκαμπριέλ Μπεριστάιν
ΜοντάζΛι Φόλσομ
Μάθιου Σμιντ
Εταιρεία παραγωγήςMarvel Studios
ΔιανομήWalt Disney Studios Motion Pictures
Πρώτη προβολή29 Ιουνίου 2021 (παγκόσμιες πρεμιέρες)
Κυκλοφορία9 Ιουλίου 2021 (ΗΠΑ)
Διάρκεια134 λεπτά[1]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$200 εκατομμύρια[2]
Ακαθάριστα έσοδα$379.6 εκατομμύρια[3][4][α]
ΠροηγείταιSpider-Man: Μακριά Από τον Τόπο του
ΈπεταιΟ Shang-Chi και ο Θρύλος των Δέκα Δαχτυλιδιών

Το Black Widow είναι αμερικανική ταινία με υπερήρωες του 2021. Η ταινία βασίζεται στον χαρακτήρα των Marvel Comics, Black Widow. Η παραγωγή της ταινίας έγινε από τα Marvel Studios και η διανομή της από τη Walt Disney Studios Motion Pictures. Η ταινία Black Widow αποτελεί την 24η ταινία του Κινηματογραφικού Σύμπαντος της Marvel (MCU). Την ταινία σκηνοθέτησε η Κέιτ Σόρτλαντ, ενώ το σενάριο έγραψε ο Έρικ Πίρσον. Τη Νατάσα Ρομανόφ υποδύθηκε η Σκάρλετ Τζοχάνσον, ενώ άλλους βασικούς ρόλους υποδύθηκαν οι Φλόρενς Πιου, Ντέιβιντ Χάρμπορ, Ο.Τ. Φαγκμπένλι, Όλγα Κουριλένκο, Γουίλιαμ Χερτ, Ρέι Γουίνστον και Ρέιτσελ Βάις. Τα γεγονότα της ταινίας λαμβάνουν χώρα μετά από αυτά τής Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος (2016), ενώ η ταινία παρουσιάζει τη Ρόμανοφ σαν φυγά, όντας αναγκασμένη να έρθει αντιμέτωπη με το παρελθόν της.

Η εταιρεία παραγωγής Lionsgate άρχισε να αναπτύσσει μια ταινία για την Black Widow από τον Απρίλιο του 2004 και είχε προσεγγίσει τον Ντέιβιντ Χέιτερ για το σενάριο και τη σκηνοθεσία. Το εγχείρημα δεν προχώρησε και τα κινηματογραφικά δικαιώματα του χαρακτήρα επέστρεψαν στη Marvel τον Ιούνιο του 2006. Η Τζοχάνσον είχε ήδη επιλεγεί να υποδυθεί τη Νατάσα Ρομανόφ σε άλλες ταινίες της Marvel, όπως η Iron Man 2 (2010). Αργότερα είχε αρχίσει τις συζητήσεις για τη δημιουργία νέας αυτόνομης ταινίας με τη Marvel. Οι προετοιμασίες για τη δημιουργία της ταινίας ξεκίνησαν στα τέλη του 2017 και η Σόρτλαντ προσλήφθηκε το 2018. Οι Τζακ Σέιφερ και Νεντ Μπένσον συνέβαλλαν στη δημιουργία του σεναρίου της ταινίας πριν προσληφθεί ο Πίρσον. Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 και έλαβαν χώρα στη Νορβηγία, τη Βουδαπέστη, το Μαρόκο, στα στούντιο Πάινγουντ στην Αγγλία και στην Ατλάντα, το Μαίηκον και τη Ρώμη της Τζόρτζια.

