Ελληνική Πολιτεία (1941-1944)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ελληνική Πολιτεία 1941-1944)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ελληνική Πολιτεία

1941 – 1944
Σημαία Ελληνικής Πολιτείας Εθνόσημο Ελληνικής Πολιτείας
Σημαία Εθνόσημο
Ύμνος
Ύμνος εις την Ελευθερίαν
Η Ελληνική Πολιτεία το 1942
Πρωτεύουσα Αθήνα
Γλώσσες Ελληνικά
Γερμανικά
Ιταλικά
Πολίτευμα Προσωρινή κυβέρνηση υπό Ναζιστικό καθεστώς
Πληρεξούσιος
 -  1941-1943 Γκίντερ Άλτενμπουργκ
 -  1943-1944 Χέρμαν Νόιμπαχερ
Πρωθυπουργός
 -  1941-1942
1943-1944
Γεώργιος Τσολάκογλου (πρώτος)
Ιωάννης Ράλλης (τελευταίος)
Ιστορική εποχή Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
 -  Μάχη της Ελλάδας
Μάχη της Κρήτης
6 Απριλίου
20 Μαΐου
 -  Γερμανική Αποχώρηση 12 Οκτωβρίου
Νόμισμα Δραχμή
Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με τίτλο: Ελληνική Πολιτεία (29-4-1941)

Η Ελληνική Πολιτεία[1] κατά την περίοδο 1941-1944 ήταν το όνομα του κράτους-μαριονέτας στον ελληνικό χώρο και της κατοχικής κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια της κατοχής της χώρας από τις δυνάμεις του Άξονα στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την πτώση της Ελλάδας, ο αντιστράτηγος Γεώργιος Τσολάκογλου διορίστηκε πρωθυπουργός της νέας ελληνικής κυβέρνησης στις 30 Απριλίου 1941. Καθώς ο βασιλιάς Γεώργιος Β' είχε εγκαταλείψει τη χώρα με τη νόμιμη εξόριστη ελληνική κυβέρνηση, το νέο καθεστώς αποφεύγει κάθε αναφορά στη μοναρχία και μετονομάζουν το κράτος από Βασίλειο της Ελλάδος σε Ελληνική Πολιτεία. Στο συνεργάσιμο καθεστώς έλειπε ένας συγκεκριμένος πολιτικός ορισμός, αν και ο Τσολάκογλου ήταν ένας ρεπουμπλικάνος αξιωματικός, που θεώρησε την κατοχή του Άξονα ως μια ευκαιρία για την κατάργηση της μοναρχίας.[2] Η ύπαρξη μίας φυσικής ελληνικής κυβέρνησης κρίθηκε αναγκαία από τις δυνάμεις του Άξονα, προκειμένου να δώσει κάποια επίφαση νομιμότητας της κατοχής τους, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ποτέ κάτι περισσότερο από ένα βοηθητικό όργανο. Οι υποδομές της χώρας είχαν καταστραφεί από τον πόλεμο, οι πρώτες ύλες και τα τρόφιμα είχαν επιταχθεί και η κυβέρνηση που αναγκάστηκε να πληρώσει το κόστος της κατοχής προκάλεσε άνοδο του πληθωρισμού. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω από ένα "πολεμικό δάνειο" που η Ελληνική Πολιτεία αναγκάστηκε να χορηγήσει στη ναζιστική Γερμανία. Οι επιτάξεις, μαζί με τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τους Συμμάχους, είχε ως αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 1941-1942 το μεγάλο λιμό, ο οποίος προκάλεσε το θάνατο περίπου 300.000 ανθρώπων.

Η Ελληνική Πολιτεία δε διέθετε τις υποδομές και τα περιθώρια δράσης για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες δυσκολίες της περιόδου Κατοχής. Στερούνταν πολιτικής νομιμοποίησης και θεωρήθηκε από τις Συμμαχικές δυνάμεις κυβέρνηση-μαριονέτα. Ο Τσολάκογλου απαιτούσε μεγαλύτερα πολιτικά δικαιώματα για την κυβέρνησή του και σύντομα απείλησε να παραιτηθεί [2]. Η διακήρυξη της υποχρεωτικής υπηρεσίας εργασίας στη Γερμανία για τους Έλληνες πολίτες αποδείχθηκε αντιδημοφιλής και επιτάχυνε την πτώση του Τσολάκογλου: στις 17 Νοεμβρίου 1942, παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο. Η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 80.000 Έλληνες πολίτες έπρεπε να αποσταλούν στη Γερμανία. Αυτό οδήγησε σε μεγάλες διαδηλώσεις και απεργίες και η απόφαση τελικά ανακλήθηκε[εκκρεμεί παραπομπή]. Ο Λογοθετόπουλος, ο οποίος είχε διαμαρτυρηθεί για τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές κατοχής του Άξονα, καθαιρέθηκε στις 6 Απριλίου 1943. Με βάση τις επιθυμίες των Ιταλών, αντικαταστάθηκε από τον Ιωάννη Ράλλη, φιλοβασιλικό πολιτικό. Ο Ράλλης, ο οποίος είχε θορυβηθεί από την αύξηση της -κυρίως κομμουνιστικής- ελληνικής αντίστασης, έλαβε γερμανική συναίνεση για τη δημιουργία των Ταγμάτων Ασφαλείας, οπλισμένων παραστρατιωτικών μονάδων που χρησιμοποιούνταν σε αντι-κομμουνιστικές επιθέσεις.

