Ελληνικό Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ελληνικό Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα
Ιδρυτής Γεώργιος Μερκούρης
Ίδρυση 1932
Διάλυση 1944
Ιδεολογία Συντηρητισμός, Εθνικοσοσιαλισμός, Εθνικισμός, Αντικομμουνισμός, Αντι-βενιζελισμός
Πολιτική θέση Ακροδεξιά
Πολιτικό σύστημα της Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Ελληνικό Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν ένα μικρό εθνικιστικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1932 από τον πρώην υπουργό Γεώργιο Μερκούρη.

Ιδρυμένο στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1932, το Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν μία από τις διάφορες ακροδεξιές ομάδες που δρούσαν στη χώρα εκείνο τον καιρό [1], αλλά ήταν αυτό που διακρίθηκε περισσότερο για την ισχυρή του υποστήριξη προς τον Αδόλφο Χίτλερ και την επιδίωξη του να αντιγράψει το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα των Γερμανών Εργατών στους οργανωτικούς και του πολιτικούς όρους. Το Ελληνικό κόμμα, εντούτοις, απέτυχε να γίνει κάτι παραπάνω από ένα μειοψηφικό κίνημα και δεν συνεργάστηκε με το καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά, αν και πολλοί από τους οπαδούς του συμφιλιώθηκαν με τη νέα κυβέρνηση. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και την απελευθέρωση της Ελλάδας, το κόμμα διαλύθηκε οριστικά.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άλλες οργανώσεις ήταν η Εθνική Ένωσις Ελλάς, η Σιδηρά Ειρήνη, η Τρίαινα και το Εθνικό Κυρίαρχο Κράτος του Σκυλακάκη, η Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση και η Οργάνωσις Εθνικών Δυνάμεων Ελλάδος (ΟΕΔΕ)

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]