Ντόναλντ Γ΄ της Σκωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ντόναλντ Γ΄ της Σκωτίας
唐纳德三世.jpg
Γέννηση 1033[1]
Θάνατος 1099
Άνγκους
Τόπος ταφής Άιονα και Dunfermline Abbey
Υπηκοότητα Σκωτία
Οικογένεια
Γονείς Ντάνκαν Α΄ της Σκωτίας
Αδέλφια Máel Muire, Earl of Atholl
Μάλκολμ Γ΄ της Σκωτίας
Οικογένεια House of Dunkeld
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα monarch of Scotland (1093–1094)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντόναλντ της Σκωτίας (Donald III of Scotland, πριν το 1040 - 1099) ήταν βασιλιάς της Σκωτίας (10941097). Ήταν ο δεύτερος γιος του Ντάνκαν Α΄ και νεότερος αδελφός του βασιλιά της Σκωτίας Μάλκoλμ Γ΄. Ήταν αφανής κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ενώ ο αδελφός του εμφανίστηκε δυναμικά μετά τη δολοφονία του Μάλκολμ Γ΄ και του μεγαλύτερου γιου του Εδουάρδου στην μάχη του Άλνγουικ (Νοέμβριος 1093) και αμέσως μετά τον θάνατο της βασίλισσας Μαργαρίτας. Ο Ιωάννης του Φορντάν αναφέρει ότι αμέσως μετά τον θάνατο της Μαργαρίτας επιτέθηκε στην Σκωτία δυναμικά με στρατό κυριεύοντας το Εδιμβούργο αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς σφετεριζόμενος τον θρόνο. Οι ανιψιοί του αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην Αγγλία στην αυλή του βασιλιά Γουλιέλμου Β΄, όπου βρισκόταν και ο θείος τους Έντγκαρ Έθελινγκ, κατά τα Αγγλοσαξονικά χρονικά εξορίστηκαν από τον Ντόναλντ.

Βασιλιάς της Σκωτίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο του 1094 ο μεγαλύτερος ανιψιός του Ντόναλντ Ντανκάν, γιος του Μάλκολμ Γ΄ από την πρώτη σύζυγο του επιτέθηκε εναντίον του στην Σκωτία επικεφαλής ισχυρού Αγγλονορμανδικού στρατού, μαζί με τον ετεροθαλή αδελφό του Εδμόνδο και τα μικρότερα αδέλφια του. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του Ντόναλντ και την τοποθέτηση του Ντανκάν στον θρόνο της Σκωτίας ως Ντάνκαν Β΄ αλλά η επανάσταση στη συνέχεια ανάγκασε τους Άγγλους να αποχωρήσουν. Ο Ντάνκαν δολοφονήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1094 από τον Μάελ Πεταίρ, τα χρονικά του Όλστερ αναγράφουν ότι τελούσε υπό τις διαταγές του Ντόναλντ Γ΄ και του μεγαλύτερου ετεροθαλούς αδελφού του Εδμόνδου. Ο Ντόναλντ ήταν ένας ηλικιωμένος άνθρωπος για τα δεδομένα της εποχής του γύρω στα 60 χωρίς να έχει διάδοχο είχε μόνο δύο κόρες, προόριζε για τον σκοπό αυτό τον ίδιο τον ανιψιό του νόμιμο διάδοχο Εδμόνδο.

Ανατροπή και θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε τρία χρόνια ο ανιψιός του Έντγκαρ ετοιμάστηκε δυναμικά να ρίξει τον θείο του από τον θρόνο τιμωρώντας και τον μεγάλο του αδελφό που δέχθηκε τον σφετερισμό χάρη της διαδοχής του. Ήρθε στην Σκωτία επικεφαλής ισχυρού Αγγλονορμανδικού στρατού επικεφαλής του οποίου ήταν ο από μητέρα θείος του Έντγκαρ Έθελιγκ. Η τύχη του Ντόναλντ όπως και του Εδμόνδου ήταν άγνωστες από τότε. Ο Ντόναλντ κατά πολλούς ακρωτηριάστηκε ή τυφλώθηκε και πέθανε φυλακισμένος δύο χρόνια αργότερα, ο Εδμόνδος κλείστηκε σε μοναστήρι και ο Έντγκαρ έγινε ο επόμενος νόμιμος βασιλιάς στην Σκωτία.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Donald III of Scotland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).