Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γουλιέλμος και Μαρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Μαρία Β΄ της Αγγλίας.

Η φράση Γουλιέλμος και Μαρία συχνά αναφέρεται στην κοινή διοίκηση στο Βασίλειο της Αγγλίας και στο Βασίλειο της Σκωτίας του Γουλιέλμου Γ΄ και της συζύγου του Μαρίας Β΄, κόρης του Ιακώβου Β΄.

Η κοινή βασιλεία τους άρχισε τον Φεβρουάριο του 1689, όταν κλήθηκαν στο θρόνο από το Κοινοβούλιο, αντικαθιστώντας τον Ιάκωβο Β΄, ο οποίος "θεωρήθηκε ότι είχε εγκαταλείψει" την χώρα κατά την Ένδοξη Επανάσταση του 1688. Αφού η Μαρία πέθανε το 1694, ο Γουλιέλμος της Οράγγης κυβέρνησε μόνος έως το θάνατο του το 1702. Η διοίκηση τους ήταν η μόνη περίοδος στη βρετανική ιστορία στην οποία "από κοινού μονάρχες" με ίσες δυνάμεις επιτράπηκε να κυβερνήσουν. Σε μια άλλη παρόμοια περίπτωση, ο Φίλιππος και η Μαρία Α΄ της Αγγλίας ήταν από κοινού μονάρχες, αλλά ο Φίλιππος δεν ήταν ίσος με την Μαρία και είχε την ιδιότητα του μονάρχη jure uxoris (= δικαιώματι συζύγου). [1] Οι Γουλιέλμος και Μαρία ήταν άτεκνοι και τους διαδέχθηκε βασικά η νεότερη αδελφή της Μαρίας, Άννα.

Ιστορική σύγκρουση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να τελειώσει η Ένδοξη Επανάσταση, οι Γουλιέλμος και Μαρία υπέγραψαν την Αγγλική Χάρτα των Δικαιωμάτων, μια νέα συνεργασία μεταξύ του Κοινοβουλίου και των μοναρχών οδηγώντας σε ένα μεγαλύτερο όριο προσωπικής ελευθερίας και δημοκρατίας στη Μεγάλη Βρετανία. Αυτή η πράξη σηματοδότησε το τέλος πολλών αιώνων έντασης και σύγκρουσης μεταξύ του στέμματος και του κοινοβουλίου και το τέλος της ιδέας ότι η Αγγλία θα επανεντασσόταν στον Ρωμαιοκαθολικισμό, εφόσον ο Γουλιέλμος ήταν ένας Προτεστάντης ηγέτης.

  1. Louis Adrian Montrose, The subject of Elizabeth: authority, gender, and representation, University of Chicago Press, 2006