Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκκλησία της Αλεξάνδρειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας, επίσης γνωστή ως Εκκλησία της Αιγύπτου, ήταν εκ των πρώτων χριστιανικών εκκλησιών, καθώς και εκ των συνιστωσών της Πενταρχίας. Σύμφωνα με την παράδοση, φέρεται να ιδρύθηκε, περίπου, το 62 από τον Ευαγγελιστή Μάρκο. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, γνώρισε αριθμό εσωτερικών σχισμάτων, με αποτέλεσμα, σήμερα, αριθμός εκκλησιών, παρότι διαφορετικών μεταξύ τους δογμάτων, να αποτελούν συνεχιστές της:

Η Αλεξάνδρεια, από κοινού με τη Βαβυλώνα, αποτέλεσε την έδρα των πρώτων χρονικά ιουδαιοχριστιανικών πληθυσμών της Αιγύπτου. Παράλληλα, η Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με τις δυτικές και ανατολικές εκκλησιαστικές παραδόσεις, αποτέλεσε τον τόπο μαρτυρίου του Ευαγγελιστή Μάρκου, θεωρούμενου ως ιδρυτή της Εκκλησίας της Αιγύπτου, σύμφωνα με τον Ευσέβιο της Καισαρείας.

Σταδιακά, ο τοπικός μητροπολίτης της πόλεως της Αλεξάνδρειας κατέστη ως επικεφαλής του συνόλου της Εκκλησίας της Αιγύπτου. Με σημείο εκκίνησης την περίοδο εκκλησιαστικής ηγεσίας του Δημητρίου Α΄ (199-233), η μητρόπολη διέθετε, πλέον, υπαγόμενους προς αυτήν επισκόπους[1].

  1. (Γαλλικά) «Alexandrie». Petit dictionnaire de l'Orient chrétien. Τούρνχαουτ: Brepols. 1991, σελ. 7. 


Πενταρχία
Πατριάρχης Ρώμης
(1ος αιώνας)
Πατριάρχης Αλεξανδρείας
(1ος αιώνας)
Πατριάρχης Αντιοχείας
(1ος αιώνας)
Πατριάρχης Ιεροσολύμων
(5ος αιώνας)
Πατριάρχης Κων/πόλεως
(4ος αιώνας)