Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Πρώτος Εκδικητής:
Captain America

Captain America: The First Avenger
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΤζο Τζόνστον
ΠαραγωγήΚέβιν Φάιγκι
ΣενάριοΚρίστοφερ Μάρκους
Στίβεν ΜακΦίλι
Βασισμένο σεCaptain America των Τζο Σάιμον
Τζακ Κίρμπι
ΠρωταγωνιστέςΚρις Έβανς
Τόμι Λι Τζόουνς
Χιούγκο Γουίβινγκ
Χέιλι Άτγουελ
Σεμπάστιαν Σταν
Ντόμινικ Κούπερ
Νιλ ΜακΝτόνα
Ντέρεκ Λουκ
Στάνλεϊ Τούτσι
ΜουσικήΆλαν Σιλβέστρι
ΦωτογραφίαΣέλι Τζόνσον
ΜοντάζΤζέφρι Φορντ
Ρόμπερτ Ντάλβα
ΕνδυματολόγοςAnna B. Sheppard
Εταιρεία παραγωγήςMarvel Studios
ΔιανομήParamount Pictures[N 1]
Πρώτη προβολή19 Ιουλίου 2011 (El Capitan Theatre)
22 Ιουλίου 2011 (ΗΠΑ)
Διάρκεια124 λεπτά[3]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$140–216.7 εκατομμύρια[4][5]
Ακαθάριστα έσοδα$370.6 million[6]
ΠροηγείταιThor (MCU franchise)
ΈπεταιCaptain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα (Captain America franchise)
Οι Εκδικητές (MCU franchise)

Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America (πρωτότυπος τίτλος: Captain America: The First Avenger) είναι αμερικανική ταινία περιπέτειας με υπερήρωες παραγωγής 2011, βασισμένη στον ομώνυμο χαρακτήρα των κόμικ της Marvel, σε παραγωγή των Marvel Studios και διανομή από την Paramount Pictures.[N 1] Αποτελεί την πέμπτη ταινία του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel (MCU). Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Τζο Τζόνστον και το σενάριο έγραψε η ομάδα των Κρίστοφερ Μάρκους και Στίβεν ΜακΦίλι. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ως Στιβ Ρότζερς/Captain America είχε ο Κρις Έβανς, πλαισιωμένος από τους Τόμι Λι Τζόουνς, Χιούγκο Γουίβινγκ, Ντόμινικ Κούπερ, Νιλ ΜακΝτόνα, Ντέρεκ Λουκ και Στάνλεϊ Τούτσι. Η ταινία διαδραματίζεται κυρίως κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αφηγείται την ιστορία του Στιβ Ρότζερς, ενός φιλάσθενου άντρα από το Μπρούκλιν, ο οποίος μετατρέπεται σε έναν υπερστρατιώτη με το όνομα Captain America. Σκοπός του να σταματήσει τον Red Skull, ο οποίος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ένα ισχυρό αντικείμενο, το «Τεσσεράκτιο», ως πηγή ενέργειας για να κυριαρχήσει στον κόσμο.

Η ανάπτυξη της ταινίας ξεκίνησε πρώτη φορά το 1997 και είχε προγραμματιστεί να διανεμηθεί από την Artisan Entertainment. Ωστόσο, μία δικαστική διαμάχη η οποία δεν είχε διευθετηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2003, διέκοψε την παραγωγή. Το 2005, τα Marvel Studios πήραν ένα δάνειο από τη Merrill Lynch και σχεδίασαν να χρηματοδοτήσουν και να κυκλοφορήσουν την ταινία μέσω της Paramount Pictures. Οι σκηνοθέτες Τζον Φαβρό και Λουί Λετεριέ ενδιαφέρονταν να σκηνοθετήσουν το πρότζεκτ, πριν τα στούντιο προσεγγίσουν τον Τζόνστον το 2008. Οι βασικοί χαρακτήρες της ταινίας προσλήφθηκαν μεταξύ του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2010. Η παραγωγή του Captain America ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2010 και τα γυρίσματα έλαβαν χώρα στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ, το Κάεργουεντ και το Λίβερπουλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στο Λος Άντζελες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια της μετα-παραγωγής, η ταινία μετατράπηκε και σε μορφή 3D.

Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America έκανε πρεμιέρα στο Χόλυγουντ στις 19 Ιουλίου 2011 και κυκλοφόρησε ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 22 Ιουλίου 2011. Στην Ελλάδα, η ταινία κυκλοφόρησε την 1η Σεπτεμβρίου 2011.[7] Η ταινία απετέλεσε εμπορική επιτυχία με συνολικά έσοδα πάνω από $370 εκατομμύρια παγκοσμίως. Οι κριτικοί επαίνεσαν κυρίως την ερμηνεία του Έβανς, την απεικόνιση της δεκαετίας του 1940 στην ταινία και τη σκηνοθεσία του Τζόνστον. Αυτή ήταν και η τελευταία ταινία του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel η οποία διανεμήθηκε από την Paramount Pictures, καθώς τα Walt Disney Studios έγιναν ο διανομέας των μελλοντικών ταινιών μετά την απόκτηση της εταιρίας Marvel Entertainment το 2009. Μια συνέχεια με τίτλο Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα κυκλοφόρησε στις 4 Απριλίου 2014, και μια τρίτη ταινία με τίτλο Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος στις 6 Μαΐου 2016.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο παρόν, επιστήμονες ανακαλύπτουν στην Αρκτική ένα παλιό, παγωμένο αεροσκάφος. Τον Μάρτιο του 1942, ο Αξιωματικός των Ναζί Γιόχαν Σμιντ και οι άντρες του κλέβουν ένα μυστηριώδες αντικείμενο με ανείπωτη δύναμη, το Τεσσεράκτιο.[N 2]

Στη Νέα Υόρκη, ο Στιβ Ρότζερς απορρίπτεται από το να υπηρετήσει στον στρατό για να πολεμήσει στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για ιατρικούς λόγους. Ενώ συζητάει με τον φίλο του, Λοχία Τζέιμς «Μπάκι» Μπαρνς, το πόσο θέλει να καταταχθεί για να βοηθήσει, ο Δρ. Αβραάμ Έρσκαϊν τους ακούει και τον υπογράφει την ιατρική έγκριση για να καταταχθεί. Κατατάσσεται στο Στρατηγικό Επιστημονικό Απόθεμα ως μέρος ενός πειράματος δημιουργίας υπερστρατιωτών, το οποίο βρίσκεται υπό την επίβλεψη των Έρσκαϊν, Συνταγματάρχη Τσέστερ Φίλιπς και της Βρετανίδας πράκτορα, Πέγκι Κάρτερ. Το βράδυ πριν από τη θεραπεία, ο Έρσκαϊν αποκαλύπτει στον Ρότζερς πως ο Σμιντ πέρασε από μια ατελή εκδοχή της ίδιας διαδικασίας και υπέφερε μόνιμες επιπλοκές.

Ο Σμιντ και ο Δρ. Άρνιμ Ζόλα αξιοποιούν την ενέργεια του Τεσσεράκτιου για να ενισχύσουν τις εφευρέσεις του Ζόλα και να αλλάξουν τον κόσμο. Ο Σμιντ ανακαλύπτει την τοποθεσία του Έρσκαϊν και αποστέλλει έναν δολοφόνο να τον σκοτώσει και να κλέψει τη φόρμουλά του. Αφού το πείραμα ολοκληρώνεται και ο Ρότζερς αναδύεται από αυτό ψηλότερος και πιο μυώδης, ο δολοφόνος σκοτώνει τον Έρσκαϊν, παίρνει τη φόρμουλα και το σκάει. Ο Ρότζερς τον κυνηγάει και καταφέρνει να τον πιάσει αλλά εκείνος, για να αποφύγει την ανάκριση, αυτοκτονεί. Με τον Έρσκαϊν νεκρό και τη φόρμουλά του χαμένη, ο Γερουσιαστής Μπράντ αναθέτει στον Ρότζερς να περιοδεύσει τη χώρα με ένα πολύχρωμο κοστούμι ως «Captain America», με σκοπό την προώθηση των ομολόγων πολέμου. Ταυτόχρονα, επιστήμονες τον μελετούν προσπαθώντας να επαναδημιουργήσουν τη φόρμουλα. Το 1943, ενώ περιοδεύει στην Ιταλία κάνοντας παραστάσεις για τους στρατιώτες, ο Ρότζερς μαθαίνει πως η μονάδα του Μπαρνς χάθηκε κατά τη διάρκεια μιας μάχης. Αρνούμενος να πιστέψει πως ο Μπαρνς είναι νεκρός, ζητάει από την Κάρτερ και τον μηχανικό Χάουαρντ Σταρκ να τον βοηθήσουν να βρεθεί πίσω από τις γραμμές του εχθρού για να διασώσει τους άντρες που κρατούνται από τον Σμιντ. Ο Ρότζερς διεισδύει στο φρούριο της Υ.Δ.Ρ.Α., της Ναζιστικής μεραρχίας του Σμιντ, ελευθερώνοντας τον Μπαρνς και τους άλλους φυλακισμένους. Επίσης, έρχεται αντιμέτωπος με τον Σμιντ αλλά εκείνος καταφέρνει να το σκάσει, κι έτσι ο Ρότζερς επιστρέφει στη στρατιωτική βάση μαζί με τους στρατιώτες που διέσωσε.

Ο Ρότζερς στρατολογεί μία ομάδα αντρών, ανάμεσά τους και τον Μπαρνς, για να επιτεθούν στις βάσεις της Υ.Δ.Ρ.Α.. Ο Σταρκ του προσφέρει προηγμένο εξοπλισμό, ανάμεσά του και μια στρογγυλή ασπίδα φτιαγμένη από βιμπράνιο, ένα σπάνιο και σχεδόν άφθαρτο μέταλλο. Ο Ρότζερς και η ομάδα του σαμποτάρουν διάφορες επιχειρήσεις της Υ.Δ.Ρ.Α., ενώ επιτίθενται και στο τρένο που μεταφέρει τον Ζόλα. Επιτυγχάνουν να αιχμαλωτίσουν τον Ζόλα αλλά, κατά τη μάχη, ο Μπαρνς πέφτει από το τρένο στον γκρεμό και όλοι πιστεύουν πως πεθαίνει.[N 3] Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που απέσπασαν από τον Ζόλα, εντοπίζουν το τελευταίο οχυρό της Υ.Δ.Ρ.Α. και ο Ρότζερς οδηγεί την επίθεση για να σταματήσουν τον Σμιντ από το να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής σε μεγάλες Αμερικανικές πόλεις. Ο Ρότζερς σκαρφαλώνει πάνω στο αεροσκάφος του Σμιντ καθώς εκείνο απογειώνεται. Κατά τη διάρκεια της επικείμενης μάχης, το δοχείο που εμπεριέχει το Τεσσεράκτιο καταστρέφεται, οδηγώντας τον Σμιντ να το κρατήσει απευθείας με το χέρι του. Τότε, το Τεσσεράκτιο ανοίγει μια πύλη στο διάστημα, στέλνοντάς τον σε άγνωστη κατεύθυνση. Στη συνέχεια, αφού έχει πέσει από τα χέρια του Σμιντ, το Τεσσεράκτιο λιώνει το πάτωμα του αεροσκάφους και πέφτει στον ωκεανό. Μην έχοντας τρόπο να προσγειώσει το αεροσκάφος χωρίς το ρίσκο να ανατιναχθούν τα εκρηκτικά που βρίσκονται σε αυτό, ο Ρότζερς αποφασίζει να το ρίξει στην Αρκτική, θυσιάζοντας τον εαυτό του για το καλό της ανθρωπότητας. Αργότερα, ο Σταρκ εντοπίζει και ανακτά το Τεσσεράκτιο, αλλά δεν μπορεί να εντοπίσει τον Ρότζερς ή το αεροσκάφος, πιστεύοντας πως είναι νεκρός.

