Thor (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Thor
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΚένεθ Μπράνα
ΠαραγωγήΚέβιν Φάιγκι
ΣενάριοΆσλεϊ Έντουαρντ Μίλερ
Ζακ Στεντζ
Ντον Πέιν
ΙστορίαΤζ. Μάικλ Στραζίνσκι
Μαρκ Προτόσεβιτς
Βασισμένο σεThor των Σταν Λι
Λάρι Λίμπερ
Τζακ Κίρμπι
ΠρωταγωνιστέςΚρις Χέμσγουορθ
Νάταλι Πόρτμαν
Τομ Χίντλστον
Στέλαν Σκάρσγκορντ
Κόλαμ Φιορ
Ρέι Στίβενσον
Ίντρις Έλμπα
Κατ Ντένινγκς
Ρενέ Ρούσο
Άντονι Χόπκινς
ΜουσικήΠάτρικ Ντόιλ
ΦωτογραφίαΧάρης Ζαμπαρλούκος[1]
ΜοντάζΠολ Ρούμπελ[1]
ΕνδυματολόγοςAlexandra Byrne
Εταιρεία παραγωγήςMarvel Studios
ΔιανομήParamount Pictures[N 1]
Πρώτη προβολή17 Απριλίου 2011 (Σίδνεϊ)
6 Μαΐου 2011 (ΗΠΑ)
Διάρκεια114 λεπτά[4]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$150 εκατομμύρια[5]
Ακαθάριστα έσοδα$449.3 εκατομμύρια[6]
ΠροηγείταιIron Man 2 (MCU franchise)
ΈπεταιThor 2: Σκοτεινός Κόσμος (Thor franchise)
Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America (MCU franchise)

Το Thor είναι αμερικανική ταινία περιπέτειας με υπερήρωες παραγωγής 2011, βασισμένη στον ομώνυμο χαρακτήρα των κόμικ της Marvel, σε παραγωγή των Marvel Studios και διανομή από την Paramount Pictures.[N 1] Αποτελεί την τέταρτη ταινία του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel (MCU). Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Κένεθ Μπράνα και το σενάριο έγραψαν οι Άσλεϊ Έντουαρντ Μίλερ, Ζακ Στεντζ και Ντον Πέιν. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ομότιτλου χαρακτήρα υποδύεται ο Κρις Χέμσγουορθ, πλαισιωμένος από τους Νάταλι Πόρτμαν, Τομ Χίντλστον, Στέλαν Σκάρσγκορντ, Κόλαμ Φιορ, Ρέι Στίβενσον, Ίντρις Έλμπα, Κατ Ντένινγκς, Ρενέ Ρούσο και Άντονι Χόπκινς. Στην ταινία βλέπουμε τον Θορ να εξορίζεται από το Άσγκαρντ στη Γη μαζί με το σφυρί του το Μγίολνιρ, χωρίς όμως να έχει τις δυνάμεις του ή να μπορεί να σηκώσει το Μγίολνιρ. Ο λόγος της εξορίας του είναι η αναζωπύρωση που προκάλεσε σε έναν αδρανή πόλεμο. Καθώς ο αδελφός του ο Λόκι σχεδιάζει να πάρει τον θρόνο, ο Θορ πρέπει να αποδείξει την αξία του.

Ο Σαμ Ρέιμι ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την ιδέα της ανάπτυξης μιας ταινίας πάνω στον Thor το 1991, αλλά εγκατέλειψε σύντομα την προσπάθεια αφήνοντας το πρότζεκτ σε αδράνεια για πολλά χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της αδράνειας, τα δικαιώματα της ταινίας αγοράστηκαν από διάφορα κινηματογραφικά στούντιο μέχρι που η Marvel υπέγραψε με τον Μαρκ Προτόσεβιτς το 2006 για την ανάπτυξη του πρότζεκτ, με σχεδιασμό να το χρηματοδοτήσει η ίδια η εταιρία και να το διανέμει μέσω της Paramount. Αρχικά τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Μάθιου Βον με πιθανή ημερομηνία κυκλοφορίας το 2010. Ωστόσο, όταν το 2008 ο Βον απελευθερώθηκε από τη συμφωνία που έγινε, η Marvel προσέγγισε τον Μπράνα και η ημερομηνία κυκλοφορίας επαναπρογραμματίστηκε για το 2011. Οι ηθοποιοί που θα ενσάρκωναν τους βασικούς χαρακτήρες προσλήφθηκαν το 2009 και τα γυρίσματα έλαβαν χώρα στην Καλιφόρνια και στο Νέο Μεξικό από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του 2010. Η ταινία μετατράπηκε και σε 3D μορφή κατά τη διάρκεια της μετα-παραγωγής.

Το Thor έκανε πρεμιέρα στις 17 Απριλίου 2011 στο Σίδνεϊ στην Αυστραλία και κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 6 Μαΐου 2011. Στην Ελλάδα η ταινία κυκλοφόρησε στις 28 Απριλίου 2011.[7] Η ταινία ήταν εμπορική επιτυχία και αρκετοί ηθοποιοί έλαβαν επαίνους για τις ερμηνείες τους, συμπεριλαμβανομένου και του Χέμσγουορθ, αν και τα στοιχεία της ταινίας που λάμβαναν χώρα στη Γη δέχθηκαν κάποιες επικρίσεις. Δύο συνέχειες με τίτλους Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος και Thor: Ragnarok κυκλοφόρησαν στις 8 Νοεμβρίου 2013 και στις 3 Νοεμβρίου 2017 αντίστοιχα, ενώ μια τρίτη συνέχεια με τίτλο Thor: Love and Thunder κυκλοφόρησε το 2022.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 965 μ.Χ., ο Όντιν, βασιλιάς του Άσγκαρντ, βρίσκεται σε πόλεμο με τους παγογίγαντες του Γιότενχαϊμ και τον αρχηγό τους Λάφι, έχοντας ως σκοπό να τους αποτρέψει από το να κατακτήσουν τα εννέα βασίλεια, με πρώτο τη Γη. Οι Ασγκαρντιανοί νικούν τους παγογίγαντες και παίρνουν την πηγή της δύναμής τους, το Σεντούκι των Αρχαίων Χειμώνων.

Στο παρόν,[N 2] Ο γιος του Όντιν, Θορ, ετοιμάζεται να ανέβει στον θρόνο του Άσγκαρντ αλλά, η τελετή διακόπτεται όταν οι παγογίγαντες επιχειρούν να πάρουν πίσω το Σεντούκι. Ενάντια στις διαταγές του Όντιν, ο Θορ ταξιδεύει στο Γιότενχαϊμ μαζί με τον αδελφό του, Λόκι, την παιδική του φίλη, Σιφ, και τους Τρεις Πολεμιστές Βόλσταγκ, Φάντραλ και Χόγκαν, για να αντιμετωπίσουν τον Λάφι. Στη μάχη που ακολουθεί, ο Όντιν επεμβαίνει για να σώσει τους Ασγκαρνιανούς καταστρέφοντας την εύθραυστη ανακωχή που υπάρχει ανάμεσα στις δύο φυλές. Εξαιτίας της αλαζονείας του, ο Όντιν παίρνει τη θεϊκή δύναμη του Θορ και τον εξορίζει στη Γη ως θνητό, μαζί με το σφυρί του το Μγίολνιρ, το οποίο πλέον είναι προστατευμένο από ένα ξόρκι όπου μόνο όποιος αξίζει μπορεί να το σηκώσει.

Ο Θορ προσγειώνεται στο Νέο Μεξικό, όπου τον βρίσκουν η αστροφυσικός Δρ. Τζέιν Φόστερ, η βοηθός της, Ντάρσι Λιούις, και ο μέντοράς της, Δρ. Έρικ Σέλβιγκ. Οι κάτοικοι βρίσκουν το Μγίολνιρ, το οποίο σύντομα ο πράκτορας της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. Φιλ Κόλσον επιτάσσει, ενώ αποκτά με τη βία και τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Φόστερ για τη σκουληκότρυπα η οποία έφερε τον Θορ στη Γη. Ο Θορ, έχοντας ανακαλύψει πως το Μγίολνιρ βρίσκεται στις εγκαταστάσεις που έστησε η Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α., επιχειρεί να το πάρει πίσω αλλά ανακαλύπτει πως δεν μπορεί να το σηκώσει, και συλλαμβάνεται. Με τη βοήθεια του Σέλβιγκ ελευθερώνεται και αποδέχεται την εξορία του, καθώς αναπτύσσει ρομαντικά αισθήματα για τη Φόστερ.

Στο μεταξύ, ο Λόκι ανακαλύπτει πως είναι βιολογικός γιος του Λάφι. Ο Όντιν, βεβαρημένος από όσα συνέβησαν, πέφτει σε βαθύ ύπνο για να επανακτήσει στις δυνάμεις του. Ο Λόκι παίρνει τη θέση του Όντιν στον θρόνο και προσφέρει στον Λάφι την ευκαιρία να σκοτώσει τον Όντιν και να πάρει πίσω το Σεντούκι. Η Σιφ και οι Τρεις Πολεμιστές δεν είναι ευχαριστημένοι με την κυριαρχία του Λόκι και επιχειρούν να φέρουν πίσω τον Θορ, πείθοντας τον Χέιμνταλ, τον φύλακα της πύλης της γέφυρας Μπάιφροστ, να τους επιτρέψει να πάνε στη Γη. Ενήμερος για το σχέδιό τους, ο Λόκι στέλνει τον Destroyer, ένα φαινομενικά άφθαρτο αυτόματο ρομπότ, να τους καταδιώξει και να σκοτώσει τον Θορ. Οι Πολεμιστές βρίσκουν τον Θορ, αλλά ο Destroyer τους επιτίθεται και τους νικάει προτρέποντας τον Θορ να του προσφέρει τη ζωή του, με αντάλλαγμα να μην πειράξει κανέναν άλλον στη Γη. Κτυπημένος από τον Destroyer και φτάνοντας κοντά στον θάνατο, ο Θορ κρίνεται άξιος πια για να σηκώσει το Μγίολνιρ, το οποίο επιστρέφει σε εκείνον δίνοντάς του και πάλι τη δύναμή του και καθιστώντας τον ικανό να νικήσει τον Destroyer. Φιλώντας τη Φόστερ για αντίο και ορκιζόμενος να επιστρέψει, φεύγει μαζί με τους υπόλοιπους Ασγκαρντιανούς για να αντιμετωπίσουν τον Λόκι.

Στο Άσγκαρντ, ο Λόκι προδίδει και σκοτώνει τον Λάφι αποκαλύπτοντας το πραγματικό του σχέδιο· να χρησιμοποιήσει την προσπάθεια του Λάφι να σκοτώσει τον Όντιν ως δικαιολογία για να καταστρέψει το Γιότενχαϊμ, αποδεικνύοντας έτσι στον θετό του πατέρα πως είναι άξιος. Ο Θορ επιστρέφει και μάχεται με τον Λόκι, ενώ καταστρέφει και την Μπάιφροστ για να σταματήσει την καταστροφή του Γιότενχαϊμ. Ο Όντιν ξυπνάει και εμποδίζει την πτώση των δύο αδελφών στην άβυσσο που δημιουργήθηκε από την καταστροφή της γέφυρας. Όταν ο Όντιν απορρίπτει τις εκκλήσεις του Λόκι για αποδοχή, ο Λόκι διαπράττει φαινομενικά αυτοκτονία, πέφτοντας από μόνος του στην άβυσσο. Ο Θορ παραδέχεται στον πατέρα του πως δεν είναι έτοιμος να γίνει βασιλιάς ενώ, πίσω στη Γη, η Φόστερ και η ομάδα της ψάχνουν έναν τρόπο για να ανοίξουν μια πύλη προς το Άσγκαρντ.

