Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επικίνδυνη Αποστολή: Πρωτόκολλο Φάντασμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επικίνδυνη Αποστολή: Πρωτόκολλο Φάντασμα
ΣκηνοθεσίαΜπραντ Μπερντ[1][2][3]
ΠαραγωγήΤομ Κρουζ, Τζέι Τζέι Έιμπραμς, Μπράιαν Μπερκ, Jeffrey Chernov, Ντέιβιντ Έλισον και Tommy Harper
ΣενάριοΤζος Απλμπαουμ[1] και Αντρέ Νέμετς
Βασισμένο σεΕπικίνδυνες Αποστολές
ΠρωταγωνιστέςΤομ Κρουζ[1][2][3], Τζέρεμι Ρένερ[1][3][4], Σάιμον Πεγκ[1][3][4], Πόλα Πάτον[1][3][4], Τζος Χόλογουεϊ[1][4][5], Anil Kapoor[1][4][5], Μίκαελ Νίκβιστ[1][4][6], Βλαντίμιρ Μασκόφ[1][4][6], Λέα Σεϊντού[1][4][6], Τομ Γουίλκινσον[1][4][5], Μισέλ Μόναγκαν[4][7], Βινγκ Ρέιμς[1][4][6], Miraj Grbić[7], Samuli Edelmann[7], Ivan Shvedoff[7], Pavel Kříž[7], Goran Navojec[7], Pavel Bezděk[7], Tomás Valík[7], Mike Dopud[7], Ivo Novák[7], Αντρέας Βισνιέβσκι[7], Martin Hub[7], Brian Caspe[7], Λαντισλάβ Μπεράν[7], Ιλία Βόλοκ[7], Jan Pavel Filipenský[7] και April Stewart[7]
ΜουσικήΜάικλ Τζακίνο
ΤραγούδιΜάικλ Τζακίνο
ΦωτογραφίαΡόμπερτ Έλσγουιτ
ΜοντάζΡόμπερτ Έλσγουιτ
ΕνδυματολόγοςΜάικλ Κάπλαν
Εταιρεία παραγωγήςParamount Pictures[8], Bad Robot Productions, Skydance Productions και Cruise/Wagner Productions
ΔιανομήUIP-Dunafilm και Netflix
Πρώτη προβολή23  Δεκεμβρίου 2011 (Βραζιλία, Τουρκία, Κολομβία, Πακιστάν και Ουρουγουάη)[9], 15  Δεκεμβρίου 2011 (Γερμανία)[10], 14  Δεκεμβρίου 2011 (Γαλλία, Βέλγιο, Αίγυπτος και Ρωσία)[9], 21  Δεκεμβρίου 2011 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Καναδάς και Ολλανδία)[9] και 26  Δεκεμβρίου 2011 (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Μάλτα και Πολωνία)[9]
Διάρκεια132 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός145 εκατομμύρια $[11]
Ακαθάριστα έσοδα694,7 εκατομμύρια $ [11]
ΠροηγείταιΕπικίνδυνη Αποστολή III
ΈπεταιΕπικίνδυνη: Αποστολή - Μυστικό Έθνος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Επικίνδυνη Αποστολή: Πρωτόκολλο Φάντασμα (αγγλικά: Mission: Impossible – Ghost Protocol) είναι αμερικανική κατασκοπευτική ταινία δράσης του 2011 σε σκηνοθεσία Μπραντ Μπερντ και σενάριο Τζος Άπλμπαουμ και Αντρέ Νεμέκ. Είναι η τέταρτη ταινία της σειράς ταινιών Επικίνδυνη Αποστολή και επίσης η πρώτη ταινία με ηθοποιούς του Μπερντ.[12] Πρωταγωνιστεί ο Τομ Κρουζ, ο οποίος ενσαρκώνει ξανά τον ρόλο του πράκτορα της Δύναμης Επικίνδυνων Αποστολών, Ίθαν Χαντ, μαζί με τους Τζέρεμι Ρένερ, Σάιμον Πεγκ, Πόλα Πάτον, Μίκαελ Νίκβιστ, Ανίλ Καπούρ και Λεά Σεϊντού. Στην ταινία, ο Χαντ και η ομάδα του αγωνίζονται ενάντια στον χρόνο για να βρουν έναν εξτρεμιστή με πυρηνικά όπλα γνωστό με την κωδική ονομασία «Cobalt» που αποκτά πρόσβαση στους ρωσικούς κωδικούς εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων όταν μια αποστολή της ομάδας του Χαντ πάει στραβά, με αποτέλεσμα τον βομβαρδισμό του Κρεμλίνου. Η ΔΕΑ εμπλέκεται στον βομβαρδισμό, αναγκάζοντας τον Πρόεδρο να θεσπίσει το «Πρωτόκολλο Φάντασμα», αποκηρύσσοντας την οργάνωση, αφήνοντας τον Χαντ και την ομάδα του χωρίς υποστήριξη.

Κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Paramount Pictures στις 16 Δεκεμβρίου 2011 και έγινε η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις της σειράς, με έσοδα 694 εκατομμύρια δολάρια, μέχρι που το ξεπέρασε το Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση.[13] Είναι η πέμπτη ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις το 2011 καθώς και η δεύτερη με τις περισσότερες εισπράξεις ταινία με πρωταγωνιστή τον Κρουζ.[14][15][16] Ακολούθησε το Επικίνδυνη Αποστολή: Μυστικό Έθνος, το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2015. Η ταινία έλαβε θετικές κριτικές στο Metacritic και οι Rotten Tomatoes την αποκαλούν «διασκέδαση για ποπ κορν που πραγματικά λειτουργεί».

Ο πράκτορας της ΔΕΑ Τρέβορ Χάναγουεϊ σκοτώνεται στη Βουδαπέστη από τη δολοφόνο Σαμπίν Μορώ, η οποία παίρνει το αρχείο του που περιέχει ρωσικούς κωδικούς πυρηνικής εκτόξευσης για να τους πουλήσει σε έναν άνδρα γνωστό μόνο ως "Κόμπαλτ".