Η δωσίλογη ελληνική κυβέρνηση έπαυσε να υφίσταται μετά την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων και την απελευθέρωση της χώρας τον Οκτώβριο του 1944. Οι Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλος (που είχε διαφύγει στη Γερμανία) και Ράλλης συνελήφθησαν μαζί με εκατοντάδες συνεργάτες τους. Η καινούργια κυβέρνηση ξεκίνησε τις δίκες των Δωσίλογων (βλ. Εθνική αναξιότης),[3] αλλά δεν έκανε τις σημαντικές προσπάθειες που είχε ανακοινώσει για να τιμωρήσει τους συνεργάτες. Πολλοί από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο του εμφυλιακού κράτους.[4]

Κυβέρνηση και πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γεώργιος Τσολάκογλου, ο αντιστράτηγος που υπέγραψε την συνθηκολόγηση, ήταν ο πρώτος κατοχικός πρωθυπουργός που διορίσθηκε από τους Γερμανούς, το 1941. Ωστόσο, ο ίδιος παραιτήθηκε έναν χρόνο αργότερα (το 1942) και διόρισε διαδοχό του, τον Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο, ο οποίος όμως καθαιρέθηκε ένα χρόνο αργότερα (το 1943). Ο τελευταίος πρωθυπουργός της Ελληνικής Πολιτείας, που αποδείχθηκε ο πιο συνεργάσιμος, ήταν ο Ιωάννης Ράλλης, ο οποίος ηγήθηκε της κυβέρνησης μέχρι την πτώση της, το 1944. Ο Γεώργιος Μπάκος, υποπτέραρχος του Ελληνικού Στρατού, υπηρέτησε ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας στις κατοχικές κυβερνήσεις Τσολάκογλου και Λογοθετόπουλου, μέχρι να αντικατασταθεί από τον Ιωάννη Ράλλη.

Συνολικά, την Ελληνική Πολιτεία κυβέρνησαν τρείς διαδοχικές κατοχικές κυβερνήσεις:

Ο βασιλιάς, ως αρχηγός του κράτους, στην Ελληνική Πολιτεία αντικαταστάθηκε από τον Υπουργό του Ράιχ εν Ελλάδι. Πρώτος υπουργός διορίσθηκε ο δόκτωρ Γκίντερ Άλτενμπουργκ που υπηρέτησε από το 1941 έως το 1943. Αντικαταστάθηκε από τον Χέρμαν Νόιμπαχερ που υπηρέτησε από το 1943 έως το 1944.

Στρατός και αστυνομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο άρθρο: Τάγματα Ασφαλείας

Μετά την κατάληψη της Ελλάδας, οι υπηρεσίες τήρησης της τάξης (Ελληνική Χωροφυλακή, Αστυνομία Πόλεων) παρέμειναν σε ενέργεια αλλά πέρασαν υπό τον έλεγχο των Γερμανών.

Η κατοχική κυβέρνηση του Ιωάννη Ράλλη δημιούργησε τα Τάγματα Ασφαλείας, μονάδες δωσίλογων στρατιωτών που έλαβαν μέρος στην υποβοήθηση του γερμανικού στρατού στην καταπολέμηση της αντίστασης. Ωστόσο, είναι γνωστά για τη διάπραξη θηριωδιών κατά του άμαχου πληθυσμού. Τα Τάγματα Ασφαλείας αντικατέστησαν τον ελληνικό στρατό στον ελληνικό χώρο και έμελλε να τον αντικαταστήσει πλήρως μετά τον πόλεμο και την υποτιθέμενη νίκη του Άξονα[εκκρεμεί παραπομπή]. Ωστόσο καταργήθηκαν μετά τα Δεκεμβριανά.

Διοικητική διαιρέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διοικητική διαίρεση της Ελληνικής Πολιτείας και η παρουσία των δυνάμεων του Άξονα σε κάθε περιοχή.

Η νέα κυβέρνηση έκανε μεταβολές, συνενώσεις και αλλαγές στους νομούς της Ελλάδας. Επίσης στον χάρτη φαίνεται η προσάρτηση της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ φαίνεται ως μέρος της Ελληνικής Πολιτείας ολόκληρος ο νομός Έβρου.

Οι περιοχές υπό Γερμανική κατοχή ονομάζονταν και Στρατιωτική Διοίκηση στην Ελλάδα (γερμανικά: Militärverwaltung in Griechenland).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Yves Durand, Le Nouvel ordre européen nazi, Complexe, Paris, 1990, p. 44)
  2. 2,0 2,1 Bernhard R. Kroener, Η Γερμανία και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τόμος V/ΙΙ, Oxford University Press, 2003, σελ.44
  3. Μάρκος Βαλλιανάτος, Η ανείπωτη ιστορία της ελληνικής συνεργασίας με τη ναζιστική Γερμανία (1941-1944)
  4. Charles R. Schrader, Τα μαραμένα αμπέλια: η εφοδιαστική και η κομμουνιστική εξέγερση στην Ελλάδα, 1945-1949, Greenwood Press, 1999, p. 38