Στη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, ο Σέλβιγκ οδηγείται στις εγκαταστάσεις της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. όπου ο Νικ Φιούρι ανοίγει έναν χαρτοφύλακα ζητώντας του να μελετήσει ένα μυστήριο αντικείμενο σε σχήμα κύβου,[N 3] για το οποίο ο Φιούρι λέει πως μπορεί να κρύβει ανείπωτη δύναμη. Ένας αόρατος Λόκι προτρέπει τον Σέλβιγκ να συμφωνήσει, κάτι το οποίο κάνει.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χέμσγουορθ κατά την προώθηση της ταινίας στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2011.
  • Κρις Χέμσγουορθ ως Θορ:
    Ο διάδοχος του θρόνου του Άσγκαρντ, βασισμένος στην ομώνυμη θεότητα της Νορβηγικής μυθολογίας. Ο σκηνοθέτης Κένεθ Μπράνα και ο επικεφαλής των Marvel Studios Κέβιν Φάιγκι, επέλεξαν τον Χέμσγουορθ έπειτα από μια μπρος και πίσω διαδικασία στην οποία ο 27χρονος ηθοποιός είχε απορριφθεί αρχικά και αργότερα του δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία να διαβάσει για τον ρόλο.[11] Ο Χέμσγουορθ δήλωσε πως πήρε 9 κιλά για τον ρόλο τρώγοντας ασταμάτητα και αποκάλυψε: «Δεν ήταν μέχρι τον Thor οπότε και ξεκίνησα να σηκώνω βάρη, ήταν όλα καινούρια για μένα».[12] Σχετικά με τον χαρακτήρα, ο Χέμσγουορθ είπε: «Απλά προσπαθούσαμε να τον κάνουμε πιο ανθρώπινο και να τον κρατήσουμε πολύ αληθινό. Να κοιτάξουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε τις έρευνες σχετικά με τα κόμικ, αλλά και να τον φέρουμε στο 'Ποιος είναι αυτός ο τύπος ως άτομο και ποια είναι η σχέση του με τους ανθρώπους σε ανεξάρτητες σκηνές;'»[13] Σχετικά με την προσέγγισή του για το στυλ μάχης του Θορ, σημείωσε: «Αρχικά, κοιτάξαμε στα κόμικ το πώς παρουσιάζεται, τον τρόπο που κινείται και μάχεται και φαίνεται πως αρκετή από τη δύναμή του αντλείται από το έδαφος. Μιλήσαμε για μποξέρ, ξέρεις, τον Μάικ Τάισον, ο οποίος κινείται πολύ χαμηλά στο έδαφος, έχει μεγάλο ανοικτό θώρακα, μεγάλες διακυμάνσεις στους ώμους και είναι κάπως βίαιος αλλά ταυτόχρονα χαριτωμένος, και καθώς γυρίζαμε σκηνές, τα πράγματα κύλησαν ευκολότερα».[14]
  • Νάταλι Πόρτμαν ως Τζέιν Φόστερ:
    Επιστήμονας και το ερωτικό ενδιαφέρον του Θορ. Τα Marvel Studios δήλωσαν σε μια ανακοίνωση πως για την ταινία, ο χαρακτήρας αναβαθμίστηκε από την αρχική παρουσία που είχε στα κόμικ.[15] Όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο πήρε τον ρόλο, η Πόρτμαν απάντησε: «Απλά σκέφτηκα πως θα ήταν κάτι περίεργο επειδή σκηνοθετούσε ο Κένεθ Μπράνα, κι έτσι έλεγα: 'Ο Κένεθ Μπράνα να κάνει τον Thor είναι υπερβολικά περίεργο, πρέπει να το κάνω'».[16] Η Πόρτμαν δήλωσε πως ήθελε πραγματικά να κάνει μια ταινία με μεγάλα εφέ και το να το κάνει με τον Μπράνα ήταν ένας νέος τρόπος προσέγγισης, αναφορικά με το Star Wars.[17] Σχετικά με την προετοιμασία της για τον ρόλο, η Πόρτμαν σημείωσε: «Υπέγραψα να το κάνω πριν ακόμα διαβάσω το σενάριο. Και ο Κεν, ο οποίος είναι καταπληκτικός, ο οποίος είναι τόσο απίστευτος, μου έλεγε 'Μπορείς στα αλήθεια να βοηθήσεις στη δημιουργία αυτού του χαρακτήρα'. Διάβασα όλες αυτές τις βιογραφίες γυναικών επιστημόνων όπως η Ρόζαλιντ Φράνκλιν, η οποία ανακάλυψε τη διπλή έλικα του DNA αλλά δεν της πιστώθηκε. Τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν και τον τρόπο που σκέφτονταν - και σκέφτηκα: 'Τι υπέροχη ευκαιρία, σε μια πολύ μεγάλη ταινία την οποία θα δουν τόσοι πολλοί άνθρωποι, να υπάρχει μια γυναίκα επιστήμονας'. Είναι πολύ σοβαρή επιστήμονας. Επειδή στα κόμικ είναι νοσοκόμα και τώρα την έκαναν αστροφυσικό. Πραγματικά, το ξέρω πως ακούγεται χαζό, αλλά είναι αυτά τα μικρά πράγματα που κάνουν τα κορίτσια να σκέφτονται πως όλα είναι πιθανά. Δεν τους δίνει ένα πρότυπο του 'Ω, απλά πρέπει να ντύνομαι ωραία στις ταινίες'».[18]
Ο Χίντλστον κατά την προώθηση της ταινίας στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2011.
  • Τομ Χίντλστον ως Λόκι:
    Ο θετός αδελφός και η νέμεσις του Θορ, βασισμένος στην ομώνυμη θεότητα. Ο Χίντλστον επιλέχθηκε έχοντας δουλέψει στο παρελθόν με τον Μπράνα στο θεατρικό Ιβανώφ και στη Βρετανική τηλεοπτική σειρά Wallander.[19] Αρχικά, ο Χίντλστον πέρασε από ακρόαση για τον ρόλο του Θορ, αλλά ο Μπράνα αποφάσισε πως το ταλέντο του θα αξιοποιούταν καλύτερα για τον ρόλο του Λόκι. Ο Χίντλστον δήλωσε: «Ο Λόκι είναι σαν η κόμικ εκδοχή του Έντμουντ από τον Βασιλιά Ληρ, αλλά πιο επικίνδυνος». Δήλωσε επίσης πως έπρεπε να βρίσκεται σε αυστηρή δίαιτα πριν την έναρξη των γυρισμάτων επειδή «ο Κεν [Μπράνα] θέλει τον Λόκι να έχει μια αδύνατη και πεινασμένη εμφάνιση, όπως ο Κάσσιος στον Ιούλιο Καίσαρα. Σωματικά, δεν μπορεί να είναι όπως ο Θορ».[20] Για τον ρόλο του Λόκι, ο Χίντλστον είχε ως έμπνευση και τον Πήτερ Ο' Τουλ εξηγώντας: «Το ενδιαφέρον είναι πως ο Κένεθ Μπράνα μου είπε να κοιτάξω τον Πήτερ Ο' Τουλ σε δυο συγκεκριμένες ταινίες, τις Το λιοντάρι του χειμώνα και Ο Λόρενς της Αραβίας. Αυτό που είναι ενδιαφέρον ... σχετικά με την ερμηνεία του ως Βασιλιάς Χένρι, είναι πως μπορείς να δεις πόσο κατεστραμμένος είναι. Υπάρχει ωμότητα στην ερμηνεία του. Είναι σχεδόν σαν να ζει με ένα στρώμα του δέρματός του να έχει αποφλοιωθεί. Είναι μεγαλοπρεπής και δακρυσμένος και, σε κάποια στιγμή, γίνεται ξεκαρδιστικός και τότε τρομακτικός. Αυτό που θέλαμε ήταν αυτή η συναισθηματική μεταβλητότητα. Είναι διαφορετικό στυλ υποκριτικής, δεν είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά είναι συναρπαστικό το να πηγαίνεις πίσω και να βλέπεις έναν ηθοποιό τόσο σπουδαίο όπως ο Ο' Τουλ να ερμηνεύει αυτούς τους δύσκολους ρόλους».[21]
    • Τεντ Άλπρες ως νεαρός Λόκι
  • Στέλαν Σκάρσγκορντ ως Έρικ Σέλβιγκ:
    Ένας επιστήμονας ο οποίος συναντά τον Θορ ενώ κάνει έρευνα στο Νέο Μεξικό.[22] Ο Σκάρσγκορντ δήλωσε πως δεν γνώριζε αρχικά για την κόμικ εκδοχή του Θορ.[23] Όσο για το γιατί δέχθηκε να πάρει τον ρόλο, ο Σκάρσγκορντ σημείωσε: «επέλεξα τον Thor λόγω του [σκηνοθέτη] Κένεθ Μπράνα. Το σενάριο ήταν καλό και μπορούσαμε να κάνουμε πρόβες και να μιλάμε στους σεναριογράφους και να συνεργαζόμαστε μαζί τους στην πορεία για να το κάνουμε να μας ταιριάζει. Έτσι πέρασα πολύ ωραία. Αυτό που προσπαθώ πάντα να κάνω είναι να κάνω πάντα κάτι που δεν έκανα στο παρελθόν έτσι ώστε να έχω εναλλαγές στη ζωή μου. Έκανα περίπου 90 ταινίες και αν έκανα το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά θα είχα βαρεθεί ως τώρα. Προσπαθώ να επιλέγω διαφορετικές ταινίες, πηγαίνω και κάνω αυτές τις μεγάλες και έχοντας κάνει αυτό, μπορώ συνήθως να αντέξω να κάνω κάποιες πολύ μικρές δυσνόητες ταινίες και να πειραματιστώ λίγο».[24]
  • Κόλαμ Φιορ ως Λάφι:
    Ο Βασιλιάς των Παγογιγάντων και βιολογικός πατέρας του Λόκι, βασισμένος στο μυθολογικό ον με το ίδιο όνομα (στη μυθολογία είναι η μητέρα του Λόκι).[25] Ο Φιορ δήλωσε πως χρειαζόταν πέντε ώρες για να εφαρμόσει το μέικ-απ του ρόλου του.[26] Σχετικά με τον χαρακτήρα του, ο Φιορ σημείωσε: «Είμαι ο Βασιλιάς των Παγογιγάντων. Και αν έχεις δει καθόλου Παγογίγαντες, θα ξέρεις πως είμαι, φυσικά, ο Ναπολέων των Παγογιγάντων. Έχουμε κάποιους τεράστιους, υπέροχους τύπους που με κάνουν να φαίνομαι κοντός και έρχονται στα γυρίσματα και είναι 2,5-3 μέτρα. Αλλά όχι. Δεν μπορείς να το καταλάβεις από την επιβλητική παρουσία; Είναι το αφεντικό».[25] Είπε πως η Σαιξπηρική εκπαίδευση που μοιράζεται με τον Χόπκινς και τον σκηνοθέτη Μπράνα βοήθησε στο να κινείται η παραγωγή με γρήγορο ρυθμό λέγοντας: «Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ο Τόνι, ο Κεν κι εγώ μιλούσαμε με Σαιξπηρική στενογραφία για το τι έκαναν οι χαρακτήρες, πώς πιστεύαμε ότι έμοιαζαν και πώς θα μπορούσαμε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας πιο έξυπνα. Αυτές ήταν συζητήσεις που δεν κρατούσαν περισσότερο από μερικά λεπτά ανάμεσα στις λήψεις, αλλά επέτρεπαν στον Κεν, τον Τόνι κι εμένα να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο αμέσως, χωρίς ο Κεν να χρειάζεται μια ώρα για να εξηγήσει στους ηθοποιούς τι ακριβώς συνέβαινε. Αυτό ήταν εξαιρετικά βοηθητικό».[27]
  • Ρέι Στίβενσον ως Βόλσταγκ:
    Το ένα μέλος από τους Τρεις Πολεμιστές. Μια ομάδα από τρεις Ασγκαρντιανούς, οι οποίοι είναι ανάμεσα στους πιο κοντινούς συντρόφους του Θορ. Είναι γνωστός τόσο για την πλούσια όρεξή του όσο και για τον μεγάλο του όγκο.[28] Ο Στίβενσον είχε δουλέψει στο παρελθόν τόσο με τον Μπράνα στην ταινία Μια ξεχωριστή σχέση (1998) όσο και με τα Marvel Studios ως ο ομότιτλος χαρακτήρας στην ταινία Ο Τιμωρός: Ζώνη Πολέμου. Ο Στίβενσον φόρεσε ένα χοντρό κοστούμι για τον ρόλο δηλώνοντας: «Δοκίμασα το κοστούμι και είναι κάπως πιο ευέλικτος [ο Βόλσταγκ] αλλά στρογγυλοποιημένος». Είπε: «Έχει κάθε κομμάτι της ζωντάνιας και της ενεργητικότητας του Falstaff και γερό στομάχι για να υποστηρίξει αυτή την τεράστια όρεξη, αλλά δεν είναι αυτή η βαριά φιγούρα που είναι στα κόμικ. Είναι ένας Falstaff με μυς».[29]
  • Ίντρις Έλμπα ως Χέιμνταλ:
    Ο Ασγκαρντιανός φρουρός της γέφυρας Μπάιφροστ που βλέπει και ακούει τα πάντα, βασισμένος στη μυθολογική θεότητα με το ίδιο όνομα.[30] Ο Έλμπα είπε πως η συμμετοχή του Μπράνα ήταν μεγάλο κίνητρο στο να δεχθεί τον ρόλο: «[Ο Μπράνα] μου τηλεφώνησε προσωπικά και είπε 'Το ξέρω πως δεν είναι μεγάλος ρόλος, αλλά θα το ήθελα πολύ να σε δω να τον υποδύεσαι'. Είναι ο Κένεθ Μπράνα. Του απάντησα 'Οπωσδήποτε'».[31] Σχετικά με τον ρόλο, ο Έλμπα σημείωσε: «Δούλεψα με πράσινη οθόνη για πρώτη φορά! Ωστόσο, δε θα μου άρεσε να έκανα μια ολόκληρη ταινία σε πράσινη οθόνη. Κατά κάποιο τρόπο ξεχνάς λίγο την πλοκή - είναι σαν να είσαι σε ένα έργο στο Μπρόντγουεϊ και το κάνεις ξανά και ξανά και ξεχνάς την ατάκα σου στο μέσο της παράστασης».[32] Ο Έλμπα δήλωσε πως είναι δεσμευμένος με τα Marvel Studios για τέσσερις ταινίες.[33] Η πρόσληψη του Έλμπα για τον ρόλο προκάλεσε ένα προτεινόμενο μποϋκοτάζ από το Συμβούλιο Συντηρητικών Πολιτών και δημόσια συζήτηση ανάμεσα στους θαυμαστές των κόμικ, με μερικούς να επιμένουν πως ήταν λάθος ένας μαύρος άντρας να υποδυθεί έναν Σκανδιναβικό θεό. Ως απάντηση, ο Έλμπα αποκάλεσε αυτή τη δημόσια συζήτηση «γελοία».[34][35][36]
  • Κατ Ντένινγκς ως Ντάρσι Λιούις:
    Μια πολιτική επιστήμονας και η βοηθός της Τζέιν Φόστερ.[37] Η Ντένινγκς περιέγραψε τον χαρακτήρα της ως «ο μικρός βοηθητικός νάνος» της Φόστερ.[17] Η Ντένινγκς δήλωσε πως ο ρόλος της επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια των προβών.[38] Εξήγησε: «Είναι κάπως σαν ένα χαριτωμένο, ανίδεο, μικρό κουτάβι ή ίσως χάμστερ. Δεν υπήρχε και πολύ υλικό στις σελίδες για τον ρόλο της Ντάρσι και δεν είδα καν ένα σενάριο πριν πάρω τη δουλειά, έτσι δεν ήξερα πραγματικά ποια ήταν η Ντάρσι στην αρχή. Αλλά εξελίχθηκε πραγματικά - είναι μέχρι και διασκεδαστική τώρα. Είναι πολύ Scooby-Doo αν αυτό βγάζει νόημα. Είναι πάντα τρία βήματα πίσω και αντιδρά στο τι συμβαίνει με αυτές τις εξαιρετικές εκφράσεις ... Καταλαβαίνει τα πράγματα λάθος αλλά δεν την νοιάζει».[39]
  • Ρενέ Ρούσο ως Φρίγκα:
    Η σύζυγος του Όντιν, βασίλισσα του Άσγκαρντ, μητέρα του Θορ και θετή μητέρα του Λόκι, βασισμένη στη μυθολογική θεότητα με το ίδιο όνομα.[40] Η Ρούσο δήλωσε τον Μάρτιο του 2011 πως έχει υπογράψει για πιθανές συνέχειες, αστειευόμενη πως «Τελικά θα με πετάξουν έξω, έτσι ποιος ξέρει πόσες ταινίες θα κάνω».[41]
  • Άντονι Χόπκινς ως Όντιν:
    Ο κυρίαρχος του Άσγκαρντ, πατέρας του Θορ και θετός πατέρας του Λόκι, βασισμένος στη μυθολογική θεότητα με το ίδιο όνομα.[42] Σε μια συνέντευξη, ο Χόπκινς δήλωσε πως δεν ήξερε τίποτα για το κόμικ. Για την ταινία είπε: «Είναι μια ταινία με υπερήρωες, αλλά και με λίγη γεύση από Σαίξπηρ».[43] Ο Χόπκινς δήλωσε: «Ενδιαφέρομαι πολύ για αυτές τις σχέσεις μεταξύ πατεράδων και γιων» και πως «Η δική μου σχέση με τον πατέρα μου ήταν ψυχρή. Ήταν θερμός χαρακτήρας αλλά προς εμένα, ψυχρός. Όταν ήμουν μικρός, εξέφρασε την απογοήτευσή του επειδή ήμουν κακός μαθητής και όλα αυτά. Δεν ήθελε να κάνει κακό, αλλά ένιωσα πως δε θα έφτανα ποτέ τις προσδοκίες του». Ο Χόπκινς εξέφρασε πως βρήκε μια προσωπική απήχηση στον ρόλο του Όντιν, λέγοντας: «Είναι ένας αυστηρός άντρας. Είναι ένας άντρας με σκοπό. Παίζω τον θεό που εξορίζει τον γιο του από το βασίλειο του Άσγκαρντ επειδή τα θαλάσσωσε. Είναι ένας ορμητικός, οξύθυμος νεαρός ... αλλά αποφάσισα πως δεν είναι πραγματικά έτοιμος για να κυριαρχήσει το μελλοντικό βασίλειο, κι έτσι τον εξορίζω. Είμαι σκληρός και η γυναίκα μου παραπονιέται και της λέω 'Γι'αυτό είμαι βασιλιάς'. Είναι αδίστακτος, δέξου το ή όχι. Οι γυναίκες συγχωρούν πιο εύκολα, οι άντρες όχι. Ξέρω στη ζωή μου, το κάρμα μου είναι 'Αν δεν σου αρέσει, προχώρα'. Και προχωρώ. Είμαι λίγο σαν τον Όντιν κι εγώ».[44] Τον Μάιο του 2016, ο Μελ Γκίμπσον δήλωσε πως τον προσέγγισαν για τον ρόλο αλλά «δεν το έκανε».[45]
  • Ταντανόμπου Ασάνο ως Χόγκαν:
    Το ένα από τα μέλη των Τριών Πολεμιστών, προσδιορίζεται κυρίως από τη σκληρή του συμπεριφορά και ως το μόνο μέλος που δεν είναι Εσίρ.[28] Ο Ρέι Στίβενσον είπε πως ο χαρακτήρας του Ασάνο «δεν μιλάει πολύ αλλά όταν το κάνει, όλοι οι άλλοι το βουλώνουν. Αλλά και στο δωμάτιο θεραπείας όπου όλοι γλείφουν τις πληγές τους, είναι ο τύπος που απλά συνεχίζει τη δουλειά του».[46]
  • Τζος Ντάλας ως Φάντραλ:
    Το ένα από τα μέλη των Τριών Πολεμιστών, προσδιορίζεται ως ένας ανεπανόρθωτος swashbuckler και ρομαντικός.[28] Τον ρόλο είχε πάρει αρχικά ο Στιούαρτ Τάουνσεντ, μετά την αποχώρηση του Ζάκαρι Λίβαϊ εξαιτίας άλλων υποχρεώσεων.[28][47] Ωστόσο, μέρες πριν την έναρξη των γυρισμάτων, ο Τάουνσεντ αντικαταστάθηκε από τον Ντάλας αναφερόμενος σε «δημιουργικές διαφορές».[48] Ο Ντάλας είπε πως πίστευε πως στον Φάντραλ «θα άρεσε να σκέφτεται τον εαυτό του ως εραστή. Θα του άρεσε να σκέφτεται τον εαυτό του, έλεγα, ως τον R. Kelly του Άσγκαρντ. Είναι εραστής, όχι μαχητής». Ο Ντάλας ανέφερε πως ο Έρολ Φλιν ήταν μια έμπνευση για τον χαρακτήρα δηλώνοντας: «Ήταν μεγάλη έμπνευση για τον χαρακτήρα για μένα. Είδα πολλές από τις ταινίες του και κάπως είχε τρυπώσει μέσα μου. Προσπάθησα να βγάλω αυτό το λίγο από τον Φλιν στον ρόλο. Ο Φλιν είχε αρκετή από αυτή την αγορίστικη γοητεία που έχει και ο Φάντραλ...».[46]
  • Τζέιμι Αλεξάντερ ως Σιφ:
    Μια πολεμιστής και παιδική φίλη του Θορ, βασισμένη στη μυθολογική θεότητα με το ίδιο όνομα. Η Αλεξάντερ ήταν περισσότερο γνωστή από την ερμηνεία της ως Τζέσι ΧΧ στην τηλεοπτική σειρά του ABC Family, Kyle XY.[49] Η Αλεξάντερ είπε πως ήταν εξοικειωμένη με τα κόμικ της Marvel πριν πάρει τον ρόλο, έχοντας μεγαλώσει με τέσσερις αδελφούς.[50] Είπε πως ο ρόλος απαιτούσε αρκετές ώρες την ημέρα στο γυμναστήριο, αν και η προπόνηση δεν ήταν κάτι ξένο προς εκείνη, εξηγώντας πως ήταν ένα από τα λίγα κορίτσια στο σχολείο της που ανήκαν στην ομάδα πάλης.[51] Η Αλεξάντερ περιέγραψε τον χαρακτήρα της ως «μία από τα αγόρια» και πως «Είναι πολύ ταλαντούχα, επιδέξια πολεμιστής και μπορεί να σταθεί μόνη της ενάντια σε κάθε κακό της ταινίας». Για τη σχέση της με τον Θορ δήλωσε: «Είναι πολύ πιστή στον Θορ και νοιάζεται πολύ να προστατέψει τόσο εκείνον όσο και το Άσγκαρντ».[52]