Ο πράκτορας της ΔΕΑ Ίθαν Χαντ έχει κρατηθεί σε φυλακή της Μόσχας. Με τη βοήθεια της Τζέιν Κάρτερ, διαχειριστή του Χάναγουεϊ, και του πρόσφατα προβιβασμένου πράκτορα Μπέντζι Νταν, διαφεύγει, φέρνοντας μαζί του έναν συγκρατούμενο που ονομάζεται Μπόγκνταν. Η ΔΕΑ αναθέτει στον Χαντ να διεισδύσει στο Κρεμλίνο για να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες για τον Κόμπαλτ. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, ένας εμπιστευόμενος μεταδίδει την ομάδα της ΔΕΑ για μια υποτιθέμενη έκρηξη, ειδοποιώντας έτσι την αστυνομία του Κρεμλίνου. Η ομάδα του Χαντ ματαιώνει την αποστολή όπως μια βόμβα καταστρέφει μεγάλο μέρος του Κρεμλίνου. Η Κάρτερ και ο Νταν δραπετεύουν, αλλά ο Χαντ αιχμαλωτίζεται από τον πράκτορα του SVR Ανατόλι Σιντόροφ και κατηγορείται για την καταστροφή του Κρεμλίνου.

Ο Χαντ δραπετεύει και συναντά τον γραμματέα της ΔΕΑ που βρίσκεται στη Μόσχα με τον βοηθό του και αναλυτή πληροφοριών, Γουίλιαμ Μπραντ. Ο Γραμματέας, ο οποίος έχει επιπληχτεί αυστηρά από τις ρωσικές αρχές, λέει στον Χαντ ότι ο Πρόεδρος είχε ξεκινήσει το «Πρωτόκολλο Φάντασμα», αποκηρύσσοντας τη ΔΕΑ, αλλά κρυφά διατάζει τον Χαντ να συνεχίσει να καταδιώκει τον Κόμπαλτ. Οι δυνάμεις του Σιντόροφ προλαβαίνουν τον Χαντ και ο Γραμματέας σκοτώνεται. Ο Χαντ δραπετεύει μαζί με τον Μπραντ και μαζί δίνουν ραντεβού με την Κάρτερ και τον Νταν σε ένα μυστικό καταφύγιο της ΔΕΑ που βρίσκεται σε ένα από τα βαγόνια ενός εμπορευματικού τρένου που μόλις αναχώρησε. Η ομάδα οργανώνει τις πληροφορίες της. Ο Μπραντ και ο Χαντ ταυτίζουν τον Κόμπαλντ ως τον Κουρτ Χέντρικς, ένα γεννημένο στη Σουηδία Ρώσο σχεδιαστή πυρηνικής στρατηγικής, ο οποίος επιδιώκει να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Ο Χέντρικς χρησιμοποίησε τον βομβαρδισμό του Κρεμλίνου για να καλύψει την κλοπή του μιας ρωσικής συσκευής ελέγχου εκτόξευσης και τώρα σχεδιάζει μια συναλλαγή με την Μορώ στο Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι για να αποκτήσει τους απαιτούμενους κωδικούς εκτόξευσης. Ο Χέντρικς σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον Λέονιντ Λίσενκερ, έναν κρυπτογράφο που έχει απαχθεί από το δεξί χέρι του Χέντρικς, έναν μισθοφόρο που ονομάζεται Γουίστρομ, για να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των κωδικών.

Η ΔΕΑ αποφασίζει να υποκλέψει τους κωδικούς εκτόξευσης σκηνοθετώντας και τις δύο συναντήσεις: ο Χαντ και ο Μπραντ παρουσιάζονται ως Γουίστρομ και Λίσενκερ για να λάβουν τους κωδικούς εκτόξευσης από την Μορώ, ενώ, έναν όροφο μακριά, η Κάρτερ υποδύεται την Μορώ, μεταβιβάζοντας πλαστούς κωδικούς στους Ουίστρομ και Λίσενκερ. Μετά από κάποιες προετοιμασίες, που συμπεριλαμβάνουν τον Χαντ να πρέπει να σκαρφαλώσει στο εξωτερικό του Μπουρτζ Χαλίφα για να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν διακομιστή που χρειάζεται να χακαριστεί, η ομάδα της ΔΕΑ είναι σε θέση να υλοποιήσει το σχέδιό της. Ωστόσο, επειδή ο Λίσενκερ μπορεί πραγματικά να πιστοποιήσει την ταυτότητα των κωδικών, ο Χαντ αναγκάζεται να του μεταβιβάσει πραγματικούς, βασισμένους σε ραδιενεργά ισότοπα στο χαρτί για να παρακολουθήσει τον Γουίστρομ στη συνέχεια. Ωστόσο, ο Γουίστρομ ξεφεύγει: δολοφονεί προληπτικά τον Λίσενκερ και δραπετεύει σε μια αμμοθύελλα ενώ ο Χαντ συλλαμβάνεται από τον πράκτορα Σιντόροφ και η Κάρτερ, τόσο για να εκδικηθεί τον θάνατο του Χάναγουεϊ όσο και σε αυτοάμυνα, σκοτώνει την Μορό, εξαλείφοντας το μοναδικό τους στοιχείο.

Ενώ ο Ίθαν προσπαθεί να βρει ένα νέο στοιχείο διαπραγματευόμενος με την «Ομίχλη», έναν έμπορο όπλων, με τη βοήθεια του Μπόγκνταν, η Κάρτερ και ο Νταν αντιμετωπίζουν τον Μπραντ, ο οποίος αναγκάστηκε να εμπλακεί στη μάχη κατά τη διάρκεια της ληστείας του Μπουρτζ Χαλίφα και με επίπεδο ικανότητας ασυνήθιστο για κάποιον που συνήθως μένει στα κεντρικά πίσω από ένα γραφείο. Ο Μπραντ ομολογεί ότι ζήτησε να απομακρυνθεί από την ενεργό δράση αφού του ανατέθηκε να γίνει σωματοφύλακας και δεν κατάφερε να προστατεύσει την εν λόγω γυναίκα: Τζούλια Μιντ. Ο Χαντ φυλακίστηκε αφού οι Σέρβοι εγκληματίες που τη σκότωσαν βρέθηκαν νεκροί.