Πίσω στο παρόν, ο Ρότζερς ξυπνάει σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου που μοιάζει με νοσοκομείο της δεκαετίας του '40. Ακούγοντας μια μετάδοση αγώνα στο ραδιόφωνο καταλαβαίνει πως κάτι δεν πάει καλά και το σκάει, βγαίνοντας στη σύγχρονη Times Square. Εκεί, ο διευθυντής της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. Νικ Φιούρι τον ενημερώνει πως «κοιμόταν» για σχεδόν 70 χρόνια. Σε σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, ο Φιούρι πλησιάζει τον Ρότζερς και του προτείνει μια αποστολή με παγκόσμιες προεκτάσεις.[N 4]

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κέβιν Φάιγκι, Τζο Τζόνστον, Κρις Έβανς και Χιούγκο Γουίβινγκ στη Διεθνή Comic-Con του Σαν Ντιέγκο το 2010.
  • Κρις Έβανς ως Στιβ Ρότζερς/Captain America:
    Ένας αδύναμος, φιλάσθενος νεαρός άντρας ο οποίος ενισχύεται με έναν πειραματικό ορό φτάνοντας στο μέγιστο της ανθρώπινης ικανότητας με σκοπό να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.[11] Ο Έβανς, ο οποίος είχε δουλέψει στο παρελθόν με τη Marvel υποδυόμενος τον «Ανθρώπινο Πυρσό» στη σειρά ταινιών Fantastic Four, είπε πως απέρριψε τον ρόλο τρεις φορές πριν υπογράψει συμφωνία για έξι ταινίες, εξηγώντας πως «Εκείνη την περίοδο, θυμάμαι να λέω σε κάποιον φίλο μου 'αν η ταινία πατώσει, την έχω γ---ει [sic]. Αν η ταινία σκίσει, την έχω γ---ει!' Ήμουν απλά φοβισμένος. Συνειδητοποίησα πως η όλη μου απόφαση ήταν βασισμένη στον φόβο και δεν θέλεις ποτέ να παίρνεις αποφάσεις από φόβο. Δεν το πιστεύω πως ήμουν τόσο κότα για να παίξω τον Captain America».[12] Ο Έβανς τελικά συμφώνησε για τον ρόλο λέγοντας: «Πιστεύω πως η Marvel κάνει πολλά και καλά πράγματα τώρα και είναι ένας διασκεδαστικός χαρακτήρας. ... Πιστεύω η ιστορία του Στιβ Ρότζερς είναι εξαιρετική. Είναι ένας εξαιρετικός τύπος. Ακόμα κι αν ήταν απλά ένα σενάριο για τον οποιοδήποτε, πιθανόν να ήθελα να το κάνω. Δεν ήταν απαραίτητα μόνο για το κόμικ».[13] Όσον αφορά την έκταση των ικανοτήτων του χαρακτήρα, ο Έβανς σχολίασε: «Θα έσκιζε στους Ολυμπιακούς. Θα κυριαρχούσε σε κάθε Ολυμπιακό άθλημα. Μπορεί να πηδήξει ψηλότερα, να τρέξει γρηγορότερα, να σηκώσει περισσότερο βάρος από τον καθένα, αλλά μπορεί να τραυματιστεί. Θα μπορούσε να στραμπουλήξει τον αστράγαλό του και να μείνει εκτός ολόκληρη σεζόν. Δεν είναι τέλειος, δεν είναι άθικτος. Έτσι σε πολλά από τα εφέ, αν πάω να δώσω μπουνιά σε κάποιον, δεν πρόκειται να τον δέσουν με καλώδιο και να τον πετάξουν 50 πόδια πίσω, αλλά θα πέσει κάτω αν και πιθανόν να μην ξανασηκωθεί, κάτι το οποίο τον κάνει πιο ανθρώπινο. Τον κάνει κάτι το οποίο, ξανά, πιστεύω ο καθένας θα μπορούσε να ταυτιστεί μαζί του λίγο περισσότερο, κάτι που μου αρέσει πραγματικά».[14] Ο θεατρικός ηθοποιός Λιάντερ Ντίνι ήταν σε μερικές σκηνές ο αντικαταστάτης του Στιβ Ρότζερς, πριν τη σωματική μεταμόρφωσή του, και εμφανίζεται επίσης κι ως μπάρμαν.[15][16]
  • Τόμι Λι Τζόουνς ως Συνταγματάρχης Τσέστερ Φίλιπς:
    Συνταγματάρχης στον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών και μέλος του Στρατηγικού Επιστημονικού Αποθέματος ως ο επικεφαλής του πρότζεκτ για τη δημιουργία υπερστρατιωτών. Ο χαρακτήρας διαφοροποιήθηκε από τα κόμικ, όπου ο Φίλιπς ήταν αυτός ο οποίος στρατολόγησε τον Ρότζερς να εισέλθει στο «Πρότζεκτ Αναγέννηση», μέσω του οποίου έγινε ο Captain America.[17] Ο Τζόουνς περιέγραψε τον χαρακτήρα ως «αυτόν που έχεις δει σε χιλιάδες ταινίες: ο τραχύς, ο σκεπτικός αξιωματικός που επιβλέπει μια ομάδα ταλαντούχων, ελαφρώς σαρκαστικός, ειδικά στους ταλαντούχους στρατιώτες».[18]
  • Χιούγκο Γουίβινγκ ως Γιόχαν Σμιντ/Red Skull:
    Ο επικεφαλής της ομάδας των προηγμένων όπλων του Αδόλφου Χίτλερ και ο διοικητής της τρομοκρατικής οργάνωσης Υ.Δ.Ρ.Α., του οποίου το δικό του σχέδιο για την παγκόσμια κυριαρχία περιλαμβάνει την εκμετάλλευση της δύναμης ενός μαγικού αντικειμένου γνωστού ως Τεσσεράκτιο.[12][19][20][21] Ο Γουίβινγκ δήλωσε πως αντέγραψε την προφορά του Red Skull από αυτές των Βέρνερ Χέρτζογκ και Κλάους Μαρία Μπραντούερ.[22] Για τον χαρακτήρα, ο Γουίβινγκ σημείωσε: «Πιστεύω η μεγάλη διαφορά μεταξύ του Skull και το Cap, αν και οι δύο έχουν μέσα τους τον ορό, είναι πως ο ορός φαίνεται να αυξάνει συγκεκριμένες ιδιότητες που ο καθένας είχε από πριν. Ο Cap βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερη αρμονία με τους άλλους ανθρώπους πιστεύω. Ο Σμιντ βρίσκεται σε αρμονία με τον εαυτό του και τις δικές του ανάγκες, το δικό του εγώ, έτσι υποθέσω πως ο ορός αυξάνει αυτό το κομμάτι του. Από αυτή την οπτική γωνία, είναι εντελώς αντίθετοι».[23]
  • Χέιλι Άτγουελ ως Πέγκι Κάρτερ:
    Μια αξιωματικός που ανήκει στο Στρατηγικό Επιστημονικό Απόθεμα και δουλεύει με τον Φίλιπς στο πρότζεκτ του υπερστρατιώτη. Όσον αφορά την προετοιμασία της για τον ρόλο, η Άτγουελ είπε: «Προπονούμαι αυτή την περίοδο έξι φορές την εβδομάδα για να κάνω την Κάρτερ λίγο πιο στρατιωτική, έτσι ώστε να είναι πειστική όταν θα βαράει κόσμο».[24] Για τον χαρακτήρα, δήλωσε: «Παρομοίασα τον χαρακτήρα της με αυτή τη διάσημη ατάκα της Τζίντζερ Ρότζερς. Μπορεί να κάνει ό,τι και ο Captain America, αλλά περπατώντας προς τα πίσω σε ψηλά τακούνια. Είναι μια πέρα ως πέρα Αγγλίδα στρατιώτης, αν και πάντα δείχνει υπέροχη. Μπορεί να στέκεται εκεί με ένα πολυβόλο πυροβολώντας τους Ναζί, αλλά έχει προφανώς πάει προηγουμένως στην τουαλέτα και έβαλε λίγο κραγιόν στα χείλη της. Δεν χρειάζεται κανέναν να τη σώσει. Αυτό είναι το συναρπαστικό για μένα - η δύναμή της».[25] Πρόσθεσε: «Πιστεύω πως είναι πεισματάρα, μια ελαφρώς απογοητευμένη γυναίκα η οποία δυσκολεύεται με το γεγονός πως είναι γυναίκα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ιστορίας. Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως είναι μια μοντέρνα γυναίκα και βλέπει κάτι στον Captain America με το οποίο ταυτίζεται και γίνεται αδελφή ψυχή του. Εκείνος της φέρεται πολύ διαφορετικά από το πώς της συμπεριφέρονταν μέχρι τότε άλλοι άντρες σε αυτόν τον ανδροκρατούμενο κόσμο στον οποίο ζει. Είναι μαχήτρια».[26]
  • Σεμπάστιαν Σταν ως Τζέιμς Μπιουκάναν «Μπάκι» Μπαρνς:
    Λοχίας του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, ο καλύτερος φίλος του Ρότζερς και μέλος της ομάδας κομάντο που δημιουργεί ο Ρότζερς. Ο Σταν έχει υπογράψει για «πέντε ή έξι ταινίες».[27] Αποκάλυψε πως δεν γνώριζε τίποτα για τα κόμικ, αλλά είδε πολλά ντοκιμαντέρ και ταινίες με θέμα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά την περίοδο προετοιμασίας του για τον ρόλο, αποκαλώντας τη μίνι σειρά Band of Brothers «πολύ βοηθητική». Για τον ρόλο, ο Σταν δήλωσε: «Ο Στιβ Ρότζερς και ο Μπάκι είναι και οι δύο ορφανά παιδιά και κάπως σαν αδέλφια. Μεγάλωσαν μαζί και προσέχουν ο ένας τον άλλον. Είναι ένα πολύ ανθρώπινο, αναλογικό πράγμα... Ήθελα επίσης να προσέξω το πώς αλλάζει η σχέση τους όταν ο Στιβ Ρότζερς γίνεται ο Captain America. Υπάρχει πάντα ένας ανταγωνισμός και πάντα πειράζουν ο ένας τον άλλον. Έδωσα σημασία στο πώς ο Μπάκι επηρεάζεται από την αλλαγή του Στιβ και από το πώς ξαφνικά ο Στιβ είναι ο αρχηγός».[28]
  • Ντόμινικ Κούπερ ως Χάουαρντ Σταρκ:
    Ο πατέρας του Τόνι Σταρκ, ο οποίος δούλεψε σε διάφορα πρότζεκτ της κυβέρνησης τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.[29][30] Για τον ρόλο, ο Κούπερ δήλωσε: «Είναι μια ευκαιρία όπου μπορείς να δεις το μέλλον επειδή ξέρω τον τύπο που γίνεται ο γιος μου και βλέπω τον εαυτό μου σε μια μεγαλύτερη εκδοχή του στην ταινία Iron Man 2, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικό για έναν ηθοποιό να έχει αυτά τα εργαλεία. Όλα όσα ξέρω για εκείνον είναι πως είναι ένας φανταστικός μηχανικός και εφευρέτης και ένας πολύ επιδέξιος τύπου Χάουαρντ Χιουζ άνθρωπος, στον οποίο αρέσουν οι πτήσεις και οι γυναίκες!»[31]
  • Νιλ ΜακΝτόνα ως Τίμοθι «Νταμ Νταμ» Ντούγκαν:
    Μέλος της ομάδας κομάντο του Στιβ Ρότζερς. Ο ΜακΝτόνα είπε πως μεγάλωσε το σήμα κατατεθέν μουστάκι του Ντούγκαν και φόρεσε το χαρακτηριστικό καπέλο του χαρακτήρα. Για τον ρόλο του στην ταινία σημείωσε: «Ω, πρόκειται να δω πολλή δράση. Είμαι ένας τύπος που τα δίνει όλα, οπότε είμαι πολύ ευτυχισμένος με αυτό».[32]
  • Ντέρεκ Λουκ ως Γκέιμπ Τζόουνς:
    Μέλος της ομάδας κομάντο του Στιβ Ρότζερς. Ο Λουκ είπε πως υπέγραψε για την ταινία χωρίς να έχει δει το σενάριο ή ξέροντας πολλά για τον χαρακτήρα. Όσο για το γιατί αποδέχτηκε τον ρόλο, «Απλά πίστευα πως η Marvel έκανε μια πραγματικά εξαιρετική δουλειά, με εξαιρετικά μηνύματα στις ταινίες. Με το καλό να μάχεται εναντίον του κακού και έλεγα 'Πώς μπορώ να μην συμμετέχω;'».[33]
  • Στάνλεϊ Τούτσι ως Αβραάμ Έρσκαϊν:
    Ο επιστήμονας ο οποίος δημιούργησε τον ορό του υπερστρατιώτη.[34] Ο Τούτσι είπε πως αυτό που τον τράβηξε στο να δεχτεί τον ρόλο ήταν η ευκαιρία που του δινόταν να μιλήσει με Γερμανική προφορά, κάτι το οποίο πάντα ήθελε να δοκιμάσει.[35]

Ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον επανέλαβε τον ρόλο του ως Νικ Φιούρι, του διευθυντή του οργανισμού κατασκοπείας με το όνομα Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α.[36] Ο Κένεθ Τσόι εμφανίζεται ως Τζιμ Μορίτα, ένας Ιαπωνο-Αμερικανός στρατιώτης και μέλος της ομάδας κομάντο του Ρότζερς. Ο Τσόι είπε πως ήταν ο τελευταίος ηθοποιός που πέρασε από ακρόαση για τον ρόλο και πως διάβασε κομμάτια από τη Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν. Σχετικά με την προετοιμασία του για τον ρόλο είπε: «Έκανα αρκετή έρευνα για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ειδικά σε ό,τι αφορούσε τους δεύτερης γενιάς (Νισέι) στρατιώτες ή τους Ιαπωνο-Αμερικανούς στρατιώτες. Ήθελα να έχω όσο το δυνατόν περισσότερες πραγματικές, αληθινές πληροφορίες για έναν τύπο όπως ο Τζιμ Μορίτα, ο οποίος πολεμούσε στον Β' Παγκόσμιο. Ένιωσα πως αν έχτιζα μια πραγματική βάση για εκείνον, θα μπορούσα τότε να αφεθώ και να επιτρέψω στον χαρακτήρα να υπάρχει μέσα στο Σύμπαν της Marvel, το οποίο επιτρέπει πολλές ευφάνταστες συνθήκες».[37] Ο Μπρούνο Ρίτσι υποδύεται τον Ζακ Ντερνιέ, έναν Γάλλο που είναι μέλος της ομάδας κομάντο του Ρότζερς. Ο Ρίτσι πέρασε από ακρόαση και προσλήφθηκε για τον ρόλο ενώ δούλευε στη Γαλλική σειρά The Hawk.[38] Ο Τζ.Τζ. Φιλντ εμφανίζεται ως ο Τζέιμς Μοντγκόμερι Φόλσγουορθ, ένας Βρετανός και επίσης μέλος της ομάδας κομάντο του Ρότζερς. Ο Φιλντ αποκάλεσε το ρόλο του για την ταινία «μια πολύ σωματική δουλειά. Παίζω έναν από τους συντρόφους του Captain κι έτσι έτρεχα τριγύρω πυροβολώντας και ανατινάζοντας πράγματα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να δείχνω άνετος».[39] Επιπρόσθετα, ο Τόμπι Τζόουνς προσλήφθηκε για τον ρόλο του Άρνιμ Ζόλα, ενός βιοχημικού που δούλευε για τους Ναζί,[40] ο Ρίτσαρντ Άρμιτατζ υποδύεται τον Χάινς Κρούγκερ, τον καλύτερο δολοφόνο του Red Skull,[41] ο Λεξ Σράπνελ τον Γκίλμορ Χότζ, έναν υποψήφιο για το πρόγραμμα του υπερστρατιώτη[42] και ο Μάικλ Μπράντον τον Μπραντ, έναν γερουσιαστή των Ηνωμένων Πολιτειών ο οποίος αναγνωρίζει την ενδεχόμενη ικανότητα των δημοσίων σχέσεων του Captain America.[43] Ο Τζεφ Γκόλντμπλουμ προσεγγίστηκε αρχικά για τον ρόλο• αργότερα υποδύθηκε τον Grandmaster στην ταινία Thor: Ragnarok.[44] Η Νάταλι Ντόρμερ υποδύεται τη Λορέιν, μια ιδιωτική του στρατού, η οποία προσπαθεί να αποπλανήσει τον Ρότζερς[45] και η Τζένα Κόουλμαν εμφανίζεται ως Κόνι, το ραντεβού του Μπάκι κατά τη διάρκεια της World Expo.[46] Η Λόρα Χάντοκ, η οποία θα υποδυόταν στο μέλλον τη Μέρεντιθ Κουίλ στην ταινία Φύλακες του Γαλαξία, έχει μια σύντομη εμφάνιση ως κάποια που ζητάει αυτόγραφο από τον Captain America. Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας Φύλακες του Γαλαξία, Τζέιμς Γκαν, ισχυρίστηκε αστειευόμενος πως αυτή ήταν η γιαγιά του Πίτερ Κουίλ.[47] Ο Σταν Λι έχει μια κάμεο εμφάνιση ως στρατηγός του στρατού.[48]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Ο [Captain America] θέλει να υπηρετήσει τη χώρα του, αλλά δεν είναι ένας φιλοπόλεμος Αμερικανός. Είναι απλά ένας καλός άνθρωπος. Το τονίζουμε αυτό το σημείο στο σενάριο: Μην αλλάξεις το ποιος είσαι όταν μετατραπείς από Στιβ Ρότζερς σε υπερστρατιώτη. Πρέπει να παραμείνεις αυτό που είσαι μέσα σου, αυτό είναι πραγματικά το πιο σημαντικό και από τη δύναμή σου και από όλα... Είναι επίσης η ιδέα ότι αυτό δεν είναι τόσο πολύ για την Αμερική όσο για το πνεύμα του να κάνεις το σωστό. Είναι ένα διεθνές καστ και μια διεθνής ιστορία. Είναι το τι κάνει την Αμερική σπουδαία αλλά και τι κάνει τον υπόλοιπο κόσμο σπουδαίο».

—Ο Τζο Τζόνστον, σκηνοθέτης της ταινίας Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America, για την ταινία.[49]

Τον Απρίλιο του 1997, η Marvel βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τους Μαρκ Γκόρντον και Γκάρι Λέβινσον ώστε να αναλάβουν την παραγωγή του Captain America, ενώ το σενάριο θα έγραφαν οι Λάρι Γουίλσον και Λέσλι Μπόεμ.[50] Τον Μάιο του 2000, η Marvel συνεργάστηκε με την Artisan Entertainment για την χρηματοδότηση της ταινίας.[51] Ωστόσο, μια δικαστική διαμάχη ανάμεσα στη Marvel Comics και τον Τζο Σάιμον για το ποιος κατείχε τα δικαιώματα του Captain America, διέκοψε τη διαδικασία ανάπτυξης της ταινίας. Η διαμάχη έληξε τελικά τον Σεπτέμβριο του 2003.[52] Το 2005, η Marvel έλαβε μια επένδυση $525 εκατομμυρίων από την εταιρία Merrill Lynch, επιτρέποντας στη Marvel να χρηματοδοτήσει 10 ανεξάρτητες ταινίες, συμπεριλαμβανομένου και του Captain America. Η Paramount Pictures συμφώνησε στο να διανέμει την ταινία.[51][53][54] Αρχικά, η ταινία θα ήταν μια ταινία που θα στεκόταν μόνη της και ο παραγωγός Κέβιν Φάιγκι είπε πως «σχεδόν η μισή» θα διαδραματιζόταν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πριν μεταβεί στη σύγχρονη εποχή.[55] Ο παραγωγός Άβι Άραντ είπε: «Η μεγαλύτερη ευκαιρία με τον Captain America είναι πως ως ένας άνθρωπος «εκτός εποχής» που έρχεται στο σήμερα, βλέπει τον κόσμο με τα μάτια κάποιου που πίστευε πως ο τέλειος κόσμος ήταν μια μικρή πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών. Εξήντα χρόνια πέρασαν και ποιοι είμαστε σήμερα; Είμαστε καλύτεροι;» Έκανε επίσης αναφορά στην τριλογία των ταινιών Επιστροφή στο Μέλλον ως επιρροή και ισχυρίστηκε πως είχε «κάποιον στο μυαλό για τον πρωταγωνιστικό ρόλο και σίγουρα κάποιον για να αναλάβει τη σκηνοθεσία».[56] Τον Φεβρουάριο του 2006, ο Άραντ ήλπιζε η ταινία να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2008.[57] Ο Τζον Φαβρό προσέγγισε τον Άραντ για να σκηνοθετήσει την ταινία ως κωμωδία, αλλά τελικά επέλεξε να σκηνοθετήσει τον Iron Man.[58] Τον Απρίλιο του 2006, ο Ντέιβιντ Σελφ προσλήφθηκε για να γράψει το σενάριο.[59] Εξήγησε πως ο Captain America ήταν ο αγαπημένος του υπερήρωας όταν ήταν παιδί επειδή «ο μπαμπάς μου μου είπε πως μια μέρα θα μπορούσα να γίνω ο Captain America».[60] Ο Τζο Τζόνστον συναντήθηκε με τη Marvel για να συζητήσει τη σκηνοθεσία της ταινίας.[61]

Ο Captain America μπήκε στην αναμονή κατά τη διάρκεια της απεργίας των σεναριογράφων την περίοδο 2007-2008. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2008, η Marvel Entertainment κατέληξε σε μια προσωρινή περιεκτική συμφωνία με το Σωματείο των σεναριογράφων, η οποία θα επέτρεπε σε κάποιους σεναριογράφους να επιστρέψουν στη δουλειά και να εργαστούν πάνω σε διάφορα πρότζεκτ της εταιρίας τα οποία βρίσκονταν στο στάδιο της ανάπτυξης.[62] Στις 5 Μαΐου 2008 (μετά την επιτυχία του Iron Man), η Marvel ανακοίνωσε την ταινία Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America με ημερομηνία κυκλοφορίας στις 6 Μαΐου 2011 (πριν μεταφερθεί για τις 22 Ιουλίου).[63] Ο Λουί Λετεριέ, σκηνοθέτης της ταινίας Ο Απίθανος Hulk, είδε κάποιο από το καλλιτεχνικό περιεχόμενο που δημιουργήθηκε για την ταινία και ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που προσφέρθηκε να σκηνοθετήσει αυτός την ταινία, αλλά η Marvel τον απέρριψε.[64] Τελικά, τον Νοέμβριο του 2008, ο Τζόνστον συμφώνησε να σκηνοθετήσει την ταινία[61] και προσέλαβε τους Κρίστοφερ Μάρκους και Στίβεν ΜακΦίλι για να γράψουν το σενάριο.[65] Ο Φάιγκι αναφέρθηκε στη σκηνοθετική δουλειά του Τζόνστον στις ταινίες Όνειρα του Ουρανού και Οι περιπέτειες του Rocketeer, αλλά και στη δουλειά του στα ειδικά εφέ στην αυθεντική τριλογία των ταινιών Star Wars, για να εξηγήσει γιατί ο Τζόνστον ήταν η κατάλληλη επιλογή για το τιμόνι της σκηνοθεσίας. Η ταινία Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού απετέλεσε πηγή έμπνευσης για την ταινία, επειδή ήλπιζαν πως η ταινία δε θα έδινε την αίσθηση μιας ταινίας εποχής.[66]

Όταν ρωτήθηκε για το εάν τα αντι-Αμερικανικά αισθήματα θα επηρέαζαν το box office της ταινίας, ο Φάιγκι είπε: «Η Marvel γίνεται αντιληπτή πολύ καλά στον κόσμο αυτή τη στιγμή και πιστεύω το να προστεθεί ακόμα ένας βασικός Marvel ήρωας στο παγκόσμιο box office θα είναι καλό. ... Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σχεδόν τον ίδιο τρόπο που ο Captain America εισήλθε σε έναν κόσμο που δεν γνώριζε μετά την απόψυξή του από την Αρκτική», όπως ακριβώς και οι Σταν Λι και Τζακ Κίρμπι σύστησαν εκ νέου τον χαρακτήρα τη δεκαετία του 1960.[55] Παρομοίως, ο Άραντ σημείωσε: «Ο Captain America μάχεται για την ελευθερία και τη δημοκρατία, για την ελπίδα σε όλο τον κόσμο. Δημιουργήθηκε για να σταματήσει την τυραννία και η ιδέα του να σταματήσει η τυραννία είναι τόσο σημαντική σήμερα όσο ήταν και τότε. Έτσι πιστεύω πως θα έχει κάποιες ενδιαφέρουσες προκλήσεις αλλά στο τέλος της ημέρας αν η ταινία είναι υπέροχη και μιλάει στον κόσμο, δεν έχει να κάνει με ένα μόνο μέρος, έχει να κάνει με τον κόσμο και πιστεύω σε αυτή τη βάση θα έχει επιτυχία».[67] Αργότερα, μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα ως Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Φάιγκι σχολίασε: «Η ιδέα της αλλαγής και της ελπίδας έχει διεισδύσει στη χώρα, ανεξάρτητα της πολιτικής, και αυτό συμπεριλαμβάνει και το Χόλιγουντ. Οι συζητήσεις σε όλες τις συναντήσεις μας για την ανάπτυξη συμπεριλαμβάνουν το τσάιτγκαϊστ και το πώς άλλαξε τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Τα πράγματα προσαρμόζονται».[68]

Προ-παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζόνστον στη Διεθνή Comic-con του Σαν Ντιέγκο το 2010.