Επιπρόσθετα, ο Κλαρκ Γκρεγκ επαναλαμβάνει τον ρόλο του ως πράκτορας Φιλ Κόλσον της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. από τις ταινίες Iron Man.[53] Η Αντριάννα Μπαράζα υποδύεται την Ιζαμπέλα Αλβάρεζ, μια ιδιοκτήτρια εστιατορίου, και ο Μαξιμιλιανό Χερνάντεζ τον πράκτορα της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α., Τζάσπερ Σίτγουελ. Οι Τζόσεφ Γκατ, Τζόσουα Κοξ και Ντάγκλας Τάιτ υποδύονται Παγογίγαντες.[54][55] Ο Σταν Λι και ο Τζ. Μάικλ Στραζίνσκι έχουν κάμεο εμφανίσεις ως οι οδηγοί του φορτηγού,[56][57] ενώ ο Γουόλτερ Σάιμονσον έχει κάμεο εμφάνιση ως ένας από τους φιλοξενούμενους στο μεγάλο Ασγκαρντιανό συμπόσιο.[58] Οι Σάμιουελ Λ. Τζάκσον και Τζέρεμι Ρένερ έχουν uncredited κάμεο ως Νικ Φιούρι και Κλιντ Μπάρτον αντίστοιχα.[59][60]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Οι δυνάμεις του Θορ είναι θεϊκές, ναι... Αλλά τελικά, είναι ένας άντρας... Ο Όντιν τον στέλνει στη Γη επειδή δεν είναι τέλειος. Είναι αυθάδης, αλαζονικός. Ακόμη και με αρκετή αυτοπεποίθηση... ματώνει. Δυσκολεύεται. Η ζωή τον κτυπάει εκεί που πονάει περισσότερο... Θες να νιώσεις την οργή του Θορ όταν θυμώνει. Θες να τον δεις να παλεύει με όλο του το είναι και να παίρνει πίσω ό,τι σερβίρει -- ίσως περισσότερα. Θες να έχεις μια σπλαχνική αντίδραση στον τύπο και σε αυτό που του συμβαίνει. Δεν θες οι περιπέτειές του να είναι καθαρές και αποστειρωμένες. Θες να δεις χώμα, βρωμιά και αίμα. Θες να νιώσεις κάθε κόκκαλο που σπάει σε κάθε μάχη. Και όταν απελευθερώνει την καταιγίδα, θες να νιώσεις πως βλέπεις τη δύναμη ενός ΘΕΟΥ επί τω έργω».

—Άσλεϊ Μίλερ, συν-σεναριογράφος του Thor, για το πρότζεκτ[61]

Ο Σαμ Ρέιμι οραματίστηκε τη μεταφορά του Thor στον κινηματογράφο μετά την ταινία Darkman (1990). Συναντήθηκε με τον Σταν Λι και είπε την ιδέα του στην 20th Century Fox, αλλά δεν την κατάλαβαν.[62] Το πρότζεκτ έμεινε στην άκρη μέχρι τον Απρίλιο του 1997, όταν τα Marvel Studios άρχισαν να επεκτείνονται γρήγορα.[63] Η ταινία κέρδισε δυναμική μετά την επιτυχία της ταινίας X-Men (2000). Αρχικό σχέδιο ήταν η μεταφορά του Thor στην τηλεόραση από το κανάλι UPN, το οποίο βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για τη μετάδοση. Τα στελέχη του καναλιού, ενθουσιασμένα με το πρότζεκτ, έψαξαν για σενάριο και προσέγγισαν τον Τάιλερ Μέιν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο.[64] Τον Μάιο του 2000, τα Marvel Studios ζήτησαν από την Artisan Entertainment να βοηθήσει στη χρηματοδότηση μιας ταινίας για τον κινηματογράφο, αλλά μέχρι τον Ιούνιο του 2004, κανένα στούντιο δεν είχε αγοράσει το πρότζεκτ.[65][66][67] Τελικά, η Sony Pictures αγόρασε τα κινηματογραφικά δικαιώματα και τον Δεκέμβριο του 2004 ο Ντέιβιντ Σ. Γκόγιερ ήταν σε διαπραγματεύσεις για να γράψει και να σκηνοθετήσει την ταινία.[68] Μέχρι το 2005, αν και υπήρχαν συζητήσεις ανάμεσα στον Γκόγιερ και τη Marvel, ο Γκόγιερ δεν ενδιαφερόταν πια να συμμετέχει στο πρότζεκτ, ενώ μέχρι αυτό το σημείο, η διανομή της ταινίας θα γινόταν ακόμα από τη Sony Pictures.[69]

Ο Μαρκ Προτόσεβιτς, θαυμαστής του κόμικ, συμφώνησε τον Απρίλιο του 2006 να γράψει το σενάριο, ενώ το πρότζεκτ είχε μεταφερθεί στην Paramount Pictures, μετά την απόκτηση των δικαιωμάτων από τη Sony.[70] Την ίδια χρονιά ανακοινώθηκε πως την παραγωγή της ταινίας θα αναλάμβαναν τα Marvel Studios.[71] Τον Δεκέμβριο του 2007, ο Προτόσεβιτς περιέγραψε τα σχέδιά του για το σενάριο «ως μια ιστορία προέλευσης ενός σούπερ-ήρωα, όχι όμως μια ιστορία ενός ανθρώπου που αποκτά υπερδυνάμεις, αλλά ενός θεού που συνειδητοποιεί τις πραγματικές του δυνατότητες. Είναι η ιστορία ενός θεού της Παλαιάς Διαθήκης που γίνεται θεός της Καινής».[72] Τον Αύγουστο του 2007, τα Marvel Studios προσέλαβαν τον Μάθιου Βον να σκηνοθετήσει την ταινία.[73] Ο Βον ξαναέγραψε το σενάριο του Προτόσεβιτς, προκειμένου να μειωθεί ο προϋπολογισμός στα $150 εκατομμύρια, καθώς το αρχικό σενάριο του Προτόσεβιτς θα κόστιζε $300 εκατομμύρια για να γυριστεί.[5] Τα γυρίσματα είχαν προγραμματιστεί να αρχίσουν στα τέλη του 2008[74] και μετά την επιτυχία του Iron Man, τα Marvel Studios ανακοίνωσαν πως η ταινία θα κυκλοφορούσε στις 4 Ιουνίου 2010, με το Iron Man 2 να χρησιμοποιείται για την εισαγωγή του χαρακτήρα Thor.[75]

Προ-παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Ο Θορ, στα καλύτερά του, είχε πάντα μια κλασική κλίση από την άποψη της ιστορίας του, του τρόπου που μιλά και των συχνών Σαιξπηρικών δραμάτων που τον περιβάλουν. Αυτού του είδους ο διάλογος και ο χαρακτήρας χρειάζεται κάποιον που προέρχεται από ένα κλασικά εκπαιδευμένα υπόβαθρο έτσι ώστε να μην ακούγεται βεβιασμένος ή τεχνητός. Ο Μπράνα είναι η τέλεια επιλογή».

—Τζ. Μάικλ Στραζίνσκι, συν-σεναριογράφος του Thor, για τον Κένεθ Μπράνα[76]

Όταν η συμφωνία που έκανε ο Βον έληξε τον Μάιο του 2008, αποχώρησε από το πρότζεκτ και στο σημείο αυτό η Marvel ανέθεσε στον Προτόσεβιτς να δουλέψει πάνω σε ένα νέο πρόχειρο σενάριο, ενώ ξεκίνησε να ψάχνει για καινούριο σκηνοθέτη.[77] Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο ξεκίνησε συζητήσεις για να είναι αυτός που θα σκηνοθετούσε την ταινία. Ο Ντελ Τόρο ήταν θαυμαστής της δουλειάς του Τζακ Κίρμπι στα κόμικ και είπε πως αγαπούσε τον χαρακτήρα του Λόκι, αλλά επιθυμούσε να ενσωματώσει περισσότερα από την αυθεντική Νορβηγική μυθολογία την ταινία,[78] συμπεριλαμβανομένης μιας «πραγματικά σκοτεινής Βαλχάλλα [με] Βίκινγκς και λάσπη».[79] Ωστόσο, ο Ντελ Τόρο απέρριψε τελικά τον Thor για τη σειρά ταινιών The Hobbit. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2008, ο Ντι Τζέι Καρούζο συζητούσε να αναλάβει το πρότζεκτ χωρίς, ωστόσο, να έχει διαβάσει το σενάριο.[80] Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο Κένεθ Μπράνα άρχισε τις διαπραγματεύσεις για να αναλάβει τη σκηνοθεσία[81] και, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008, επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή του. Ο Μπράνα περιέγραψε την ταινία ως «μια ανθρώπινη ιστορία στο κέντρο ενός μεγάλου, επικού σεναρίου».[82] Ο Μπράνα δήλωσε πως ήλπιζε τα γυρίσματα να ξεκινούσαν τον Ιανουάριο του 2010[83] και τα Marvel Studios άλλαξαν την ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας από 16 Ιουλίου 2010 στις 17 Ιουνίου 2011, σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο αργότερα.[84] Αργότερα άλλαξαν ξανά την ημερομηνία κυκλοφορίας για τις 6 Μαΐου 2011, για να μην κυκλοφορήσει το ίδιο διάστημα με την ταινία Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America, επίσης ταινία των Marvel Studios η οποία ήταν προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει στις 22 Ιουλίου 2011.[85] Τον Οκτώβριο του 2008, ο Ντάνιελ Κρεγκ προσεγγίστηκε για τον ρόλο αλλά τον απέρριψε, αναφερόμενος στις υποχρεώσεις που είχε ως Τζέιμς Μποντ.[86]

Τον Φεβρουάριο του 2009, ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, ο οποίος είχε υποδυθεί για πολύ λίγο τον Νικ Φιούρι στο τέλος της ταινίας Iron Man, υπέγραψε για να επαναλάβει τον ρόλο του και στην ταινία Thor, ως μέρος μιας άνευ προηγουμένου συμφωνίας για εννέα ταινίες με τα Marvel Studios.[59] Ωστόσο, σε μια συνέντευξή του τον Απρίλιο του 2010, ο Τζάκσον δήλωσε πως δε θα εμφανιζόταν στον Thor. Όταν ρωτήθηκε γιατί, ο Τζάκσον εξήγησε: «Δεν έχω ιδέα. Δεν είμαι υπεύθυνος για τέτοιες αποφάσεις. Νόμιζα πως θα ήμουν, είπαν πως ήμουν στις συναλλαγές και είπα 'Ω, βρήκα δουλειά!' Τηλεφώνησα στον ατζέντη μου και μου είπε 'Όχι, δεν είσαι στην ταινία'. Και του είπα 'Θα πρέπει να με πληρώσουν αν τοποθετήσουν το όνομά μου σε αυτήν'».[87] Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο Τζάκσον αποκάλυψε πως θα έκανε μια σκηνή για τον Thor, η οποία θα λειτουργούσε ως «συνδετικός ιστός» με την ταινία Οι Εκδικητές.[88] Επίσης, τον Φεβρουάριο ξεκίνησαν ακροάσεις για ηθοποιούς με συγκεκριμένα φυσικά χαρακτηριστικά για τον ρόλο του Θορ.[89]

