Venom (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Venom
Επίσημη κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΡούμπεν Φλέτσερ
ΠαραγωγήΆβι Άραντ, Έιμι Πασκάλ και Ματ Τόλμαχ
ΣενάριοΣκοτ Ρόζενμπεργκ, Τζεφ Πίνκνερ και Κέλυ Μαρσέλ
Βασισμένο σεVenom
ΠρωταγωνιστέςΤομ Χάρντι[1], Μισέλ Ουίλιαμς[1], Τζένυ Σλέιτ[1], Γούντι Χάρελσον[1], Ριζ Αχμέντ[1], Ριντ Σκοτ, Σταν Λι, Σκοτ Χέιζ, Γουέιν Περέ[1], Έλεν Γκερστάιν[1], Μελόρα Γουόλτερς[1], Ουέϊντ Ουίλιαμς[1], Ντίζελ Μάντκινς, Γουν Γιανγκ Παρκ, Σέιλορ Λαρόκ και Jock McKissic
ΜουσικήΛούντβιχ Γιόρανσον
ΦωτογραφίαΜάθιου Λιμπάτικ
ΜοντάζΆλαν Μπάουμγκάρτεν
Εταιρεία παραγωγήςColumbia Pictures, Sony Pictures, Marvel Entertainment και Tencent Pictures
ΔιανομήSony Pictures Releasing, InterCom[2] και Netflix
Πρώτη προβολή4  Οκτωβρίου 2018 (Ρωσία και Ουγγαρία)[2], 4  Οκτωβρίου 2018 (Γερμανία)[3], 5  Οκτωβρίου 2018 (Ηνωμένο Βασίλειο), 4  Οκτωβρίου 2018 (Αυστραλία και Ιράκ) και 10  Οκτωβρίου 2018 (Γαλλία)
Διάρκεια112 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας[4]
ΓλώσσαΑγγλικά[4], Επίσημα Μανδαρινικά[4] και Μαλαϊκά[4]

Το Venom είναι μια Αμερικανική ταινία υπερήρωων του 2018 με τον ομώνυμο χαρακτήρα της Marvel Comics, σε παραγωγή της Columbia Pictures σε συνεργασία με την Marvel και την Tencent Pictures και διανομή από τη Sony Pictures. Είναι η πρώτη ταινία στο Σύμπαν του Spider-Man της Sony (SSU) σε σκηνοθεσία από τον Ρούμπεν Φλέτσερ και σε σενάριο των Τζεφ Πίνκνερ, Σκοτ Ρόζενμπεργκ και Κέλι Μάρσελ. Πρωταγωνιστεί ο Τομ Χάρντι ως Έντι Μπροκ και Venom μαζί με τους Μισέλ Ουίλιαμς, Ριζ Άχμεντ, Σκοτ Χέιζ και Ριντ Σκοτ. Στην ταινία, ο μαχόμενος δημοσιογράφος Μπροκ αποκτά υπερδυνάμεις αφού γίνεται ο οικοδεσπότης ενός εξωγήινου συμβιωτή, του Venom, του οποίου το είδος σχεδιάζει να εισβάλει στη Γη.

Μετά την εμφάνιση του Venom στο Spider-Man 3 (2007), η Sony προσπάθησε να αναπτύξει μια spin-off ταινία βασισμένη στον χαρακτήρα, αλλά δεν προχώρησε λόγω προβλημάτων με το συνεχιζόμενο franchise της Sony στον Spider-Man. Τον Μάρτιο του 2016, άρχισαν οι εργασίες για μια νέα έκδοση που θα ξεκινούσε ένα νέο κοινό σύμπαν με τους χαρακτήρες της Marvel που δεν ανήκουν στον Spider-Man για τους οποίους το στούντιο είχε δικαιώματα ταινιών. Η Sony σκόπευε επίσης να μοιραστεί τον Venom με τον κόσμο του Spider-Man: Η Επιστροφή Στον Τόπο Του (2017) του Κινηματογραφικού Σύμπαντος της Marvel, αλλά τελικά απομάκρυνε την ταινία από τον Spider-Man. Τον Μάρτιο του 2017, ο Ρόσενμπεργκ και ο Πίνκνερ προσλήφθηκαν για να γράψουν το σενάριο, με τους Φλέτσερ και Χάρντι να προστίθενται τον Μάιο. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018 στην Ατλάντα, τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο. Η ταινία εμπνεύστηκε κυρίως από τη μίνι σειρά κόμικς Venom: Lethal Protector (1993) και την ιστορία "Planet of the Symbiotes" (1995).