Τον Δεκέμβριο του 2009, ο σκηνοθέτης Τζο Τζόνστον ανέφερε πως σχεδίαζε να ξεκινήσει γυρίσματα για την ταινία τον Απρίλιο του 2010.[69] Σε ξεχωριστή συνέντευξη του ιδίου μήνα, περιέγραψε την προ-παραγωγή της ταινίας: «Ο Ρίτσαρντ Χέινριτς σχεδιάζει την παραγωγή και έχουμε εγκατασταθεί στην παραλία του Μανχάταν στην Καλιφόρνια. ... Έχουμε οκτώ ή δέκα πραγματικά ταλαντούχους καλλιτέχνες και απλά καθόμαστε όλοι τριγύρω όλη μέρα και σκιτσάρουμε εικόνες και λέμε 'Χέι, δεν θα ήταν τέλειο να κάναμε αυτό;' Είναι αυτή η φάση της παραγωγής όπου τα λεφτά δεν έχουν σημασία: 'Ας βάλουμε κάτω όλα τα υπέροχα πράγματα που θέλουμε και [αργότερα] θα δούμε αν μπορούμε να τα καλύψουμε οικονομικά'». Η ταινία, είπε, θα ξεκινάει «στο 1942, 1943» κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. «Τα πράγματα των δεκαετιών του 1960 και του 1970 [που βρίσκονται στα κόμικ] τα αποφεύγουμε κάπως. Πάμε πίσω στη δεκαετία του 1940 και τότε μεταβαίνουμε στο τι κάνουν με τον Captain America τώρα».[70] Τον Φεβρουάριο του 2010, ο Τζόνστον δήλωσε πως οι Εισβολείς θα εμφανιστούν «σε όλο το δεύτερο μισό» της ταινίας,[71] οδηγώντας τους θεατές στο να θεωρήσουν πως αυτό θα ήταν το όνομα της ομάδας των υπερηρώων της Marvel την περίοδο του πολέμου,[72] ενώ τον Νοέμβριο ο Τζόνστον αντέκρουσε τις υποθέσεις πως ο Sub-Mariner, ένα μέλος της ομάδας των Εισβολέων στα κόμικ, θα συμπεριλαμβανόταν στην ταινία.[73] Ο Τζόνστον εξήγησε αργότερα πως «οι Εισβολείς» είχαν συζητηθεί απλά ως ένα πιθανό όνομα της ομάδας των κομάντο που δημιούργησε ο Captain America και οδήγησε εναντίον του Red Skull στην ταινία.[72] Ο Κρίστοφερ Μάρκους, ένας από τους σεναριογράφους, είπε πως η ανώνυμη ομάδα «ονομαζόταν «Howling Commandos» στο σενάριο, αλλά κανείς δεν το έλεγε αυτό φωναχτά».[72]

Για τον σχεδιασμό ως σύνολο, έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί τεχνολογία η οποία θα μπορούσε να υπάρχει στη δεκαετία του 1940, προσθέτοντας την τεχνολογία για το Τεσσεράκτιο στην περίπτωση της Υ.Δ.Ρ.Α. Εγκαταλελειμμένα πρότζεκτ των Ναζί ή πραγματικά οχήματα από εκείνη την περίοδο χρησιμοποιήθηκαν ως έμπνευση. Ο Ντάνιελ Σιμόν, ο οποίος ήταν στο παρελθόν υπεύθυνος για πολλούς σχεδιασμούς οχημάτων στην ταινία Tron: Legacy,[74] ανέλαβε ως επικεφαλής του σχεδιασμού οχημάτων.[75] Ο σκηνοθέτης Τζόνστον αναφέρθηκε στο βιβλίο του Σάιμον, Cosmic Motors, πως υπήρξε ένας από τους λόγους που εμπιστεύτηκε την επιρροή του, λέγοντας: «Είναι ο τύπος που ήθελα μαζί μου όταν σχεδίαζα πράγματα για το Star Wars».[76] Το αυτοκίνητο του Red Skull, για παράδειγμα, ήταν βασισμένο σε δύο οχήματα Mercedes-Benz από τη δεκαετία του 1930, την Mercedes-Benz 540K και την Mercedes-Benz W31.[75]

Το περιοδικό Variety δημοσίευσε τον Μάρτιο του 2010 πως ο Κρις Έβανς θα υποδυόταν τον Captain America και ο Χιούγκο Γουίβινγκ τον Red Skull,[19] με τα Marvel Studios να επιβεβαιώνουν το δεύτερο τον Μάιο.[77] Ο Ράιαν Φίλιπι και ο Τζον Κραζίνσκι ήταν επίσης υποψήφιοι για τον πρωταγωνιστικό ρόλο,[78] ενώ τον Απρίλιο του 2010, ο Σεμπάστιαν Σταν, ο οποίος είχε επίσης αναφερθεί στα μίντια ως πιθανός Captain America, προσλήφθηκε τελικά για τον ρόλο του Μπάκι Μπαρνς. Ο Σταν έχει υπογράψει για να επαναλάβει τον ρόλο σε αρκετές ταινίες.[27] Τον ίδιο μήνα, η Marvel ανακοίνωσε τη συμμετοχή της Χέιλι Άτγουελ στον ρόλο της Πέγκι Κάρτερ και την αλλαγή του τίτλου της ταινίας από The First Avenger: Captain America σε Captain America: The First Avenger.[79] Την επόμενη μέρα δημοσιεύτηκε πως ο Τζος Γουίντον θα ξαναέγραφε το σενάριο ως μέρος της διαπραγμάτευσής του να γράψει και να σκηνοθετήσει την ταινία Οι Εκδικητές. Ο Γουίντον είπε τον Αύγουστο: «Απλά πρέπει να κάνω κάποιες συνδέσεις χαρακτήρων. Η δομή του πρότζεκτ ήταν πολύ σφιχτή και μου άρεσε πολύ, αλλά υπήρχαν κανά-δυο ευκαιρίες όπου δινόταν η δυνατότητα στον χαρακτήρα να βρει τη φωνή του και να κάνει συνδέσεις έτσι ώστε ο θεατής να μπορεί να καταλάβει ακριβώς γιατί ήθελε να είναι αυτός που είναι».[80] Ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον αποκάλυψε σε μια συνέντευξη ότι θα επαναλάμβανε τον ρόλο του ως Νικ Φιούρι.[36]

Τον Μάιο, ο Τόμπι Τζόουνς μπήκε στις τελευταίες συζητήσεις για να υποδυθεί τον Άρνιμ Ζόλα.[40] Ο σκηνοθέτης του Iron Man, Τζον Φαβρό, είπε πως ένας νεαρότερος Χάουαρντ Σταρκ θα εμφανιζόταν στην ταινία και τον οποίο θα υποδυόταν ο Ντόμινικ Κούπερ.[29][30] Η Άτγουελ αποκάλυψε πως ο Τόμι Λι Τζόουνς θα είχε έναν ρόλο στην ταινία.[81] Μέχρι τον Ιούνιο, ο Νιλ ΜακΝτόνα βρισκόταν σε συζητήσεις για τον ρόλο του Νταμ Νταμ Ντούγκαν.[82] Τέσσερις μέρες αργότερα, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του.[83] Την ίδια μέρα, ο Στάνλεϊ Τούτσι προστέθηκε στο καστ για τον ρόλο του Δρ. Αβραάμ Έρσκαϊν, τον επιστήμονα που δημιούργησε τον ορό για τον υπερστρατιώτη.[34] Τον Νοέμβριο του 2013, ο ΜακΝτόνα αποκάλυψε πως έχει υπογράψει για να εμφανιστεί σε αρκετά πρότζεκτ για τη Marvel, όχι απαραίτητα μόνο σε ταινίες.[84]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτογραφία από το σκηνικό του Captain America στο Μάντσεστερ.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 28 Ιουνίου 2010,[85] υπό τον προσωρινό τίτλο παραγωγής FrostBite.[86] Την ίδια μέρα, η Marvel επιβεβαίωσε πως ο Τόμι Λι Τζόουνς είχε προσληφθεί για τον ρόλο του Συνταγματάρχη Τσέστερ Φίλιπς.[17] Την επόμενη μέρα η Marvel επιβεβαίωσε πως ο Ντόμινικ Κούπερ θα υποδυόταν τη νεαρότερη εκδοχή του Χάουαρντ Σταρκ, χαρακτήρα τον οποίο ενσάρκωσε ο Τζον Σλάτερι στην ταινία Iron Man 2.[87] Ανακοινώθηκε πως γυρίσματα για την ταινία θα γίνονταν στο Λονδίνο στα τέλη Ιουλίου και αναμενόταν στις λήψεις των σκηνών να συμπεριλαμβάνονταν και τοπία ορόσημα της πόλης.[88] Οι σκηνές του πολέμου γυρίστηκαν τον Σεπτέμβριο στο πρώην βασιλικό εργοστάσιο προωθητικού ναυτικού στο Ουαλικό χωριό Κάεργουεντ.[89][90] Τα γυρίσματα ήταν προγραμματισμένα να λάβουν χώρα εκείνο τον μήνα στη βόρεια συνοικία του Μάντσεστερ, όπου είχαν γυριστεί και κομμάτια των ταινιών Alfie (2004) και Sherlock Holmes (2009),[91] και θα συνεχίζονταν στην περιοχή της προκυμαίας Stanley στο Λίβερπουλ, με τις δύο περιοχές να εξυπηρετούν ως την Κάτω Ανατολική πλευρά του Μανχάταν.[92] Περαιτέρω σκηνές προγραμματίστηκαν να γυριστούν στην προκυμαία του Albert στο Λίβερπουλ.[93]

Τον Ιούλιο του 2010, ο επικεφαλής των Marvel Studios, Κέβιν Φάιγκι, είπε πως οι δύο ταινίες, τόσο ο Captain America όσο και ο Thor, θα κυκλοφορούσαν και σε μορφή 3D.[94] Ο Τζόνστον έκανε ένα δοκιμαστικό γύρισμα μιας μέρας για 3D από το να γυρίσει τη σκηνή σε 2D και να τη μετατρέψει αργότερα, και θεώρησε πως ήταν «εφιάλτης» λόγω των ογκωδών εργαλείων, των θεμάτων βαθμονόμησης και των περιορισμένων επιλογών. Μολαταύτα, είπε πως πιστεύει πως το 3D είναι «μια νέα πρόκληση και είναι συναρπαστικό». Ο Φάιγκι επέμενε πως η μετατροπή δε θα έθετε σε κίνδυνο την ποιότητα της εικόνας, καθώς η απόφαση να κυκλοφορήσει η ταινία σε 3D μορφή είχε παρθεί νωρίς κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και πως «ένα πρωτοφανές χρονικό διάστημα» θα αφιερωνόταν στη διαδικασία μετατροπής, έτσι ώστε όλα τα ειδικά και οπτικά εφέ να αποδίδονταν σωστά και ολοκληρωμένα στη 3D μορφή τους.[94]

Μετά-παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Έβανς ως Στιβ Ρότζερς πριν λάβει τον ορό του υπερστρατιώτη πριν (πάνω) και μετά (κάτω) την ψηφιακή επεξεργασία.

Τον Νοέμβριο του 2010, ο Στάνλεϊ Τούτσι δήλωσε πως είχε ολοκληρώσει τα γυρίσματα των δικών του σκηνών και πως τα υπόλοιπα γυρίσματα θα ολοκληρώνονταν σε περίπου τρεις εβδομάδες.[95] Τον Φεβρουάριο του 2011, ανακοινώθηκε πως ο Άλαν Σιλβέστρι είχε επιλεγεί για να συνθέσει τη μουσική επένδυση της ταινίας.[96] Τον Μάρτιο του 2011, δημοσιεύτηκε πως ο Captain America θα έκανε κάποια επαναληπτικά γυρίσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Λος Άντζελες τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς.[97][98] Επίσης, μια σκηνή για την ταινία γυρίστηκε στην Times Square στη Νέα Υόρκη στις 23 Απριλίου 2011.[99]

Η ταινία περιλαμβάνει κοντά στις 1600 λήψεις οπτικών εφέ, οι οποίες μοιράστηκαν ανάμεσα σε δεκατρείς διαφορετικές εταιρίες.[100] Για να επιτευχθεί η κοκαλιάρικη όψη του Στιβ Ρότζερς πριν αυτός πάρει τον ορό του υπερστρατιώτη, ο σκηνοθέτης Τζο Τζόνστον δήλωσε πως χρησιμοποιήθηκαν δύο τεχνικές:

Οι περισσότερες από τις λήψεις έγιναν από μια L.A. εταιρία με το όνομα LOLA, η οποία εξειδικεύεται στην ψηφιακή «πλαστική χειρουργική». Η τεχνική περιλαμβάνει συρρίκνωση του Κρις σε όλες τις διαστάσεις. Γυρίσαμε την κάθε σκηνή όπου ο Στιβ έπρεπε να είναι κοκαλιάρης τουλάχιστον τέσσερις φορές• μία ως κανονική σκηνή όπου ο Κρις είναι με τους άλλους ηθοποιούς, μία όπου ο Κρις είναι μόνος του μπροστά σε μια πράσινη οθόνη ώστε το σώμα του να μπορεί να μειωθεί ψηφιακά, μία με ξανά όλους τους άλλους ηθοποιούς και τον Κρις να απουσιάζει έτσι ώστε ο συρρικνωμένος Στιβ να μπορεί να εισαχθεί εκ νέου στη σκηνή και τέλος, μια φορά με έναν άλλον ηθοποιό στη θέση του Κρις να μιμείται τις κινήσεις του σε περίπτωση που χρειαζόταν να εφαρμοστεί η δεύτερη τεχνική. Όταν ο Κρις έπρεπε να αλληλεπιδρά με άλλους χαρακτήρες της σκηνής, έπρεπε είτε να χαμηλώσουμε τον Κρις είτε να ανεβάσουμε τους άλλους ηθοποιούς σε κάσες ή υπερυψωμένα πεζοδρόμια έτσι ώστε ο Κρις να φαίνεται κοντύτερος. Για τα κοντινά πλάνα, οι άλλοι ηθοποιοί έπρεπε να κοιτάζουν σε σημάδια στο πηγούνι του Κρις, τα οποία αντιπροσώπευαν το πού θα βρίσκονταν τα μάτια του μετά τη διαδικασία συρρίκνωσης, και ο Κρις έπρεπε να κοιτάει σε σημάδια πάνω από το κεφάλι των άλλων ηθοποιών για τον ίδιο λόγο. ... Η δεύτερη τεχνική περιελάμβανε «μεταμόσχευση» του κεφαλιού του Κρις στο σώμα ενός άλλου ηθοποιού. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιήθηκε κυρίως όταν ο Κρις καθόταν ή ήταν ξαπλωμένος ή όταν απαιτείτο ελάχιστη φυσική δραστηριότητα...