Η Ομίχλη κατευθύνει τον Ίθαν προς τη Βομβάη, όπου ο Χέντρικς πρόκειται να διαπραγματευτεί με τον Ινδό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Μπριτζ Ναθ για να αποκτήσει τον έλεγχο ενός απαρχαιωμένου σοβιετικού στρατιωτικού δορυφόρου. Τις ίδιες πληροφορίες δίνει και η Ομίχλη στον Σιντόροφ. Η ομάδα της ΔΕΑ χωρίζεται για να σταματήσει τον Χέντρικς. Η Κάρτερ αποπλανεί σεξουαλικά τον Ναθ για να πάρει τον κωδικό παράκαμψης του δορυφόρου, ενώ ο Χαντ, ο Μπραντ και ο Νταν προσπαθούν να εμποδίσουν τον Χέντρικς και τον Γουίστον να χρησιμοποιήσουν τον σταθμό εκπομπής του Ναθ. Είναι πολύ αργά καθώς ο Χέντρικς έστειλε τους κωδικούς εκτόξευσης σε ένα ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Delta III για να εκτοξεύσει έναν μόνο πύραυλο στο Σαν Φρανσίσκο και απενεργοποίησε τα συστήματα υπολογιστών του σταθμού για να αποτρέψει την ακύρωση της παραγγελίας. Η Κάρτερ, ο Μπραντ και ο Νταν αγωνίζονται για να επαναφέρουν τα συστήματα στο διαδίκτυο για να στείλουν τον κωδικό παράκαμψης, κατά τη διάρκεια του οποίου εμπλέκονται σε μια μάχη με τον Γουίστρομ που προσπαθεί να τους σταματήσει. Ο Χαντ καταδιώκει τον Χέντρικς και τελικά τον συναντά σε ένα αυτοματοποιημένο πάρκινγκ. Ο Χέντρικς, με τη συσκευή εκτόξευσης, πηδά και σκοτώνεται λίγες στιγμές πριν ο πύραυλος προσγειωθεί. Στη συνέχεια, ο Χαντ χρησιμοποιεί ένα από τα αυτοκίνητα και πραγματοποιώντας επικίνδυνη πτώση ώστε να χρησιμοποιήσει τη συσκευή. Μόλις που προλαβαίνει να απενεργοποιήσει το βλήμα πριν πυροδοτηθεί. Ο Σιντόροφ, ο οποίος έχει ακολουθήσει τη ΔΕΑ από το Ντουμπάι στη Βομβάη, φτάνει και συνειδητοποιεί ότι η ΔΕΑ είναι αθώα για τους βομβαρδισμούς του Κρεμλίνου.

Η ομάδα συναντιέται στο Σιάτλ αφού ο Ίθαν δέχεται μια νέα αποστολή από τον Λούθερ Στίκελ. Ο Μπραντ εξομολογείται στον Ίθαν για την αποτυχία του να προστατεύσει την Τζούλια. Ο Ίθαν, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι ο «θάνατός» της και η δολοφονία των Σέρβων ήταν μέρος μιας συνωμοσίας για να της δώσουν μια νέα ταυτότητα και έδρασε ως κάλυψη για να διεισδύσει στη φυλακή για να βγάλει τον Μπόγκνταν. Ο Μπραντ, ανακουφισμένος, αποδέχεται με χαρά την αποστολή του και γίνεται για άλλη μια φορά πράκτορας. Στο μεταξύ, η Τζούλια φτάνει στο λιμάνι. Ο Ίθαν και η Τζούλια κοιτάζουν ο ένας τον άλλον, χαμογελώντας, από μακριά πριν ο Ίθαν αναχωρήσει για την επόμενη αποστολή του.

  • Τομ Κρουζ ως Ίθαν Χαντ, πράκτορας της Δύναμης Επικίνδυνων Αποστολών (ΔΕΑ) και πρωταγωνιστής.
  • Τζέρεμι Ρένερ ως Γουίλιαμ Μπραντ, βοηθός γραμματέα της ΔΕΑ και αναλυτής πληροφοριών.
  • Σάιμον Πεγκ ως Μπέντζι Ντουν, παλιός τεχνικός πλέον πράκτορας της ΔΕΑ.
  • Πόλα Πάτον ως Τζέιν Κάρτερ, πράκτορας της ΔΕΑ που εργάζεται με τον Ίθαν.
  • Μίκαελ Νίκβιστ ως Κουρτ Χέντρικς, γεννημένος στη Σουηδία Ρώσος στρατηγικός αναλυτής επί των πυρηνικών γνωστός με την κωδική ονομασία «Κόμπαλτ».
  • Βλαντίμιρ Μασκόφ ως Ανατόλι Σιντόροφ, Ρώσος αστυνομικός που καταζητεί τον Ίθαν.
  • Τζος Χόλογουεϊ ως Τρέβορ Χαναγουέι, πράκτορας της ΔΕΑ που δολοφονείται από την Μορώ.
  • Ανίλ Καπούρ ως Μπριτζ Ναθ, μεγαλοεπιχειρηματίας των μέσω στο Μουμπάι.
  • Λεά Σεϊντού ως Σαμπίν Μορώ, δολοφόνος που εργάζεται για τον Χέντριξ.
  • Σαμούλι Έλντεμαν ως Μάριους Γουίστρομ, μισθοφόρος που εργάζεται για τον Χέντριξ.
  • Ιβάν Σβέντοφ ως Λέονιντ Λίσενκερ, μισθοφόρος του Χέντριξ.
  • Μιράι Γκρμπιτς ως Μπόγκνταν, φυλακισμένος στη Ρωσία.
  • Ιλία Βόλοκ ως Η Ομίχλη, έμπορος όπλων και ξάδελφος του Μπόγκνταν
  • Αντρέας Βισνιέβσκι ως επαφή της Ομιχλής
  • Τομ Γουίλκινσον ως γραμματέας της ΔΕΑ.[17]
  • Βιγκ Ρέιμς ως Λούθερ Στίκελ[18]
  • Μισέλ Μόναγκαν ως Τζούλια Μιντ-Χαντ, γυναίκα του Ίθαν[19]

