Μάχη της Κορυτσάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μάχη της Κορυτσάς
Μέρος του Ελληνοϊταλικού πολέμου
Χρονολογία16 - 22 Νοεμβρίου 1940
ΤόποςΚορυτσά, Αλβανία
ΈκβασηΝίκη της Ελλάδας
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Απολογισμός
Άγνωστος αριθμός νεκρών, 2.000 αιχμάλωτοι, 135 πυροβόλα και 600 πολυβόλα που έπεσαν στα χέρια των Ελλήνων[1]
624 νεκροί και 2.348 τραυματίες

Η μάχη της Κορυτσάς διεξήχθη κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41 στην πόλη Κορυτσά στη νότια Αλβανία μεταξύ της ιταλικής 9ης Στρατιάς που την υπερασπίστηκε και του επιτιθέμενου Γ' Σώματος Στρατού.

Μετά το τέλος της αρχικής ιταλικής εισβολής που ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου, οι ελληνικές δυνάμεις ξεκίνησαν αντεπίθεση στις αρχές Νοεμβρίου. Η μάχη για την Κορυτσά αποτελούσε το πρώτο μέρος της επιχείρησης εναντίον των Ιταλών και σηματοδότησε την τελική φάση της ελληνικής διείσδυσης στον τομέα της Μάχης Μόροβα-Ιβάν.

Η ιταλική 9η Στρατιά βρισκόταν σε χαρακώματα γύρω από την πόλη, αλλά ο σκληρός αγώνας για δύο ημέρες οδήγησε στο σπάσιμο της ιταλικής αμυντικής γραμμής από τους Έλληνες και της κατάληψης της πόλης. Τα κατάλοιπα της Στρατιάς απέφευγαν την αιχμαλωσία, καθώς οι ελληνικές δυνάμεις δεν είχαν αρκετά οχήματα για να ακολουθήσουν τους Ιταλούς που υποχωρούσαν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Οκτώβριος 1940: Η επίθεση εναντίον της Ελλάδας όπως την είδαν οι Ιταλοί, Συλλογικό έργο, Εκδόσεις Παπαδήμα, Αθήνα 2008, page 86; (Greek translation of Italian original: Ottobre 1940: La campagna di Grecia, Italia Editrice, Campobasso 1995/Foggia 2007)