— Τζο Τζόνστον (συνέντευξη στο Film Journal International), [101]

Η ασπίδα του Captain America, η οποία εξυπηρετεί τόσο ως αμυντικό όσο και επιθετικό όπλο, δημιουργήθηκε από τέσσερα διαφορετικά είδη: μέταλλο, υαλοβάμβακα, καουτσούκ και γραφικά υπολογιστή (CG).[100] Ο ειδικός στα prop αντικείμενα Μπάρι Γκιμπς διευκρίνισε πως «Είχαμε την 'ασπίδα ήρωα', η οποία ήταν φτιαγμένη από αλουμίνιο για τις όμορφες λήψεις [και] τα κοντινά πλάνα. Τότε δημιουργήσαμε μια πιο ελαφριά ασπίδα η οποία ήταν συνδυασμός αλουμινίου και υαλοβάμβακα για χρήση σε καθημερινή βάση. ... Και επίσης είχαμε μια ασπίδα φτιαγμένη από πολυουρεθάνη, υλικό το οποίο είναι σαν συνθετικό καουτσούκ ... και φτιάξαμε ακόμα μια εξαιρετικά απαλή ασπίδα την οποία έβαζε [ο Έβανς] στην πλάτη του, ώστε αν τυχόν υπήρχε κάποιο ατύχημα να μην τον τραυμάτιζε».[72] Ο επικεφαλής των οπτικών εφέ Κρίστοφερ Τάουνσεντ είπε πως ο Έβανς «θα έκανε εξάσκηση με την αληθινή ασπίδα έτσι ώστε να γνώριζε την κλίση και την ταχύτητα με την οποία θα έπρεπε να κινείται. Τότε θα του παίρναμε την ασπίδα και θα γύριζε τη σκηνή προσποιούμενος πως είχε την ασπίδα. Τότε εμείς θα προσθέταμε μια CG ασπίδα».[100]

Ο Χιούγκο Γουίβινγκ, ο οποίος υποδυόταν τον Red Skull, φορούσε μια μάσκα από λατέξ την οποία δημιούργησε ο σχεδιαστής προσθετικού μακιγιάζ Ντέιβιντ Γουάιτ. Η ομάδα των οπτικών εφέ έπρεπε να παραποιήσει αρκετά το πρόσωπό του, καθώς η μάσκα ήταν ογκώδης και ήθελαν να την κάνουν να δείχνει κολλημένη σφιχτά πάνω σε μια οστέινη δομή. Αδυνάτισαν τα μάγουλα και το κάτω χείλος του Γουίβινγκ, βαθούλωσαν τα μάτια του και αφαίρεσαν τις βλεφαρίδες και τη μύτη του για να τον κάνουν να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στον χαρακτήρα του Red Skull.[100]

Οι τίτλοι τέλους δημιουργήθηκαν από την εταιρία οπτικών εφέ Rok!t μέσω 3-D και στερεοσκοπικής επεξεργασίας χρησιμοποιώντας εικονική Αμερικανική πολεμική προπαγάνδα, όπως την αφίσα με τον Θείο Σαμ του Τζέιμς Μοντγκόμερι Φλαγκ η οποία χρησιμοποιήθηκε για στρατολόγηση στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και την αφίσα We Can Do It! του Τζ. Χάουαρντ Μίλερ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.[102]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το soundtrack άλμπουμ του Captain America περιλαμβάνει πρωτότυπη μουσική σε σύνθεση του Άλαν Σιλβέστρι, καθώς κι ένα πρωτότυπο τραγούδι, το «Star Spangled Man», σε μουσική του Άλαν Μένκεν και στίχους του Ντέιβιντ Ζίπελ. Το soundtrack ηχογραφήθηκε στα Air Studios στο Λονδίνο και κυκλοφόρησε από την Walt Disney Records στις 19 Ιουλίου 2011.[103]

Προώθηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Έβανς κατά τη διάρκεια της προώθησης της ταινίας στη Διεθνή Comic-con του Σαν Ντιέγκο τον Ιούλιο του 2011.

Στη Διεθνή Comic-con του Σαν Ντιέγκο το 2010, κάποιο υλικό το οποίο είχε γυριστεί πρόσφατα προβλήθηκε στο Convention Center.[22] Η πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια του Super Bowl XLV στο κανάλι FOX στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Paramount πλήρωσε $3 εκατομμύρια για αυτή την 30 δευτερολέπτων προβολή.[104] Το πρώτο ολοκληρωμένο τρέιλερ κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2011.[105] Τον Μάιο του 2011, τα κορίτσια του μη κερδοσκοπικού φιλανθρωπικού σωματείου United Service Organizations (USO) από την ταινία, έκαναν μια εμφάνιση στο αεροπλανοφόρο USS Intrepid (CV-11) που βρίσκεται στο Μουσείο Θαλάσσης, Αεροπορίας & Διαστήματος Interpid, ως μέρος του εορτασμού της «Εβδομάδας Στόλου» στη Νέα Υόρκη το 2011.[106] Τον Ιούνιο του 2011, οι αλυσίδες εταιριών Dunkin' Donuts και Baskin-Robbins συνεργάστηκαν με τη Marvel ψάχνοντας υπερστρατιώτες στην πραγματική ζωή. Ο διαγωνισμός ζητούσε υποψηφιότητες από βετεράνους ή ενεργούς στρατιώτες των ΗΠΑ.[107] Τον Ιούλιο του 2011, η Paramount Pictures προώθησε την ταινία κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, φιλοξενούμενοι από την ομάδα μπέιζμπολ Chicago White Sox.[108] Συνεργάτες προώθησης της ταινίας περιελάμβαναν τους Harley-Davidson, Dunkin' Donuts και Baskin-Robbins.[109]

Τον Φεβρουάριο του 2011, τα Marvel Comics δημοσιοποίησαν ένα ψηφιακό κόμικ οκτώ τευχών με τίτλο Captain America: First Vengeance, την ίδια μέρα που μεταδόθηκε και το πρώτο τρέιλερ της ταινίας. Το κόμικ έγραψε ο Φρεντ Βαν Λέντι και περιλαμβάνει μια εναλλαγή από διάφορους καλλιτέχνες στο σχεδιασμό του, ενώ η ιστορία διαδραματίζεται μέσα στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel. Κάθε ένα από τα οκτώ τεύχη επικεντρώνεται σε συγκεκριμένο χαρακτήρα από την ταινία, ήρωες ή κακούς, και στο τι τους οδήγησε στο σημείο που βρίσκονται στην αρχή της ταινίας.[110]

Η Sega ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός παιχνιδιού συνδεδεμένου με την ταινία με τον τίτλο Captain America: Super Soldier, το οποίο κυκλοφόρησε το 2011 για τις πλατφόρμες Xbox 360, PlayStation 3, Wii και Nintendo DS.[111] Η Marvel κυκλοφόρησε ένα παιχνίδι για τα κινητά με το όνομα Captain America: Sentinel of Liberty, τον Ιούλιο του 2011.[112] Επίσης, μια σειρά παιχνιδιών κυκλοφόρησε.[113]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το El Capitan Theatre στο Χόλυγουντ, Καλιφόρνια πριν την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του Πρώτου Εκδικητή: Captain America έγινε στις 19 Ιουλίου 2011 στο El Capitan Theatre στο Χόλυγουντ στην Καλιφόρνια.[114] Η ταινία προβλήθηκε επίσης στη Διεθνή Comic-con του Σαν Ντιέγκο στις 21 Ιουλίου 2011.[115] Κυκλοφόρησε ευρέως σε Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά στις 22 Ιουλίου 2011.[116][117]

Η Paramount επέλεξε να μην αλλάξει τον Αμερικανοκεντρικό τίτλο της ταινίας όταν έκανε τη διανομή σε ξένες χώρες, προσφέροντας στις διεθνείς αγορές την επιλογή ανάμεσα στον επίσημο τίτλο και τον εναλλακτικό Ο Πρώτος Εκδικητής. Πολλοί διεθνείς διανομείς επέλεξαν να μην αλλάξουν τον αυθεντικό τίτλο, πιστεύοντας πως το όνομα του franchise θα ήταν πιο αναγνωρίσιμο από τον εναλλακτικό τίτλο και πως η χρησιμοποίηση του δεύτερου θα αποτελούσε εμπορικό ρίσκο. Τρεις μόνο χώρες επέλεξαν τον εναλλακτικό τίτλο: Ρωσία, Νότια Κορέα και Ουκρανία. Ένας «εκ των έσω», μιλώντας στην εφημερίδα The New York Times, εξήγησε πως η αλλαγή του τίτλου σε αυτές τις χώρες προέκυψε από πολιτιστικές και πολιτικές ανησυχίες, αλλά τόσο η Marvel όσο και η Paramount αρνήθηκαν να δώσουν στη δημοσιότητα κάποια επίσημη εξήγηση για την αλλαγή.[118] Τον Ιούλιο του 2011, πιστευόταν πως η ταινία δε θα κυκλοφορούσε στην Κίνα εξαιτίας της πολιτικής που έχει η χώρα στον περιορισμένο αριθμό ξένων ταινιών που προβάλλονται στη χώρα κάθε χρόνο,[118] αλλά τελικά η ταινία έκανε πρεμιέρα εκεί το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.[119]

Μέρες πριν την κυκλοφορία της ταινίας, ένα μικρό τρέιλερ για την ταινία Οι Εκδικητές το οποίο εξυπηρετούσε ως η σκηνή μετά τους τίτλους τέλους της ταινίας Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America, διέρρευσε για μικρό χρονικό διάστημα στο διαδίκτυο. Το Entertainment Weekly υπέθεσε πως προήλθε από μια ανεπίσημη προβολή της ταινίας και περιέγραψε το περιεχόμενο ως «ασταθές, ασαφές και κινούμενο κάνοντάς το προφανές πως τραβήχτηκε από κινητό τηλέφωνο».[120] Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America μετατράπηκε και προβλήθηκε σε IMAX μορφή για πρώτη φορά στις 31 Αυγούστου 2018, ως μέρος του IMAX φεστιβάλ για τη 10η επέτειο των Marvel Studios.[121]

Home media[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America κυκλοφόρησε από την Paramount Home Media Distribution σε Blu-ray, Blu-ray 3D και DVD στις 25 Οκτωβρίου 2011. Το σετ τριών δίσκων περιλαμβάνει την ταινία σε υψηλή ευκρίνεια 3D και 2D στα Blu-ray, καθώς και σε κανονική ευκρίνεια στο DVD με ένα ψηφιακό αντίγραφο. Το πακέτο δύο δίσκων Blu-ray/DVD περιλαμβάνει μια υψηλής ευκρίνειας παρουσίαση της ταινίας και μια κανονικής ευκρίνειας παρουσίαση με ένα ψηφιακό αντίγραφο. Και τα δύο σετ περιέχουν περισσότερη από μια ώρα έξτρα υλικού, συμπεριλαμβανομένου και μιας ταινίας μικρού μήκους με τίτλο A Funny Thing Happened on the Way to Thor's Hammer, μια μικρή ματιά στους Εκδικητές, έξι ένθετα με υλικό πίσω από τις κάμερες και κομμένες σκηνές με σχολιασμό από τον σκηνοθέτη Τζο Τζόνστον, τον διευθυντή φωτογραφίας Σέλι Τζόνσον και τον ένα από τους δύο ανθρώπους του μοντάζ, Τζεφ Φορντ.[122] Την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του, ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America έφτασε στην κορυφή των πωλήσεων Blu-ray και DVD, πουλώντας 1.54 εκατομμύρια αντίτυπα Blu-ray και 726,000 αντίτυπα DVD, έχοντας συνολικά έσοδα $52.6 εκατομμύρια.[123][124]

Η ταινία περιλαμβάνεται επίσης στο box-set 10 δίσκων με τον τίτλο «Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel: Φάση Ένα – Εκδικητές Ενωθείτε», το οποίο περιλαμβάνει όλες τις ταινίες της πρώτης φάσης του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel[125] και το οποίο κυκλοφόρησε στις 2 Απριλίου 2013.[126][127] Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America κυκλοφόρησε σε Ultra HD Blu-ray από τη Walt Disney Studios Home Entertainment στις 26 Φεβρουαρίου 2019.[128]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America είχε έσοδα $176.7 εκατομμύρια στη Βόρεια Αμερική και $193.9 εκατομμύρια διεθνώς, φτάνοντας τα $370.6 εκατομμύρια σε συνολικά έσοδα παγκοσμίως.[6]

