Κατάλογος Βασιλέων των Πικτών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

O Κατάλογος βασιλέων των Πίκτων στηρίχτηκε στους βασιλικούς καταλόγους του Χρονικού των Πίκτων, οι κατάλογοι που έχουν διασωθεί δεν καταγράφουν τις χρονολογίες παρά μονάχα τα ονόματα των βασιλέων και το μήκος της βασιλείας τους. Ένα μεγάλο τμήμα τους στηρίχτηκε στην Ιρλανδική μυθολογία, τα τμήματα που προστέθηκαν αργότερα ταιριάζουν με άλλες πηγές. Οι βασιλείς των Πίκτων κυβέρνησαν την βόρεια και ανατολική Σκωτία, σύμφωνα με την παράδοση το βασίλειο των Πίκτων αντικαταστάθηκε από το βασίλειο της Άλμπα (843) αλλά τα Ιρλανδικά Χρονικά συνέχισαν να χρησιμοποιούν τα ονόματα Πίκτοι και Φορτριού για τουλάχιστον μισό αιώνα ακόμα. Οι βασιλικοί κατάλογοι συντάχθηκαν μετά τον 8ο αιώνα με την τοποθέτηση των γιων της Ντερ-Ίλει Μπρίντει Δ΄ των Πίκτων και Νέχταν μακ Ντερ-Ίλει.[1] Τα Ιρλανδικά Χρονικά αναφέρονται σε βασιλείς του Φορτριού ή σε βασιλείς της Άλμπα, οι βασιλικοί κατάλογοι παρουσιάζουν υποτελείς βασιλείς στους Πίκτες από την εποχή του Μπρίντει Α΄ των Πίκτων. Υπήρχαν πολλοί ισχυροί βασιλείς ανάμεσα στους υποτελείς αλλά είναι ελάχιστα γνωστά στις καταγραφές. Οι μυθικοί βασιλείς των Πίκτων ξεκινούν με τον Κρουίθν γιο του Κινγκ που αναφέρεται σαν πατέρας των Πίκτων, τα Χρονικά των Πίκτων τους κατατάσσουν σε τέσσερεις κατηγορίες :

  • Η πρώτη είναι ο κατάλογος των γιων του Κρουίθν.
  • Η δεύτερη ήταν οι πρώτοι βασιλείς χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για τις ημερομηνίες που βασίλευσαν.
  • Η τρίτη είναι κατάλογος βασιλέων που ξεκινούν τα ονόματα τους από "Μπρούντ" που θεωρείται ένας αρχαίος τίτλος για τους βασιλείς.
  • Η τέταρτη είναι οι μετέπειτα βασιλείς με πρώτο τον Γκάλαμ Κεννάλαθ.

Οι ημερομηνίες δίνονται από τις πρώτες πηγές αλλά οι σχέσεις των βασιλέων μεταξύ τους προκύπτουν από τις μελέτες των σύγχρονων ιστορικών, η ορθογραφία είναι πολλές φορές επίσης προβληματική όπως το όνομα Κένεθ που μεταφράζεται πολλές φορές σαν Κινιόχ ή Κινιόντ.