Το Black Widow έκανε πρεμιέρα σε διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου και εκδηλώσεις (σε όλο τον κόσμο) στις 29 Ιουνίου 2021 και κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Ιουλίου 2021 για προβολή στους κινηματογράφους και την πλατφόρμα Disney+ μέσω της λειτουργίας Premier Access. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε στις 8 Ιουλίου 2021. Αποτελεί την πρώτη ταινία της Τέταρτης Φάσης του MCU. Η κυκλοφορία της ταινίας είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2020 και αναβλήθηκε τρεις φορές εξαιτίας της πανδημίας COVID-19. Το Black Widow έσπασε αρκετά εισπρακτικά ρεκόρ σε περίοδο πανδημίας και συγκέντρωσε πάνω από $379 εκατομμύρια παγκοσμίως.[α] Η ταινία έλαβε γενικότερα θετικές κριτικές από τους κριτικούς, οι οποίοι εγκωμίασαν τις ερμηνείες, κυρίως εκείνες των Τζοχάνσον και Πιου, και τις σκηνές δράσης. Τον Ιούλιο του 2021, η Τζοχάνσον κατέθεσε μήνυση εναντίον της Disney, λόγω της ταυτόχρονης κυκλοφορίας της ταινίας, η οποία διευθετήθηκε δύο μήνες αργότερα.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1995, ο υπερστρατιώτης Αλέξι Σόστακοφ και η Μαύρη Χήρα Μελίνα Βόστοκοφ δουλεύουν ως Ρώσοι μυστικοί πράκτορες, παριστάνοντας την οικογένεια στο Οχάιο με τις Νατάσα Ρόμανοφ και Γελένα Μπελόβα ως τις κόρες τους. Αφού κλέβουν πληροφορίες από την Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α., δραπετεύουν στην Κούβα και το αφεντικό τους, ο στρατηγός Ντρέικοφ παίρνει τις Ρόμανοφ και Μπελόβα στο Κόκκινο Δωμάτιο για εκπαίδευση. Μέσα στα επόμενα χρόνια ο Σόστακοφ φυλακίζεται στη Ρωσία, ενώ η Ρόμανοφ εντάσσεται στη Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. αφού βομβαρδίζει το γραφείο του Ντρέικοφ στη Βουδαπέστη με αποτέλεσμα να σκοτώσει αυτόν και την κόρη του Αντόνια.

Το 2016, η Ρόμανοφ είναι φυγάς επειδή παραβίασε τη «Συμφωνία της Σοκόβια».[β] Δραπετεύει από το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, του οποίου την ευθύνη έχει ο Θάντιους Ρος και κρύβεται σε ένα ασφαλές σπίτι στη Νορβηγία, το οποίο της παραχώρησε ο Ρικ Μέισον. Την ίδια στιγμή, η Μπελόβα σκοτώνει μία πρώην Μαύρη Χήρα αλλά έρχεται σε επαφή με ένα συνθετικό αέριο, το οποίο εξουδετερώνει τον έλεγχο μυαλού με χημικά που της είχε επιβληθεί από το Κόκκινο Δωμάτιο. Η Μπελόβα στέλνει φιαλίδια με αντίδοτο στη Ρόμανοφ, με την ελπίδα ότι αυτή και οι Εκδικητές θα μπορέσουν να απελευθερώσουν τις υπόλοιπες Χήρες και κρύβεται. Όταν η Ρόμανοφ οδηγεί, έχοντας τα φιαλίδια μαζί της χωρίς να το ξέρει, της επιτίθεται ο πράκτορας του Κόκκινου Δωματίου, Τασκμάστερ. Η Ρόμανοφ ξεφεύγει από τον Τασκμάστερ και συνειδητοποιεί ότι τα φιαλίδια ήρθαν από τη Βουδαπέστη. Εκεί, βρίσκει την Μπελόβα που της αποκαλύπτει ότι ο Ντρέικοφ είναι ζωντανός και πως το Κόκκινο Δωμάτιο λειτουργεί ακόμα. Οι Μαύρες Χήρες και ο Τασκμάστερ τους επιτίθενται αλλά η Ρόμανοφ και η Μπελόβα διαφεύγουν και συναντούν τον Μέισον, ο οποίος τους παρέχει ένα ελικόπτερο.

Η Ρόμανοφ και η Μπελόβα βοηθούν τον Σόστακοφ να δραπετεύσει από τη φυλακή για να μάθουν την τοποθεσία του Ντρέικοφ και αυτός τις κατευθύνει στη Βόστοκοφ, η οποία ζει σε μία φάρμα έξω από την Αγία Πετρούπολη. Εκεί ανέπτυξε τη χημική διαδικασία ελέγχου μυαλού που χρησιμοποιήθηκε στις Χήρες. Η Βόστοκοφ ειδοποιεί τον Ντρέικοφ και οι πράκτορες τους φτάνουν για τους πάρουν αλλά η Ρόμανοφ την πείθει να τους βοηθήσει. Και οι δυο τους χρησιμοποιούν μάσκες προσώπου εξειδικευμένες τεχνολογίας για να αλλάξουν θέσεις. Στο Κόκκινο Δωμάτιο, μια εναέρια εγκατάσταση, η Βόστοκοφ απελευθερώνει τον Σόστακοφ και την Μπελόβα. Ο Ντρέικοφ αναγνωρίζει τη μεταμφίεση της Ρόμανοφ και αποκαλύπτει ότι ο Τασκμάστερ είναι η Αντόνια, η οποία υπέστη αρκετά μεγάλη βλάβη με αποτέλεσμα ο Ντρέικοφ να χρειαστεί να τοποθετήσει εξαρτήματα μέσα στο κεφάλι της. Αυτό την έκανε τον ιδανικό στρατιώτη, ικανό να μιμείται τις κινήσεις οποιουδήποτε κοιτάξει. Η Ρόμανοφ είναι ανίκανη να επιτεθεί στον Ντρέικοφ εξαιτίας ενός κλειδώματος φερομονών που είναι τοποθετημένο σε κάθε Χήρα αλλά το εξουδετερώνει σπάζοντας την ίδια της τη μύτη και κόβοντας ένα νεύρο από τη μύτη της. Ο Σόστακοφ παλεύει με τον Τασκμάστερ ενώ η Βόστοκοφ καταστρέφει μία από τις μηχανές της εγκατάστασης και στη συνέχεια κλειδώνουν τον Τασκμάστερ σε ένα κελί.

