Ροδόλφος Α΄ της Βουργουνδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ροδόλφος Α΄ της Βουργουνδίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση859[1]
Θάνατος25  Οκτωβρίου 912
Οικογένεια
ΣύζυγοςGuilla of Provence
ΤέκναΡοδόλφος Β΄ της Βουργουνδίας
Willa II di Borgogna
ΓονείςΚόνραντ Β´, Δούκας της Τρανστζουριανής Βουργουνδίας και Βάλντραντα του Βορμς
ΑδέλφιαAdélaïde de Bourgogne
Odo I, Count of Troyes
ΟικογένειαΟίκος των Παλαιών Γουέλφων και Rodolphiens
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμονάρχης

Ο Ροδόλφος Α΄, γερμ. Rudolf I (859 - 25 Οκτωβρίου 912) ήταν βασιλιάς της Άνω Βουργουνδίας (888-912).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μόνος γιος του Κορράδου Β΄ δούκα της Άνω (βορειοανατολικής) Βουργουνδίας και της Βάλντραντα, χήρας του Ροβέρτου Γ΄ κόμη του Βορμς.

Από τον πατέρα του κληρονόμησε τη θέση του βοηθού ηγουμένου στο αββαείο του Σαιν-Μωρίς-αν-Βαλαί, πράγμα που τον έκανε από τους πιο ισχυρούς μεγιστάνες της Άνω Βουργουνδίας (σήμερα είναι η δυτική Ελβετία και η Φράνσε-Κοντέ).

Μετά την καθαίρεση και την αποβίωση του Καρόλου Γ΄ της Δυτικής Φραγκίας, οι ευγενείς και ο ανώτερος κλήρος της Άνω Βουργουνδίας συναντήθηκαν στο Σαιν-Μωρίς και εξέλεξαν τον Ροδόλφο Α΄ ως βασιλιά. Αυτός διεκδίκησε όλη τη Λοθαριγγία, δηλ. και τις σημερινές περιοχές Λωρραίνη και Αλσατία, αλλά ο Αρνούλφος, ο νέος βασιλιάς της Ανατολικής Φραγγίας (ανιψιός του Καρόλου Γ΄), τον ανταγωνίστηκε σε αυτό. Εκείνος γρήγορα ανάγκασε τον Ροδόλφο να εγκαταλείψει τον ισχυρισμό του με ανταμοιβή την αναγνώρισή του ως βασιλιά της Βουργουνδίας. Ωστόσο οι σχέσεις τους έμειναν, με διαλείμματα, εχθρικές ως το 894.

Οι σχέσεις του με τους άλλους γείτονές του ήταν φιλικότερες. Μάλιστα η αδελφή του Αδελαΐδα παντρεύτηκε τον Ριχάρδο των Μπιβινιδών δούκα της (βορειοδυτικής) Βουργουνδίας και η κόρη του Αδελαΐδα τον βασιλιά της Κάτω (νότιας) Βουργουνδίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Γκουίλλα των Μπιβινιδών, ίσως κόρη του Μπόζο της Κάτω (νότιας) Βουργουνδίας (αδελφού του Ριχάρδου) και είχε τέκνα:

  • Ροδόλφος Β΄ π. 880-937, βασιλιάς της Βουργουνδίας.
  • Αδελαΐδα, παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο Γ΄ των Μπιβινιδών της Κάτω (νότιας) Βουργουνδίας & Προβηγκίας (γιο του Μπόζο της Κάτω Βουργουνδίας). Για τον Λουδοβίκο Γ΄ ήταν ο δεύτερος γάμος· σε πρώτο είχε νυμφευτεί την Άννα των Μακεδόνων, κόρη του Λέοντα ΣΤ΄ Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.
  • Βίλλα, παντρεύτηκε τον Μπόζο Α΄ μάργραβο της Τοσκάνης.

Όταν ο Ροδόλφος Α΄ απεβίωσε, η Γκουίλα έκανε δεύτερο γάμο με τον Ούγο των Μποζονιδών της Λομβαρδίας (αδελφό του Μπόζο Α΄).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jackman, Donald C. (2008). Ius hereditarium Encountered II: Approaches to Reginlint. Editions Enlaplage.
  • Riché, Pierre (1993). The Carolingians: A Family Who Forged Europe. Translated by Allen, Michael Idomir. University of Pennsylvania Press. ISBN 978-0-8122-1342-3.
  • Reuter, Timothy (1991). Germany in the early middle ages, c. 800-1056. Addison-Wesley Longman Ltd. ISBN 0-582-49034-0.
  • Wood, Susan (2006). The Proprietary Church in the Medieval West. Oxford University Press.
  1. 1,0 1,1 The Peerage. p887.htm#i8861. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Rudolph I of Burgundy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).