Παρά το γεγονός ότι το Επικίνδυνη Αποστολή 3 κέρδισε λιγότερα από τους προκατόχους του στο box office, η κριτική του ήταν πολύ καλύτερη από τους προκατόχους του και η Paramount Pictures ήθελε να αναπτύξει ένα τέταρτο στη σειρά.[20] Τον Αύγουστο του 2009, ο Τζος Άπλμπαουν και ο Αντρέ Νεμέκ προσλήφθηκαν για να γράψουν το σενάριο της ταινίας.[21] Λόγω άλλων δεσμεύσεων, ο Τζέι Τζέι Έιμπραμς είπε ότι ήταν απίθανο να επιστρέψει ως σκηνοθέτης, αλλά σημείωσε ότι θα αναλάβει την παραγωγή της ταινίας μαζί με τον Τομ Κρουζ.[22] Μέχρι τον Μάρτιο του 2010, ο σκηνοθέτης Μπραντ Μπερντ ήταν σε συζητήσεις για τη σκηνοθεσία της ταινίας με τον Κρουζ να επιστρέφει για να πρωταγωνιστήσει ως Ίθαν Χαντ.[23]

Η ταινία αρχικά ανακοινώθηκε με το όνομα εργασίας Mission: Impossible 4 (Επικίνδυνη Αποστολή 4) και την κωδική ονομασία " Aries " κατά την πρώιμη παραγωγή.[24] Μέχρι τον Αύγουστο του 2010, οι σκέψεις για τον τίτλο δεν περιλάμβαναν το όνομα Mission: Impossible 4, και συζήτησε να παραλειφθεί η φράση " Mision: Impossible ", το οποίο το Variety συνέκρινε με τη συνέχεια της ταινίας Μπάτμαν του Κρίστοφερ Νόλαν, Ο Σκοτεινός Ιππότης.[25] Στα τέλη Οκτωβρίου 2010, ο τίτλος επιβεβαιώθηκε ως Mission: Impossible – Ghost Protocol.[26]

Η ταινία γυρίστηκε εν μέρει με κάμερες IMAX, οι οποίες αποτελούσαν περίπου 30 λεπτά από τη διάρκεια της ταινίας.[27][28] Ο Μπερντ επέμεινε ορισμένες σκηνές της ταινίας να γυριστούν σε IMAX, σε αντίθεση με το 3D, καθώς θεώρησε ότι η μορφή IMAX πρόσφερε στον θεατή περισσότερη εμβάθιση λόγω της φωτεινότερης, υψηλότερης ποιότητας εικόνας, η οποία προβάλλεται σε μεγαλύτερη οθόνη, χωρίς την ανάγκη για εξειδικευμένα γυαλιά.[29] Ο Μπερντ πίστευε επίσης ότι το φορμάτ IMAX θα επαναφέρει «ένα επίπεδο δεξιοτεχνίας» στην παρουσίαση ταινιών του Χόλιγουντ, το οποίο πιστεύει ότι η βιομηχανία έχει χάσει λόγω της έμφασης που δίνει στην προβολή ταινιών σε μούλτιπλεξ σε αντίθεση με τα μεγάλα κινηματοθέατρα και το βέτο σε «πρώτες προβολές» υπέρ ευρύτερων ανοιγμάτων.[29]

Η κύρια κινηματογραφία έλαβε χώρα από τον Οκτώβριο του 2010 έως τις 19 Μαρτίου 2011.[30] Τα γυρίσματα έγιναν στη Βουδαπέστη, τη Βομβάη, την Πράγα, τη Μόσχα, το Βανκούβερ, τη Μπανγκαλόρ, το Τσενάι και το Ντουμπάι.[31][32][33] Αν και ο Κρουζ φαίνεται να αναρριχείται ελεύθερα μόνος του στην ταινία με τη βοήθεια ειδικών γαντιών, στην πραγματικότητα, ήταν σταθερά συνδεδεμένος με το Μπουρτζ Χαλίφα ανά πάσα στιγμή με πολλά καλώδια.[30] Η Industrial Light & Magic διέγραψε ψηφιακά τα καλώδια μετά την παραγωγή. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Κρουζ, η Πάτον και η Σεϊντού επέλεξαν επίσης να μη χρησιμοποιήσουν κασκαντέρ για τη σκηνή μάχης στο Μπουρτζ Χαλίφα όπου η Κάρτερ εκδικείται την Μορώ για τον θάνατο του Χάναγουεϊ.[30]

Πολλές από τις εσωτερικές σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στα Canadian Motion Picture Park Studios του Βανκούβερ, συμπεριλαμβανομένης μιας βασικής σκηνής μετάβασης σε ένα ειδικά εξοπλισμένο βαγόνι τρένου της ΔΕΑ και της μάχης μεταξύ Χαντ και Χέντρικς σε ένα αυτοματοποιημένο πολυεπίπεδο γκαράζ στάθμευσης στη Βομβάη (το οποίο κατασκευάστηκε σε έξι μήνες μόνο για την ταινία).[30] Το Συνεδριακό Κέντρο του Βανκούβερ τροποποιήθηκε για να παρουσιαστεί ως το κέντρο της Μπανγκαλόρ.[34][35] Οι εναρκτήριες σκηνές απόδρασης από τη φυλακή της Μόσχας γυρίστηκαν σε μια πραγματική πρώην φυλακή κοντά στην Πράγα.[30]

Ο Μπερντ, έχοντας σκηνοθετήσει αρκετές ταινίες της Disney και της Pixar και ταινίες μικρού μήκους, ενσωμάτωσε το εμπορικό σήμα «A113» στην ταινία σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Η πρώτη είναι η σχεδίαση στο δαχτυλίδι του Χάναγουεϊ και η δεύτερη είναι όταν ο Χαντ καλεί για υποστήριξη και χρησιμοποιεί το διακριτικό κλήσης, Άλφα 1–1–3.[36]

