Ανδρέας Β΄ της Ουγγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ανδρέας Β΄ της Ουγγαρίας
Andreas Getrude Ungarn.jpg
Γέννηση
Θάνατος
Υπηκοότητα Ουγγαρία
Σύζυγος Gertrude of Merania, Yolanda de Courtenay και Beatrice d'Este, Queen of Hungary
Τέκνα Q747809, Μπέλα Δ΄ της Ουγγαρίας, Αγία Ελισάβετ της Ουγγαρίας, Q317236, Γιολάντα της Ουγγαρίας, Q241424 και Q376190
Γονείς Q86978 και Q86846
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Ο Ανδρέας Β΄ (1176 ή 1177 - 21 Σεπτεμβρίου 1235) ήταν βασιλιάς της Ουγγαρίας (1205 - 1235), μέλος της οικογένειας των Αρπάντ.

Υιός του Ούγγρου βασιλιά Μπέλα Γ΄. Μετά την ανεπιτυχή επανάσταση ενάντια στον μεγάλο αδελφό του, Ίμρε, ονομάστηκε απ' αυτόν αντιβασιλιάς για λογαριασμό του γιου του, Λαδίσλαου. Διαδέχθηκε το 1205 τον μικρό ανιψιό του Λαδίσλαο Γ΄.

Περιγράφεται σαν βασιλιάς ιπποτικός, γενναίος, ευσεβής με τεράστια προτερήματα, γενναιοδωρία χωρίς όρια, αγάπη και ενδιαφέρον για τον λαό του. Ταυτόχρονα όμως ήταν και απερίσκεπτος, ελάττωμα που θα οδηγήσει τον επόμενο αιώνα μετά από αυτόν τον αφανισμό της μακρόχρονης Ουγγρικής δυναστείας των Αρπάντ. Οι ευγενείς δεν ανταποκρίθηκαν στην αγάπη που τους έδειξε, στάθηκαν αχάριστοι απέναντι του. Η πρώτη σύζυγος του, Γερτρούδη της Μερανίας, δολοφονήθηκε το 1213 από ζηλόφθονες ευγενείς.

Συμμετοχή του στην Ε΄ Σταυροφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε (1215) την Γιολάντα του Κουρτεναί, αλλά κλήθηκε από τον πάπα Ονώριο Γ΄ το 1217 για συμμετοχή στην Πέμπτη Σταυροφορία στους Αγίους Τόπους. Δέχθηκε, με την ελπίδα να αποκτήσει δικαιώματα στην Λατινική αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης. Οι Ούγγροι δυσαρεστήθηκαν, γιατί δεν ήθελαν συμμετοχή σε Σταυροφορία, αλλά αυτός κατόρθωσε να οδηγήσει στην Βιέννη στρατό 15.000 ανδρών. Για να εξασφαλιστεί οικονομικά έβαλε έναν μουσουλμάνο έμπορο να διευθύνει τα οικονομικά του κράτους του, και κατηγορήθηκε σκληρά γι' αυτό από τους υπηκόους του.

Όλη η εκστρατεία αποδείχθηκε τελικά μάταια, αφού το βασίλειο της Ιερουσαλήμ δεν ήταν παρά μια λωρίδα παραθαλάσσιας γης 440 μ2. Μετά την μάχη με τους Τούρκους στον Ιορδάνη και ανεπιτυχείς εφόδους σε φρούρια του Λιβάνου, ο Ανδρέας πήρε τον δρόμο επιστροφής του στην Ουγγαρία.

Επέστρεψε μέσω Αντιόχειας, Ικόνιου, Κωνσταντινούπολης και Βουλγαρίας και βρήκε τους βαρόνους σε μεγάλη άνοδο αποσπώντας του τη Χρυσή Βούλα. Με την επιστροφή του πραγματοποίησε μια σημαντική συμμαχία με τον ισχυρό Βούλγαρο βασιλιά Ιβάν Ασέν Β΄, στον οποίο έδωσε την μεγαλύτερη κόρη του, Άννα, για σύζυγο.

Έκανε έκκληση στους Τεύτονες να τον βοηθήσουν στους αγώνες του κατά των Κουμάνων, προσφέροντας σε αυτούς εκτάσεις γης στην Τρανσυλβανία, αλλά τους έδιωξε όταν επιχείρησαν να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος μέσα στο δικό του. Απέκρουσε επιτυχώς επίθεση του Φρειδερίκου Β΄ της Αυστρίας (1234) και παντρεύτηκε την ίδια χρονιά την τρίτη σύζυγο του, Βεατρίκη του Έστε.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την πρώτη σύζυγο του, Γερτρούδη της Μερανίας, παιδιά του ήταν :

Από την δεύτερη σύζυγο του, Γιολάντα του Κουρτεναί (που πατέρας της ήταν ο Πέτρος Β΄ του Κουρτεναί), είχε μια κόρη, την Γιολάντα της Ουγγαρίας (1215 - 1251), που παντρεύτηκε τον Ιάκωβο Α΄ της Αραγωνίας.

Από τον τρίτο του γάμο με την Βεατρίκη του Έστε, γεννήθηκε μετά το θάνατό του ο Στέφανος (1236 - 1271), πατέρας του βασιλιά της Ουγγαρίας Ανδρέα Γ΄.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Andrew II of Hungary της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).