Ορχάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ορχάν
Sultan Gazi Orḫan Han - السُلطان الغازي أورخان خان.jpg
Περίοδος 1326 - 1362
Προκάτοχος Οσμάν Α΄
Διάδοχος Μουράτ Α΄
Σύζυγος Νιλουφέρ Χατούν
Ασπορτσά Χατούν
Θεοδώρα Χατούν
Μπαγιαλούν Χατούν
Θεοδώρα Καντακουζηνή
Εφταντισέ Χατούν
Μαρία Χατούν
Επίγονοι Μουράτ Α΄
Σουλεϊμάν Γαζής
Ηγεμόνας Κασίμ
Ηγεμόνας Ιμπραήμ
Ηγεμόνας Χαλίλ
Φατμά Χατούν
Οίκος Οσμανιδών
Πατέρας Οσμάν Α'
Μητέρα Μαλχούν Χατούν
Γέννηση 1281
Θάνατος Μάρτιος 1362 (80 ετών)
Τόπος ταφής Προύσα,Τουρκία
Θρησκεία Ισλάμ
Υπογραφή Tughra of Orhan.JPG
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Ορχάν (τουρκ. Orhan Gazi, 1281; - Μάρτιος 1362) ήταν σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1336 μέχρι τον θάνατό του το 1362.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οθωμανική μινιατούρα του σουλτάνου Ορχάν (16ος αι.)

Ήταν πρωτότοκος γιος του ιδρυτή του Οίκου των Οσμανιδών Οσμάν Α΄ και της Μαλχούν Χατούν. Ο Ορχάν ανήλθε στην εξουσία το 1326, μετά το θάνατο του πατέρα του.

Επιτεύματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατέλαβε τη Νίκαια και την Προύσα, την οποία έκανε και πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας του. Το 1337 κατέλαβε την Νικομήδεια και τον επόμενο χρόνο εμφανίστηκε στις ακτές του Βοσπόρου, όπου οι ίδιοι οι Βυζαντινοί τον βοήθησαν να περάσει απέναντι, ενισχύοντας έτσι τις επεκτατικές του βλέψεις. Υποστήριξε τον Ιωάννη Στ΄ Καντακουζηνό στην διαμάχη του με τους Σέρβους και τού παραχωρήθηκε ως σύζυγος η 13χρονη κόρη του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Θεοδώρα Μαρία, καθώς και ένα φρούριο στην Ευρωπαϊκή ακτή των Δαρδανελίων. Το 1354 κατέλαβε την Καλλίπολη και το Διδυμότειχο θέτοντας τις βάσεις της οθωμανικής κυριαρχίας στη Βαλκανική Χερσόνησο.

Ήταν επίσης ο πρώτος που καθιέρωσε θεσμούς διοίκησης, σε συνεργασία με το μεγάλο βεζίρη (και αδελφό του) Αλαεντίν. Έκοψε τα πρώτα νομίσματα, ίδρυσε το πρώτο νομισματοκοπείο στην Προύσα, κατασκεύασε πολλά τζαμιά και σχολεία, ίδρυσε το τάγμα των Γενίτσαρων κ.ά. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο πρωτότοκος γιος του Σουλεϊμάν Πασάς έπεσε από το άλογό του και πέθανε.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύζυγοι

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέθανε το 1362 σε ηλικια 81 ετών στην Προύσα από τη λύπη για το θάνατο του γιου του, Σουλεϊμάν Πασά. Τον διαδέχθηκε ο δευτερότοκος γιος του Μουράτ Α΄.