Τον Μάιο του 2009, ο Κρις Χέμσγουορθ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για να υποδυθεί τον Θορ έπειτα από μια μπρος και πίσω διαδικασία στην οποία ο 26χρονος ηθοποιός είχε αρχικά απορριφθεί, αλλά του δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία να διαβάσει για τον ρόλο. Ο αδελφός του Χέμσγουορθ, Λίαμ, πέρασε επίσης από ακρόαση για τον ρόλο, αλλά απορρίφθηκε από τον επικεφαλής των Marvel Studios, Κέβιν Φάιγκι.[11] Την επόμενη μέρα, η Marvel ανακοίνωσε πως ο Τομ Χίντλστον, ο οποίος είχε δουλέψει στο παρελθόν με τον Μπράνα και είχε αρχικά εξεταστεί για την απεικόνιση του πρωταγωνιστικού ρόλου, είχε προσληφθεί τελικά για τον ρόλο του Λόκι.[19] Τον Ιούνιο του 2009, ο Φάιγκι επιβεβαίωσε πως τόσο ο Χέμσγουορθ όσο και ο Χίντλστον είχαν υπογράψει.[90] Ο Φάιγκι ανέφερε πως η ταινία θα λάμβανε χώρα τόσο στη σύγχρονη Γη όσο και στο Άσγκαρντ, αλλά ο ανθρώπινος ξενιστής του Θορ, Δρ. Ντόναλντ Μπλέικ, δε θα συμπεριλαμβανόταν στην ταινία.[90] Τον Ιούλιο του 2009, η Marvel ανακοίνωσε πως η Νάταλι Πόρτμαν θα είχε τον ρόλο της Τζέιν Φόστερ.[15] Τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε πως οι Τζέιμι Αλεξάντερ και Κόλαμ Φιορ θα συμμετείχαν στην ταινία, με την Αλεξάντερ να υποδύεται την Σιφ και τον ρόλο του Φιορ να μη διευκρινίζεται, αλλά να πιστεύεται πως θα υποδυόταν κάποιον κακό.[49] Σε μια συνέντευξή του στη Σουηδική σελίδα ειδήσεων Ystads Allehanda, ο Στέλαν Σκάρσγκορντ δήλωσε πως θα συμμετείχε στην ταινία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει κάτι για τον ρόλο του.[22] Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, ο Άντονι Χόπκινς προσλήφθηκε για τον ρόλο του Όντιν.[42] Τον επόμενο μήνα, η Marvel ανακοίνωσε την πρόσληψη των Τριών Πολεμιστών• τον Φάντραλ θα υποδυόταν ο Στιούαρτ Τάουνσεντ, τον Χόγκαν ο Ταντανόμπου Ασάνο και τον Βόλσταγκ ο Ρέι Στίβενσον.[28] Ανακοινώθηκε επίσης πως τον ρόλο του Χέιμνταλ πήρε ο Ίντρις Έλμπα,[30] ενώ η Πόρτμαν αποκάλυψε πως η Κατ Ντένινγκς θα συμμετείχε στην ταινία για τον ρόλο της Ντάρσι, της συνεργάτιδας της Τζέιν Φόστερ.[37][91]

Τον Δεκέμβριο του 2009, ανακοινώθηκε η συμμετοχή της Ρενέ Ρούσο στο ρόλο της Φρίγκα, μητέρας του Thor και συζύγου του Όντιν.[40] Αργότερα τον ίδιο μήνα, οι ηθοποιοί Τζόσεφ Γκατ, Τρόι Μπρένα και Τζόσουα Κοξ προσλήφθηκαν αλλά για κανέναν δεν αποκαλύφθηκε ο ρόλος που θα είχαν.[54] Τον Ιανουάριο του 2010, η Αντριάννα Μπαράζα προστέθηκε στο καστ, ως υποστηρικτικός ρόλος.[92] Μόλις λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, ο Στιούαρτ Τάουνσεντ αντικαταστάθηκε από τον Τζος Ντάλας για τον ρόλο του Φάντραλ, αναφερόμενος σε «δημιουργικές διαφορές».[48] Όταν η παραγωγή του Spiderman 4 σταμάτησε, η Paramount και η Marvel Entertainment μετακίνησαν την ημερομηνία κυκλοφορίας του Thor για δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις 6 Μαΐου 2011.[93]

Η Science & Entertainment Exchange σύστησε τη Marvel Entertainment, τον Κένεθ Μπράνα, «τον σεναριογράφο και μερικούς ανθρώπους του σχεδιασμού και της παραγωγής», σε τρεις φυσικούς (Σον Κάρολ, Κέβιν Χαντ και Τζιμ Χαρτλ), καθώς και στον φοιτητή φυσικής Κέβιν Χίκερσον, για να τους προσφέρουν ένα ρεαλιστικό επιστημονικό υπόβαθρο για το σύμπαν του Θορ. Η σύσκεψη οδήγησε στην αλλαγή του επαγγέλματος της Τζέιν Φόστερ από νοσοκόμα σε φυσικό και την ορολογία (Einstein-Rosen γέφυρα) για να περιγράψουν τη γέφυρα Μπάιφροστ.[94]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σκηνοθέτης Κένεθ Μπράνα κατά την προώθηση της ταινίας στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2011.

Τον Οκτώβριο του 2008, τα Marvel Studios υπέγραψαν μια μακροπρόθεσμη σύμβαση μίσθωσης με τα Raleigh Studios για να κάνουν τα γυρίσματα των τεσσάρων επόμενων ταινιών τους - Iron Man 2, Thor, Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America και Οι Εκδικητές - στις εγκαταστάσεις της Raleight στην παραλία του Μανχάταν στην Καλιφόρνια.[95] Η Production Weekly δημοσίευσε πως τα γυρίσματα ήταν προγραμματισμένα να ξεκινήσουν στο Λος Άντζελες στα μέσα Ιανουαρίου και έπειτα, θα μεταφέρονταν στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού από τον Μάρτιο μέχρι τα τέλη Απριλίου.[96] Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 11 Ιανουαρίου 2010.[97] Λίγες μέρες μετά την έναρξη των γυρισμάτων, ο Κλαρκ Γκρεγκ υπέγραψε για να επαναλάβει τον ρόλο του από τις ταινίες Iron Man και Iron Man 2 ως πράκτορας Φιλ Κόλσον.[53] Τον Φεβρουάριο, η Paramount Pictures ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με ανθρώπους της περιοχής Ντελ Μαρ στην Καλιφόρνια, για τη χρησιμοποίηση 275 περίπου μέτρων της παραλίας για το γύρισμα μιας σκηνής του Thor στην οποία έξι άλογα θα έτρεχαν κατά μήκος της. Η Paramount είπε πως αυτή η ακτογραμμή ήταν ιδανική, επειδή η σταδιακή κλίση της άμμου προς το νερό δημιουργεί άριστες αντανακλαστικές δυνατότητες για την ταινία.[98] Στις 15 Μαρτίου 2010, η παραγωγή του Thor μετακινήθηκε στην περιοχή Γκαλιστέο της Σάντα Φε, όπου το ράντσο Cerro Pelon,[99] μια παλιομοδίτικη, κινηματογραφική πόλη της Δύσης, τροποποιήθηκε εκτενώς για το γύρισμα.[100][101]

Ο Μπράνα, θαυμαστής του κόμικ από τότε που ήταν παιδί, σχολίασε την πρόκληση να γεφυρώσει το Άσγκαρντ με τον σύγχρονο κόσμο: «Εμπνευσμένοι από τον κόσμο του κόμικ, τόσο εικαστικά όσο και συνθετικά, προσπαθήσαμε να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα στους κόσμους που υπάρχουν στην ταινία να μοιάζει με αρετή και γιορτή, αλλά ταυτόχρονα να ζουν οι χαρακτήρες στον ίδιο κόσμο. Έχει να κάνει με το να βρεις το κατάλληλο στυλ πλαισίωσης, το χρώμα της παλέτας, την υφή και το μέγεθος της κίνησης της κάμερας, τα οποία βοηθούν στην έκφραση των διαφορών και της διάκρισης αυτών των κόσμων. Αν πετύχει, θα σηματοδοτηθεί αυτή την ταινία ως διαφορετική.... Ο συνδυασμός του πρωτόγονου και του εκλεπτυσμένου, του αρχαίου και του σύγχρονου, πιστεύω πως αυτή είναι ενδεχομένως η συναρπαστική σύντηξη, η συναρπαστική ένταση στην ταινία».[102]

Μέχρι τον Απρίλιο, η προοπτική του να γίνουν γυρίσματα στη Ντελ Μαρ της Καλιφόρνια, απομακρύνθηκε. Η Paramount Pictures έστειλε ένα γράμμα ενημερώνοντας την πόλη πως επιλέχθηκε τελικά μια μυστική τοποθεσία στη Βόρεια Καλιφόρνια για το γύρισμα μιας σκηνής μπροστά στη θάλασσα. Το γράμμα ανέφερε την ανησυχία του κόστους για τη μετακίνηση της παραγωγής τόσο μακριά από το επιτελείο της.[103] Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στις 6 Μαΐου 2010.[13]

Μετά-παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σκηνές των μετακινήσεων μέσω της Μπάιφροστ στην ταινία (πάνω) εμπνεύστηκαν από φωτογραφίες του Διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ (κάτω).

Τον Οκτώβριο του 2010, τηλεφωνικές κλήσεις αποκάλυψαν πως η ταινία θα λάμβανε επαναληπτικά γυρίσματα για κάποιες σκηνές, χωρίς όμως να αποκαλύπτεται ο αριθμός αυτών.[104] Τον Μάρτιο του 2011, σκηνές που περιείχαν την Αντριάννα Μπαράζα αφαιρέθηκαν από την κινηματογραφική εκδοχή της ταινίας κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Ο Μπράνα έστειλε ένα γράμμα για να απολογηθεί, εξηγώντας τους λόγους για αυτή την αφαίρεση και πως θα επιθυμούσε να συνεργαστεί με την Μπαράζα στο μέλλον. Ως απάντηση, η Μπαράζα δήλωσε: «Με λυπεί αυτό επειδή η ταινία είναι εξαιρετική και επειδή δούλευα δίπλα σε μερικούς καταπληκτικούς ηθοποιούς τους οποίους θαυμάζω πάρα πολύ, αλλά καταλαβαίνω τη φύση των ταινιών και δεν είναι η πρώτη ή η τελευταία φορά που σκηνές αφαιρούνται από αυτές».[105] Η Μπαράζα εμφανίζεται μόνο σε μια σκηνή στην τελική κινηματογραφική εκδοχή της ταινίας. Τον ίδιο μήνα, ο Ντάγκλας Τάιτ αποκάλυψε πως συμμετείχε στην κινηματογράφηση της κίνησης των Παγογιγάντων.[106] Για την πρόσληψή του, ο Τάιτ είπε: «Είμαι 1,95m και έχω λιγνό, αθλητικό σώμα και έπαιρναν τύπους με ύψος 2m και παραπάνω και που ζύγιζαν πάνω από 110Kg. Όταν η ταινία βρισκόταν στην επεξεργασία, ήθελαν να κάνουν τους Παγογίγαντες ακόμα μεγαλύτερους και να κινούνται γρηγορότερα. Έκαναν ξανά ακροάσεις και ο Κένεθ Μπράνα με επέλεξε για την κινηματογράφηση των κινήσεων των Παγογιγάντων».[106] Τον Απρίλιο του 2011, οι IMAX Corporation, Paramount Pictures και Marvel Entertainment ανακοίνωσαν πως είχαν οριστικοποιήσει τη συμφωνία να κυκλοφορήσει η ταινία και σε IMAX 3D μορφή, συνεχίζοντας τη συνεργασία που ξεκίνησε με την ταινία Iron Man 2.[107] Ο Μπράνα δήλωσε πως η διαδικασία μετατροπής της ταινίας σε 3D τον έκανε αρχικά να ζαρώσει, αλλά είπε: «Νιώσαμε πως στη δική μας περίπτωση, η προβολή σε 3D θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή φίλη της ιστορίας και των χαρακτήρων για μια πολύ διαφορετικού τύπου εμπειρία». Παρόλο που η ταινία γυρίστηκε σε 2D, ο Φάιγκι δήλωσε πως «τα ειδικά εφέ της ταινίας σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από την αρχή σε 3D μορφή».[108] Η σκηνή μετά τους τίτλους τέλους της ταινίας, όπου βλέπουμε τον Νικ Φιούρι να πλησιάζει τον Έρικ Σέλβιγκ για να του ζητήσει να μελετήσει το Τεσσεράκτιο, σκηνοθετήθηκε από τον σκηνοθέτη της ταινίας Οι Εκδικητές, Τζος Γουίντον.[109]

Η εταιρία BUF Compagnie ήταν η κύρια εταιρία που δούλεψε πάνω στα οπτικά εφέ,[110] με την Digital Domain να συμμετέχει επίσης στην ταινία.[111] Ο Μπράνα δήλωσε πως η BUF, η οποία έκανε τα εφέ της κούρσας μέσα στο διάστημα, εμπνεύστηκε από φωτογραφίες του Διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ και άλλες εικόνες του διαστήματος. Είπε επίσης πως έστειλε πίνακες του Ουίλλιαμ Τέρνερ στην Digital Domain όταν δημιουργούσαν το Γιότενχαϊμ.[112] Ο Πίτερ Μπάτεργουορθ, επικεφαλής των οπτικών εφέ και συνιδρυτής της Fuel VFX, είπε πως το δυσκολότερο κομμάτι ήταν η ερμηνεία του πώς θα έμοιαζε η Μπάιφροστ: «Δεν μπορείς να ψάξεις στο Google πώς μοιάζουν αυτά τα πράγματα - είναι τελείως φανταστικά και μέσα στα κεφάλια αυτών που τα δημιούργησαν. Έτσι το να το εξωτερικεύσεις και να το ερμηνεύσεις για τη μεγάλη οθόνη ήταν μια ενδιαφέρουσα δημιουργική πρόκληση. Τεχνικά, πιθανώς δημιουργώντας προσομοιώσεις υγρών που θα μπορούσαν να σκηνοθετηθούν καλλιτεχνικά και να χρησιμοποιηθούν τόσο για τη Μπάιφροστ όσο και για τις σκηνές του δωματίου του Όντιν. Μέρος της δυσκολίας του να λύσεις όλο αυτό είναι πως έπρεπε να βεβαιωθούμε πως θα δούλευαν σε stereo».[113] Στην ταινία, ο Όντιν πέφτει σε νάρκη, γνωστή ως «Odinsleep» (ύπνος του Όντιν), στο δωμάτιό του έτσι ώστε να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Ο Μπάτεργουορθ δήλωσε: «Για το δωμάτιο του Όντιν, δημιουργήσαμε έναν θόλο και μια κουρτίνα από ακτίνες φωτός, οι οποίες πλανιούνται πάνω από το κρεβάτι του Όντιν. Αυτός ο θόλος φωτός δείχνει άντληση δύναμης και ενέργειας, η οποία τον αναζωογονεί καθώς κοιμάται. Πήραμε πολλές αναφορές από τον φυσικό κόσμο, όπως η κορώνα του ήλιου, και δώσαμε στο εφέ του ύπνου αρκετό όγκο και χώρο».[113]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Thor (soundtrack)

