Πατριάρχης Ιεροσολύμων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων είναι ο επίσκοπος που ποιμαίνει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, τέταρτος τη τάξει των εννέα Πατριαρχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Από το 2005, Πατριάρχης Ιεροσολύμων είναι ο Θεόφιλος Γ΄. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων έχει τον τίτλο «Πατριάρχης της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης, Συρίας, Αραβίας, πέραν του Ιορδάνου, Κανά της Γαλιλαίας και Αγίας Σιών." Είναι ηγούμενος της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας και ο πνευματικός ποιμένας περίπου 130.000 Ορθόδοξων Χριστιανών των Αγίων Τόπων,[1] οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Παλαιστίνιοι.

Η αποστολική διαδοχή των Πατριαρχών Ιεροσολύμων ξεκινά από τους πρώτους Χριστιανούς επισκόπους της Ιερουσαλήμ, ο πρώτος των οποίων ήταν ο Ιάκωβος ο αδελφόθεος τον πρώτο μ.Χ. αιώνα. Η αυτοκεφαλία της εκκλησίας της Ιερουσαλήμ αναγνωρίστηκε το 451 από τη σύνοδο της Χαλκηδόνας και το 531 έγινε ένα από τα πέντε πρεσβυγενή πατριαρχεία της Χριστιανοσύνης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Greek Orthodox Patriarchate of Jerusalem». CNEWA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2011.