Μουσική υπόκρουση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη μουσική για το Επικίνδυνη Αποστολή: Πρωτόκολλο Φάντασμα συνέθεσε ο Μάικλ Τζακίνο, ο οποίος συνέθεσε επίσης τη μουσική για την τρίτη ταινία και συνεργάστηκε με τον Μπερντ στους Απίθανους και στο Ρατατούη. Όπως και στις προηγούμενες ταινίες, η παρτιτούρα ενσωματώνει τα μουσικά θέματα του Λάλο Σίφριν από την αρχική τηλεοπτική σειρά.[37] «Ο Λάλο είναι ένας καταπληκτικός συνθέτης της τζαζ. Ξέρεις ότι δεν μπορείς να γράψεις μια άμεση μουσική τζαζ για μια ταινία σαν αυτή, αλλά σίγουρα μπορείς να την υπονοείς εδώ κι εκεί», είπε ο Τζακίνο, εξηγώντας τη στιλιστική επιρροή που δημιούργησε η ιστορία του Σίφριν με το franchise.[38] Ένα άλμπουμ με τη μουσική υπόκρουση κυκλοφόρησε από τον Varèse Sarabande στις 10 Ιανουαρίου 2012.[39]

Όλη η μουσική είναι από τον Μάικλ Τζακίνο.

Αρ. Tίτλος Διάρκεια
1. "Give Her My Budapest"   1:57
2. "Light the Fuse" (Contains Mission: Impossible Theme by Lalo Schifrin) 2:01
3. "Knife to a Gun Fight"   3:42
4. "In Russia, Phone Dials You" (Contains Mission: Impossible Theme and "The Plot" by Lalo Schifrin) 1:40
5. "Kremlin with Anticipation" (Contains Mission: Impossible Theme and "The Plot" by Lalo Schifrin) 4:12
6. "From Russia with Shove" (Contains Mission: Impossible Theme by Lalo Schifrin) 3:37
7. "Ghost Protocol" (Contains Mission: Impossible Theme by Lalo Schifrin) 4:58
8. "Railcar Rundown" (Contains Mission: Impossible Theme by Lalo Schifrin) 1:11
9. "Hendricks' Manifesto" (Contains Mission: Impossible Theme by Lalo Schifrin) 3:17
10. "A Man, A Plan, A Code, Dubai" (Contains Mission: Impossible Theme by Lalo Schifrin) 2:44
11. "Love the Glove" (Contains Mission: Impossible Theme by Lalo Schifrin) 3:44
12. "The Express Elevator" (Contains Mission: Impossible Theme by Lalo Schifrin) 2:31
13. "Mission Impersonatable"   3:55
14. "Moreau Trouble Than She's Worth"   6:44
15. "Out for a Run"   3:54
16. "Eye of the Wistrom"   1:05
17. "Mood India" (Contains Mission: Impossible Theme by Lalo Schifrin) 4:28
18. "Mumbai's the Word"   7:14
19. "Launch Is on Hendricks"   2:22
20. "World's Worst Parking Valet" (Contains Mission: Impossible Theme by Lalo Schifrin) 5:03
21. "Putting the Miss in Mission" (Contains Mission: Impossible Theme by Lalo Schifrin) 5:19
22. "Mission: Impossible Theme (Out with a Bang Version)"   0:53

Τον Ιούλιο του 2011, κυκλοφόρησε ένα τρέιλερ για το Πρωτόκολλο Φάντασμα που απεικονίζει νέα πλάνα από την ταινία, ένα από τα οποία είναι ο Τομ Κρουζ που σκαρφαλώνει στο ψηλότερο κτίριο του κόσμου, τον Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι.[40] Επιπλέον, πριν από την κυκλοφορία της, το στούντιο παρουσίασε πλάνα της ταινίας σε IMAX σε ένα πλήθος προσκεκλημένων διαμορφωτών κοινής γνώμης και δημοσιογράφων στο θέατρο BFI IMAX του κεντρικού Λονδίνου. Μία από τις πολλές σκηνές που συμπεριλήφθηκαν ήταν μια σκηνή καταδίωξης σε αμμοθύελλα στην έρημο του Ντουμπάι.[41]

Τον Νοέμβριο του 2011, η Paramount κυκλοφόρησε ένα παιχνίδι της ταινίας στο Facebook για να την προωθήσει. Το νέο παιχνίδι επέτρεψε στους παίκτες να επιλέξουν τους ρόλους των πρακτόρων της ΔΕΑ και να συγκεντρώσουν ομάδες για να ξεκινήσουν ένα ταξίδι για πολλούς παίκτες. Οι παίκτες μπόρεσαν επίσης να κερδίσουν εισιτήρια για την πρεμιέρα της ταινίας στις ΗΠΑ και μια προβολή της ταινίας στην πόλη τους για 30 φίλους.[42]

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στο Ντουμπάι στις 7 Δεκεμβρίου 2011,[43] η ταινία κυκλοφόρησε στο IMAX και σε άλλους κινηματογράφους μεγάλου μεγέθους στις ΗΠΑ στις 16 Δεκεμβρίου 2011,[44] με γενική κυκλοφορία στις 21 Δεκεμβρίου 2011.

