Έντγκαρ της Σκωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Έντγκαρ μακ Μάλκολμ
King Edgar of Scotland.jpg
Βασιλιάς της Σκωτίας
Περίοδος 1097–1107
Προκάτοχος Ντόναλντ Γ΄ της Σκωτίας
Διάδοχος Αλέξανδρος Α΄ της Σκωτίας
Γέννηση περ. 1074
Θάνατος 8 Ιανουαρίου 1107
Εδιμβούργο
Τόπος ταφής Αββαείο του Ντάνφερμλιν
Οίκος Οίκος Ντάνκελντ
Πατέρας Μάλκολμ Γ΄ της Σκωτίας
Μητέρα Αγία Μαργαρίτα της Σκωτίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Έντγκαρ μακ Μάιλ Κολουιμ (10748 Ιανουαρίου 1107) ήταν βασιλιάς της Σκωτίας (10971107), τέταρτος γιος του βασιλιά Μάλκολμ Γ΄ της Σκωτίας και της δεύτερης συζύγου του, Μαργαρίτας του Ουέσσεξ.

Ο Έντγκαρ απαιτούσε το βασίλειο από το 1095 ύστερα από την δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του, Ντάνκαν Γ΄, από έναν οπαδό του θείου του, βασιλιά Ντόναλντ Γ΄. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, Εδμόνδος, είχε πλευρίσει τον άτεκνο θείο του, Ντόναλντ, ο οποίος του είχε υποσχεθεί την κληρονομιά του στέμματος. Αντίθετα, ο Έντγκαρ είχε την υποστήριξη του βασιλιά της Αγγλίας Γουλιέλμου Β΄.

Ο Γουλιέλμος ήταν απασχολημένος εκείνη την εποχή με την επανάσταση του Ροβέρτου του Μόουμπρι, κόμη της Νορθουμβρίας, που είχε την υποστήριξη του Ντόναλντ και του Εδμόνδου. Ο Γουλιέλμος Β΄ έκανε την ίδια χρονιά εκστρατεία στην βόρεια Αγγλία καταλαμβάνοντας το Λόθιαν. Σε ένα καταστατικό που βρέθηκε αργότερα στο Ντίρχαμ αναφέρεται σαν βασιλιάς των Σκωτσέζων, ως δώρο που του είχε δοθεί από τον μεγάλο προστάτη του, βασιλιά της Αγγλίας Γουλιέλμο, και κέρδισε από πατρική κληρονομιά. Ο Έντγκαρ είχε και την υποστήριξη των δύο μικρότερων αδελφών του, Αλεξάνδρου και Δαυίδ.

Ο Γουλιέλμος Ρούφος βρέθηκε (1096) στην Νορμανδία, όπου ήταν σε διαμάχη με τον μεγαλύτερο αδελφό του δούκα Ροβέρτο. Την επόμενη χρονιά επέστρεψε στην Αγγλία, όπου σε καθοριστική μάχη νίκησε τον Ντόναλντ και τον ανιψιό του, Εδμόνδο. Ο Έντγκαρ εγκαταστάθηκε βασιλιάς, οπότε και ύστερα από συμφωνία με τον Γουλιέλμο Ρούφο σαν αντάλλαγμα για την βοήθεια που του πρόσφερε του δήλωσε φεουδαρχική υποτέλεια. Του πλήρωνε ημερησίως 40 – 60 σελίνια, ενώ του παρείχε υποστήριξη στα ανάκτορα όσο τουλάχιστον ήταν βασιλιάς ο Γουλιέλμος. Μετά τον θάνατο του Γουλιέλμου, έκοψε τους δεσμούς του με την Αγγλία: δεν παραβρέθηκε ούτε στην ενθρόνιση του νέου βασιλιά Ερρίκου Α΄.

Ο Έντγκαρ δεν ήταν πρωτότοκος γιος, βρισκόταν πάντοτε σε αμφισβήτηση, με αποτέλεσμα να ξεσπούν ταραχές. Εντύπωση έκανε το δώρο του, μια καμήλα, στον βασιλιά της Ιρλανδίας. Έκανε συμφωνία (1098) με τον ομόλογο του βασιλιά της Νορβηγίας, με την οποία καθόριζαν τα όρια ανάμεσα στα βασίλεια τους. Πέθανε άγαμος και άτεκνος και τον διαδέχθηκε στον θρόνο ο αμέσως επόμενος αδελφός του, Αλέξανδρος.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Edgar of Scotland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).