Το Venom έκανε πρεμιέρα στο Regency Village Theatre την 1η Οκτωβρίου του 2018 και κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 5 Οκτωβρίου 2018. Η ταινία έλαβε γενικά αρνητικές κριτικές από κριτικούς για την αφήγηση, τον ασυνεπή τόνο και την έλλειψη ισχυρότερης σύνδεσης με την αρχική πηγή, ενώ η ερμηνεία του Χάρντι απέσπασε μικτές κριτικές. Η ταινία γνώρισε εισπρακτική επιτυχία, καθώς έγινε η έβδομη πιο κερδοφόρα ταινία του 2018 με πάνω από 856 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και σημειώνοντας αρκετά ρεκόρ εισιτηρίων για μια κυκλοφορία τον Οκτώβριο. Μία συνέχεια, το Venom 2, κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2021, ενώ το Venom: The Last Dance είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2024.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ εξερευνά το διάστημα για νέους κατοικήσιμους κόσμους, ένας ανιχνευτής που ανήκει στην εταιρεία βιομηχανικής Life Foundation ανακαλύπτει έναν κομήτη που καλύπτεται από συμβιωτικές μορφές ζωής. Ο ανιχνευτής επιστρέφει στη Γη με τέσσερα δείγματα, αλλά το ένα ξεφεύγει και προκαλεί τη συντριβή του πλοίου στη Μαλαισία. Η Life Foundation ανακτά τους άλλους τρεις και τους μεταφέρει στην ερευνητική τους εγκατάσταση στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ανακαλύπτουν ότι τα συμβιωτικά δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς ξενιστές που αναπνέουν οξυγόνο, οι οποίοι συχνά απορρίπτουν θανάσιμα τη συμβίωση. Ο ερευνητής δημοσιογράφος Έντι Μπροκ διαβάζει για αυτές τις ανθρώπινες δοκιμές σε ένα απόρρητο έγγραφο που έχει στην κατοχή της η αρραβωνιαστικιά του Αν Γέινγκ, δικηγόρος που προετοιμάζει την υπεράσπιση αγωγής για το Life Foundation. Ο Μπροκ έρχεται αντιμέτωπος με τον CEO της Life Foundation Κάλτρον Ντρέικ σχετικά με τις δοκιμές, με αποτέλεσμα ο Μπροκ και η Γέινγκ να χάσουν τη δουλειά τους. Κατά συνέπεια, ο Weying τερματίζει τη σχέση τους.

Έξι μήνες αργότερα, οι δοκιμές συμβίωσης του Ντρέικ είναι πιο κοντά στην επιτυχία, αν και ένας από τους συμβιωτές του πεθαίνει από απροσεξία. Τον Μπροκ πλησιάζει η Ντόρα Σκιρθ, μια από τις επιστήμονες του Ντρέικ, η οποία διαφωνεί με τις μεθόδους του και θέλει να τον εκθέσει. Βοηθά τον Μπροκ να εισβάλει στην ερευνητική εγκατάσταση για να ψάξει για αποδεικτικά στοιχεία, και εκείνος μαθαίνει ότι μια γνωστή του, μια άστεγη γυναίκα που ονομάζεται Μαρία, είναι ένα από τα υποκείμενα της δοκιμής. Ο Μπροκ προσπαθεί να σώσει τη Μαρία, αλλά ο συμβιωτής που την κατέχει μεταφέρεται στο σώμα του χωρίς να το καταλάβει, αφήνοντάς την νεκρή. Ο Μπροκ δραπετεύει και σύντομα αρχίζει να εμφανίζει περίεργα συμπτώματα. Απευθύνεται στην Weying για βοήθεια, και ο νέος της φίλος, ο Δρ. Νταν Λιούις, ανακαλύπτει τον συμβιωτή εξετάζοντας τον Μπροξ. Ο Ντρέικ εκθέτει τον Σκιρθ στον εναπομείναν αιχμάλωτο συμβιωτή, σκοτώνοντας και τους δύο. Αυτό αφήνει το συμβιωτή μέσα στον Μπροκ ως το μόνο γνωστό σωζόμενο δείγμα.