Η ταινία έκανε άνοιγμα στις 22 Ιουλίου 2011 στις Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζοντας $4 εκατομμύρια σε μεταμεσονύχτιες προβολές, ξεπερνώντας άλλες ταινίες με υπερήρωες του 2011 όπως ο Thor και Green Lantern, καθώς και το πρίκουελ X-Men: Η πρώτη γενιά, τα οποία είχαν έσοδα ανάμεσα στα $3.25 και $3.5 εκατομμύρια.[129] Την Παρασκευή, η ταινία έκανε άνοιγμα φτάνοντας στο νούμερο ένα του Αμερικανικού και του Καναδικού box office με $25.7 εκατομμύρια.[130] Συνέχισε την πορεία της κερδίζοντας $65.1 εκατομμύρια, κάνοντάς την τη δεύτερη ταινία με υπερήρωες με τα υψηλότερα έσοδα για το 2011 μετά το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής πίσω από τον Thor ($65.7 εκατομμύρια).[131] Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America ήταν η τρίτη ταινία με τα υψηλότερα έσοδα που έχει ως σκηνικό την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι εκείνη τη στιγμή, πίσω από τις ταινίες Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν και Περλ Χάρμπορ.[132] Ξεπεράστηκε για πρώτη φορά το 2017 από την ταινία Δουνκέρκη.[132]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστοσελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes δίνει ποσοστό αποδοχής στην ταινία 80% με μέσο όρο 7/10, βασισμένο σε 262 κριτικές. Στο τμήμα ομοφωνίας διαβάζουμε: «Με άφθονη δράση, μια ευχάριστη ρετρό ατμόσφαιρα και γεμάτη καλές ερμηνείες, η ταινία Captain America είναι ένα σταθερό παλιομοδίτικο blockbuster ψυχαγωγίας».[133] Η ιστοσελίδα Metacritic έδωσε στην ταινία 66/100 βασισμένο σε 43 κριτικές με την ένδειξη «γενικά ευνοϊκές κριτικές».[134] Το κοινό του CinemaScore έδωσε στην ταινία μέσο βαθμό Α- σε μια κλίμακα από το Α+ μέχρι το F.[135]

Ο Ρότζερ Μουρ από την εφημερίδα Orlando Sentinel έδωσε στον Πρώτο Εκδικητή: Captain America θετική κριτική λέγοντας: «Ο Τζόνστον παρέδωσε μια φωτεινή, έξυπνη και επιδέξια ισορροπημένη περιπέτεια με έναν πραγματικό κόμπο νοσταλγίας στο λαιμό, με τους Ναζί - οι οποίοι κάνουν τους καλύτερους κακούς - και με αγαπημένες αναφορές στις ταινίες Star Wars και Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού».[136] Ο Ρότζερ Ίμπερτ από την εφημερίδα Chicago Sun-Times έγραψε: «Απόλαυσα την ταινία. Εκτιμώ το σκηνικό και τα κοστούμια της δεκαετίας του 1940, τα οποία ήταν ένα διάλειμμα από τα συνήθη αστικά τοπία. Θαυμάζω τον τρόπο που ο σκηνοθέτης Τζο Τζόνστον προώθησε την αφήγηση. Έλαβα την αίσθηση μιας ευρείας ιστορίας παρά την εντύπωση μια σειράς από συγκλονιστικά στημένα κομμάτια. Αν η Marvel είναι σοφή, θα πάρει αυτή την ταινία και τον Iron Man ως τα πρότυπά της».[137] Ο Α.Ο. Σκοτ από την εφημερίδα The New York Times αποκάλεσε την ταινία «πολύ καλή διασκέδαση».[138]

Η Καρίνα Λόνγκγουορθ από την εναλλακτική εφημερίδα The Village Voice έδωσε αρνητική κριτική στην ταινία αποκαλώντας την «μια καλοπροαίρετα συναισθηματική, χωρίς πρωτοτυπία, δίωρη άσκηση, με μια απολύτως περιττή μετέπειτα μετατροπή σε 3D»,[139] ενώ ο Πίτερ Ντιμπρίτζ από το περιοδικό Variety είπε πως «Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America παίζει σαν ένα πρίκουελ για την ταινία των Marvel Studios Οι Εκδικητές».[140] Ο Κερκ Χάνικατ από το The Hollywood Reporter είχε ανάμικτα συναισθήματα για την ταινία γράφοντας: «Καθώς τα τελευταία πρίκουλ της Marvel τα οποία περιλαμβάνουν δύο ταινίες Iron Man και μία με τον Απίθανο Hulk πριν την ταινία Οι Εκδικητές του επόμενου καλοκαιριού, αυτή εδώ μοιάζει ίσως λίγο πολύ απλοϊκή και ρουτίνας».[141]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Βραβεία Κατηγορία Υποψήφιοι Αποτέλεσμα
2011 Βραβεία Teen Choice[142] Αγαπημένη ταινία καλοκαιριού Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America Υποψηφιότητα
Αγαπημένος άντρας Σταρ ταινίας καλοκαιριού Κρις Έβανς Υποψηφιότητα
Βραβεία Scream[143] Το Απόλυτο Scream Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America Υποψηφιότητα
Καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America Υποψηφιότητα
Καλύτερη ηθοποιός επιστημονικής φαντασίας Χέιλι Άτγουελ Υποψηφιότητα
Καλύτερος ηθοποιός επιστημονικής φαντασίας Κρις Έβανς Υποψηφιότητα
Καλύτερος κακός Χιούγκο Γουίβινγκ ως Red Skull Υποψηφιότητα
Καλύτερος υπερήρωας Κρις Έβανς ως Captain America Νίκη
Καλύτερος Β' αντρικός ρόλος Τόμι Λι Τζόουνς Υποψηφιότητα
Καλύτερη breakout ερμηνεία - Γυναίκα Χέιλι Άτγουελ Υποψηφιότητα
Σκηνή μάχης της χρονιάς Τελική μάχη: Captain America VS Red Skull Υποψηφιότητα
Καλύτερη 3D ταινία Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America Υποψηφιότητα
Καλύτερη ταινία από κόμικ Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America Υποψηφιότητα
2012 Βραβεία BMI Film & TV[144] Βραβεία Μουσικής σε ταινία Άλαν Σιλβέστρι Νίκη
Βραβεία People's Choice[145] Αγαπημένος υπερήρωας σε ταινία Κρις Έβανς Υποψηφιότητα
Βραβεία Visual Effects Society[146] Καλύτερα Οπτικά Εφέ σε ταινία Τσάρλι Νόμπλ, Μαρκ Σόπερ, Κρίστοφερ Τάουνσεντ και Έντσον Γουίλιαμς Υποψηφιότητα
Καλύτερη σύνθεση σε ταινία Κέισι Άλεν, Τρεντ Κλάους, Μπράιαν Χάτζεκ και Κλιφ Γουέλς Νίκη
Βραβεία Empire Καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας/φαντασίας[147] Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America Υποψηφιότητα
Βραβεία MTV[148] Καλύτερος ήρωας Captain America Υποψηφιότητα
Βραβεία Saturn[149] Καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America Υποψηφιότητα
Καλύτερος ηθοποιός Κρις Έβανς Υποψηφιότητα
Καλύτερος Β' αντρικός ρόλος Στάνλεϊ Τούτσι Υποψηφιότητα
Καλύτερη μουσική Άλαν Σιλβέστρι Υποψηφιότητα
Καλύτερος σχεδιασμός παραγωγής Ρικ Χέινρικς Υποψηφιότητα
Καλύτερα κοστούμια Αν Β. Σέπαρντ Υποψηφιότητα
Καλύτερα ειδικά εφέ Μαρκ Σόπερ, Κρίστοφερ Τάουνσεντ, Πολ Κόρμπουλντ Υποψηφιότητα

Μέλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνέχειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια συνέχεια με τίτλο Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα, σε σκηνοθεσία των Άντονι και Τζο Ρούσο, κυκλοφόρησε στις 4 Απριλίου 2014.[150][151] Οι Έβανς, Σταν, Άτγουελ, Τζόουνς και Τζάκσον επέστρεψαν για να επαναλάβουν τους ρόλους τους ως Στιβ Ρότζερς/Captain America, Μπάκι Μπαρνς, Πέγκι Κάρτερ, Άρνιμ Ζόλα και Νικ Φιούρι αντίστοιχα. Νέες προσθήκες στο καστ απετέλεσαν οι Σκάρλετ Τζοχάνσον, Άντονι Μακί και Ρόμπερτ Ρέντφορντ ως Νατάσα Ρόμανοφ/Black Widow, Σαμ Γουίλσον/Falcon και Αλεξάντερ Πιρς αντίστοιχα.[152]

Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος κυκλοφόρησε στις 6 Μαΐου 2016 σε σκηνοθεσία και πάλι των αδελφών Ρούσο.[153][154] Οι Έβανς, Τζοχάνσον, Σταν και Μακί επέστρεψαν για να επαναλάβουν τους ρόλους τους από την ταινία Ο Στρατιώτης του Χειμώνα,[155][156] με τους Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ως Τόνι Σταρκ/Iron Man, Πολ Μπέτανι ως Vision, Τζέρεμι Ρένερ ως Κλιντ Μπάρτον/Hawkeye, Ντον Τσιντλ ως Τζέιμς «Ρόουντι» Ρόουντς/War Machine, Ελίζαμπεθ Όλσεν ως Γουάντα Μάξιμοφ/Scarlet Witch, Πολ Ραντ ως Σκοτ Λανγκ/Ant-Man και Γουίλιαμ Χερτ ως Στρατηγός Θαδδαίος «Θάντερμπολτ» Ρος να τους πλαισιώνουν,[157] όλοι επαναλαμβάνοντας τους ρόλους τους από προηγούμενες ταινίες από το MCU. Στο καστ της ταινίας προστέθηκαν επίσης οι Τσάντγουικ Μπόουσμαν, Τομ Χόλλαντ και Ντάνιελ Μπρουλ ως Τ'Τσάλα/Black Panther, Πίτερ Πάρκερ/Spider-Man και Χέλμουτ Ζίμο αντίστοιχα.

Marvel One-Shot[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Agent Carter (ταινία)

