Συζήτηση:Πάπας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.

Προβατόσχημος λύκος[επεξεργασία κώδικα]

Στην ενότητα Σύμβολα της Παποσύνης, αναφέρεται στο τέλος ο χαρακτηρισμός του Πάπα ως «Προβατόσχημος λύκος» (λόγω του χρώματος της ενδυμασίας). Έχω όμως την εντύπωση ότι ο όρος αυτός είναι υποτιμητικός και χρησιμοποιείται συχνά εναντίον του Πάπα από ανήκοντες σε άλλα από τον Ρωμαιοκαθολικισμό χριστιανικά δόγματα. Δυστυχώς δεν έχω καμία πηγή γι αυτό. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο, ας αφαιρέσει τον χαρακτηρισμό από την συγκεκριμένη ενότητα. Dimitrisss 23:06, 12 Οκτωβρίου 2011 (UTC)

Σχόλιο 3-9-2020[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: αναφορά που απορρίφθηκε

Ο όρος Καθολική Εκκλησία χρησιμοποιείται εσφαλμένα για τη Δυτική Εκκλησία. Με βάση το δόγμα η Ορθόδοξη ή Ανατολική Εκκλησία είναι θεολογικά η Καθολική Εκκλησία, όπως αυτή ορίζεται στο Σύμβολο της Πίστεως. Η Δυτική Εκκλησία ονομάζεται ορθά ως Ρωμαιο-Καθολική Εκκλησία. Στο Σύμβολο της Πίστεως αναφέρεται: "Εις Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησία." Ο όρος Καθολικός είναι ελληνικός και η μετάφραση του όρου "Catholic" στα ελληνικά ως "Καθολική", παρ' ότι είναι ορθή γραμματικά είναι λανθασμένη θεολογικά. Αναφορά: Φώτιος Κυριακόπουλος, e-mail: kyriakopoulosfotios@yahoo.gr, +30 2102773396 84.205.244.139 16:02, 3 Σεπτεμβρίου 2020 (UTC)


Δεν υπάρχει σε αυτό το θέμα εσφαλμένη ή ορθή ονομασία. Αμφότερες οι ονομασίες "ορθόδοξη" και "καθολική" χρησιμοποιούνται συμβατικά. Ειδικά το συγκεκριμένο σημείο του Συμβόλου της Πίστεως είναι ίδιο και για τις δύο («Et unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam»). Δεν υπάρχει εκκλησία που να μην λέει ότι διατηρεί την ορθή πίστη (είναι «ορθόδοξη»). - geraki (συζήτηση) 17:13, 3 Σεπτεμβρίου 2020 (UTC)