Το Επικίνδυνη Αποστολή: Πρωτόκολλο Φάντασμα κυκλοφόρησε σε DVD, Blu-ray και ψηφιακή λήψη στις 17 Απριλίου 2012.[45] Οι εκδόσεις οικιακών μέσων, ωστόσο, δεν διατηρούν τις αρχικές εικόνες IMAX[46][47] και η αναλογία διαστάσεων περικόπτεται σταθερά σε 2,40:1 αντί να γίνεται εναλλαγή σε λόγο διαστάσεων 1,78:1 κατά τη διάρκεια των σκηνών IMAX. Οι κυκλοφορίες Blu-ray Disc, όπως Ο Σκοτεινός Ιππότης,[48] Tron: Legacy,[49] και Transformers: Η εκδίκηση των ηττημένων[50] εναλλάσσονται μεταξύ 2,40:1 για κανονικές σκηνές και 1,78:1 για σκηνές IMAX. Η ταινία κυκλοφόρησε σε 4K UHD Blu-ray στις 26 Ιουνίου 2018.[51]

Στο Rotten Tomatoes, το Επικίνδυνη Αποστολή: Πρωτόκολλο Φάντασμα έχει βαθμολογία έγκρισης 93% με βάση 239 κριτικές και μέση βαθμολογία 7,7/10. Η κριτική συναίνεση στο Rotten Tomatoes λέει: «Κομψό, γρήγορο και γεμάτο με συναρπαστικά στημένα κομμάτια, η τέταρτη Επικίνδυνη Αποστολή είναι μια ψυχαγωγία ποπ κορν μεγάλου προϋπολογισμού που λειτουργεί πραγματικά».[52] Η Metacritic έδωσε στην ταινία βαθμολογία 73 στα 100 με βάση 47 κριτικούς, υποδεικνύοντας «γενικά ευνοϊκές κριτικές».[53] Το κοινό που συμμετείχε σε δημοσκόπηση του CinemaScore έδωσαν στην ταινία έναν μέσο βαθμό "A-" σε κλίμακα από το A+ έως το F.[54]

Ο Ρότζερ Ίμπερτ των Chicago Sun-Times έδωσε στην ταινία 3,5 στα τέσσερα αστέρια, λέγοντας ότι η ταινία «είναι ένα φοβερό θρίλερ με σεκάνς δράσης που λειτουργούν ως ένα είδος ποίησης της δράσης».[55] Ο Στίβεν Γουίτι από το The Star-Ledger έγραψε: «Το οφθλαμόλουτρο—από τα συσκευές υψηλής τεχνολογίας μέχρι τους υπέροχους ανθρώπους—έχει μόλις αυξηθεί. Και το ίδιο και ο ενθουσιασμός». Έδωσε επίσης στην ταινία 3,5 στα τέσσερα αστέρια.[56] Δίνοντας στην ταινία τρία στα τέσσερα αστέρια, ο Γουέσλι Μόρις από το The Boston Globe είπε: «Με τον τρόπο της, η ταινία έχει την κομψότητα του παλιού Χόλιγουντ. Το εύρος και τα σύνολα είναι τεράστια, ψηλά και σπηλαιώδη, αλλά ο Μπερντ τα μικραίνει για να αποκτήσουν χωρική οικειότητα."[57]

Το IndieWire την κατέταξε το 2017 ως μία από τις καλύτερες ταινίες δράσης του 21ου αιώνα.[58]

Η Επικίνδυνη Αποστολή: Πρωτόκολλο Φάντασμα απέφερε έσοδα 209,4 εκατομμυρίων δολαρίων στη Βόρεια Αμερική και 485,3 εκατομμυρίων δολαρίων σε άλλες χώρες, με ένα παγκόσμιο σύνολο 694,7 εκατομμυρίων δολαρίων.[59] Είναι η δεύτερη ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις παγκοσμίως στη σειρά Επικίνδυνη Αποστολή[60] και η πέμπτη ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις του 2011[61] Είναι επίσης η δεύτερη ταινία με τα υψηλότερα έσοδα παγκοσμίως με πρωταγωνιστή τον Κρουζ, ξεπερνώντας τον Πόλεμο των Κόσμων.[62] Ήταν η πιο επιτυχημένη ταινία του franchise και η μεγαλύτερη ταινία του Κρουζ την εποχή της κυκλοφορίας, πριν ξεπεραστεί από το Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση επτά χρόνια αργότερα.

Σε περιορισμένη κυκλοφορία σε 425 τοποθεσίες στη Βόρεια Αμερική, κέρδισε 12,8 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο Σαββατοκύριακο.[63] Μετά από πέντε ημέρες περιορισμένης κυκλοφορίας, επεκτάθηκε σε 3.448 κινηματογράφους την έκτη μέρα και έφτασε στο #1 στο box office με 8,92 εκατομμύρια δολάρια.[64] Η ταινία έφτασε στην πρώτη θέση στο box office στο δεύτερο και τρίτο Σαββατοκύριακο της με 29,6 εκατομμύρια δολάρια και 29,4 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.[65][66] Αν και μόνο το 9% των προβολών της ταινίας ήταν στις αίθουσες IMAX, αντιστοιχούσαν στο 23% του box office της ταινίας.[67]