Ιστορικοί βασιλείς των Πίκτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Πορτραίτο Μεσαιωνικός Τίτλος Ψευδώνυμο Θέση στη Δυναστεία
(Οικογένεια)
Ντρεστ Α΄ των Πίκτων
412 - 452
Rex Pictorum
Τάλορκ Α΄ των Πίκτων
452 - 456
Rex Pictorum γιος του Άνιελ
Νέχταν Μόρμπετ
456 - 480
Rex Pictorum γιος του Ερίπ
Ντρεστ Γκούρθινμοχ
480 - 510
Rex Pictorum
Γκάλαν των Πίκτων
510 - 522
Rex Pictorum
Ντρεστ Γ΄ των Πίκτων
522 - 530
Rex Pictorum γιος του Ούντροσιγκ
Ντρεστ Δ΄ των Πίκτων
522 - 531
Rex Pictorum γιος του Γκιρόμ
Γκάρτναιτ Α΄ των Πίκτων
531 - 537
Rex Pictorum γιος του Γκιρόμ
Καίλτραμ
537 - 538
Rex Pictorum γιος του Γκιρόμ
Τάλορκ Β΄ των Πίκτων
538 - 549
Rex Pictorum γιος του Μουίρτσολαχ
Ντρεστ Ε΄ των Πίκτων
549 - 550
Rex Pictorum γιος του Μουναίτ
Γκάλαμ Κεννάλαθ
550 - 555
Rex Pictorum
Μπρίντει Α΄ των Πίκτων
555 - 584
BrideiAndColumba.JPG Rex Pictorum γιος του Μαέλχον
Γκάρτναιτ Β΄ των Πίκτων
584 - 595
Rex Pictorum γιος του Ντομέλχ [2]
Νέχταν νέπος Ουερμπ
595 - 616
Rex Pictorum εγγονός του Ουέρμπ [3][4]
Κένεθ των Πίκτων
616 - 631
Rex Pictorum Κένεθ μακ Λουχτρέν
Γκάρτναιτ Γ΄ των Πίκτων
631 - 635
Rex Pictorum γιος του Φουαθ [5]
Μπρίντει Β΄ των Πίκτων
635 - 641
Rex Pictorum γιος του Φουαθ
Τάλορκ Γ΄ των Πίκτων
641 - 653
Rex Pictorum γιος του Φουαθ
Τάλοργκαν Α΄ των Πίκτων
653 - 657
Rex Pictorum γιος του Έανφριθ της Βερνικίας
Γκάρτναιτ Δ΄ των Πίκτων
657 - 663
Rex Pictorum Γκάρτναιτ μακ Ντόναλντ
Ντρεστ ΣΤ΄ των Πίκτων
663 - 672
Rex Pictorum Ντρεστ μακ Ντόναλντ
Μπρίντει Γ΄ των Πίκτων
672 - 693
Rex Pictorum γιος του Μπέλι
Τάραν των Πίκτων
693 - 697
Rex Pictorum Τάραν μακ Έινφτεχ γιος του Έινφτεχ
Μπρίντει Δ΄ των Πίκτων
697 - 706
Rex Pictorum
Νέχταν μακ Ντερ-Ίλει
706 - 724
Rex Pictorum Νέχταν μακ Νταργκάρτο αδελφός του Μπρίντει Δ΄ των Πίκτων
Ντρεστ Ζ΄ των Πίκτων
724 - 726
Rex Pictorum
Άλπιν Α΄ των Πίκτων
726 - 728
Rex Pictorum
Όνγκους Α΄ των Πίκτων
732 - 761
ÓengusmacFergusa.JPG Rex Pictorum
Μπρίντει Ε΄ των Πίκτων
761 - 763
Rex Pictorum αδελφός του Όνγκους Α΄ των Πίκτων
Κίνιοντ Α΄ των Πίκτων
763 - 775
Rex Pictorum γιος του Φερεντάχ
Άλπιν Β΄ των Πίκτων
775 - 778
Rex Pictorum αδελφός του Κίνιοντ Α΄ των Πίκτων
Τάλοργκαν Β΄ των Πίκτων
(Talorc mac Óengusa)
783 - 785
Rex Pictorum γιος του Όνγκους Α΄ των Πίκτων
Ντρεστ Η΄ των Πίκτων
782 - 783
Rex Pictorum γιος του Τάλοργκαν Β΄ των Πίκτων
Κόναλλ μακ Τάιντγκ
785 - 789
Rex Pictorum
Κονσταντίν μακ Φέργκουσα
(Constantine son of Fergus)
789 - 820
Dupplin Cross, St Serfs Church.jpg Rex Pictorum γιος του Φέργκους μακ Έχνταχ[6][7]
Όνγκους Β΄ των Πίκτων
(Hungus or Angus)
820 - 834
Rex Pictorum αδελφός του Κονσταντίν μακ Φέργκουσα
Ντρεστ Θ΄ των Πίκτων
834 - 837
Rex Pictorum γιος του Κονσταντίν μακ Φέργκουσα
Εογκάναν μακ Οένγκουσα
837 - 839
Rex Pictorum γιος του Όνγκους Β΄ των Πίκτων
Ούουραντ
839 - 842
Rex Pictorum Φεράτ γιος του Μπαργκουά
Μπρίντει ΣΤ΄ των Πίκτων
(Bridei)
842 - 843
Rex Pictorum γιος του Ούουραντ
Κίνιοντ Β΄ των Πίκτων
(Cináed)
843
Rex Pictorum γιος του Ούουραντ
Μπρίντει Ζ΄ των Πίκτων
843 - 845
Rex Pictorum γιος του Ουθουάλ
Ντρεστ Ι΄ των Πίκτων
(Drust)
845 - 848
Rex Pictorum γιος του Ούουραντ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Woolf, "Pictish matriliny reconsidered", p. 153.