Τον Σεπτέμβριο του 2013, η Marvel κυκλοφόρησε μία ταινία μικρού μήκους (Marvel One-Shot) με τίτλο Agent Carter, μαζί με την κυκλοφορία των home media της ταινίας Iron Man 3. Σε αυτήν πρωταγωνιστεί η Άτγουελ, επαναλαμβάνοντας τον ρόλο της ως Πέγκι Καρτερ, και η ιστορία της τοποθετείται ένα χρόνο μετά τα γεγονότα της ταινίας Ο Πρώτος Εκδικητής. Στην ταινία, η Κάρτερ βρίσκεται σε μία SSR αποστολή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.[158]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Τον Ιούλιο του 2013, τα δικαιώματα διανομής της ταινίας μεταφέρθηκαν από την Paramount Pictures στα Walt Disney Studios.[1][2]
  2. Ο παραγωγός Κέβιν Φάιγκι δήλωσε πως το Τεσσεράκτιο των ταινιών είναι βασισμένο στον «Κοσμικό Κύβο» των κόμικ.[8] Μετά την ταινία Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος, πρόσθεσε πως το Τεσσεράκτιο ήταν επίσης μία από τις Πέτρες της Αιωνιότητας και συγκεκριμένα, η Πέτρα του Διαστήματος.[9]
  3. Μιλώντας μαζί κατά τη διάρκεια κάποιας στιχομυθίας τους, οι Τζο Τζόνστον, Σέλι Τζόνσον και Τζέφρι Φορντ είπαν στον ηχητικό σχολιασμό πως τα πειράματα που έγιναν από τον Ζόλα στον Μπαρνς, τον έκαναν ικανό να επιβιώσει της πτώσης στην ταινία.[10]
  4. Όπως απεικονίζεται στην ταινία του 2012 Οι Εκδικητές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Finke, Nikki (2013-07-02). «Disney Completes Purchase of Marvel Home Entertainment Distribution Rights». Deadline Hollywood. http://www.deadline.com/2013/07/disney-completes-all-marvel-home-distribution-rights-from-paramount/. Ανακτήθηκε στις 2019-03-07. 
  2. Palmeri, Christopher (2013-07-02). «Disney Buys Rights to Four Marvel Movies From Viacom's Paramount». Bloomberg. https://www.bloomberg.com/news/2013-07-02/disney-buys-rights-to-four-marvel-movies-from-viacom-s-paramount.html. Ανακτήθηκε στις 2019-03-07. 
  3. «Captain America – The First Avenger». British Board of Film Classification. 13 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2019. 
  4. Ryan, Mike (19 Μαΐου 2010). «Should We Now Call Him 'Captain England'?». Yahoo!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2010. 
  5. Sylt, Christian (27 Απριλίου 2018). «Disney Reveals Financial Muscle Of 'Avengers: Infinity War'». Forbes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2019. 
  6. 6,0 6,1 «Captain America: The First Avenger». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2019. 
  7. «Captain America: The First Avenger (2011)». cine.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2019. 
  8. Yamato, Jen (30 Απριλίου 2012). «Marvel's Kevin Feige on Avengers, Iron Man 3, Thor 2, Universe-Building, and Elektra». MovieLine. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2019. 
  9. Bibbiani, William (8 Νοεμβρίου 2013). «Exclusive Interview: Kevin Feige on Thor and Marvel's Future». CraveOnline. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2019. 
  10. Johnston, Joe; Shelly Johnson; Jeffrey Ford (2011). Audio commentary (DVD). Captain America: The First Avenger: Paramount Pictures. Event occurs at 1:04:05-1:04:49.
  11. Graser, Marc (22 Μαρτίου 2010). «Chris Evans to play 'Captain America'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2010. 
  12. 12,0 12,1 Jensen, Jeff (28 Οκτωβρίου 2010). «This week's cover: An exclusive first look at Captain America: The First Avenger». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  13. Keyes, Rob (5 Απριλίου 2010). «Chris Evans Talks Captain America». ScreenRant.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  14. Mortimer, Ben (24 Ιουνίου 2011). «Captain America: The First Avenger Set Visit!». Superhero Hype!. σελ. 3. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  15. Leupp, Thomas (19 Ιουλίου 2011). «Exclusive Interview With Hayley Atwell». Hollywood.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  16. Lang, Brent (5 Αυγούστου 2011). «Uncovered: 'Captain America's' Skinny Steve Rogers — Leander Deeny». TheWrap.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  17. 17,0 17,1 «Captain America Movie: Col. Phillips Cast». Marvel Comics. 28 Ιουνίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2010. 
  18. Flaherty, Mike (11 Φεβρουαρίου 2011). «Tommy Lee Jones Tolerates Us for a Talk on HBO's Sunset Limited, Men in Black 3, and Captain America». Vulture. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  19. 19,0 19,1 Graser, Marc (22 Μαρτίου 2010). «Chris Evans to play 'Captain America'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2010. 
  20. Marvel Studios (2010-05-04). Hugo Weaving confirmed as Red Skull in Captain America. Δελτίο τύπου. Ανακτήθηκε στις 2019-03-11. Αρχειοθετήθηκε 2010-05-07 στο Wayback Machine. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2011. 
  21. «Comic-Con 2010: 'Captain America'». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2010. 
  22. 22,0 22,1 «MARVEL-OUS STAR WATTAGE: Actors Assemble For Comic-Con Panel Including 'The Avengers', 'Captain America', & 'Thor'». Deadline Hollywood. 24 Ιουλίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  23. Mortimer, Ben (24 Ιουνίου 2011). «Captain America: The First Avenger Set Visit!». Superhero Hype!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  24. Bently, David (27 Μαΐου 2010). «Hayley Atwell talks Captain America, confirms Tommy Lee Jones in cast». Coventry Telegraph. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2010. 
  25. Green, Graeme (15 Νοεμβρίου 2010). «Hayley Atwell on Any Human Heart and flirting with Captain America». Scotland Herald. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2010. 
  26. «Hayley Atwell's machine gun fun». The Belfast Telegraph. 18 Μαΐου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  27. 27,0 27,1 Bruno, Mike (2 Απριλίου 2010). «'Captain America': Sebastian Stan cast as Bucky Barnes». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  28. Ditzian, Eric (12 Ιανουαρίου 2011). «Sebastian Stan Talks 'Captain America' Casting And His Year Ahead». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  29. 29,0 29,1 Marshall, Rick (4 Μαΐου 2010). «Tony Stark's Father Will Have A Role In 'Captain America,' Says Jon Favreau». MTV Splash Page. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2010. 
  30. 30,0 30,1 Fischer, Russ (24 Μαΐου 2010). «Dominic Cooper Says He's Howard Stark in Captain America». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2010. 
  31. «Captain America: The First Avenger – Dominic Cooper on Playning Howard Stark». IGN. 6 Οκτωβρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  32. Wigler, Josh (7 Ιουνίου 2010). «Neal McDonough Confirms 'Captain America' Role (And Bowler Hat), Talks Howling Commandos». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  33. Morales, Wilson (9 Ιουνίου 2011). «Derek Luke Talks HawthoRNe, Captain America». Blackfilm.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  34. 34,0 34,1 McNary, Dave (7 Ιουνίου 2010). «Stanley Tucci joins Captain America». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  35. Clark, Kyrstal (29 Αυγούστου 2010). «Stanley Tucci Says Captain America Has a Very Good Script». ScreenCrave.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2010. 
  36. 36,0 36,1 Wayland, Sara (19 Απριλίου 2010). «Samuel L. Jackson Talks Iron Man 2, Nick Fury, Captain America, Thor and The Avengers». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  37. Coratelli, Carlo (7 Μαΐου 2011). «Intervista a Kenneth Choi – Jim Morita in "Captain America: The First Avenger"». ComicUS.it. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2011. 
  38. «Bruno Ricci à l'affiche de Captain América, dans les salles le 17 août» (στα Γαλλικά). InfosCulture.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2011. 
  39. «JJ Feild's heavy burden for film». The Belfast Telegraph. 10 Μαΐου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  40. 40,0 40,1 «Toby Jones to Play Arnim Zola in Captain America». ComingSoon. 7 Μαΐου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  41. Jensen, Jeff (2010-11-05). «An Exclusive First Look at 'Captain America: The First Avenger'». Entertainment Weekly (Time Warner). 
  42. «Film Review: Captain America: The First Avenger». Film Journal International. 21 Ιουλίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  43. Jameson, Greg (12 Αυγούστου 2014). «Michael Brandon interview». Entertainment Focus. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  44. Ryan, Mike (12 Οκτωβρίου 2017). «Kevin Feige Says Jeff Goldblum Was Almost In 'Captain America: The First Avenger'». Uproxx. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  45. Goldberg, Lesley (23 Ιουνίου 2011). «'Game of Thrones': 'Tudors' Actress Natalie Dormer Joins Cast». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  46. Ng, Philiana (21 Μαρτίου 2012). «'Doctor Who's' New Companion Jenna-Louise Coleman: 5 Things to Know». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  47. Cardona, Ian (2 Μαΐου 2018). «James Gunn 'Confirms' Star-Lord's Grandma Met Captain America». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  48. Lee, Stan (15 Μαρτίου 2011). «Cameo time approacheth! First, my classic cameo in the new Spider-Man cinematic triumph! Then cometh Captain America and others». Twitter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2019. 
  49. Boucher, Geoff (21 Ιουλίου 2010). «COMIC-CON 2010: 'Captain America' director has different spin on hero: 'He's not a flag-waver'». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2010. 
  50. Fleming, Michael (1997-04-14). «A Mania For Marvel». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-10-25. https://web.archive.org/web/20121025092419/http://www.variety.com/article/VR1117434784?refCatId=3. Ανακτήθηκε στις 2008-03-02. 
  51. 51,0 51,1 Fleming, Michael (2000-05-16). «Artisan deal a real Marvel». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-06-06. https://web.archive.org/web/20110606045111/http://www.variety.com/article/VR1117781709?refCatId=18. Ανακτήθηκε στις 2019-03-11. 
  52. Amdur, Meredith (2003-10-09). «Marvel sees big stock gains». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-06-29. https://web.archive.org/web/20110629111048/http://www.variety.com/article/VR1117893720?refCatId=1350. Ανακτήθηκε στις 2008-03-02. 
  53. Fritz, Ben; Harris, Dana (2005-04-27). «Paramount pacts for Marvel pix». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-06-06. https://web.archive.org/web/20110606045410/http://www.variety.com/article/VR1117921812?refCatId=13. Ανακτήθηκε στις 2019-03-11. 
  54. McClintock, Pamela (2005-06-31). «$500 mil pic fund feeds Warner Bros.». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-06-29. https://web.archive.org/web/20110629111416/http://www.variety.com/article/VR1117924871?refCatId=13. Ανακτήθηκε στις 2019-03-11. 
  55. 55,0 55,1 «Captain America is Coming». IGN. 2007-06-14. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zx6mO5Xb?url=http://uk.movies.ign.com/articles/796/796582p1.html. Ανακτήθηκε στις 2008-10-07. 
  56. Carroll, Larry (Ιούνιος 2005). «Future Shocks: What's ahead for Avi Arad and his Marvel empire». MTV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zx6nDrCP?url=http://www.mtv.com/shared/movies/interviews/a/arad_avi_062005. Ανακτήθηκε στις 2008-03-02. 
  57. Zeitchick, Steven (2006-02-23). «Marvel stock soars on rev outlook». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zx6nxeuD?url=http://www.variety.com/article/VR1117938775.html?categoryid=1056&cs=1. Ανακτήθηκε στις 2008-03-02. 
  58. Douglas, Edward (2006-07-26). «Exclusive: Jon Favreau on Iron Man». Superhero Hype!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-02-15. https://web.archive.org/web/20080215002628/http://www.superherohype.com/news.php?id=4568. Ανακτήθηκε στις 2019-03-11. 
  59. McClintock, Pamela (2006-04-27). «Marvel Making Deals for Title Wave». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-05-01. https://www.webcitation.org/5yMj0t8bu?url=http://www.variety.com/article/VR1117942193. Ανακτήθηκε στις 2019-03-11. 
  60. Kit, Borys (2006-04-28). «Marvel Studios outlines slew of superhero titles». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-04-29. https://web.archive.org/web/20080429223947/http://www.hollywoodreporter.com/hr/search/article_display.jsp?vnu_content_id=1002424612. Ανακτήθηκε στις 2008-10-07. 
  61. 61,0 61,1 Kit, Borys (2008-11-09). «'Captain America' recruits director». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-02. https://www.webcitation.org/5zsl3VRxw?url=http://www.hollywoodreporter.com/news/captain-america-recruits-director-122606. Ανακτήθηκε στις 2008-11-10. 
  62. McNary, Dave (2008-01-24). «Lionsgate signs as WGA talks go on». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zx6pTssm?url=http://www.variety.com/article/VR1117979610.html. Ανακτήθηκε στις 2008-03-02. 
  63. Edward Douglas (2008-05-05). «Marvel Studios Sets Four More Release Dates!». Superhero Hype!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-05-06. https://web.archive.org/web/20080506003729/http://www.superherohype.com/news/topnews.php?id=7165. Ανακτήθηκε στις 2019-03-12. 
  64. Franklin, Garth (2008-07-21). «Leterrier on More "Hulk", "United States"». Dark Horizons. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zx6q2zeo?url=http://www.darkhorizons.com/news08/080721k.php. Ανακτήθηκε στις 2008-10-07. 
  65. Kit, Borys; Fernandez, Jay A. (2008-11-18). «'Captain America' enlists two scribes». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-06. https://www.webcitation.org/5zxs4qFXf?url=http://www.hollywoodreporter.com/news/captain-america-enlists-two-scribes-123195. Ανακτήθηκε στις 2019-03-12. 
  66. Billington, Alex (2009-06-07). «Profile on Marvel Studios with Big Updates from Kevin Feige». FirstShowing.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-04. https://www.webcitation.org/5zva6hNsx?url=http://www.firstshowing.net/2009/06/07/profile-on-marvel-studios-with-big-updates-from-kevin-feige. Ανακτήθηκε στις 2019-03-12. 
  67. Sanchez, Robert (2007-04-21). «Exclusive Interview: Avi Arad and the IESB Go 1:1!». IESB. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zx6qE3r3?url=http://iesb.net/index.php?option=com_content. Ανακτήθηκε στις 2008-10-07. 
  68. Svetkey, Benjamin (21 Νοεμβρίου 2008). «Barack Obama: Celebrity In Chief». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2019. 
  69. Salisbury, Mark (2009-12-23). «Terror Tidbits (Fango #290): THE WOLFMAN: Hair Today, Gore Tomorrow». Fangoria. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zx6rG4OQ?url=http://fangoria.com/component/content/article/119-terror-tidbits/4817-terror-tidbits-fango-290-the-wolfman-hair-today-gore-tomorrow.html. Ανακτήθηκε στις 2009-12-29. 
  70. Lovece, Frank (2010-01-25). «Wolfman in London: Joe Johnston resurrects a Universal horror legend». Film Journal International. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-02-03. https://web.archive.org/web/20100203163015/http://www.filmjournal.com/filmjournal/content_display/esearch/e3i84347827022cc793ce558ba986c2e3b9?pn=2. Ανακτήθηκε στις 2019-03-12. 
  71. Faraci, Devin (7 Φεβρουαρίου 2010). «Captain America's International Co-Stars: The Invaders». Chud.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2017. 
