Γεώργιος Μπάκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεώργιος Μπάκος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γεώργιος Μπάκος (Ελληνικά)
Γέννηση1892
Μάνη
Θάνατος1945
Στεφάνη Βοιωτίας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός
στρατιωτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΥπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας

Ο Γεώργιος Μπάκος (Αθήνα[1], 1892 - Στεφάνη Βοιωτίας, 1945) ήταν Έλληνας στρατιωτικός και συνεργάτης των δυνάμεων Κατοχής. Κατά το πρώτο διάστημα της Κατοχής διετέλεσε υπουργός των Στρατιωτικών στη δοσιλογική κυβέρνηση του Γεωργίου Τσολάκογλου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1892 στην Αθήνα. Πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους, στη Μικρασιατική εκστρατεία, καθώς και στον πόλεμο του 1940, ως διοικητής της 3ης Μεραρχίας. Μετά τη συνθηκολόγηση του 1941 έγινε υπουργός στη δοσιλογική κυβέρνηση του Γεωργίου Τσολάκογλου. Στη θέση αυτή παρέμεινε δύο χρόνια και φρόντισε για το μισθολόγιο των στρατιωτικών και για το κτίσιμο του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ (Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού). Επίσης προσπάθησε να βοηθήσει οικονομικά ευέλπιδες που είχαν πολεμήσει στην Κρήτη και γυρνούσαν στην ηπειρωτική Ελλάδα σε πολύ κακή κατάσταση.

Ο Μπάκος ήταν φανατικός γερμανόφιλος και πίστευε στη νίκη του Άξονα. Προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να δημιουργήσει την Κυανόλευκη μεραρχία στην οποία θα συμμετείχαν Έλληνες εθελοντές που θα πολεμούσαν στο ρωσικό μέτωπο μαζί με του Γερμανούς. Κατά τα Δεκεμβριανά συνελήφθη από δυνάμεις του ΕΛΑΣ και αφού κρατήθηκε όμηρος σε περιοχή της Πάρνηθας εκτελέστηκε, ύστερα από σύντομη δίκη, στις 6 Ιανουαρίου του 1945 στο χωριό Κρώρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ε/Ιστορικά, ένθετο εφημερίδας Ελευθεροτυπία, Γερμανική κατοχή-1941-1944