Εκτός Βόρειας Αμερικής, πραγματοποίησε άνοιγμα στα 69,5 εκατομμύρια δολάρια σε 42 αγορές που αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της αγοράς. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σημείωσε άνοιγμα ρεκόρ 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων (από τότε που ξεπέρασε το Οι Εκδικητές της Marvel).[68] Σε δύο χώρες εκτός των ΗΠΑ στις οποίες πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα, τα έσοδα του πρώτου Σαββατοκύριακου αυξήθηκαν πολλαπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη ταινία: στη Ρωσία, υπερδιπλασιάστηκαν στα 6,08 εκατομμύρια δολάρια[69] και στην Ινδία, υπερτετραπλασιάστηκαν στα 4,0 εκατομμύρια δολάρια.[70] Είναι η δεύτερη με τις περισσότερες εισπράξεις ταινία Επικίνδυνη Αποστολή εκτός Βόρειας Αμερικής.[71] Ήταν στην κορυφή του box office εκτός Βόρειας Αμερικής για τρία συνεχόμενα Σαββατοκύριακα (κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2011)[72] και πέντε Σαββατοκύριακα συνολικά (τα άλλα δύο το 2012).[62] Οι αγορές της με τις υψηλότερες εισπράξεις μετά τη Βόρεια Αμερική είναι οι Κίνα (102,5 εκατομμύρια δολάρια),[73] Ιαπωνία (69,7 εκατομμύρια δολάρια) και Νότια Κορέα (51,1 εκατομμύρια δολάρια).[74]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 www.siamzone.com/movie/m/6267. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 www.filmaffinity.com/es/film899081.html. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=147454.html. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2016.
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 www.imdb.com/title/tt1229238/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2016.
  5. 5,0 5,1 5,2 bbfc.co.uk/releases/mission-impossible-ghost-protocol-2011-1. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2016.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 www.cinematografo.it/cinedatabase/film/mission-impossible---protocollo-fantasma/53437/. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2016.
  7. 7,00 7,01 7,02 7,03 7,04 7,05 7,06 7,07 7,08 7,09 7,10 7,11 7,12 7,13 7,14 7,15 7,16 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  8. stopklatka.pl/film/mission-impossible-ghost-protocol. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2016.
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt1229238/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 4  Αυγούστου 2022.
  10. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt1229238/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 19  Αυγούστου 2016.
  11. 11,0 11,1 «Mission:Impossible – Ghost Protocol Box Office Data». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2012. 
  12. Peter Sciretta (7 Μαΐου 2010). «Brad Bird Confirmed for Mission: Impossible 4». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2010. 
  13. «Box office collections of "Mission: Impossible" films». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Δεκεμβρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2013. 
  14. «'Mission: Impossible 4' Becomes Tom Cruise's Top-Grossing Film». The Hollywood Reporter. 3 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2013. 
  15. «Tom Cruise's Top 10 Highest Grossing Films Of All Time». Business Insider. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2013. 
  16. «Around-the-World Roundup: 'M:I-4' Passes $600 Million Worldwide». Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2013. 
  17. Dargis, Manohla (2011-12-15). «Movie Review: Mission: Impossible — Ghost Protocol: Falling Off Skyscrapers Sometimes Hurts a Bit». The New York Times. https://www.nytimes.com/2011/12/16/movies/mission-impossible-ghost-protocol-review.html. Ανακτήθηκε στις 2015-05-10. 
  18. Lin, Kristian (2011-12-14). «Film Shorts > Opening: Mission: Impossible — Ghost Protocol». Fort Worth Weekly (Texas). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-12-15. https://web.archive.org/web/20121215105712/http://www.fwweekly.com/2011/12/14/film-shorts-ii-138/. Ανακτήθηκε στις 2015-05-10. 
  19. Eisenberg, Eric (6 Σεπτεμβρίου 2012). «Chris Evans And Michelle Monaghan Sign On For Anti-Romantic Comedy A Many Splintered Thing». CinemaBlend.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Δεκεμβρίου 2012. Monaghan, who last appeared in an uncredited role in Mission: Impossible – Ghost Protocol. ... 
  20. Harmsworth, Andrei (30 Απριλίου 2008). «Cruise sets out on new mission». Metro. DMG Media. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2015. 
  21. Fleming, Michael (6 Αυγούστου 2009). «'Mission Impossible 4′ recruits scribes». Variety. Penske Media Corporation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2015. 
  22. Ditzian, Eric (26 Οκτωβρίου 2009). «J.J. Abrams Isn't Planning To Direct 'Mission: Impossible IV'». MTV News. MTV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2015. 
  23. «'Incredibles' helmer on 'Mission: Impossible IV' list (exclusive)». The Hollywood Reporter. Prometheus Global Media. 24 Μαρτίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2015. 
  24. Cinematical Staff (17 Σεπτεμβρίου 2010). «Everything We Know About the Movie Not Called 'Mission: Impossible IV'». Cinematical. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2010. 
  25. McClintock, Pamela (2010-08-26). «Inside Par's 'Mission' revamp: No title yet for next pic in franchise; Renner signs». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-11-22. https://web.archive.org/web/20111122163322/http://www.variety.com/article/VR1118023361?refCatId=13. 
  26. Fleming, Mike Jr. (28 Οκτωβρίου 2010). «New 'Mission: Impossible' Title Revealed». Deadline Hollywood. Penske Media Corporation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2015. 
  27. «Paramount Pictures and IMAX Pact for Four Films in 2011». IMAX press release via Giant Screen Cinema Association. 10 Ιανουαρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2011. 
  28. «Mission Impossible' To Open Early On IMAX». Paramount Pictures press release via Deadline Hollywood. 5 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2011. 
  29. 29,0 29,1 «Brad Bird: 'Mission: Impossible' opening early at IMAX». Indiewire. 2011-09-28. http://herocomplex.latimes.com/2011/09/28/brad-bird-were-opening-mission-impossible-early-at-imax/. Ανακτήθηκε στις 2011-10-27. 
  30. 30,0 30,1 30,2 30,3 30,4 «Mission Impossible – Ghost Protocol Production Notes». Paramount Pictures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2011. 
  31. Russ Fischer (28 Σεπτεμβρίου 2010). «Josh Holloway Joins Fourth 'Mission: Impossible'». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2010. 
  32. «"Mission Impossible 4" called "Ghost Protocol": Cruise». Reuters. 2010-10-28. https://www.reuters.com/article/idUSTRE69R43H20101028. 
