Μάλκολμ Β΄ της Σκωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μάλκολμ Β΄
Malcolm II of Scotland.jpg
Ευφάνταστη απεικόνιση του 17ου αιώνα για τον Μάλκολμ Β΄ βασιλιά των Αλπίνων, καθώς η πραγματική του απεικόνιση είναι άγνωστη
Βασιλιάς των Αλπίνων
Περίοδος 1005–1034
Προκάτοχος Κένεθ Γ΄
Διάδοχος Ντάνκαν Α΄
Γέννηση 5 Οκτωβρίου 954
Θάνατος 25 Νοεμβρίου 1034 (80 ετών)
Γκλάμις
Τόπος ταφής Ιόνα
Οίκος Οίκος των Αλπίνων
Πατέρας Κένεθ Β΄ της Σκωτίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Μάλκολμ Β΄ της Σκωτίας ή Μάλκολμ ο Καταστροφέας (Γαελικά: Máel Coluim mac Cináeda, Νεογαελικά: Maol Chaluim mac Choinnich, γνωστός στις σύγχρονες αγγλοποιημένες βασιλικές λίστες ως Malcolm II, 5 Οκτωβρίου 954; – 25 Νοεμβρίου 1034),[1] ήταν βασιλιάς των Σκώτων από το 1005 μέχρι το θάνατό του.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ημερομηνία γέννησης του Μάλκολμ Β΄ δεν είναι γνωστή, αν και υπάρχει σε λίστες ως 5 Οκτωβρίου 954, κατά μία άλλη άποψη πρέπει να ήταν περίπου το 980, εάν ο Flateyjarbók είναι σωστός στη χρονολόγηση του γάμου της κόρης του και ο Sigurd Hlodvisson για τη διάρκεια ζωής του Olaf Tryggvason.[2] Ήταν γιος του βασιλιά των Αλπίνων Κένεθ Β΄. Η προφητεία του Berchán λέει ότι η μητέρα του ήταν μια γυναίκα από την περιοχή Λένστερ της Ιρλανδίας και αναφέρεται σε αυτόν με το όνομα «Μάλκολμ ο Καταστροφέας» (Máel Coluim, Forranach).[3]

Για τα «Ιρλανδικά χρονικά» (Irish annals), τα οποία κατέγραψαν το θάνατό του, ο Μάλκολμ Β΄ ήταν ο «Υψηλός βασιλιάς» των Αλπίνων (ard rí Alban). Με τον ίδιο τρόπο που ο Υψηλός βασιλιάς της Ιρλανδίας Brian Bóruma, δεν ήταν ο μόνος βασιλιάς της Ιρλανδίας, ο Μάλκολμ Β΄ ήταν ένας από τους πολλούς βασιλιάδες εντός των γεωγραφικών ορίων της σύγχρονης Σκωτίας. Στους συναδέλφους βασιλιάδες του περιλαμβάνεται ο βασιλιάς της νοτιοδυτικής Σκωτίας (Strathclyde), ο οποίος κυβερνούσε τα περισσότερα εδάφη, διάφοροι Σκανδιναβοί-Γαέλοι βασιλείς των δυτικών ακτών και των Εβρίδων, οι πλησιέστεροι και πιο επικίνδυνοι αντιπάλοί του που ήταν οι βασιλιάδες της Μοραβίας (Mormaers of Moray), και προς τα νότια, στο Βασίλειο της Αγγλίας, οι κόμητες των περιοχών της Μπερνικίας και της Νορθούμπρια, οι προκάτοχοι των οποίων, ως βασιλιάδες της Νορθούμπρια, κυριαρχούσαν κάποτε στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας Σκωτίας και εξακολουθούσαν να ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της στα νοτιοανατολικά.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Skene, Chronicles, σσ. 99–100.
  2. Early Sources, σελ. 528, τον παραθέτει ως Olaf Tryggvason's Saga.
  3. Early Sources, σσ. 574–575.
  4. Ο Higham, σελ. 226-227, σημειώνει ότι οι βασιλιάδες της Αγγλίας δεν είχαν γη, ούτε νομισματοκοπεία βόρεια του ποταμού Tees.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Anderson, Alan Orr (1990). Early Sources of Scottish History A.D. 500–1286. 1. Stamford: Paul Watkins (επανέκδοση με διορθώσεις). ISBN 1-871615-03-8. 
  • John of Fordun (1993). William Forbes Skene, επιμ. Chronicle of the Scottish Nation (2 volumes). Lampeter: Llanerch Press (επανέκδοση). ISBN 1-897853-05-X. 
  • Higham, N.J. (1993). The Kingdom of Northumbria AD 350–1100.. Stroud: Sutton. ISBN 0-86299-730-5. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • BBC: Malcolm II, King of Alba 1005 – 1034. Scotland's History (στα αγγλικά).
  • Celt: Corpus of Electronic Texts στο University College Cork [Πανεπιστήμιο του Κορκ] περιλαμβάνει τα Annals of Ulster, Tigernach, the Four Masters και Innisfallen, το Chronicon Scotorum, το Lebor Bretnach (το οποίο περιλαμβάνει το Duan Albanach), Γενεαλογία, και διάφοροι Βίοι Αγίων. Τα περισσότερα έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ή οι μεταφράσεις τους βρίσκονται σε εξέλιξη.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Malcolm II of Scotland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).