Ζβέντιμπολντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ζβέντιμπολντ
Zwentiboldbrunnen muenstereifel.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 870 (περίπου)[1]
Θάνατος 13  Αυγούστου 900[2]
Λοθαριγγία[2]
Τόπος ταφής Susteren Abbey
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης[2]
Οικογένεια
Σύζυγος Oda of Saxony (από 897)[2]
Τέκνα Benedetta[3]
Cecilia[3]
Γονείς Αρνούλφος της Καρινθίας[2] και Winburg[2]
Αδέλφια Λουδοβίκος το παιδί[4]
Ρατόλδος[4]
Ellinrat[4]
Οικογένεια Καρολίγγεια Δυναστεία[2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ζβέντιμπολντ (870/871 - 13 Αυγούστου 900) ήταν βασιλιάς της Λοθαριγγίας (895 - 900), νόθος γιος του βασιλιά Αρνούλφου της Καρινθίας. Μετά το θάνατό του κηρύχθηκε μάρτυρας και άγιος.

Έκανε επέμβαση στην διεκδίκηση του θρόνου των δυτικών Φράγκων (Γαλλία) μεταξύ του Εύδη και του Καρόλου του απλού. Συνωμότησαν εναντίον του όταν είδαν ότι ο Ζβέντιμπολντ άρχισε να ενδιαφέρεται για τον θρόνο, αφού είχε αποκλειστεί από την διαδοχή. Όταν ο πατέρας του, Αρνούλφος, έκανε γιο, τον Λουδοβίκος το παιδί, από την νόμιμη σύζυγο του, Όντα, αποζημιώθηκε με τον βασιλικό τίτλο της Λοθαριγγίας.

Οι κανόνες του βασιλείου του επιβλήθηκαν από τον πατέρα του με την παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Χέρμαν Α' της Κολωνίας ενάντια στην αντίσταση της τοπικής αριστοκρατίας. Ο Ζβέντιμπολντ αν και είχε αρχικά ολική αποδοχή σε λίγα χρόνια άρχισε να γίνεται μισητός. Ήθελε ο ίδιος να κερδίσει την διαδοχή από τον μικρό ετεροθαλή αδελφό του Λουδοβίκο. Ολόκληρη η αριστοκρατία που ήθελε τον Λουδοβίκο στράφηκε εναντίον του και δολοφονήθηκε (900) από τον κόμη Ρέγκιναρ Α' του Αινώ.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Zwentibold της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).