Ρούφους Σέπαρντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Λέσλι Φρέντερικ Ρούφους Σέπαρντ (αγγ: Leslie Frederick [Rufus] Sheppard) ήταν αξιωματικός του βρετανικού στρατού και στέλεχος της SOE. Αποτελούσε ένα από τα ελάχιστα φιλοΕΑΜικά στελέχη της. Σκοτώθηκε από νάρκη του ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών. Η δράση του στην κατεχόμενη Ελλάδα, θεωρείται αμφιλεγόμενη.

Δράση στην κατεχόμενη Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σέπαρντ έφτασε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1943, με σκοπό να δίνει απευθείας αναφορά στο αρχηγείο της SOE στο Κάιρο. Οι πληροφορίες που έστελνε σχετικά με τον ΕΛΑΣ, ήταν αντικρουόμενες με τις πληροφορίες άλλων πρακτόρων και,συγκεκριμένα,των Μάγιερς και Γουντχάουζ,υποστηρίζοντας πως ο ΕΛΑΣ αποτελούσε ένα καθαρά αντιστασιακό κίνημα που περιελάμβανε όλες τις πολιτικές τάσεις,ενώ ταυτόχρονα ασκούσε κριτική στους επικεφαλής της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής για την αντιεαμική τους στάση και την προκατάληψη τους υπέρ του Ζέρβα.[1] Ο Έντυ μάγιερς και ο Ντένυς Χάμσον θεωρούσαν τον Σέπαρντ "yesman" του ΕΛΑΣ[2] ενώ ο Γούντχαουζ "αφελή ιδεαλιστή που δεν μπορούσε να πιστέψει στην δολιότητα των άλλων."[1]

Παρότι φιλοΕΑΜικός, ο Σέπαρντ είχε αναλάβει την προετοιμασία της άφιξης των βρετανικών στρατευμάτων στην Αθήνα ενώ ο Αμερικάνος δημοσιογράφος Ντρού Πίρσον υποστήριξε σε άρθρο του στη Washington Post, ότι στο πτώμα του Σέπαρντ είχαν βρεθεί στοιχεία που αποδείκνυαν ότι δούλευε για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες χρηματοδοτώντας δεξιές οργανώσεις για να δράσουν εναντίον του ΕΛΑΣ. Κατά τον Λουκιανό Χασιώτη, «Με βάση την προγενέστερη φιλική στάση του Σέπαρντ προς το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ η πλήρης μεταστροφή του μετά την απελευθέρωση φαίνεται περίεργη. Από την άλλη πλευρά, Ο Σέπαρντ ήταν αξιωματικός του βρετανικού στρατού και από τους πιο έμπειρους πράκτορες της SOE, συνεπώς ήταν λογικό να υπάκουσε τις εντολές των ανωτέρων του και να χρηματοδότησε τους αντιπάλους του ΕΑΜ ενόψει της άφιξης των βρετανικών στρατευμάτων».[3] Ο ρόλος του στην κατεχόμενη Ελλάδα παραμένει ανεξιχνίαστος , λόγω έλλειψης διαθέσιμων πηγών.[3]

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρωί της 30ής Δεκεμβρίου 1944, ο Σέπαρντ είχε μεταβεί στη Κηφισιά προκειμένου να μεταφέρει τα απαραίτητα για την ορκωμοσία του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού ως Αντιβασιλέα[4]. Λίγα μέτρα έξω από το ξενοδοχείο "Ακροπόλ" το αυτοκίνητο του συγκρούστηκε με μια νάρκη του ΕΛΑΣ,σκοτώνοντας τον και τραυματίζοντας ελαφρά τον οδηγό του αυτοκινήτου[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Χασιώτης 2019, σελ. 235.
  2. Χασιώτης 2019, σελ. 236.
  3. 3,0 3,1 Χασιώτης 2019, σελ. 237.
  4. Καζαμιάς 2016, σελ. 206.
  5. Καζαμιάς 2016, σελ. 205.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χασιώτης, Λουκιανός (2019). Γειά σας,εγγλεζάκια! Βρετανοί στρατιώτες στην Ελλάδα (1941-1945). Αθήνα: Μεταίχμιο. ISBN 978-618-03-2139-5. 
  • Καζαμιάς, Γιώργος (2016). «Μία Καναδέζα στην Αθήνα του Δεκέμβρη του 1944.Ημερολογιακές σημειώσεις της Mabel Geldard-Brown,3 Δεκεμβρίου 1944-16 Ιανουαρίου 1945». Στο: Σφήκας, Θανάσης· Χασιώτης, Λουκιανός· Μιχαηλίδης, Ιάκωβος. Δρόμοι του Δεκεμβρίου:Από τον Λίβανο στην Αθήνα 1944. Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο. ISBN 978-960-458-688-2.