  33. «Mission Impossible 4 shooting in Mumbai!». The Times of India. 2011-04-25. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-04-30. https://web.archive.org/web/20110430064450/http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2011-04-25/news-interviews/29470787_1_anil-kapoor-tom-cruise-second-unit. Ανακτήθηκε στις 2011-04-25. 
  34. «Mission Impossible climax at Sun Network campus». IndiaGlitz.com. 22 Δεκεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2015. 
  35. «Mission Impossible 4 shooting in Mumbai!». The Times of India. 2011-04-25. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-04-30. https://web.archive.org/web/20110430064450/http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2011-04-25/news-interviews/29470787_1_anil-kapoor-tom-cruise-second-unit. 
  36. «26- Mission Impossible: Ghost Protocol». Big Cartoon News. The Big Cartoon DataBase. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2015. 
  37. «'Mission: Impossible – Ghost Protocol' Soundtrack Details». Film Music Reporter. 7 Δεκεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2015. 
  38. «TOP SECRET! Agent ScoreKeeper Interrogates Michael Giacchino About His Score For MISSION: IMPOSSIBLE – GHOST PROTOCOL!!». Ain't It Cool News. 3 Ιανουαρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2015. 
  39. «Mission: Impossible – Ghost Protocol». Varèse Sarabande. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2015. 
  40. «'Mission Impossible: Ghost Protocol' Trailer Hits Web». Hollywood Reporter. 2011-06-28. https://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/mission-impossible-ghost-protocol-trailer-206327. Ανακτήθηκε στις 2011-12-30. 
  41. Kemp, Stuart (2011-11-18). «Paramount Pictures U.K. Shows IMAX Footage for 'Mission Impossible – Ghost Protocol'». Hollywood Reporter. https://www.hollywoodreporter.com/news/paramount-pictures-uk-shows-imax-263565. Ανακτήθηκε στις 2011-12-30. 
  42. Gaudiosi, John (2011-11-21). «Paramount Pictures Launches 'Mission: Impossible' Facebook Game to Promote 'Ghost Protocol'». Hollywood Reporter. https://www.hollywoodreporter.com/news/paramount-pictures-launches-mission-impossible-264267. Ανακτήθηκε στις 2011-12-30. 
  43. «Mission: Impossible – Ghost Protocol to open 8th Dubai International Film Festival». Dubai International Film Festival. 2011-11-14. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-12-17. https://web.archive.org/web/20111217214743/http://www.dubaifilmfest.com/index.php/en/news_article/mission-impossible-ghost-protocol-to-open-8th-dubai-international-film-fest/2011/p-1/. Ανακτήθηκε στις 2011-11-16. 
  44. McClintock, Pamela (2011-09-28). «Paramount Opening 'Mission: Impossible – Ghost Protocol' Five Days Early in Imax». The Hollywood Reporter. https://www.hollywoodreporter.com/news/paramount-opening-mission-impossible-ghost-241706. Ανακτήθηκε στις 2011-10-03. 
  45. Mission: Impossible – Ghost Protocol DVD RELEASE date | Redbox | Amazon | iTunes.
  46. Mission: Impossible – Ghost Protocol Blu-ray.
  47. Mission: Impossible – Ghost Protocol Blu-ray: Limited 3-Disc Combo Best Buy Exclusive Content.
  48. The Dark Knight Blu-ray.
  49. TRON: Legacy 3D Blu-ray.
  50. Transformers: Revenge of the Fallen Blu-ray: Two-Disc Special Edition | IMAX Edition, Wal-Mart Exclusive.
  51. Hunt, Bill. «Early Man, Game Night, your first look at Mission: Impossible 4K art, Kino's Maze 3D & a new Talking Blu». http://www.thedigitalbits.com/columns/my-two-cents/042018-1315. Ανακτήθηκε στις 2018-04-26. 
  52. «Mission: Impossible Ghost Protocol (2011)». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2012. 
  53. «Mission: Impossible – Ghost Protocol Reviews». Metacritic. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2011. 
  54. «Holiday Box Office Caps Disappointing Year; Only 'Mission: Impossible – Ghost Protocol' Scores». IndieWire. 26 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2020. 
  55. Ebert, Roger (14 Δεκεμβρίου 2011). «Mission: Impossible – Ghost Protocol». Chicago Sun-Times. Chicago, Illinois, US. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2011. 
  56. «Newest 'Mission' might make Cruise's series better than Bond's». 14 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2012. 
  57. Wesley Morris (2011-12-16). «Wesley Morriss's review of "Mission: Impossible – Ghost Protocol"». Boston.com. http://archive.boston.com/ae/movies/articles/2011/12/16/tom_cruises_latest_mission_should_you_choose_to_accept_it/?page=full. 
  58. «The 25 Best Action Movies of the 21st Century, from 'The Dark Knight' to 'Kill Bill'». 16 Ιουνίου 2017. 
  59. «Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2012. 
  60. «Mission: Impossible – Franchise». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2012. 
  61. «2011 WORLDWIDE GROSSES». Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2012. 
  62. 62,0 62,1 Subers, Ray (2012-02-07). «Around-the-World Roundup: 'M:I-4' Passes $600 Million Worldwide». Box Office Mojo. https://www.boxofficemojo.com/news/?id=3364&p=.htm. Ανακτήθηκε στις 2012-02-13. 
  63. «Weekend Report: Disappointing Debuts From 'Sherlock,' 'Alvin' Sequels». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2011. 
  64. Christmas Preview: 'M:I-4,' 'Dragon Tattoo' to Lead Crowded Holiday.
  65. Box Office: December 23–25, 2011.
  66. Box Office: December 30 – January 1, 2012.
  67. «IMAX Is on Cruise Control». Daily Finance. 2012-01-04. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-01-21. https://archive.today/20130121061307/http://www.dailyfinance.com/2012/01/04/imax-is-on-cruise-control/. Ανακτήθηκε στις 2012-01-12. 
  68. Finke, Nikki (7 Μαΐου 2012). «Avenger Actuals: $654.8M Weekend = $207.4M Record Domestic, $447.4M Foreign». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2012. 
  69. Russia – CIS Box Office December 15–18, 2011.
  70. Subers, Ray. «Around-the-World Roundup: 'M:I-4' Lights Fuse Overseas». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2011. 
  71. Subers, Ray (2012-01-22). «Around-the-World Roundup: 'Sherlock' Outwits Competition for Third-Straight Weekend». Box Office Mojo. https://boxofficemojo.com/news/?id=3353&p=.htm. Ανακτήθηκε στις 2012-01-23. 
  72. Subers, Ray (2012-01-04). «Around-the-World Roundup: 'Mission' Accomplished Again». Box Office Mojo. https://boxofficemojo.com/news/?id=3339&p=.htm. Ανακτήθηκε στις 2012-03-12. 
  73. «China Weekly Box Office (Mar 19 – 25): John Carter repeat on a quiet weekend for openers». Box Office Follower. 2012-03-28. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-06-07. https://web.archive.org/web/20120607235804/http://www.boxofficefollower.net/2012/03/china-weekly-box-office-mar-19-25.html. Ανακτήθηκε στις 2012-03-29. 
  74. «MISSION: IMPOSSIBLE – GHOST PROTOCOL». Box Office Mojo. https://boxofficemojo.com/movies/?page=intl&id=mi4.htm. Ανακτήθηκε στις 2012-02-23. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]