  72. 72,0 72,1 72,2 72,3 Lovece, Frank (2011-07-15). «Red, White and True Blue 'Captain America'». Newsday. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-21. https://www.webcitation.org/60KXM5Vuo?url=http://www.newsday.com/entertainment/movies/red-white-and-true-blue-captain-america-1.3025849. Ανακτήθηκε στις 2019-03-12. 
  73. Bentley, David (9 Νοεμβρίου 2010). «'Captain America' director says Namor the Sub-Mariner is not in the movie». Coventry Telegraph. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Νοεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2010. 
  74. Boucher, Geoff (29 Οκτωβρίου 2010). «'Tron' designer: 'We tried to write a new chapter of beauty'». herocomplex.latimes.com. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2010. 
  75. 75,0 75,1 Heightened Technology (Featurette). Captain America: The First Avenger Blu-ray: Paramount Home Entertainment.
  76. Sciretta, Peter (20 Ιουλίου 2011). «Interview: Director Joe Johnston Talks 'Captain America'». slashfilm.com. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2019. 
  77. «Hugo Weaving confirmed as Red Skull in Captain America». Comingsoon.net. 4 Μαΐου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2019. 
  78. Ditzian, Eric (15 Μαρτίου 2010). «Exclusive: Ryan Phillippe Confirms 'Captain America' Audition». MTV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2019. 
  79. «Captain America Movie: Peggy Carter Cast». Marvel.com. 14 Απριλίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2010. 
  80. Gross, Ed (17 Αυγούστου 2010). «Joss Whedon Discusses His Contributions to The First Avenger: Captain America». Earth's Mightiest. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Αυγούστου 2010. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2019. 
  81. «Tommy Lee Jones Confirmed for Captain America». ComingSoon.com. 27 Μαΐου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2019. 
  82. Fleming, Michael (3 Ιουνίου 2010). «Neal McDonough in Captain America Chatter». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2019. 
  83. Lesnick, Silas (8 Ιουνίου 2010). «Neal McDonough Confirmed for Captain America». SuperheroHype.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2019. 
  84. Cornet, Roth (25 Νοεμβρίου 2013). «Neal McDonough on Whether Dum Dum Dugan Could Show Up in the Potential Agent Carter Series». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2019. 
  85. «Captain America to Start Filming June 28». SuperheroHype.com. 28 Απριλίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  86. Gallagher, Brian (6 Απριλίου 2011). «Captain America: The First Avenger Reshoots Happening in Los Angeles». MovieWeb. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  87. «Captain America Movie: Howard Stark Cast». Marvel.com. 29 Ιουνίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2010. 
  88. «Summer in the City». Film London. 7 Ιουλίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  89. «Caerwent is scene for Captain America movie». South Wales Argus. 28 Ιουλίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  90. Bently, David (7 Ιουλίου 2010). «Captain America to film war scenes in Wales». Coventry Telegraph. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2010. 
  91. Thompson, Dan (3 Αυγούστου 2010). «Northern Quarter to Be Set for Captain America Film Blockbuster». Manchester Evening News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  92. Collinson, Dawn (16 Σεπτεμβρίου 2010). «Captain America Filming to Get Underway on Liverpool Docklands». Liverpool Daily Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2010. 
  93. Siddle, John (29 Ιουλίου 2010). «Captain America: The First Avenger to be filmed in Liverpool». Liverpool Echo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  94. 94,0 94,1 Boucher, Geoff (14 Ιουλίου 2010). «It's official: 'Thor' and 'Captain America' will be 3-D films». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2010. 
  95. JimmyO (14 Νοεμβρίου 2010). «IAR Exclusive: Stanley Tucci Talks 'Captain America». IAmRogue.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  96. «BREAKING NEWS: Alan Silvestri to score 'Captain America'». Film Music Reporter. 28 Φεβρουαρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2011. 
  97. Childress, Ahmad (21 Μαρτίου 2011). «Captain America Reshoots?». CraveOnline. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  98. Lesnick, Silas (6 Απριλίου 2011). «Captain America Shooting in Los Angeles». SuperheroHype.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  99. «Captain America Scene Filmed in New York on Saturday». SuperheroHype.com. 24 Απριλίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  100. 100,0 100,1 100,2 100,3 Hogg, Trevor (27 Ιουλίου 2011). «Raising the Shield: The Making of Captain America: The First Avenger». Society of Digital Artists. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2011. 
  101. Alter, Ethan (27 Ιουνίου 2011). «'Avenger' auteur: Joe Johnston shapes a muscular 'Captain America». Film Journal International. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  102. Landekic, Lola (30 Αυγούστου 2011). «Interview: A Q&A with creative director Steve Viola of Rok!t». Art of the Title. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  103. «'Captain America: The First Avenger' Soundtrack Details». FilmMusicReporter.com. 12 Ιουνίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2019. 
  104. McClintock, Pamela (2011-01-19). «Studios Set Super Bowl Ads; 'Pirates,' 'Transformers,' 'Captain America'». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-02. https://www.webcitation.org/5zsnfT318?url=http://www.hollywoodreporter.com/news/studios-set-super-bowl-ads-73548. Ανακτήθηκε στις 2019-03-14. 
  105. «Watch the Debut Trailer for Captain America: The First Avenger». Marvel.com. 23 Μαρτίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2011. 
  106. «Cap's USO Girls Salute the USS Intrepid». Marvel.com. 31 Μαΐου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2011. 
  107. «Dunkin' Donuts and Baskin-Robbins Launch National Search for "America's Super-Soldiers"». Dunkin' Donuts / Baskin-Robbins / Marvel Entertainment press release. Reuters. 27 Ιουνίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2011. 
  108. «White Sox Host Independence Day Celebration». Major League Baseball. 1 Ιουλίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2011. 
  109. «Premiere Of "Captain America: The First Avenger"». Reuters. 18 Ιουλίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2011. 
  110. Truitt, Brian (1 Φεβρουαρίου 2011). «Captain America commands attention in digital comic, film». USA Today. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2019. 
  111. Rosenberg, Adam (5 Οκτωβρίου 2010). «'Captain America' Movie Gets Video Game Tie-In: 'Captain America: Super Soldier'». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2019. 
  112. «Download Captain America: Sentinel of Liberty Now!». Marvel.com. 14 Ιουλίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2011. 
  113. Filipponi, Pietro (3 Φεβρουαρίου 2011). «Tons of New THOR & CAPTAIN AMERICA Movie-Based Toy Line Images». TheDailyBlam.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2011. 
  114. «Watch the Captain America Red Carpet Premiere LIVE on Marvel.com». Marvel.com. 15 Ιουλίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2011. 
  115. «See Captain America: The First Avenger Early at Comic-Con». Marvel.com. 18 Ιουλίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2011. 
  116. «Marvel Movie Update: New Release Schedule!». Marvel.com. 12 Μαρτίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2010. 
  117. «Global sites & Release Dates». Paramount Pictures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2011. 
  118. 118,0 118,1 Barnes, Brooks (2011-07-03). «Soft-Pedal Captain America Overseas? Hollywood Says No». The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zxObt19Z?url=http://mediadecoder.blogs.nytimes.com/2011/07/03/soft-pedal-captain-america-overseas-hollywood-says-no/. Ανακτήθηκε στις 2019-03-15. 
  119. Segers, Frank (2011-09-11). «Foreign Box Office: 'The Smurfs' Squeak Out Another Victory Overseas». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-09-13. https://www.webcitation.org/61g880VeH?url=http://www.hollywoodreporter.com/news/foreign-box-office-smurfs-squeak-233896. Ανακτήθηκε στις 2019-03-15. 
  120. Breznican, Anthony (18 Ιουλίου 2011). «Avenge Me! Post-Captain America teaser for The Avengers copied, pasted, deleted». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  121. Coggan, Devan (10 Αυγούστου 2018). «All 20 Marvel Cinematic Universe movies are returning to theaters in IMAX». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  122. «Bring Captain America Home on Blu-ray & DVD 10/25». Marvel.com. 20 Σεπτεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2011. 
  123. Strowbridge, C.S. (10 Νοεμβρίου 2008). «Blu-ray Sales: Capping Off a Great Run». The Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  124. Strowbridge, C.S. (8 Νοεμβρίου 2008). «DVD Sales: Captain Fights His Way to First Place». The Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  125. Lee, Jason (6 Ιουνίου 2012). «'Marvel Cinematic Universe' 10-disc Blu-ray set announced». HD-Report. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  126. Breznican, Anthony (6 Σεπτεμβρίου 2012). «Briefcase lawsuit delays Marvel's 'Phase One' box set until next spring – EXCLUSIVE». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  127. Breznican, Anthony (20 Νοεμβρίου 2012). «Marvel's delayed 'Phase One' box set to now feature 'Phase Two' tease – VIDEO». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2012. 
  128. «'Captain America: The First Avenger' to get 4k Blu-ray & 4k SteelBook Release». HD Report. 4 Φεβρουαρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  129. Finke, Nikki (22 Ιουλίου 2011). «'Captain America' Opens To $4M Midnights». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  130. Smith, Grady (23 Ιουλίου 2011). «Box office update: 'Captain America' soars into first place with $25.7 million on Friday». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  131. Gray, Brandon (25 Ιουλίου 2011). «Weekend Report: 'Captain America' Rockets to the Top, 'Potter's Bubble Bursts». Boxofficemojo.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  132. 132,0 132,1 «War – World War 2: 1980–Present». Genre. Box Office Mojo. 16 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  133. «Captain America: The First Avenger (2011)». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  134. «Captain America: The First Avenger». Metacritic. CBS Interactive. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  135. McClintock, Pamela (24 Ιουλίου 2011). «Box Office Report: 'Captain America' Wins With $65.8 Million, Launching New Superhero Franchise». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  136. Moore, Roger (20 Ιουλίου 2011). «Movie Review: Captain America, the First Avenger». Orlando Sentinel. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2011. 
  137. Ebert, Roger (20 Ιουλίου 2011). «Captain America». Chicago Sun-Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  138. Scott, A. O. (2011-07-21). «Hey, Brooklyn, Where Did You Get Those Muscles?». The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-21. https://www.webcitation.org/60LIgPgZ9?url=http://movies.nytimes.com/2011/07/22/movies/captain-america-with-chris-evans-review.html?ref=movies. Ανακτήθηκε στις 2019-03-15. 
  139. Longworth, Karina (2011-07-20). «Captain America: The First Avenger: Film Review». The Village Voice. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-20. https://www.webcitation.org/60K1yC2J6?url=http://www.villagevoice.com/2011-07-20/film/captain-america-movie-ignores-its-roots-for-easy-money/. Ανακτήθηκε στις 2011-07-20. 
  140. Debruge, Peter (2011-07-20). «Captain America: The First Avenger». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-12-20. https://web.archive.org/web/20111220154508/http://www.variety.com/review/VE1117945677?refcatid=31. Ανακτήθηκε στις 2019-03-15. 
  141. Honeycutt, Kirk (2011-07-20). «Captain America: The First Avenger: Film Review». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-20. https://www.webcitation.org/60K1FEuC2?url=http://www.hollywoodreporter.com/review/captain-america-first-avenger-film-213287. Ανακτήθηκε στις 2019-03-15. 
  142. Ng, Philiana (19 Ιουλίου 2011). «Teen Choice Awards 2011: 'Pretty Little Liars,' Rebecca Black Added to List of Nominees». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  143. «SCREAM 2011». Spike TV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2011. 
  144. Gallo, Phil (17 Μαΐου 2012). «Backbeat: Rolfe Kent Receives Career Achievement Honor at BMI Film and TV Awards». Billboard. Prometheus Global Media. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  145. «People's Choice Awards 2012 Nominees». People's Choice Awards. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011. 
  146. King, Susan (9 Ιανουαρίου 2012). «'Tintin' and HBO's 'Boardwalk Empire' lead Visual Effects nominations». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  147. O'Hara, Helen (5 Μαρτίου 2012). «The Awards Nominations Are Here!». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  148. «Best Hero Nominees». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2012. 
  149. «Nominations for the 38th Annual Saturn Awards». Saturn Award. Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films. 29 Φεβρουαρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2012. 
  150. Boucher, Geoff (5 Απριλίου 2012). «'Captain America' sequel set for April 2014». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2012. 
  151. Patten, Dominic (6 Ιουνίου 2012). «Russo Brothers in Talks For Marvel's 'Captain America' Sequel». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2012. 
  152. «CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER BEGINS FILMING». Marvel.com. 8 Απριλίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2016. 
  153. Weintraub, Steve (11 Μαρτίου 2014). «Directors Joe & Anthony Russo Confirm They'll Direct Captain America 3; Say They're Breaking the Story Now with Screenwriters Christopher Markus & Stephen McFeely». Collider.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  154. Strom, Marc (7 Απριλίου 2014). «Captain America to Return to Theaters May 6, 2016». Marvel. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2014. 
  155. Kroll, Justin (21 Ιανουαρίου 2014). «'Captain America 3′ Takes Shape at Marvel (EXCLUSIVE)». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  156. Fleming Jr, Mike (14 Νοεμβρίου 2014). «Daniel Bruhl To Play Villain In 'Captain America: Civil War'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2019. 
  157. «Marvel Studios Begins Production on Marvel's 'Captain America: Civil War'». Marvel.com. 7 Μαΐου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2015. 
  158. Manning, Shaun (22 Ιουλίου 2013). «SDCC: Marvel Debuts Atwell's "Agent Carter One-Shot"». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]