Αγελτρούδη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αγελτρούδη
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας
Θάνατος27  Αυγούστου 923
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓουίδων Γ΄ του Σπολέτο
ΤέκναΛαμβέρτος Β΄ του Σπολέτο
ΓονείςΑντέλχις του Μπενεβέντο
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας
Θυρεός

Η Αγελτρούδη , ιταλ. Ageltrude / Agiltrude (απεβ. 27 Αυγούστου 923) από τον Οίκο του Μπενεβέντο, ήταν κόρη του πρίγκιπα του Μπενεβέντο και με τον γάμο της έγινε δούκισσα του Σπολέτο & βασίλισσα της Λομβαρδίας & της Φραγκίας. Ως αντιβασίλισσα, ενθάρρυνε τον γιο της να αντιτεθεί στους άσπονδους εχθρούς της, τους Καρολίδες και να επηρεάσει τις εκλογές παπών που είχαν την εύνοιά τους.

Ο Γουίδων Γ΄ δούκας του Σπολέτο, σύζυγος της Αγελτρούδης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Αντέλχις πρίγκιπα του Μπενεβέντο και της Αδελτρούδης.

Έκανε γάμο με τον Γουίδωνα Γ΄ δούκα του Σπολέτο, που το 889 έγινε βασιλιάς της Λομβαρδίας ("Ιταλίας") και το 891 της Φραγκίας ("Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας"). Αυτός απεβίωσε το 894 και τον διαδέχθηκε ο γιος τους Λαμβέρτος Β΄. Η Αγελτρούδη συνόδευσε τον 14ετή γιο της στη Ρώμη, για να επικυρωθεί η εκλογή του από τον πάπα Φομόζο, που όμως υποστήριζε τον διεκδικητή Αρνούλφο των Καρολιδών βασιλιά της Λοθαριγγίας και της Ανατολικής Φραγκίας. Ο Αρνούλφος ήταν γιος του Καρλομάνου βασιλιά της Λομβαρδίας και ανιψιός του Καρόλου Γ΄ του Παχύ, βασιλιά της Φραγκίας & Λομβαρδίας. Ήταν 3ος εξάδελφος του Γουίδωνα Γ΄, καθώς και οι δύο ήταν απόγονοι του Καρλομάγνου.

Το 896 ο Αρνούλφος βάδισε στη Ρώμη και στέφθηκε σε αντιπαράθεση με τον Λάμπερτ. Η Αγελτρούδη και ο Λαμβέρτος Β΄ κατέφυγαν στο Σπολέτο. Σύντομα ο Αρνούλφος έπαθε καρδιακή προσβολή και παρέλυσε· ο Φορμόζος απεβίωσε. Η Αγελτρούδη αμέσως παρενέβη, για να εξασφαλίσει την εξουσία της, στη Ρώμη και εξέλεξε τον υποψήφιό της ως πάπα Στέφανο ΣΤ΄. Έπειτα από απαίτηση δική της και του γιου της, έγινε εκταφή του Φορμόζου και δίκη, όπου καταδικάστηκε και ρίφθηκε στον Τίβερη: είναι η Σύνοδος του Πτώματος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 880 τον Γουίδων Γ΄ των Γουιδωνιδών δούκα του Σπολέτο & μάργραβο του Καμερίνο, μετέπειτα βασιλιά της Λομβαρδίας & της Φραγκίας και είχε τέκνο:

  • Λαμβέρτος Β΄ π.880-898, δούκας του Σπολέτο & μάργραβος του Καμερίνο και βασιλιάς της Λομβαρδίας & της Φραγκίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bury, John Bagnell (1922). The Cambridge Medieval History, Volume 3. Macmillan.
  • Mann, Horace (1925). The Lives of Popes in the Early Middle Ages, Vol. IV: The Popes in the Days of Feudal Anarchy, 891-999. London, K. Paul, Trench, Trübner.
  • Partner, Peter (1972). The lands of St. Peter : the papal state in the Middle Ages and the early Renaissance. Berkeley [u.a.]: University of California Press. ISBN 0520021819.