Τη μουσική της ταινίας συνέθεσε ο Πάτρικ Ντόιλ, ένας συχνός συνεργάτης του Μπράνα. Ο Ντόιλ περιέγραψε τον Thor ως «η πιο εμπορική, υψηλού προφίλ ταινία που έχω κάνει από τον Φρανκενστάιν»,[114] προσθέτοντας πως η διαδικασία της σύνθεσης είχε την πρόκληση του να βρεθεί ένας τόνος ο οποίος θα ταίριαζε στη δυαδικότητα του Άσγκαρντ και της Γης. Ο Ντόιλ και ο Μπράνα είχαν συχνές συζητήσεις για τη μουσική κατεύθυνση της ταινίας,[115] με τον σκηνοθέτη να προτείνει μια σύγχρονη αίσθηση και την ύπαρξη ισορροπίας μεταξύ της μουσικής και «των μεγάλων εικόνων που δεν ήταν σε καμία περίπτωση υπερβολικές» και τον συνθέτη με τη σειρά του να υλοποιεί «μια δυνατή αίσθηση μελωδίας, η οποία ανταποκρίνεται στο έργο μου». Καθώς ο Ντόιλ ανακήρυξε πως το δικό του Σελτικό υπόβαθρο τον έκανε να νιώθει οικεία με τη Σκανδιναβική μυθολογία, ένα παλιό Σελτικό παραδοσιακό τραγούδι παρείχε έμπνευση για το κύριο θέμα του Thor.[114] Το soundtrack κυκλοφόρησε από την Buena Vista Records τον Απρίλιο του 2011.[116]

Η ταινία περιέχει επίσης ένα τραγούδι από το συγκρότημα Foo Fighters, το «Walk», το οποίο ακούγεται σε μια σκηνή όπου ο Θορ πίνει σφηνάκια μπύρας με τον Σέλβιγκ, αλλά και στους τίτλους τέλους της ταινίας. Ο πρόεδρος της Marvel, Κέβιν Φάιγκι, δήλωσε πως το «Walk» ήταν προσθήκη της τελευταίας στιγμής, επειδή το συνεργείο της ταινίας πίστευε πως είχε «αυτούς τους απόκοσμους κατάλληλους στίχους και θέματα» όταν το άκουσαν. Ο Μπράνα, συγκεκριμένα, πίστευε πως «αυτοί οι στίχοι που έχουν να κάνουν με το να μάθεις να περπατάς ξανά» ήταν κατάλληλοι «για μια ταινία λύτρωσης και του πώς μαθαίνεις να είσαι ήρωας».[117]

Προώθηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Χέμσγουορθ, Πόρτμαν, Ντένινγκς και Χίντλστον στη Διεθνή Comic-Con του Σαν Ντιέγκο το 2010.

Τον Ιούλιο του 2010, τα Marvel Studios κράτησαν ένα πάνελ για τον Thor στη Διεθνή Comic-Con του Σαν Ντιέγκο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Κένεθ Μπράνα, Κρις Χέμσγουορθ, Νάταλι Πόρτμαν, Κατ Ντένινγκς, Τομ Χίντλστον και Κλαρκ Γκρεγκ συζήτησαν την ταινία και έδειξαν μερικά κομμάτια από αυτήν.[17] Λίγες μέρες αργότερα, το υλικό αυτό διέρρευσε στο διαδίκτυο.[118] Η πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια του Super Bowl XLV από το κανάλι FOX στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κόστος της διαφήμισης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ήταν κατά προσέγγιση $3 εκατομμύρια για κάθε σποτ των 30 δευτερολέπτων.[119] Τα Marvel Studios και η Acura, ξεκίνησαν το 2011 μια κοινή προώθηση στα κοινωνικά δίκτυα κατά τη διάρκεια της Comic & Entertainment Expo στο Σικάγο.[120] Άλλοι επίσημοι συνεργάτες προώθησης συμπεριελάμβαναν τις εταιρίες Burger King, Dr Pepper, 7-Eleven και Visa.[121] Τον Μάιο του 2011, ο πρόεδρος του τμήματος εκτυπώσεων της Marvel Entertainment, Νταν Μπάκλι, και ο αρχισυντάκτης των Marvel Comics, Άξελ Αλόνσο, κτύπησαν το κουδούνι κλεισίματος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης γιορτάζοντας την κινηματογραφική κυκλοφορία του Thor.[122]

Μια σκηνή μετά τους τίτλους τέλους της ταινίας Iron Man 2 έδειχνε τον Κόλσον να αναφέρει την ανακάλυψη ενός μεγάλου σφυριού στην έρημο. Ο Ρικ Μάρσαλ από το MTV News πίστευε πως ήταν το Μγίολνιρ, το όπλο που ανήκει στον Θορ, γράφοντας: «Συνεχίζεται η μεγάλη παράδοση της σύνδεσης της μιας ταινίας με την άλλη στο σύμπαν των ταινιών της Marvel».[123] Στο κομμάτι σχολιασμού των home media της ταινίας Iron Man 2, ο σκηνοθέτης του Iron Man 2, Τζον Φαβρό, δήλωσε πως «αυτή είναι μια σκηνή από τα γυρίσματα του Thor».[124]

Τον Νοέμβριο του 2008, η Marvel Animation ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας σειράς κινουμένων σχεδίων αποτελούμενη από 26 επεισόδια και που θα μεταδιδόταν στα τέλη του 2010, πριν την κυκλοφορία της ταινίας των Marvel Studios.[125] Η εταιρία κυκλοφόρησε και μια ταινία κινουμένων σχεδίων απευθείας σε βίντεο με τον τίτλο Thor: Tales of Asgard, η κυκλοφορία της οποίας θα συνέπιπτε με αυτή της live action ταινίας.[126]

Ένα βιντεοπαιχνίδι με τον τίτλο Thor: God of Thunder βασισμένο στην ταινία δημιουργήθηκε από τη Sega, χρησιμοποιώντας τις φωνές και ομοιότητες στην εμφάνιση των ηθοποιών Κρις Χέμσγουορθ, Τομ Χίντλστον και Τζέιμι Αλεξάντερ. Το βιντεοπαιχνίδι κυκλοφόρησε στις 3 Μαΐου 2011.[127]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Thor έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο θέατρο Event Cinemas στο Σίδνεϊ στις 17 Απριλίου 2011,[128] με την ταινία να κυκλοφορεί στην Αυστραλία στις 21 Απριλίου 2011.[129] Το επόμενο Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησε σε 56 αγορές,[130] ενώ η πρεμιέρα στο El Capitan Theatre στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια έλαβε χώρα στις 2 Μαΐου 2011.[131] Ο Thor κυκλοφόρησε στις αίθουσες των Ηνωμένων Πολιτειών στις 6 Μαΐου 2011.[129] Συνολικά 3,955 αίθουσες, από τις οποίες 214 ήταν σε IMAX 3D και 2,737 σε 3D μορφή, ένα ποσοστό ρεκόρ.[132][133][134] Η ταινία αποτελεί μέρος της Πρώτης Φάσης του MCU.[135]

Home media[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 2011, τα Marvel Studios και η Paramount Pictures ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του Thor σε Blu-ray 3D, Blu-ray Disc και DVD. Οι δίσκοι κυκλοφόρησαν από την Paramount Home Media Distribution στις 13 Σεπτεμβρίου 2011 σε τρεις εκδόσεις: σε ένα μονό δίσκο DVD, σε ένα πακέτο συνδυασμού 2 δίσκων Blu-ray και DVD και σε ένα πακέτο συνδυασμού 3 δίσκων Blu-ray/DVD/3D. Όλα τα πακέτα περιείχαν κομμένες σκηνές και μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Ο δρόμος προς τους Εκδικητές». Τα πακέτα των 2 και 3 δίσκων περιείχαν ένα ψηφιακό αντίγραφο, το πρώτο βίντεο μιας σειράς ταινιών μικρού μήκους της Marvel (Marvel One-Shots) που κυκλοφόρησαν απευθείας σε βίντεο με τίτλο The Consultant και 7 βίντεο με υλικό πίσω από τις κάμερες.[136]

Ο Μπράνα είπε πως το DVD περιέχει τουλάχιστον 20 λεπτά κομμένων σκηνών και δήλωσε πως το υλικό αυτό περιέχει «πράγματα όπως οι Ασγκαρντιανοί γονείς, Όντιν και Φρίγκα, την οποία υποδύεται η όμορφη Ρενέ Ρούσο. Υπάρχουν κάποιες όμορφες σκηνές τις οποίες πιστεύω ο κόσμος θα απολαύσει. Και ειδικά η αλληλεπίδραση του Θορ με τον Λόκι με διαφορετικούς τρόπους η οποία γεμίζει λίγο από την ιστορία τους και ήταν μέρος των προβών και της έρευνάς μας».[137] Την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας, ο Thor βρέθηκε στην κορυφή των πωλήσεων Blu-ray/DVD αλλά και της λίστα του περιοδικού Home Media για τις πωλήσεις της εβδομάδας.[138]

Η ταινία συμπεριελήφθηκε επίσης σε ένα box-set 10 δίσκων με τον τίτλο «Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel: Φάση Ένα – Εκδικητές Ενωθείτε», το οποίο περιελάμβανε όλες τις ταινίες της πρώτης φάσης του Κινηματογραφικού Σύμπαν της Marvel.[139] Κυκλοφόρησε από τη Walt Disney Studios Home Entertainment στις 2 Απριλίου 2013.[140][141]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Thor είχε έσοδα $181.0 εκατομμύρια στη Βόρεια Αμερική και $268.3 εκατομμύρια σε άλλες χώρες, σημειώνοντας συνολικά έσοδα παγκοσμίως $449.3 εκατομμύρια.[6] Ήταν η 15η ταινία με τα περισσότερα έσοδα για το 2011.[142]

Την πρώτη μέρα προβολής σε Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά, ο Thor είχε έσοδα $25.5 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων των $3.3 εκατομμυρίων από τις ανεπίσημες προβολές της ταινίας την Πέμπτη,[132] φτάνοντας το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής τα $65.7 εκατομμύρια. $6.2 εκατομμύρια ήρθαν από τις προβολές σε IMAX 3D, ενώ το 60% προήλθε από τις προβολές 3D.[133][134] Έγινε η 10η ταινία με τα περισσότερα έσοδα για το 2011 σε Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά[143] και η ταινία με τα περισσότερα έσοδα ταινίας που βασίζεται σε κόμικ για το καλοκαίρι (Μάιος - Αύγουστος) του 2011.[144]

Το άνοιγμα του Thor στην Αυστραλία έφερε έσοδα $5.8 εκατομμύρια, τοποθετώντας την στη δεύτερη θέση σε εισπράξεις πίσω από την ταινία της Universal, Μαχητές των Δρόμων: Ληστεία στο Ρίο. Το box office της ταινίας ήταν μόλις 1% καλύτερο από το άνοιγμα του Iron Man στην Αυστραλία το 2008 και η πιο δημοφιλής κυκλοφορία της Marvel μέχρι εκείνη τη στιγμή.[145] Την επόμενη εβδομάδα, ο Thor κυκλοφόρησε σε 56 αγορές και είχε συνολικά έσοδα για το Σαββατοκύριακο, $89.2 εκατομμύρια.[130] Οι αγορές με τα περισσότερα έσοδα της ταινίας ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο ($22.5 εκατομμύρια), η Αυστραλία ($20.1 εκατομμύρια) και το Μεξικό ($19.5 εκατομμύρια).[146]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes δίνει στην ταινία ποσοστό αποδοχής 77% με μέσο όρο 6.7/10, βασισμένο σε 280 κριτικές. Στο τμήμα ομοφωνίας της σελίδας διαβάζουμε: «Ένα εκθαμβωτικό blockbuster το οποίο αμβλύνει το σκοτεινό του πεδίο με εξυπνάδα, χιούμορ και ανθρώπινο δράμα, ο Thor είναι δυνατή Marvel ψυχαγωγία».[147] Η σελίδα συλλογής κριτικών Metacritic απέδωσε στην ταινία ένα σταθμισμένο μέσο όρο 57/100 βασισμένο σε κριτικές από 40 κριτικούς ταινιών, με την ένδειξη «μικτές ή μέτριες κριτικές».[148]

Ο Ρίτσαρντ Κούιπερς από το περιοδικό Variety δήλωσε: «Ο Thor κάνει πολύ καλή δουλειά όσο υπάρχουν οι μάχες και οι οικογενειακές διαφωνίες στις άλλες ουράνιες διαστάσεις, αλλά είναι λιγότερο εντυπωσιακός κατά τη διάρκεια της σύντομης εξορίας του στη Γη».[149] Η Μέγκαν Λέμαν από το περιοδικό The Hollywood Reporter έγραψε: «Ο θεός του κεραυνού με το σφυρί ξεκινάει αυτό το καλοκαίρι υπερηρώων με κρότο».[150] Στον Ρίτσαρντ Ρόπερ από την εφημερίδα Chicago Sun-Times άρεσε η ταινία: «Χάρη σε μεγάλο βαθμό στον γοητευτικό, αστείο και με ερμηνεία που σε κερδίζει Αυστραλό ηθοποιό Κρις Χέμσγουορθ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Thor είναι το πιο ενδιαφέρον ντεμπούτο υπερήρωα από την πρώτη ταινία Spider-Man».[151]

