Γάιος Σαλόνιος Ματίδιος Πατρουίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γάιος Σαλόνιος Ματίδιος Πατρουίνος
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος78
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητανομικός
πολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΟυλπία Μαρκιανή
ΤέκναΣαλονία Ματιδία
ΓονείςGaius Salonius Matidius Patruinus
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος συγκλητικός

Ο Γάιος Σαλόνι(ν)ος Ματίδιος Πατρουίνος, λατιν.: Gaius Saloni(n)us Matidius Patruinus (απεβ. 78) ήταν Ρωμαίος συγκλητικός, που έζησε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατά τον 1ο αι., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βεσπασιανού (π. 69-79).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γ. Σ. Μ. Πατρουίνος προερχόταν από μία πλούσια οικογένεια από τη Vicetia (σύγχρονη Βιτσέντσα, βόρεια Ιταλία). Γύρω στο 63 νυμφεύτηκε την ευγενή Ρωμαία Ουλπία Μαρκιανή, τη μεγαλύτερη αδελφή του Tραϊανού μετέπειτα Αυτοκράτορα. Στις 4 Ιουλίου 68, η Ου. Mαρκιανή γέννησε το μοναδικό τους παιδί, τη Σαλονία Ματιδία.

Υπηρέτησε ως έπαρχος (praetor) και, μέσω αυτής της θέσης, έγινε συγκλητικός. Το 70/71 ο Πατρουίνος υπηρέτησε πιθανώς ως κυβερνήτης της Άνω Γερμανίας. Πριν αποβιώσει το 78 στη Ρώμη, ο Πατρουίνος ήταν ιερέας και υπηρέτησε ως μέλος των Αδελφών των Αγρών (Arval Brethren). Μετά από το τέλος του, η Μαρκιανή και η Σ. Ματιδία πήγαν να ζήσουν με τον Tραϊανό και τη σύζυγό του Πομπηία Πλωτίνα.

Η κόρη του Ματιδία έκανε τρεις γάμους και από τον καθένα απέκτησε μία κόρη: τη Βιβία Σαβίνα, σύζυγο του Αδριανού, τη Μινδία Ματιδία τη Νεότερη και τη Ρουπιλία Φαυστίνα.

Το ιταλικό χωριό Matigge (αρχαία Matidiae) πήρε το όνομά του από τη δεύτερη εγγονή του Mινδία Ματιδία τη Νεότερη. Ο Mάρκος Αυρήλιος ήταν εγγονός της Ρουπιλίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε περί το 63 την Ουλπία Μαρκιανή, κόρη του Μάρκου Ουλπίου Τραιανού του Πρεσβύτερου και είχε τέκνο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]