Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Πάπας»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
→‎Οι τίτλοι του Πάπα: Έλεος, παντού αναφέρεται στα ελληνικά ως Δησιδέριος (και όχι Ντεζιντέριος ή Δυνσεντέριος ή αλλιώς!)
μ (Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 5.54.53.214 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό [[Χρήστη...)
(→‎Οι τίτλοι του Πάπα: Έλεος, παντού αναφέρεται στα ελληνικά ως Δησιδέριος (και όχι Ντεζιντέριος ή Δυνσεντέριος ή αλλιώς!))
Οι όροι Pontifex Maximus (Μέγιστος Αρχιερέας), Summus Pontifex (Καθολικός Ποντίφικας), αναμφίβολα αρχικά υιοθετήθηκαν σε σχέση με τον Αρχιερέα των Εβραίων, τον οποίο αντικατέστησαν οι χριστιανοί επίσκοποι. Όσον αφορά στον τίτλο Pontifex Maximus, υπήρξε σύνδεση με τον τίτλο που χρησιμοποιούνταν στην ειδωλολατρική Ρώμη. Το Summus Pontifex χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να τονιστεί η ιδιαιτερότητα του αξιώματος του Επισκόπου Ρώμης έναντι των άλλων επισκόπων. Ο [[Πάπας Νικόλαος Α΄]] αποκαλείται «''summus pontifex et Pappa universalis''» από τον απεσταλμένο του Αρσενίου.
 
Το servorum Dei Servus (δούλος των δούλων του Θεού) είναι πλέον ένας εξ ολοκλήρου παπικός τίτλος, παρότι το παπικό διάταγμα στο οποίο αναφέρεται για πρώτη φορά θεωρείται ως μη αυθεντικό. Υπήρξαν κατά καιρούς διάφοροι που τον χρησιμοποίησαν. Ο [[Αυγουστίνος Ιππώνος|Αυγουστίνος]], Επίσκοπος Ιππώνος αυτοτιτλοφορείται «''servus Christi et per servorum Ipsius servus Ipsum''». O ΝτεσιντέριοςΔησιδέριος του Καόρς επίσης χρησιμοποίησε αυτό τον προσδιορισμό όπως και ο Άγιος Βονιφάτιος, ο φωτιστής των Γερμανών. Ο πρώτος Πάπας που τον υιοθέτησε ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο [[Πάπας Γρηγόριος Α΄|Γρηγόριος Α΄]] θέλοντας να δηλώσει την αντίθεση του με την προβαλλόμενη αξίωση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στον τίτλο ''[[Οικουμενικός Πατριάρχης]]''. Ο περιορισμός του όρου στον Πάπα άρχισε μόνο τον ένατο αιώνα.
 
== Σύμβολα της Παποσύνης ==
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης