Χρήστης:Διαγωνισμός εμπλουτισμού για το 1821/Πρωτόκολλο του Λονδίνου (1829)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτή η σελίδα είναι ένα πρόχειρο του χρήστη Διαγωνισμός εμπλουτισμού για το 1821. Εξυπηρετεί ως χώρος δοκιμών και ανάπτυξης σελίδων της Βικιπαίδειας και δεν είναι εγκυκλοπαιδικό λήμμα.

όνομα συνθήκης - αφαιρέστε το κουτί πληροφοριών για οτιδήποτε άλλο από συνθήκη
Γλώσσες
Υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου, τοιχογραφία της ζωφόρου της Αίθουσας Τροπαίων της Βουλής

Το Πρωτόκολλο του Λονδίνου (1829) είναι συνθήκη, που υπογράφηκε στις 22 Μαρτίου του 1829, στο υπουργείο των Εξωτερικών της Αγγλίας.[1]

Τα πρώτα βήματα προς το Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1829[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έπειτα από την έκβαση του ρωσοτουρκικού πολέμου(1828-1829),νικήτρια αναδείχθηκε η Ρωσία. Η νέα τουρκική ήττα σε έναν ακόμη πόλεμο δυσχεροποίησε την ήδη δυσμενή θέση των Οθωμανών στην ευρωπαϊκή διπλωματία. Η ήττα αυτή εξανάγκασε τον Σουλτάνο, έπειτα από ισχυρή πίεση, που άσκησαν οι Μεγάλες Δυνάμεις με κύριο παράγοντα τη Ρωσία, να υπογράψει το Πρωτόκολλο του Λονδίνου , το 1829. Μάλιστα , οι Οθωμανοί, αρχικά , θα αρνηθούν την υπογραφή του πρωτοκόλλου , ωστόσο , η προέλαση του ρωσικού στρατού θα πανικοβάλει τους Οθωμανούς και θα τους μεταπείσει να υπογράψουν το πρωτόκολλο .

Συμμετέχοντα κράτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία πίεζαν την Υψηλή Πύλη να υπογράψει το πρωτόκολλο του 1829.

Πρωτόκολλο του Λονδίνου (1829)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κύριος στόχος του Πρωτοκόλλου αυτού, ήταν η οριοθέτηση συνοριακών γραμμών μεταξύ του νεοσύστατου ελληνικού κράτους αλλά και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας . Τα πρώτα σύνορα της Ελλάδας θα έφταναν στην νοητή γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού, ενώ ταυτόχρονα συμπεριελάμβανε την νήσο της Ευβοίας ,τις Σποράδες αλλά και τις Κυκλάδες . Παράλληλα, το πρωτόκολλο αυτό προέβλεπε την καταβολή φόρου υποτέλειας από τους Έλληνες προς τους Τούρκους, το οποίο λειτουργούσε ως αποζημίωση για τις εχθροπραξίες σε θεωρητικά οθωμανικό έδαφος, αυτό της κατακτημένης Ελλάδας. Το ποσό του φόρου περιελάμβανε 1.500.000 γρόσια. Παράλληλα, προβλεπόταν επίσης κληρονομικός ηγεμόνας της Ελλάδας , χριστιανός ,χωρίς να σχετίζεται με τις Μεγάλες Δυνάμεις, ενώ θα έπρεπε να πάρει και την έγκριση της Οθωμανικής Αυλής .

Εφαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Υψηλή Πύλη αναγκάστηκε να αποδεχθεί τις αποφάσεις του Λονδίνου ,όταν τελικά καταβλήθηκε οριστικά από τη Ρωσία , δεν αφέθηκαν περιθώρια επιλογής στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία . Μάλιστα , η ίδια είχε απορρίψει υπεροπτικά την υπογραφή του πρωτοκόλλου.

Συνέπειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως αποτέλεσμα είχε , να δοθεί γενική αμνηστία σε όλους τους υπηκόους των δύο χωρών , ενώ δόθηκε το δικαίωμα της μετανάστευσης από ανθρώπους και των δύο εθνικοτήτων . Ωστόσο , το δυσάρεστο μέρος για το οποίο μάλιστα ο Ιωάννης Καποδίστριας διαφωνούσε πλήρως , ήταν η απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων κι ιδιαίτερα των γαλλικών στρατευμάτων από την Πελοπόννησο. Φυσικά, η αποστρατικοποίηση των επαναστατημένων περιοχών ,έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των περιοχών αυτών καθώς δε θα υπήρχαν στρατεύματα για να προστατέψουν τις περιοχές από τυχόν Οθωμανική επίθεση. Μάλιστα, ο Σουλτάνος είχε το δικαίωμα να αναθεωρήσει τα σύνορα .

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, σελ. 263

Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατηγορία:Ελληνική Επανάσταση του 1821

Κατηγορία:Συνελεύσεις της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Κατηγορία:Συνθήκες που αφορούν την Ελλάδα