Ο Ρότζερ Ίμπερτ από την Chicago Sun-Times έδωσε αρνητική κριτική δηλώνοντας: «Ο Thor είναι μια αποτυχία ως ταινία, αλλά μια εμπορική επιτυχία, μια απεικόνιση της τακτικής του αρχαίου καρναβαλιού που σου λένε τα πάντα για να σε κάνουν να μπεις μέσα στη σκηνή».[152] Στον Α.Ο.Σκοτ από την εφημερίδα The New York Times δεν άρεσε η ταινία, αποκαλώντας την «ένα παράδειγμα του προγραμματισμένου θριάμβου της υπολογισμένης εμπορικότητας ενάντια στη φαντασία».[153] Ο Κένεθ Τουράν από την εφημερίδα Los Angeles Times είχε μικτά συναισθήματα, περιγράφοντας την ταινία ως «μια αισθητική απομάκρυνση ανάμεσα στα προβλέψιμα στοιχεία και στα απροσδόκητα». Ο Τουράν επαίνεσε τις ερμηνείες των Χέμσγουορθ, Χόπκινς και Έλμπα, αλλά βρήκε τα ειδικά εφέ ασυνεπή και την ιστορία της Γης παράγωγο κάποιας άλλης ιστορίας.[154]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Βραβεία Κατηγορία Υποψήφιοι Αποτέλεσμα
2011 Βραβεία Teen Choice[155] Καλύτερο breakout άντρα ηθοποιού σε ταινία Κρις Χέμσγουορθ Υποψηφιότητα
Βραβεία Scream[156] Το απόλυτο Scream Thor Υποψηφιότητα
Καλύτερη ταινία φαντασίας Thor Υποψηφιότητα
Καλύτερος υπερήρωας Κρις Χέμσγουορθ ως Θορ Υποψηφιότητα
Β' Γυναικείος Ρόλος Τζέιμι Αλεξάντερ Υποψηφιότητα
Καλύτερη breakout γυναικεία ερμηνεία Τζέιμι Αλεξάντερ Υποψηφιότητα
Καλύτερη breakout ανδρική ερμηνεία Κρις Χέμσγουορθ Υποψηφιότητα
Καλύτερη breakout ανδρική ερμηνεία Τομ Χίντλστον Υποψηφιότητα
Καλύτερα F/X Thor Υποψηφιότητα
Καλύτερη ταινία κόμικ Thor Υποψηφιότητα
2012 Βραβεία People's Choice[157] Αγαπημένη ταινία δράσης Thor Υποψηφιότητα
Αγαπημένος υπερήρωας σε ταινία Κρις Χέμσγουορθ Υποψηφιότητα
Βραβεία Visual Effects Society[158] Εξαιρετική δημιουργία περιβάλλοντος σε live action ταινία «Το παρατηρητήριο του Χέιμνταλ»: Πιέρ Μπαφάν, Όντρεϊ Φεράρα, Γιόελ Γκόντο, Ντομινίκ Βιντάλ Υποψηφιότητα
Εξαιρετική εικονική φωτογραφία σε live action ταινία Ξαβιέ Αλάρ, Πιέρ Μπαφάν, Νικολά Σεβαλιέ Υποψηφιότητα
Βραβεία Empire[159] Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος άντρας Τομ Χίντλστον Νίκη
Καλύτερη ταινία Επιστημονικής φαντασίας/Φαντασίας Thor Νίκη
Η τέχνη του 3D από τη RealD Thor Υποψηφιότητα
Κινηματογραφικά βραβεία MTV[160] Καλύτερος ήρωας Thor Υποψηφιότητα
Βραβεία Saturn[161] Καλύτερη ταινία φαντασίας Thor Υποψηφιότητα
Β' Αντρικός Ρόλος Τομ Χίντλστον Υποψηφιότητα
Καλύτερος σχεδιασμός παραγωγής Μπο Γουέλτς Υποψηφιότητα
Καλύτερα κοστούμια Αλεξάντρα Μπερν Νίκη

Συνέχειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια συνέχεια με τον τίτλο Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος, την οποία σκηνοθέτησε ο Άλαν Τέιλορ, κυκλοφόρησε στις 8 Νοεμβρίου 2013.[162][163] Οι Χέμσγουορθ και Χίντλστον επέστρεψαν για τους ρόλους τους ως Θορ και Λόκι αντίστοιχα, μαζί με άλλους ηθοποιούς από την πρώτη ταινία.[164] Ο Κρίστοφερ Έκλστον προστέθηκε στο καστ της ταινίας για τον ρόλο του Μάλεκιθ.[165]

Thor: Ragnarok[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Thor: Ragnarok

Η τρίτη συνέχεια, με τίτλο Thor: Ragnarok κυκλοφόρησε στις 3 Νοεμβρίου 2017,[166] σε σκηνοθεσία του Τάικα Γουαϊτίτι.[167] Το σενάριο έγραψαν οι Έρικ Πίρσον, Γκρεγκ Κάιλ και Κρίστοφερ Γιοστ,[168] με τον Κέβιν Φάιγκι να βρίσκεται και πάλι στη θέση του παραγωγού.[169] Οι Χέμσγουορθ, Χίντλστον, Χόπκινς, Έλμπα, Ασάνο, Ζάκαρι Λίβαϊ και Στίβενσον επέστρεψαν για τους ρόλους τους ως Θορ, Λόκι, Όντιν, Χέιμνταλ, Χόγκαν, Φάντραλ και Βόλσταγκ αντίστοιχα,[170][171][172][173] ενώ οι Μαρκ Ράφαλο και Μπένεντικτ Κάμπερμπατς εμφανίστηκαν ως Μπρους Μπάνερ/Hulk και Στίβεν Στρέιντζ αντίστοιχα, επαναλαμβάνοντας τους ρόλους τους από προηγούμενες MCU ταινίες.[174][175] Οι Κέιτ Μπλάνσετ, Τέσα Τόμπσον, Τζεφ Γκόλντμπλουμ και Καρλ Ούρμπαν προστέθηκαν στο καστ για τους ρόλους των Χέλα, Βαλκυρία, Γκραντμάστερ και Δήμιος αντίστοιχα.[167]

Thor: Love and Thunder[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Thor: Love and Thunder

