Εθνικός Αγροτικός Σύνδεσμος Αντικομμουνιστικής Δράσεως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Εθνικός Αγροτικός Σύνδεσμος Αντικομμουνιστικής Δράσεως (ΕΑΣΑΔ) ήταν δοσιλογική ομάδα που έδρασε στην περιοχή της Θεσσαλίας συνεργαζόμενη με τα Τάγματα Ασφαλείας και τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.[1]

Ίδρυση & δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 1944 ο χωροφύλακας Τάκης Μακεδόνας ήρθε σε επαφή με τις γερμανικές αρχές προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξή τους για την δημιουργία παραστρατιωτικού σώματος ενάντια στο ΕΑΜ. Οι γερμανικές αρχές τον παρέπεμψαν στον Κωνσταντίνο Γούλα, αρχηγό της φασιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης ΕΕΕ, ο οποίος και υποσχέθηκε να τον βοηθήσει με όπλα.[2] Προϊόν αυτής της συνεργασίας αποτέλεσε ο ΕΑΣΑΔ, ο οποίος ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1944 με βασικό σκοπό την καταπολέμηση του ΕΑΜ.[1] Στρατιωτικός αρχηγός ανέλαβε ο ίδιος ο Τάκης Μακεδόνας ενώ θρησκευτικός αρχηγός ο Παπαγεωργουτσόπουλος.

Υπολογίζεται ότι η οργάνωση ξεπέρασε τα εξήντα μέλη. Πολλά μέλη της ήταν πρώην μέλη τής Βλάχικης Λεγεώνας, η οποία ασκούσε έντονη βία απέναντι στον ελληνικό πληθυσμό με στόχο την τρομοκρατία των κατοίκων προκειμένου να υποχρεωθούν να υπογράψουν αυτονομιστικά πρωτόκολλα.[3] Η χρηματοδότηση της οργάνωσης προερχόταν από την ΕΕΕ και τις γερμανικές αρχές καθώς από τις λεηλασίες σε σπίτια και επιχειρήσεις.[2] Κατά τη διάρκεια της δράσης της προχώρησε σε δεκάδες δολοφονίες και βασανισμούς. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών αμφισβητείται καθώς οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 112 έως 220 εκτελέσεις.[4] Μεταξύ των εκτελεσθέντων κατά τη διάρκεια της δράσης της ήταν οι Νίκος Μαλαβέτας κ.α.

Η οργάνωση διαλύθηκε τον Αύγουστο του 1944 με την ενσωμάτωση μέρους της στον ΕΔΕΣ ενώ ο Μακεδόνας με άλλους ακολούθησαν τις γερμανικές αρχές κατά την αναχώρησή τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 ΕΑΣΑΔ, άρθρο της Βασιλικής Λάζου στο trikkipress.gr
  2. 2,0 2,1 Βασιλική Λάζου - Δημήτρης Σκαλτσής, ΕΑΣΑΔ: οι πρόθυμοι συνεργάτες των Γερμανών, στον συλλογικό τόμο "Κατοχική Βία (1939 - 1945), Η ελληνική & ευρωπαϊκή εμπειρία", εκδόσεις Ασίνη - δήμος Ν, Σκουφά, Κομμένο Άρτας - Αθήνα 2016, σελ. 107
  3. Φλάισερ 1995, σελ. 367.
  4. Βασιλική Λάζου - Δημήτρης Σκαλτσής, ο.π., σελ. 119

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φλάισερ, Χάγκεν (1995). Στέμμα και σβάστικα: Η Ελλάδα της κατοχής και της αντίστασης. Α. Αθήνα: Παπαζήση. ISBN 960-02-0764-X.