  2. Bannerman, pp. 92–94, identifies this Gartnait with Gartnait son of Áedán mac Gabráin, founder of the "genus Gartnait" of Skye.
  3. Woolf, "Pictish matriliny reconsidered, pp. 160–161, suggests has been suggested that "grandson of Uerb" should be read son of Uerb. Alternatively, it has been suggested that Uerb may represent a legendary apical ancestor such as the Fer map Con in the ancestry of Run map Artgal in the Harleian genealogies. The sons of Uuid are presumed to be related.
  4. For the identification as a son of Cano, grandson of Áedán mac Gabráin, see Bannerman, pp. 92–93.
  5. Another list names Nechtan son of Fochle.
  6. Previously thought to have been an Irish gaelicisation, now known to be an authentic form of his name found on the Dupplin Cross.
  7. Grandson or grandnephew of Onuist per Broun, "Pictish kings", son of Fergus mac Echdach in older works.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Adomnán, Life of St Columba, tr. & ed. Richard Sharpe. Penguin, London, 1995.
  • Anderson, Alan Orr, Early Sources of Scottish History A.D. 500–1286, vol. 1. Reprinted with corrections. Paul Watkins, Stamford, 1990.
  • Bannerman, John, Studies in the History of Dalriada. Scottish Academic Press, Edinburgh, 1974.
  • Bannerman, John. "The Scottish Takeover of Pictland and the relics of Columba" in Dauvit Broun and Thomas Owen Clancy (eds.) Spes Scotorum: Saint Columba, Iona and Scotland. Edinburgh: T. & T. Clark, 1999
  • Broun, Dauvit, "Dunkeld and the origin of Scottish identity" in Broun & Clancy (1999).
  • Broun, Dauvit, "Pictish Kings 761–839: Integration with Dál Riata or Separate Development" in Sally M. Foster (ed.), The St Andrews Sarcophagus: A Pictish masterpiece and its international connections. Four Courts, Dublin, 1998.
  • Clancy, Thomas Owen, "Caustantín son of Fergus (Uurgust)" in M. Lynch (ed.) The Oxford Companion to Scottish History. Oxford & New York: Oxford UP, 2002.
  • Herbert, Máire, "Ri Éirenn, Ri Alban: kingship and identity in the ninth and tenth centuries" in Simon Taylor (ed.), Kings, clerics and chronicles in Scotland 500–1297. Fourt Courts, Dublin, 2000.
  • Skene, William F. Chronicles of the Picts, Chronicles of the Scots, and other Early Memorials of Scottish History. Edinburgh: H.M. General Register House, 1867.
  • Smyth, Alfred P. Warlords and Holy Men: Scotland AD 80-1000. Reprinted, Edinburgh: Edinburgh UP, 1998.
  • Woolf, Alex, "Pictish matriliny reconsidered" in The Innes Review, Volume XLIV, Number 2 (Autumn 1998).
  • Woolf, Alex, "Ungus (Onuist), son of Uurgust" in M. Lynch (2002).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of kings of the Picts της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).