Μια τρίτη συνέχεια με τίτλο Thor: Love and Thunder κυκλοφόρησε στις 8 Ιουλίου 2022.[176] Οι Χέμσγουορθ και Τόμπσον επανέλαβαν τους ρόλους τους, ενώ η Νάταλι Πόρτμαν επέστρεψε μετά την απουσία της από τον Thor: Ragnarok.[177] Κατά τη διάρκεια του πάνελ της Marvel στην Comic-Con του Σαν Ντιέγκο το 2019, αποκαλύφθηκε πως ο χαρακτήρας της Πόρτμαν θα αποκτήσει τη δύναμη του Θορ, όπως συμβαίνει και στα κόμικ.[178] Η Τόμπσον αποκάλυψε πως η Βαλκυρία θα είναι ο πρώτος ΛΟΑΤ υπερήρωας στο MCU, με τη σεξουαλικότητα του χαρακτήρα της να απεικονίζεται στην ταινία. Η σεξουαλικότητά της υπαινίχθηκε στον Thor: Ragnarok, ενώ μια κομμένη σκηνή από το τελικό προϊόν απεικόνιζε ρητά τον χαρακτήρα ως ομοφυλόφιλο.[179]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Τον Ιούλιο του 2013, τα δικαιώματα διανομής της ταινίας μεταφέρθηκαν από την Paramount Pictures στα Walt Disney Studios.[2][3]
  2. Τα γεγονότα της ταινίας λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα με τα γεγονότα των ταινιών Ο Απίθανος Hulk (2008) και Iron Man 2 (2010),[8] με τη δεύτερη να λαμβάνει χώρα μόλις έξι μήνες μετά τα γεγονότα της ταινίας Iron Man (2008).[9]
  3. Αναγνωρίζεται εκτός οθόνης ως ο Κοσμικός Κύβος.[10]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Thor Trailer & Official Movie Site». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2011. 
  2. Finke, Nikki (2013-07-02). «Disney Completes Purchase of Marvel Home Entertainment Distribution Rights». Deadline Hollywood. http://www.deadline.com/2013/07/disney-completes-all-marvel-home-distribution-rights-from-paramount/. Ανακτήθηκε στις 2019-01-19. 
  3. Palmeri, Christopher (2013-07-02). «Disney Buys Rights to Four Marvel Movies From Viacom's Paramount». Bloomberg. https://www.bloomberg.com/news/2013-07-02/disney-buys-rights-to-four-marvel-movies-from-viacom-s-paramount.html. Ανακτήθηκε στις 2019-01-19. 
  4. «Thor». British Board of Film Classification. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-05-01. https://www.webcitation.org/5yMhn9Okf?url=http://www.bbfc.co.uk/BFF275252. Ανακτήθηκε στις 2019-01-19. 
  5. 5,0 5,1 Vaughn, Matthew (2007-10-07). «My Week: Matthew Vaughn». The Guardian (London). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-10-07. https://www.webcitation.org/5yMi1UY2j?url=http://www.guardian.co.uk/media/2007/oct/07/film.filmnews. Ανακτήθηκε στις 2019-01-19. 
  6. 6,0 6,1 «Thor (2011)». Box Office Mojo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 
  7. «Thor». Cine.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 
  8. Eisenberg, Eric (27 Απριλίου 2017). «Why Marvel Movies Don't Overlap Like They Used To, According To Kevin Feige». CinemaBlend. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 
  9. Cornelius, Doug (8 Μαΐου 2010). «10 Things Parents Should Know About Iron Man 2». Wired. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 
  10. Franich, Darren (7 Μαΐου 2011). «'Thor' post-credits scene: What the heck WAS that thing?». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 
  11. 11,0 11,1 Finke, Nikke (2009-05-16). «Exclusive: Chris Hemsworth is Thor». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-05-11. https://www.webcitation.org/5yabdpEZ5?url=http://www.deadline.com/2009/05/exclusive-chris-hemsworth-is-thor/. Ανακτήθηκε στις 2019-01-19. 
  12. Shira, Dahvi (18 Απριλίου 2011). «Chris Hemsworth Gained 20 Lbs. of Muscle for Thor». People. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 
  13. 13,0 13,1 Huver, Scott (14 Μαΐου 2010). «Exclusive: Chris Hemsworth on Thor!». SuperheroHype.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 
  14. Warmoth, Brian (2010-08-23). «Chris Hemsworth Reveals Mike Tyson's Contribution To 'Thor'». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-04. https://www.webcitation.org/5zva4nvZT?url=http://splashpage.mtv.com/2010/08/23/chris-hemsworth-mike-tyson-thor/. Ανακτήθηκε στις 2019-01-19. 
  15. 15,0 15,1 «Natalie Portman Joins 'Thor' Cast, Chris Hemsworth Confirmed As Lead». MTV. 2009-07-13. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-04. https://www.webcitation.org/5zva548wX?url=http://splashpage.mtv.com/2009/07/13/natalie-portman-joins-thor-cast-chris-hemsworth-confirmed-as-lead/. Ανακτήθηκε στις 2009-07-28. 
  16. Grossbreg, Josh (2009-11-23). «Natalie Portman's "Weird" Reason for Hooking Up With Thor». E!. http://www.eonline.com/news/natalie_portmans_weird_reason_hooking/155129. Ανακτήθηκε στις 2019-01-19. 
  17. 17,0 17,1 17,2 «MARVEL-OUS STAR WATTAGE: Actors Assemble For Comic-Con Panel Including 'The Avengers', 'Captain America', & 'Thor'». Deadline Hollywood. 24 Ιουλίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 
  18. Kaufman, Amy; Boucher, Geoff (2010-11-19). «Natalie Portman says 'Thor' role hammers away at 'cute' stereotypes». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-04. https://www.webcitation.org/5zva5gnVh?url=http://herocomplex.latimes.com/2010/11/19/natalie-portman-says-thor-role-hammers-away-at-cute-stereotypes/. Ανακτήθηκε στις 2010-11-19. 
  19. 19,0 19,1 «Marvel Studios Update: Loki Officially Cast in 2011 Thor Movie». Marvel.com. 2009-055-18. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-05-11. https://www.webcitation.org/5yaazmGGE?url=http://marvel.com/news/story/8063/marvel_studios_update_loki_officially_cast_in_2011_thor_movie. Ανακτήθηκε στις 2009-05-19. 
  20. Bamigboye, Baz (2009-05-29). «A strict diet for six months? That is a Thor point». Daily Mail (London). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-05-11. https://www.webcitation.org/5yac50NZu?url=http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1189315/BAZ-BAMIGBOYE-Weisz-words-philosophy.html. Ανακτήθηκε στις 2019-01-19. . (Requires scrolldown)
  21. Storm, Marc (2011-02-07). «Tom Hiddleston: Thor's Mischief Maker». Marvel.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-04. https://www.webcitation.org/5zva68ecj?url=http://marvel.com/news/story/15145/tom_hiddleston_thors_mischief_maker#. Ανακτήθηκε στις 2011-02-08. 
  22. 22,0 22,1 O'Hara, Helen (2009-10-05). «Stellan Skarsgard Joins Thor». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-10-21. https://www.webcitation.org/62bLxprN7?url=http://www.empireonline.com/news/story.asp?NID=25981. Ανακτήθηκε στις 2019-01-19. 
  23. Wigler, Josh (2010-12-30). «Stellan Skarsgard Describes 'Thor' Filming». MTV News. http://splashpage.mtv.com/2010/12/30/stellan-skarsgard-thor-movie/. Ανακτήθηκε στις 2011-10-27. 
  24. Cheney, Alexandra (2010-12-29). «Stellan Skarsgard on 'Thor,' 'The Girl with the Dragon Tattoo,' and Swedish Films». The Wall Street Journal. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-04. https://www.webcitation.org/5zva9rsc5?url=http://blogs.wsj.com/speakeasy/2010/12/29/stellan-skarsgard-on-thor-the-girl-with-the-dragon-tattoo-and-swedish-films/. Ανακτήθηκε στις 2019-01-19. 
  25. 25,0 25,1 Weintraub, Steve (2010-12-10). «Colm Feore on Set Interview THOR; The King of the Frost Giants Reveals All!». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zx6kTkA8?url=http://collider.com/colm-feore-interview-thor-on-set-interview/64245/. Ανακτήθηκε στις 2011-03-14. 
  26. Marnell, Blair (2010-05-11). «Colm Feore's Mysterious 'Thor' Role Required 'Five Hours' of Makeup». MTV News. http://www.mtv.com/news/2596702/colm-feore-thor-role/. Ανακτήθηκε στις 2019-01-19. 
  27. Seeton, Reg. «Exploring THOR on Blu-ray with Actor Colm Feore». TheDeadbolt.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2011. 
  28. 28,0 28,1 28,2 28,3 28,4 «Thor Update: Warriors Three Cast». Marvel.com. 2009-11-16. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zx6niVzI?url=http://marvel.com/news/moviestories.10317.Thor_Update~colon~_Warriors_Three_Cast/. Ανακτήθηκε στις 2009-11-16. 
  29. Williams, Owen (2009-12-11). «Ray Stevenson Prepares For Volstagg». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zx6mEnvC?url=http://www.empireonline.com/news/feed.asp?NID=26492. Ανακτήθηκε στις 2009-12-11. 
  30. 30,0 30,1 «Idris Elba joins Marvel Studios' 'Thor'». Reuters. 2009-11-20. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-05-10. https://www.webcitation.org/5yZqKsG1g?url=http://uk.reuters.com/article/2009/11/20/uk-elba-idUKTRE5AJ0ZT20091120. Ανακτήθηκε στις 2019-01-19. 
  31. Bierly, Mandi (24 Οκτωβρίου 2010). «Idris Elba talks 'Luther,' 'Thor,' Alex Cross, why it's okay if he does 'Ghost Rider 2', and who should replace Michael Scott». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 
  32. Leslie, Gornstein (Μάιος 2011). «Q+LA Idris Elba». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-10-21. https://www.webcitation.org/62bbbPzVb?url=http://www.latimesmagazine.com/2011/05/qla-idris-elba.html. Ανακτήθηκε στις 2011-10-21. 
  33. Truitt, Brian (27 Αυγούστου 2010). «Idris Elba talks 'Takers,' 'Thor' and a possible return to 'The Office'». USA Today. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2011. 
  34. Belonsky, Andrew (15 Δεκεμβρίου 2010). «Marvel Boycotted by White Supremacists». Death & Taxes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2010. 
  35. McClintock, Pamela (4 Μαρτίου 2011). «Black 'Thor' Actor Blasts Debate Over His Casting». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 
  36. Child, Ben (17 Δεκεμβρίου 2010). «White supremacists urge Thor boycott over casting of black actor as Norse god». The Guardian. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 
  37. 37,0 37,1 McNary, Dave (2009-11-24). «Kat Dennings joins 'Thor' cast». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-04. https://www.webcitation.org/5zvaArphy?url=http://www.variety.com/article/VR1118011794.html?categoryid=13. Ανακτήθηκε στις 2009-11-25. 
  38. Murray, Rebecca (Ιούλιος 2010). «Natalie Portman and Kat Dennings Discuss 'Thor'». The New York Times Company (About.com). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2020-10-17. https://web.archive.org/web/20201017193719/https://www.thoughtco.com/a-walk-to-remember-quotes-2832856. Ανακτήθηκε στις 2011-10-27. 
  39. Boucher, Geoff (2011-04-13). «'Thor': Kat Dennings says her character is 'very Scooby Doo'». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-04. https://www.webcitation.org/5zvaB0jN5?url=http://herocomplex.latimes.com/2011/04/13/thor-kat-dennings-says-her-character-is-very-scooby-doo/. Ανακτήθηκε στις 2011-04-16. 
  40. 40,0 40,1 Graser, Marc (2009-12-16). «Rene Russo joins cast of 'Thor'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zx6s6BkX?url=http://www.variety.com/article/VR1118012860.html?categoryid=1238. Ανακτήθηκε στις 2009-12-17. 
  41. Malkin, Marc (21 Μαρτίου 2011). «Thor's Chris Hemsworth: "He's Huge," Gushes Costar». E! Online. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2011. 
  42. 42,0 42,1 Fleming, Michael (2009-10-30). «Anthony Hopkins cast in 'Thor'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-04. https://www.webcitation.org/5zva7Vxbn?url=http://www.variety.com/article/VR1118010609.html?categoryid=13. Ανακτήθηκε στις 2009-10-31. 
  43. Carroll, Larry (2010-02-09). «EXCLUSIVE: Anthony Hopkins Talks 'Thor,' Says Thou Shalt Not Hear Shakespearean Talk». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-04. https://www.webcitation.org/5zva7aC7z?url=http://splashpage.mtv.com/2010/02/09/exclusive-anthony-hopkins-talks-thor-says-thou-shalt-not-hear-shakespearean-talk/. Ανακτήθηκε στις 2019-01-19. 
  44. Boucher, Geoff (2010-02-16). «'Thor' star Anthony Hopkins explains the ruthless charm of Odin». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-04. https://www.webcitation.org/5zva8fHJM?url=http://latimesblogs.latimes.com/herocomplex/2010/02/thor-star-anthony-hopkins-explains-the-ruthless-charm-of-odin-.html. Ανακτήθηκε στις 2010-02-16. 
  45. Smith, Nigel M. (26 Μαΐου 2016). «Mel Gibson: 'Some guy let me tattoo him. I drew squiggles'». The Guardian. UK. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 
  46. 46,0 46,1 Weintraub, Steve (2010-12-10). «Ray Stevenson (Volstag) and Joshua Dallas (Fandril) On Set Interview THOR». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zx6plBcA?url=http://www.collider.com/2010/12/10/ray-stevenson-joshua-dallas-interview-thor/. Ανακτήθηκε στις 2019-01-19. 
  47. «Exclusive: Zachary Levi talks possible early 'Chuck' return». USA Weekend. 2009-11-13. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zx6oRdgZ?url=http://blogs.usaweekend.com/whos_news/2009/11/exclusive-zachary-levi-talks-possible-early-chuck-return.html. Ανακτήθηκε στις 2009-11-16. 
  48. 48,0 48,1 «Townsend replaced in Marvel Comics tale 'Thor'». The Stamford Times. 2010-01-10. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zx6oa6Vm?url=http://thestamfordtimes.com/story/480494. Ανακτήθηκε στις 2011-05-10. 
  49. 49,0 49,1 Kit, Borys (2009-09-23). «Lightning strikes two more actors for "Thor"». The Hollywood Reporter (Reuters). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-10-21. https://www.webcitation.org/62bKVKHcQ?url=http://www.reuters.com/article/2009/09/23/us-thor-idUSTRE58M0W420090923. Ανακτήθηκε στις 2019-01-19. 
  50. Huzer, Scott (8 Δεκεμβρίου 2010). «Your Next Nerd Crush: "Thor's" Jaimie Alexander». NBC New York. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 
  51. Martin, Michael (20 Ιανουαρίου 2010). «Jaimie Alexander». Interview. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 
  52. Filipponi, Pietro (27 Σεπτεμβρίου 2010). «Jaimie Alexander Describes Sif in Marvel's THOR as 'Stoic & Powerful'». The Daily Blam!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2010. 
  53. 53,0 53,1 Graser, Marc (2010-01-18). «Gregg pulls double duty». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zxBrZ29N?url=http://www.variety.com/article/VR1118013952.html?categoryid=13. Ανακτήθηκε στις 2010-01-18. 
  54. 54,0 54,1 Vejvoda, Jim (2009-12-17). «Russo, More Join Thor». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zxBrepwl?url=http://movies.ign.com/articles/105/1056012p1.html. Ανακτήθηκε στις 2009-12-18. 
  55. Coratelli, Carlo (2011-03-19). «Intervista a Douglas Tait - Thor». Comicus.it. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-27. https://www.webcitation.org/60UXYSA28?url=http://www.comicus.it/blog/movie-comics/item/48299-intervista-a-douglas-tait-. Ανακτήθηκε στις 2011-07-27. 
  56. «Stan Lee Confirms Thor Cameo». /Film. 2009-12-06. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zxBsydTg?url=http://www.slashfilm.com/2009/12/06/stan-lee-confirms-thor-cameo/. Ανακτήθηκε στις 2009-12-07. 
  57. «X-Men, Green Lantern, Red Sonja: March 18th Comic Reel». Comic Book Resources. 2010-03-18. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zxBt7DCc?url=http://www.comicbookresources.com/?page=article. Ανακτήθηκε στις 2019-01-19. 
  58. Johnston, Rich (6 Μαΐου 2011). «Stan, Joe, Walt And The Thunder God». Bleeding Cool. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 
  59. 59,0 59,1 Kit, Borys (25 Φεβρουαρίου 2009). «Jackson's Fury in flurry of Marvel films». Reuters. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 
  60. Goldberg, Matt (2010-12-29). «THOR Cameo Revealed?». Collider. http://collider.com/thor-cameo/. Ανακτήθηκε στις 2019-01-19. 
  61. «EXCL-Thor Writer Ashley Miller: How will they approach Thor?». Cinefools.com. 30 Μαΐου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2011. 
  62. Goldsmith, Jeff (2006-07-18). «Raimi well-suited for fantastic feats». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zxBvMRdt?url=http://www.variety.com/article/VR1117947033. Ανακτήθηκε στις 2019-01-21. 
  63. Fleming, Michael (1997-04-13). «A Mania For Marvel». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1997-04-14. https://www.webcitation.org/5yMiivhQu?url=http://www.variety.com/article/VR1117434784?refCatId=3. Ανακτήθηκε στις 2008-03-01. 
  64. Lethert, Jason (2002-05-29). «Thor's Hammer to Drop on the Big Screen?». Comics2Film.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zxBwlgf1?url=http://www.comics2film.com/index.php?a=story. Ανακτήθηκε στις 2008-08-10. 
  65. Fleming, Michael (2000-05-16). «Artisan deal a real Marvel». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zxBxJBfk?url=http://www.variety.com/article/VR1117781709.html. Ανακτήθηκε στις 2008-03-01. 
  66. Fleming, Michael (2002-04-22). «Artisan, Marvel Pump Hero Punisher». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5yMirrDYI?url=http://www.variety.com/article/VR1117865852. Ανακτήθηκε στις 2008-03-01. 
  67. Brodesser, Claude (2004-06-13). «Spider Provider Grows New Legs». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5yMiZZvlM?url=http://www.variety.com/article/VR1117906351. Ανακτήθηκε στις 2008-03-01. 
  68. "Stax" (2004-12-13). «Goyer on Thor». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zxBxNg7N?url=http://movies.ign.com/articles/572/572535p1.html. Ανακτήθηκε στις 2008-03-01. 
  69. «Thor Hammers Sony». IGN. 2005-01-21. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zxBxvdFk?url=http://movies.ign.com/articles/580/580929p1.html. Ανακτήθηκε στις 2008-08-10. 
  70. McClintock, Pamela (2006-04-27). «Marvel Making Deals for Title Wave». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-05-01. https://www.webcitation.org/5yMj0t8bu?url=http://www.variety.com/article/VR1117942193. Ανακτήθηκε στις 2019-01-21. .
  71. Carle, Chris (2006-07-03). «Comic-Con 2006: Marvel Announces Three». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zxByL7iA?url=http://movies.ign.com/articles/720/720532p1.html. Ανακτήθηκε στις 2008-08-10. 
  72. Gire, Dann (2007-12-23). «I am Legend writer credits comics, horror films and pop culture». Daily Herald]]. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-06-06. https://www.webcitation.org/5hKdYFyZv?url=http://www.dailyherald.com/story/?id=101019. Ανακτήθηκε στις 2019-01-21. 
  73. Fleming, Michael (2007-08-09). «Matthew Vaughn to direct 'Thor'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-06. https://www.webcitation.org/5zxs6qEBY?url=http://www.variety.com/article/VR1117970012.html?categoryid=13. Ανακτήθηκε στις 2009-05-28. 
  74. Bamigboye, Baz (2007-11-16). «Matthew sprinkles Stardust on the British film industry». Daily Mail (London). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-06. https://www.webcitation.org/5zxs7NPy0?url=http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/showbiz/bazbamigboye.html?in_article_id=494446. Ανακτήθηκε στις 2019-01-21. 
  75. «'Iron Man 2' Coming in 2010». Entertainment Weekly. 2008-05-06. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-08-17. https://web.archive.org/web/20180817161311/http://www.ew.com/ew/article/0,,20197922,00.html. Ανακτήθηκε στις 2019-01-21. 
  76. «The Complete History of Marvel: Team Players». Total Film. 10 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2011. 
  77. Davis, Erik (2008-05-08). «'Thor' Needs New Director, Hulk to Cameo in 'Iron Man 2'?». The Hollywood Reporter (Cinematical). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-06. https://www.webcitation.org/5zxs8RkXS?url=http://www.cinematical.com/2008/05/08/thor-needs-new-director-hulk-to-cameo-in-iron-man-2/. Ανακτήθηκε στις 2009-05-28. 
  78. Marshall, Rick (11 Ιουνίου 2009). «Guillermo Del Toro Explains How Close He Came To Directing 'Thor'». MTV.com. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2019. 
