Μουσταφά Δ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μουσταφά Δ΄
Χαλίφης του Ισλάμ
Μουσταφά Δ΄
Περίοδος Εξουσίας 1807 - 1808
Προκάτοχος Σελίμ Γ΄
Διάδοχος Μαχμούτ Β΄
Οίκος Οσμανιδών
Πατέρας Αμπντούλ Χαμίτ Α΄
Βαλιντέ Σουλτάνα Αϊσέ Σενιγιεπερβέρ Σουλτάν
Γέννηση 8 Σεπτεμβρίου 1779
Θάνατος 15 Νοεμβρίου 1808
Τουρά Tughra of Mustafa IV.JPG

Ο Μουσταφά Δ΄ (IV. Mustafa, 8 Σεπτεμβρίου 1779 - 17 Νοεμβρίου 1808) ήταν σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1807 έως το 1808.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μουσταφά γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1779. Ήταν γιος του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Α΄ και της Νιουκχετ-Σεζά Σουλτάν. Η θετή μητέρα του ήταν η Αϊσέ Σενιγιεπερβέρ Σουλτάν.

Διαδέχθηκε στο θρόνο το 1807 τον προοδευτικό εξάδελφό του Σελήμ Γ΄ που εκθρόνισαν οι γενίτσαροι. Ο Μουσταφά Δ΄, προκειμένου να ικανοποιήσει αυτούς, κατάργησε το υπό του προκατόχου του συσταθέν, στα πλαίσια του Τανζιμάτ, κατά το ευρωπαϊκό σύστημα, πρότυπο στρατιωτικό σώμα «Νιζάμ-ι-τζεντίτ» χωρίς όμως να καταφέρει θεμιτό αποτέλεσμα. Αντίθετα, αυτό ήταν αφορμή να εξάψει ακόμη περισσότερο τις αναρχικές διαθέσεις των γενιτσάρων, αλλά και του οθωμανικού ιερατείου. Τότε επίσης άρχισαν να πρωτοπαρουσιάζονται φυγόκεντρες πολιτικές τάσεις απόσχισης από τη σουλτανική εξουσία: αρκετοί διοικητές επαρχιών έδειχναν τάσεις αυτονομίας.

Το τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τότε συνέβη ο αφοσιωμένος στον εκθρονισθέντα Σουλτάνο Σελήμ Γ΄, Πασάς του Ρουμτσουκίου Μπαϊρακτάρ Μουσταφάς να κινηθεί επικεφαλής ισχυρής στρατιωτικής δύναμης κατά της Κωνσταντινούπολης με την αξίωση από τον Σουλτάνο Μουσταφά Δ΄ να αποκαταστήσει στο θρόνο τον Σελήμ Γ΄, δηλαδή να παραιτηθεί υπέρ εκείνου. Σε απάντηση ο Μουσταφάς διέταξε τον θάνατο του εκθρονισθέντος Σελήμ, το πτώμα του οποίου ρίχθηκε από τα τείχη μπροστά στις δυνάμεις των επαναστατών. Τότε ο Μπαϊρακτάρ Μουσταφά Πασάς διέταξε γενική επίθεση κατά των οθωμανικών ανακτόρων κατά την οποία αφού κατέλαβε τ΄ ανάκτορα φόνευσε τον Μουσταφά Δ΄ (1808) και ανακήρυξε Σουλτάνο τον αδελφό του Μαχμούτ Β΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύζυγοι

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Παιδιά

  • Εμινέ Σουλτάν