Ο Ντρέικοφ δραπετεύει καθώς οι Μαύρες Χήρες επιτίθενται στη Ρόμανοφ αλλά η Μπελόβα τις προσφέρει το αντίδοτο. Η Ρόμανοφ αντιγράφει από τον υπολογιστή του Ντρέικοφ τις τοποθεσίες των υπόλοιπων Χηρών σε όλον τον κόσμο, ενώ η εγκατάσταση αρχίζει να εκρήγνυται και να πέφτει. Η Ρόμανοφ παίρνει τα δύο φιαλίδια με αντίδοτο που έχουν απομείνει και απελευθερώνει τον Τασκμάστερ από τον κελί που τον κλείδωσαν. Η Βόστοκοφ και ο Σόστακοφ διαφεύγουν με ένα αεροπλάνο, ενώ η Μπελόβα καταστρέφει το αεροσκάφος του Ντρέικοφ, σκοτώνοντας τον. Ενώ βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, η Ρόμανοφ δίνει ένα αλεξίπτωτο στην Μπελόβα και στη συνέχεια παλεύει με τον Τασκμάστερ. Αφού προσγειώνονται, η Ρόμανοφ χρησιμοποιεί το ένα φιαλίδιο με αντίδοτο στον Τασκμάστερ και δίνει το άλλο στην Μπελόβα μαζί με τη λίστα με τις τοποθεσίες των άλλων Χηρών, ώστε να μπορέσει να τις βρει και τις ελευθερώσει. Η Μπελόβα, η Βόστοκοφ και ο Σόστακοφ αποχαιρετούν τη Ρόμανοφ και έπειτα φεύγουν με την Αντόνια και τις, απελευθερωμένες πια, Χήρες. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Μέισον παρέχει στη Ρόμανοφ ένα υβριδικό αεροσκάφος Κουίντζετ (Quinjet), με το οποίο φιλοδοξεί να απελευθερώσει τους φυλακισμένους Εκδικητές.

Στη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, η οποία τοποθετείται μετά τον θάνατο της Ρόμανοφ[γ] η Βαλεντίνα Αλέγκρα ντε Φοντέν κατηγορεί τον Κλιντ Μπάρτον ως βασικό υπαίτιο για τον θάνατο της και τον ορίζει ως το επόμενο στόχο της Μπελόβα.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Η Disney ανακοίνωσε ότι το Black Widow κέρδισε επίσης $67 εκατομμύρια παγκοσμίως από την κυκλοφορία του στο Disney+ Premier Access το πρώτο σαββατοκύριακο κυκλοφορίας του. Αυτά τα κέρδη δεν συμπεριλαμβάνονται στα ακαθόριστα κέρδη της ταινίας.[5][6][7]
  2. Όπως απεικονίζεται στην ταινία Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος (2016).
  3. Όπως απεικονίζεται στην ταινία Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη (2019).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Black Widow (12A)». British Board of Film Classification. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2021. 
  2. Rubin, Rebecca (7 Ιουλίου 2021). «Box Office: 'Black Widow' Poised to Race Past 'F9's' Pandemic Record Debut». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2021. 
  3. «Black Widow (2021)». Box Office Mojo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2021. 
  4. Πρότυπο:Cite The Numbers
  5. D'Alessandro, Anthony (11 Ιουλίου 2021). «Disney Claims $215M+ WW Victory At The B.O. & Disney+ Premier With 'Black Widow' Weekend: Will Distrib Model Endanger A Movie's Life Cycle? – Update». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2021. 
  6. Tartaglione, Nancy (11 Ιουλίου 2021). «'Black Widow' Weaves $79M Overseas Debut For $159M WW Theatrical Bow – International Box Office». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2021. 
  7. Scarlett Johansson v The Walt Disney Company, U.S., 9 (Cal. Super. August 20, 2021) (“$67MM in total worldwide Premier Access opening-weekend receipts”).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]