  79. BrentJS (14 Αυγούστου 2011). «Guillermo del Toro Sets the Record Straight on His Involvement with Thor and Dr. Strange and Updates The Hulk TV Series». Reelz. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2012. 
  80. Sanchez, Robert (2008-09-08). «Is There a D.J. in Thors Future?». IESB. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-06. https://www.webcitation.org/5zxs8YrJn?url=http://www.iesb.net/index.php?option=com_content. Ανακτήθηκε στις 2008-09-09. 
  81. Fleming, Michael (2008-09-28). «Branagh in talks to direct Thor». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-06. https://www.webcitation.org/5zxs9bFYL?url=http://www.variety.com/article/VR1117993032.html?categoryid=13. Ανακτήθηκε στις 2008-09-29. 
  82. Horowitz, Josh (2008-12-13). «EXCLUSIVE: Kenneth Branagh Breaks Silence On ‘Thor,’ Says Casting Talk Is Premature». MTV.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-06-06. https://www.webcitation.org/5hKdYIOx8?url=http://splashpage.mtv.com/2008/12/13/exclusive-kenneth-branagh-breaks-silence-on-thor-says-casting-talk-is-premature/. Ανακτήθηκε στις 2019-01-31. 
  83. Wigler, Josh (2009-05-04). «Kenneth Branagh Says 'Thor' Filming To Begin in January, Hints at Potential Lead». MTV Splash Page. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-06-06. https://www.webcitation.org/5hKdYLxXz?url=http://splashpage.mtv.com/2009/05/04/kenneth-branagh-says-thor-filming-to-begin-in-january-hints-at-potential-lead/. Ανακτήθηκε στις 2019-01-21. 
  84. Marshall, Rick (2009-03-12). «Marvel Movies Get New Release Dates: 'Thor', 'The Avengers' & 'Captain America' Delayed, 'Iron Man 2' Unchanged». MTV Splash Page. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-06. https://www.webcitation.org/5zxs9tgsa?url=http://splashpage.mtv.com/2009/03/12/marvel-movies-get-new-release-dates-thor-the-avengers-unchanged/. Ανακτήθηκε στις 2019-01-21. 
  85. McClintock, Pamela (2009-03-16). «'Transformers 3' gets a date». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-06. https://www.webcitation.org/5zxsBkNgZ?url=http://www.variety.com/article/VR1118001280.html?categoryid=13. Ανακτήθηκε στις 2010-01-27. 
  86. Sciretta, Peter (31 Οκτωβρίου 2008). «Daniel Craig Turns Down Thor». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2019. 
  87. Yamato, Jen (2010-04-19). «Sam Jackson's Nick Fury Set For 'Captain America,' But Not 'Thor'». Cinematical. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-06. https://www.webcitation.org/5zxsCgMj5?url=http://www.cinematical.com/2010/04/19/sam-jacksons-nick-fury-set-for-captain-america-but-not-thor/. Ανακτήθηκε στις 2010-04-20. 
  88. Davis, Erik (2011-02-03). «Sam Jackson Confirms Nick Fury Cameos in 'Captain America' and 'Thor'». NBC (Cinematical). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-06. https://www.webcitation.org/5zxsCmgU6?url=http://blog.moviefone.com/2011/02/03/sam-jackson-nick-fury-cameo-captain-america#. Ανακτήθηκε στις 2011-02-03. 
  89. Brady, Matt (2009-03-10). «Cast-Off: Thor! Who Should Play Thor?». Newsarama. http://www.newsarama.com/film/030910-Cast-Off-Thor.html. Ανακτήθηκε στις 2019-01-21. 
  90. 90,0 90,1 Billington, Alex (2009-06-07). «Profile on Marvel Studios with Big Updates from Kevin Feige». Firstshowing.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-06. https://www.webcitation.org/5zxsDMSuN?url=http://www.firstshowing.net/2009/06/07/profile-on-marvel-studios-with-big-updates-from-kevin-feige/. Ανακτήθηκε στις 2019-01-21. 
  91. Warmoth, Brian (2009-11-23). «Exclusive: Kat Dennings Joins 'Thor' Cast, Reveals Co-Star Natalie Portman». "Splash Page" (column), MTV.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-05-01. https://www.webcitation.org/5yMjeMS0W?url=http://splashpage.mtv.com/2009/11/23/exclusive-kat-dennings-joins-thor-cast-reveals-co-star-natalie-portman/. Ανακτήθηκε στις 2019-01-21. 
  92. Kit, Borys (2010-01-07). «'Babel' actress joining Marvel's 'Thor'». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-01-24. https://www.webcitation.org/5vyl3p8N6?url=http://www.hollywoodreporter.com/news/babel-actress-joining-marvels-thor-19275. Ανακτήθηκε στις 2019-01-21. 
  93. McClintock, Pamela (2010-01-06). «'Thor' set to bow May 6, 2011». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5yabwEFY2?url=http://www.variety.com/article/VR1118013423. Ανακτήθηκε στις 2010-01-06. 
  94. «Under the Microscope: Thor». The Science & Entertainment Exchange. National Academy of Sciences. 9 Ιανουαρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2011. 
  95. «Marvel Signs Long-Term Lease with Raleigh». Raleigh Studios press release. 6 Οκτωβρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2010. 
  96. Baxter, Joseph (13 Νοεμβρίου 2009). «Thor To Begin Filming in Mid January». G4. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2011. 
  97. «Thor Movie: Principal Photography Starts!». Marvel.com. 11 Ιανουαρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Φεβρουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2010. 
  98. «Superhero coming to town». Del Mar Times. 11 Φεβρουαρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2011. 
  99. Tablang, Kristin (12 Αυγούστου 2016). «Tom Ford's Luxurious New Mexico Ranch Lists at $75 Million». Forbes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2019. 
  100. Bord, Christine (11 Μαρτίου 2010). «'Thor' Begins Filming in New Mexico on Monday». OnLocationVacations.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2019. 
  101. «Thor Production Notes». Paramount. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2011. 
  102. Boucher, Geoff (2010-04-01). «Kenneth Branagh is hammering away on 'Thor' – and those nasty rumors [UPDATED»]. Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-06. https://www.webcitation.org/5zxsI2FfU?url=http://herocomplex.latimes.com/2010/04/01/kenneth-branagh-and-thor/. Ανακτήθηκε στις 2011-05-10. 
  103. Horn, Jonathan (15 Απριλίου 2010). «No 'Thor' for Del Mar». Del Mar Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2010. 
  104. «Hollywood Insider : Thor back in front of the cameras». What's Playing. 2010-10-10. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-06. https://www.webcitation.org/5zxsLoEDU?url=http://www.whatsplaying.com.au/2010/10/hollywood-insider-thor-back-in-front-of-the-cameras/. Ανακτήθηκε στις 2010-10-10. 
  105. «Adriana Barraza, fuera de 'Thor'» (στα Ισπανικά). Esmas.com. 2011-03-31. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-06. https://www.webcitation.org/5zxsN48X6?url=http://www2.esmas.com/entretenimiento/cine/273876/. Ανακτήθηκε στις 2011-03-31. 
  106. 106,0 106,1 Coratelli, Carlo (2011-03-19). «Intervista a Douglas Tait - Thor». Comicus. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-06. https://www.webcitation.org/5zxsNxEm9?url=http://www.comicus.it/blog/movie-comics/item/48299-intervista-a-douglas-tait-thor. Ανακτήθηκε στις 2011-03-23. 
  107. The Deadline Team (2011-04-20). «'Thor' To Be Released in IMAX 3D». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-10-21. https://www.webcitation.org/62bKsed3l?url=http://www.deadline.com/2011/04/thor-to-be-released-in-imax-3d/. Ανακτήθηκε στις 2019-01-21. 
  108. Boucher, Geoff (2010-07-14). «It's official: 'Thor' and 'Captain America' will be 3-D films». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-14. https://www.webcitation.org/5yMiLeX2q?url=http://herocomplex.latimes.com/2010/07/14/thor-3d-captain-america-3d-comiccon-marvel-studios/. Ανακτήθηκε στις 2010-07-14. 
  109. Hewitt, Chris (20 Μαΐου 2011). «Stellan Skarsgard Talks Thor Sting». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2019. 
  110. Hopewell, John; Elsa Keslassey (2010-02-02). «Films draw French rebates». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-06. https://www.webcitation.org/5zxsKMmix?url=http://www.variety.com/article/VR1118014554.html?categoryId=19. Ανακτήθηκε στις 2010-02-02. 
  111. «Digital Domain Announces Vancouver Leadership Team». Digital Domain. 2010-01-12. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-06. https://www.webcitation.org/5zxsKkT5G?url=http://www.awn.com/news/visual-effects/digital-domain-announces-vancouver-leadership-team. Ανακτήθηκε στις 2019-01-21. 
  112. Desowitz, Bill (6 Μαΐου 2011). «Branagh's VFX Journey with Tho». Animation World Network. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2019. 
  113. 113,0 113,1 Frei, Vincent (2011). «THOR: Paul Butterworth – VFX Supervisor & Co-founder – Fuel VFX». The Art of VFX. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2019. 
  114. 114,0 114,1 Schweiger, Daniel (3 Μαΐου 2011). «Interview With Composer Patrick Doyle». Film Music Magazine. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2019. 
  115. Music of the Gods (Featurette). Thor Blu-ray: Paramount Home Entertainment.
  116. «'Thor' Soundtrack announced». Film Music Reporter. 25 Μαρτίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2011. 
  117. Boucher, Geoff (15 Απριλίου 2011). «'Thor': Foo Fighters take a 'Walk' with Marvel film». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2011. 
  118. «'Thor' Footage From Comic-Con Leaked – But It Was Pirated». Deadline Hollywood. 29 Ιουλίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  119. McClintock, Pamela (2011-01-19). «EXCLUSIVE: Studios Set Super Bowl Ads; 'Pirates,' 'Transformers,' 'Captain America'». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-02-13. https://www.webcitation.org/5wTGH7291?url=http://www.hollywoodreporter.com/news/studios-set-super-bowl-ads-73548. Ανακτήθηκε στις 2019-01-22. 
  120. «Acura and Marvel Entertainment Announce Exclusive Co-Promotion Campaign for THOR». Honda. 20 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2011. 
  121. Graser, Marc (2011-03-31). «Brand tie-ins for 'Thor' and more.». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-06. https://www.webcitation.org/5zxsYeg0Y?url=http://www.variety.com/article/VR1118034701. Ανακτήθηκε στις 2019-01-22. 
  122. «The Mighty Thor and Marvel Execs to Ring Closing Bell at NYSE». Comic Book Resources. 2 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2011. 
  123. Marshall, Rick (2010-04-28). «'Iron Man 2' Post-Credits Scene Revealed!». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-06. https://www.webcitation.org/5zxscFmfe?url=http://splashpage.mtv.com/2010/04/28/iron-man-2-post-credits-scene-revealed/. Ανακτήθηκε στις 2010-10-20. 
  124. Jon Favreau, Iron Man 2 DVD commentary track, start of post-credits scene
  125. Harvey, James (17 Νοεμβρίου 2008). «Hi-Res Promotional Image From Upcoming "Thor" Animated Series, Press Release». marvel.toonzone.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2010. 
  126. Marshall, Rick (2010-02-08). «New 'Thor: Tales Of Asgard' Trailer». MTV Splash Page. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-06. https://www.webcitation.org/5zxscnRab?url=http://splashpage.mtv.com/2010/02/08/new-thor-tales-of-asgard-trailer/. Ανακτήθηκε στις 2019-01-22. 
  127. «SEGA Inks Actors Chris Hemsworth and Tom Hiddleston to Star in the Video Game Thor: God of Thunder». Business Wire. 2010-12-02. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-06. https://www.webcitation.org/5zxsd9c9Y?url=http://www.businesswire.com/news/home/20101202005510/en/SEGA-Inks-Actors-Chris-Hemsworth-Tom-Hiddleston. Ανακτήθηκε στις 2019-01-22. 
  128. «On the Spot: Kenneth Branagh's THOR World Premiere in Sydney!». The Spotlight Report. 18 Απριλίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  129. 129,0 129,1 «Learn Thor's International Release Dates». Marvel.com. 2010-11-10. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-05-01. https://www.webcitation.org/5yMiAW5GI?url=http://marvel.com/news/story/14622/learn_thors_international_release_dates. Ανακτήθηκε στις 2010-11-23. 
  130. 130,0 130,1 Subers, Ray (3 Μαΐου 2011). «Around-the-World Roundup: 'Thor' Conquers, 'Fast' Speeds Up». Box Office Mojo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  131. «Watch the U.S. Premiere of Thor, LIVE on Marvel.com». Marvel.com. 26 Απριλίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2011. 
  132. 132,0 132,1 McClintock, Pamela (2011-05-06). «'Thor' Earns $3.3 Million in Midnight Opening Friday». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-05-09. https://web.archive.org/web/20110509023345/http://www.hollywoodreporter.com/news/thor-earns-33-million-midnight-186216. Ανακτήθηκε στις 2019-01-22. 
  133. 133,0 133,1 Gray, Brandon (2011-05-07). «Friday Report: 'Thor' Wields Mighty First Day». Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/news/?id=3157&p=.htm. Ανακτήθηκε στις 2019-01-22. 
  134. 134,0 134,1 Gray, Brandon (2011-05-09). «Weekend Report: 'Thor' Thwacks It Within the Park». Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/news/?id=3158&p=.htm. Ανακτήθηκε στις 2019-01-22. 
  135. McEwan, Cameron K.· Longridge, Chris (7 Αυγούστου 2019). «Marvel's 'Phases' explained: What goes when & why». Digital Spy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2022. 
  136. White, Cindy (11 Ιουλίου 2011). «Exclusive: Thor DVD and Blu-ray Detail». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  137. Marshall, Rick (2 Μαΐου 2011). «Kenneth Branagh Talks 'Thor' Deleted Scenes And DVD». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  138. Arnold, T.K. (21 Σεπτεμβρίου 2011). «'Thor' Storms to No. 1 on DVD, Blu-ray Charts». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  139. Lee, Jason (6 Ιουνίου 2012). «'Marvel Cinematic Universe' 10-disc Blu-ray set announced». HD-Report. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  140. Breznican, Anthony (6 Σεπτεμβρίου 2012). «Briefcase lawsuit delays Marvel's 'Phase One' box set until next spring -- EXCLUSIVE». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  141. Breznican, Anthony (20 Νοεμβρίου 2012). «Marvel's delayed 'Phase One' box set to now feature 'Phase Two' tease -- VIDEO». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  142. «2011 WORLDWIDE GROSSES». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  143. «2011 DOMESTIC GROSSES». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  144. «Summer 2011 Comic Book Bash». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  145. Kaufman, Amy (24 Απριλίου 2011). «'Fast Five' races ahead of 'Thor' overseas». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  146. «THOR». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  147. «Thor (2011)». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  148. «Thor Reviews». Metacritic. CBS Interactive. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  149. Kuipers, Richard (17 Απριλίου 2011). «Thor». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2011. 
  150. Lehmann, Megan (17 Απριλίου 2011). «Thor: Film Review». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  151. Roeper, Richard. «Thor Review». Chicago Sun-Times. RichardRoeper.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  152. Ebert, Roger (11 Μαΐου 2011). «"Thor" is not a Meet Cute for the gods». Chicago Sun-Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2011. 
  153. Scott, A.O. (5 Μαΐου 2011). «Have Golden Locks, Seeking Hammer». The New York Times. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  154. Turan, Kenneth (6 Μαΐου 2011). «Movie Review: 'Thor'». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2011. 
  155. Ng, Philiana (19 Ιουλίου 2011). «Teen Choice Awards 2011: 'Pretty Little Liars,' Rebecca Black Added to List of Nominees». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  156. «SCREAM 2011». Spike TV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2011. 
  157. «People's Choice Awards 2012 Nominees». People's Choice Awards. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011. 
  158. King, Susan (9 Ιανουαρίου 2012). «'Tintin' and HBO's 'Boardwalk Empire' lead Visual Effects nominations». Los Angeles Times. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  159. O'Hara, Helen (5 Μαρτίου 2012). «The Awards Nominations Are Here!». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  160. «Best Hero Nominees». MTV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2012. 
  161. «Nominations for the 38th Annual Saturn Awards». Saturn Award. Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films. 29 Φεβρουαρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2012. 
  162. Belloni, Matthew (24 Δεκεμβρίου 2011). «'Game of Thrones' Director Alan Taylor Chosen for 'Thor 2'». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  163. McNary, Dave (31 Μαΐου 2012). «'Lone Ranger' to get July 2013 release». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  164. «'Thor: The Dark World' Character Descriptions (Minor Spoilers)». StitchKingdom.com. 4 Σεπτεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2013. 
  165. Fleming, Mike (1 Αυγούστου 2012). «We Have A 'Thor 2' Villain: Christopher Eccleston To Play Malekith The Accursed». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  166. Strom, Marc (10 Φεβρουαρίου 2015). «Marvel Studios Schedules New Release Dates for 4 Films». Marvel.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2015. 
  167. 167,0 167,1 Strom, Marc (20 Μαΐου 2016). «Marvel Studios Confirms Stellar New Cast Members of the Highly Anticipated 'Thor: Ragnarok'». Marvel.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2016. 
  168. Keyes, Rob (16 Οκτωβρίου 2017). «Why Isn't Lady Sif in Thor: Ragnarok?». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  169. Sneider, Jeff (29 Ιανουαρίου 2014). «Marvel Hires One of Its Own Executives to Co-Write 'Thor 3'». The Wrap. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  170. Strom, Marc (28 Οκτωβρίου 2014). «Thor Brings Ragnarok to the Marvel Cinematic Universe in 2017». Marvel.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2014. 
  171. Breznican, Anthony (28 Οκτωβρίου 2014). «Marvel Studios reveals Phase Three slate, including two-part 'Avengers' threequel». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  172. Arvedon, Jon (27 Σεπτεμβρίου 2017). «New Thor: Ragnarok Image Confirms Return of Another Asgardian». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  173. «Thor: Ragnarok Press Kit» (PDF). Walt Disney Studios. Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 9 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017. 
  174. Blickley, Leigh (23 Οκτωβρίου 2015). «Mark Ruffalo Wants To See Bruce Banner And Hulk Face-Off On Screen». The Huffington Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  175. Breznican, Anthony (5 Νοεμβρίου 2016). «Doctor Strange revelations: Secrets and Easter eggs from the new Marvel movie». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2019. 
  176. Rubin, Rebecca (18 Οκτωβρίου 2021). «Disney Delays 'Doctor Strange,' 'Thor 4,' 'Black Panther' Sequel and 'Indiana Jones 5'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2022. 
  177. Kit, Borys (16 Ιουλίου 2019). «Taika Waititi to Direct 'Thor 4' (Exclusive)». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  178. D'Alessandro, Anthony· Ramos, Dino-Ray (20 Ιουλίου 2019). «Natalie Portman Is Female Thor In 'Thor Love And Thunder' Opening Fall 2021 –Comic-Con». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 
  179. Whitbrook, James (20 Ιουλίου 2019). «It's Official: Valkyrie Will Be the MCU's First LGBTQ Hero». io9. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]