Εκδικητές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εκδικητές
Εξώφυλλο του The Avengers Τόμος 3, #38 (Μάρτιος 2001). Σχέδιο από Άλαν Ντέιβις
Από αριστερά προς δεξιά: Hulk, Iron Man, Thor, Wasp, Vision, Captain America, Wonder Man, Χανκ Πυμ (ως Goliath), Scarlet Witch, Κάρολ Ντάνβερς (ως Warbird), Quicksilver, Ντελρόι Γκάρετ (ως Triathlon).
ΕκδότηςMarvel Comics
Πρώτη εμφάνισηThe Avengers #1 (Σεπτέμβριος 1963)
Δημιουργήθηκε απόΣταν Λι
Τζακ Κίρμπι
Πληροφορίες χαρακτήρα
ΕίδοςΥπερήρωες
ΙδρυτέςΧανκ Πυμ
Wasp
Iron Man
Hulk
Thor
Captain America (απέκτησε θέση ιδρυτικού μέλους αντικαθιστώντας τον Hulk)
ΈδραΠύργος Εκδικητών
Έπαυλη Εκδικητών
Υδρο-βάση
The Progenitor, ένας νεκρός celestial[1]

Οι Εκδικητές είναι φανταστική ομάδα υπερηρώων που πρωταγωνιστεί σε σειρές κόμικς της Marvel Comics. Η ομάδα αποτελείται από διάφορους χαρακτήρες πολλοί εκ των οποίων δημιουργήθηκαν από τον Σταν Λι και τον Τζακ Κίρμπι και έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο τεύχος The Avengers vol. 1, #1 (Σεπτέμβριος 1963).

Αποκαλούμενοι ως "Οι Ισχυρότεροι Ήρωες της Γης", οι Εκδικητές αρχικά αποτελούνταν από τους: Ant-Man, Wasp, Thor, Iron Man και Hulk. Σχεδόν από την αρχή πάντως, η σύνθεση της ομάδας υπήρξε ρευστή με τον Hulk σύντομα να αποχωρεί και τον Captain America να εντάσσεται. Παρότι τα πρόσωπα εναλλάσσονται, η θεμελιώδης σταθερά του κόμικ είναι ότι οι Εκδικητές αναλαμβάνουν να αντιμετωπίσουν τις απειλές που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος ένας υπερήρωας και για να δοθεί έμφαση στη δύναμη της ομάδας, το σύνθημά τους πριν από τη μάχη είναι "Εκδικητές Ενωθείτε!".

Οι Εκδικητές έχουν εμφανιστεί σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Παίζουν κεντρικό ρόλο στο Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel (MCU) πρωταγωνιστώντας στις ταινίες Οι Εκδικητές (2012), Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron (2015), Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας (2018) και Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη (2019). Επίσης εμφανίζονται στο Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος (2016). Μεμονωμένα μέλη της ομάδας έχουν επιπλέον αυτόνομα franchises.

Σύνθεση της ομάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ομάδα έχουν κατά καιρούς ενταχθεί άνθρωποι, υπεράνθρωποι, μεταλλαγμένοι, Inhumans, ανδροειδή, θεότητες, εξωγήινοι, θρυλικά όντα, ακόμα και πρώην εγκληματίες.

Οι Εκδικητές στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορίες των Εκδικητών δημοσιεύθηκαν τη δεκαετία του '70 από την εταιρία Καμπανάς, ενώ οι ιστορίες τους μετέπειτα εντάχθηκαν στο ιστορικό περιοδικό του Spider-Man. Επίσης η Μαμούθ Comix ενέταξε στα περιοδικά των X-Men και των Fantastic Four κάποια τεύχη των Εκδικητών Δυτικής Ακτής και αργότερα, όταν η Καμπανάς τερμάτισε την κυκλοφορία του περιοδικού του Spider-Man, ανέλαβε μεταξύ άλλων και για βραχύ χρονικό διάστημα την έκδοση της βασικής σειράς των Εκδικητών (δημοσιεύοντας κάποια τεύχη της περιόδου εικονογράφησης από τον Κάρμιν Ινφαντίνο).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ridgely, Charlie (20 Σεπτεμβρίου 2018). «The Avengers Get a Crazy New Home Base». Comic Book. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]