Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Πάπας»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
6 bytes αφαιρέθηκαν ,  πριν από 5 έτη
καμία σύνοψη επεξεργασίας
(διόρθωση, πηγή)
{{!}}}
 
Ο '''Πάπας'''παπάς (''papa'', από την [[Ελληνική γλώσσα|ελληνική λέξη]] ''πάππας'', παιδική λέξη για τον "πατέρα")<ref>{{cite web|url=http://nlp.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0057:entry=pa/ppas |title=Liddell and Scott |publisher=Oxford University Press |accessdate=2013-02-18}}</ref> είναι ο τίτλος τιμής που φέρουν οι προκαθήμενοι των πρεσβυγενών Πατριαρχείων Ρώμης και Αλεξανδρείας.<ref>[http://www.cnn.gr/premium/story/15487/kraygi-agonias-ton-xristianon-poy-zoyn-sti-mayri-ipeiro Κραυγή αγωνίας των Χριστιανών που ζουν στη «Μαύρη Ήπειρο»] cnn.gr</ref>
 
Στη σύγχρονη εκκλησιαστική ορολογία επικράτησε όμως να χαρακτηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά ο [[Επισκοπή της Ρώμης|επίσκοπος της Ρώμης]] και ο ηγέτης της [[Καθολική Εκκλησία|Καθολικής Εκκλησίας]] σε όλο τον κόσμο.<ref>[http://www.vatican.va/archive/ENG0015/_P2A.HTM#PZ Catechism of the Catholic Church] The Holy See</ref> Το [[παπικό πρωτείο]] πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από το ρόλο του ως παραδοσιακός διάδοχος του [[Απόστολος Πέτρος|αποστόλου Πέτρου]], στον οποίο ο [[Ιησούς Χριστός]] υποτίθεται ότι έχει δώσει τα κλειδιά της βασιλείας των Ουρανών και τις εξουσίες του "δεσμείν και λύειν", ονομάζοντάς τον "πέτρα" πάνω στην οποία θα ανοικοδομηθεί η εκκλησία.
[[Αρχείο:Melozzo da Forlì 001.jpg|thumb|right|230px|Ο [[Πάπας Σίξτος Δ΄]] ([[1471]] - [[1484]]) ιδρύει τη [[Βατικάνεια Βιβλιοθήκη]]]]
 
Σύμφωνα με την Αποστολική διάταξη ''Romano Pontifice eligendo'' εκλέγεται από τους καρδιναλίους σε ειδική σύναξη που ονομάζεται Κονκλάβιο. Εξαιρούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 80100 έτος της ηλικίας τους. Για την εγκυρότητα της εκλογής απαιτούνται τα 2/3 συν μια των ψήφων. Το μήνυμα της εκλογής νέου Πάπα δίδεται με τον παραδοσιακό άσπρο καπνό και ανακοινώνεται από τον Καρδινάλιο Πρωτοδιάκονο.
 
Ο Πάπας κρατάει για τον ίδιο ή για κάποια συγκεκριμένη εξουσία το χειρισμό περιπτώσεων εξαιρετικής σπουδαιότητας για το Λαό του Θεού ως διάδοχος του Πέτρου. Συγκεκριμένα:
* ''Ποινικές'': τιμωρίες αποκλειστικά από τον Πάπα.
 
Ο Πάπας αντλεί την αρχιεροσύνη του από την ιδιότητά του ως επισκόπου της Ρώμης αλλά δεν υποχρεώνεται να κατοικεί στη Ρώμη σύμφωνα με τη λατινική έκφραση «''ubi Papa, ibi Curia''» οπουδήποτε κατοικεί ο Πάπας είναι η κεντρική κυβέρνηση της εκκλησίας, υπό τον όρο ότι ο Πάπας είναι επίσκοπος της Ρώμης. Υπό αυτήν τη μορφή, μεταξύ [[1309]] και [[1378|1309]] οι Πάπες κατοίκησαν όχι στη [[Ρώμη]] αλλά στην [[Αβινιόν]] της [[Γαλλία|Γαλλίας]], μια περίοδος που καλείται [[Αιχμαλωσία της Βαβυλώνος]] με νύξη στη Βιβλική εξορία του [[Ισραήλ]].
 
== Η Ποντιφική διδασκαλίαδιδασκαλί ==
Το διδασκαλικό αξίωμα του Ποντίφικα είναι αυθεντικό και έγκυρο προικισμένο με το χάρισμα του αλάθητου που είναι αποκλειστικότητα της Εκκλησίας του Χριστού, συνεπώς του Πάπα ως προσωπικό προνόμιο και του Συλλόγου των Επισκόπων. Iδίως κατά τη διάρκεια της Οικουμενικής Συνόδου αφορά θέματα πίστης και ηθικής.
 
 
* Το «''triregnum''», που επίσης ονομάζεται «τιάρα» ή «τριπλό στέμμα». Οι σύγχρονοι Πάπες, εντούτοις, δεν φορούν το triregnum, αν και παραμένει σύμβολο του παπισμού και δεν έχει καταργηθεί. Στις λειτουργικές τελετές οι Πάπες φορούν Αρχιερατική μίτρα επισκόπου.
** Αρχιερατική Ράβδοςλαμαρίνα που ολοκληρώνεται σε έναν κάθετο εσταυρωμένοφούρνο, μια συνήθεια που καθιερώνεται πριν από τον 13ο αιώνα.
** Το ''Pallium'' (ελληνικά [[πάλλιον]]) μια κυκλική ζώνη υφάσματος με περίπου δύο ίντσες πλάτος, που φοριέται πάνω από το φελόνιο στο ύψος του λαιμού. Ο Πάπας το χρησιμοποιεί σε όλες τις εκκλησιαστικές τελετές, και όχι κάτω από τους ίδιους περιορισμούς όπως οι Αρχιεπίσκοποι στους οποίους το έχει παράσχει.
** Τα «κλειδιά για το βασίλειο του ουρανού», την εικόνα δύο κλειδιών, έναν χρυσό και ένα ασημένιο. Το ασημένιο κλειδί συμβολίζει τη δύναμη να λύει και να δεσμεύει στη γη, και το χρυσό κλειδί τη δύναμη να λύει και να δεσμεύει στον ουρανό.
[[Αρχείο:Papst-1568.png|right|thumb|230px|Ο Ποντίφικας στο θρόνο «Gestatoria Sedia»]]
 
== Ρωμαϊκή ΚουρίαΚουράδα ==
Εκτός από τη βοήθεια που προσφέρεται στον Ποντίφικα από όλους τους Επισκόπους, τη Σύνοδο των Επισκόπων, το Σύλλογο των Καρδινάλιων μια πολύτιμη συνεργασία προσφέρεται από τη Ρωμαϊκή Κουρία. Είναι το σύνολο των Υπηρεσιών των Οργανισμών που βοηθούν τον Ποντίφικα κατά την άσκηση του ποιμαντικού του έργου τόσο στην Παγκόσμια όσο και στην Τοπική Εκκλησία. Η Ρωμαϊκή Κουρία αποτελείται από τη Γραμματεία του Κράτους, το Συμβούλιο για τις Δημόσιες υποθέσεις της Εκκλησίας, τις Ιερές Συνόδους διάφορες σχετικές υπηρεσίες και οργανισμούς.
 
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης