Θωρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Θωρ
Thor's Battle Against the Jötnar (1872) by Mårten Eskil Winge.jpg
Γέννηση δεν ισχύει
Αιτία θανάτου μάχη
Σύζυγος Σιφ
Τέκνα Θρουντρ, Μόντι και Μάγκνι
Γονείς Οντίν και Γιορντ
Αδέλφια Meili, Βίνταρ, Μπράγκι, Μπαλντρ, Χοντ, Χέρμοντ και Βάλι

Ο Θωρ (Thor ή στα Γερμανικά Donar/Donner, στα Αρχαία σκανδιναβική "Þórr") είναι ο κοκκινομάλλης και γενειοφόρος θεός του κεραυνού και της αστραπής στη Γερμανική και Σκανδιναβική μυθολογία. Είναι γιος του Οντίν και της Γιορντ. Ενώ ο Οντιν είναι θεός των ισχυρών και αριστοκρατικός, ο Θωρ είναι περισσότερο ένας κοινός άντρας, που συχνά συνασπίζεται με τους ανθρώπους εναντίον άλλων θεών.

Κατά τη διάρκεια του Ράγκναροκ ο Θωρ θα σκοτώσει τον Γιόρμουνγκαντ (Jormungand) αλλά θα πεθάνει από το δηλητήριο του.

Η οικογένεια του Θωρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύζυγος του Θωρ ήταν η Σιφ, για την οποία δεν ξέρουμε πολλά πέρα από το ότι είχε χρυσά μαλλιά κατασκευασμένα από νάνους, αφού ο Λόκι είχε κόψει τα δικά της χρυσά μαλλιά. Είχε τρία παιδιά: τον Μάγκνι, την Θρόυντ και τον Μόντι και έναν θετό γιο, τον Ουλλρ.

Τα αντικείμενα του Θωρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θωρ κατείχε ένα πολεμικό σφυρί, το Μγιόλνιρ (Mjollnir), το οποίο με μαγικό τρόπο επέστρεφε στον κάτοχό του, αφού έβρισκε τον στόχο του. Για το χειρισμό του ο Θωρ φορούσε σιδερένια γάντια και μια ζώνη που διπλασίαζε τη δύναμή του.

Το όνομα Θωρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ημέρα του Θωρ ή Τορ (Tor's Day ή Thor's Day) έδωσε το Thursday (δηλ. Πέμπτη) στα αγγλικά, το Donnerstag (που σημαίνει η ημέρα του κεραυνού) στα Γερμανικά, το Donderdag στα Ολλανδικά και το Torsdag στα Σουηδικά, Δανέζικα και Νορβηγικά.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]