Ο Ντρέικ στέλνει μισθοφόρους για να ανασύρουν τον συμβιωτή από τον Μπροκ, αλλά εμφανίζεται γύρω από το σώμα του ως ένα τερατώδες πλάσμα που πολεμά τους επιτιθέμενους. Αργότερα συστήνεται στον Μπροκ ως Venom και εξηγεί ότι ο κομήτης ψάχνει για πλανήτες όπου οι συμβιωτές μπορούν να κατέχουν και να κατασπαράξουν τους κατοίκους. Ο Venom προσφέρεται να γλιτώσει τον Μπροκ αν βοηθήσει τους συμβιωτές να πετύχουν τον στόχο τους και ο Μπροκ έρχεται να απολαύσει τις υπεράνθρωπες ιδιότητες με τις οποίες τον διαποτίζει ο συμβιωτικός. Ο Μπροκ εισβάλλει στον παλιό του χώρο εργασίας για να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία για τα εγκλήματα του Ντρέικ, αλλά περιβάλλεται από αξιωματικούς του SWAT. Η Γέινγκ τον βλέπει να μεταμορφώνεται για να δραπετεύσει και πηγαίνει τον Brock στο γραφείο του Lewis όπου του εξηγούν ότι ο συμβιωτής σαπίζει τα εσωτερικά όργανα του Μπροκ. Ο Μπροκ σημειώνει ότι η συμβίωση έχει δύο αδυναμίες: τους υψηλούς θορύβους και τη φωτιά. Αν και ο Venom ισχυρίζεται ότι η βλάβη των οργάνων μπορεί να αντιστραφεί, η Γέινγκ χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας για να τον χωρίσει από τον Μπροκ, τον οποίο στη συνέχεια συλλαμβάνουν οι άνδρες του Ντρέικ.

Εν τω μεταξύ, ο τέταρτος συμβιωτής, Riot, κάνει το δρόμο της από τη Μαλαισία στο Σαν Φρανσίσκο πηδώντας από σώμα σε σώμα. Συνδέεται με τον Ντρέικ, ο οποίος συμφωνεί να πάρει ο Riot σε μια διαστημική έρευνα της Life Foundation για να συλλέξει τα υπόλοιπα συμβιωτικά και να τα φέρει στη Γη. Η Γέινγκ συνδέεται απρόθυμα με τον Venom για να μπορέσουν να ελευθερώσουν τον Μπροκ. Όταν ο Μπροκ και ο Venom συνδέονται ξανά, ο τελευταίος υπόσχεται ότι έχει πειστεί ότι θα βοηθήσει στην προστασία της Γης από το είδος του μέσω των αλληλεπιδράσεών του με τον Μπροκ και το ζευγάρι προσπαθεί να σταματήσει τον Riot και τον Ντρέικ με τη βοήθεια της Γέινγκ. Το δηλητήριο καταστρέφει τον καθετήρα καθώς απογειώνεται, αναγκάζοντάς τον να εκραγεί και να σκοτώσει τόσο τον Riot όσο και τον Ντρέικ. Μετά το περιστατικό, ο Μπροκ επιστρέφει στη δημοσιογραφία, ενώ η Γέινγκ πιστεύει ότι ο Μπροκ δεν είναι πλέον συνδεδεμένος με το Venom μετά από αυτό και ότι ο Venom πέθανε επίσης στην έκρηξη. Ωστόσο, το ζευγάρι παραμένει κρυφά δεμένο και έχει σκοπό να προστατεύσει το Σαν Φρανσίσκο σκοτώνοντας εγκληματίες.

Σε μια σκηνή μεσαίων τίτλων, ο Μπροκ καλείται να πάρει συνέντευξη από τον φυλακισμένο κατά συρροή δολοφόνο Κλίτους Κασάντι, ο οποίος υπόσχεται "σφαγή" όταν δραπετεύει.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσης, ο Σταν Λι εμφανίζεται ως ένας άνθρωπος που έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του.[7] Στην σκηνή μεσαίων τίτλων, ο Γούντι Χάρελσον εμφανίζεται ως Κλίτους Κάσαντι.[8] Στην post-credit scene μία σκηνή από την ταινία Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν (2018) συμπεριλαμβάνεται με τους Σαμάικ Μουρ και Τζέικ Τζόνσον να εμφανίζονται ως Μάιλς Μοράλες και Πίτερ Μπ. Πάρκερ.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  2. 2,0 2,1 nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx.
  3. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt1270797/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 18  Ιουλίου 2017.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 (Αγγλικά) Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 17  Δεκεμβρίου 2021.
  5. Kroll, Justin· Kroll, Justin (19 Μαΐου 2017). «Tom Hardy to Star in 'Venom,' Ruben Fleischer to Direct». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2022. 
  6. Foutch, Haleigh (21 Ιουλίου 2018). «Venom Footage Reveals Riot, Director Teases Future Spider-Man Fight». Collider (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2022. 
  7. Geisinger, Gabriella (4 Οκτωβρίου 2018). «Venom: Was Stan Lee in Venom? Where does he appear?». Express.co.uk (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2022. 
  8. Francisco, Eric. «'Venom' Carnage Ending Spoilers: How Woody Harrelson Sets Up 'Venom 2'». Inverse (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2022. 
  9. «For Spider-Man: Into the Spider-Verse, Every Cool Surprise You Can Imagine Was Considered». Gizmodo (στα Αγγλικά). 6 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]