Ροβέρτος Β΄ της Σκωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ροβέρτος Β΄
Robert II (Alba) i.JPG
Ο Ροβέρτος Β' της Σκωτίας όπως απεικονίζεται στη μεγάλη του σφραγίδα
Περίοδος 22 Φεβρουαρίου 137119 Απριλίου 1390
Προκάτοχος Δαυίδ Β΄ της Σκωτίας
Διάδοχος Ροβέρτος Γ΄ της Σκωτίας
Γέννηση 2 Μαρτίου 1316
Αβαείο Πέιζλι, Ρένφρουσερ, Σκωτία
Θάνατος 19 Απριλίου 1390 (74 ετών)
Κάστρο Νταντόναλντ, Έιρσερ, Σκωτία
Τόπος ταφής Αβαείο Σκόουν, Σκωτία
Σύζυγος Ελισάβετ Μουρ
Ευφημία του Ρος
Επίγονοι Ροβέρτος Γ΄ της Σκωτίας
Γουόλτερ Στιούαρτ, λόρδος του Φάιφ
Ροβέρτος Στιούαρτ, δούκας του Άλμπανι
Αλέξανδρος Στιούαρτ, κόμης του Μπάκαν
Ιωάννα Στιούαρτ
Αικατερίνη Στιούαρτ
Δαυίδ Στιούαρτ, 1ος κόμης του Κέιθνες
Γουόλτερ Στιούαρτ, 1ος κόμης του Άθολ
Θωμάς Στιούαρτ
Ισαβέλλα Στιούαρτ
Οίκος Οίκος των Στιούαρτ
Πατέρας Γουόλτερ Στιούαρτ
Μητέρα Μάρτζορι Μπρους
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ροβέρτος Β΄ (2 Μαρτίου 1316 - 19 Απριλίου 1390), ο αποκαλούμενος Στιούαρτ λόγω της οικογένειας στην οποία ανήκε, ήταν βασιλιάς της Σκωτίας από το 1371 μέχρι το 1390.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν μοναδικός γιος του Γουόλτερ Στιούαρτ (πέθανε το 1326) και της Μάρτζορι Μπρους, κόρης του βασιλιά της Σκωτίας Ροβέρτου Μπρους από την πρώτη σύζυγό του, Ισαβέλλα του Μαρ. Η μητέρα του που έπεσε από άλογο, κατάφερε να επιζήσει λίγες ώρες μετά την γέννηση του.

Ο Ροβέρτος Β΄ με τη δεύτερη σύζυγό του Ευφημία του Ρος

Το 1318 το Σκωτσέζικο κοινοβούλιο αποφάσισε ότι, εάν ο Ροβέρτος Μπρους πέθαινε χωρίς να αποκτήσει γιο, το Σκωτσέζικο στέμμα θα περνούσε στον γιο της Μάρτζορι. Αλλά η γέννηση του Δαυίδ, μελλοντικού βασιλιά της Σκωτίας Δαυίδ Β΄, καθυστέρησε την άνοδο του Ροβέρτου στον θρόνο για 42 χρόνια ακόμα. Όταν ο διάδοχος Δαυίδ έγινε βασιλιάς το 1329, ο Στιούαρτ έπαιξε σημαντικό ρόλο στις υποθέσεις της χώρας. Την εποχή που ο βασιλιάς της Σκωτίας και θείος του Δαυίδ Β΄ κατέφυγε στη Γαλλία λόγω της επίθεσης του Άγγλου βασιλιά Εδουάρδου Γ΄, επελέγη ως αντιβασιλιάς με τον Ιωάννη Ράντολφ, 3ο κόμη του Μάρεϊ.

Αλλά ο Ράντολφ έπεσε σύντομα αιχμάλωτος των Άγγλων, και ο Ροβέρτος έμεινε μόνος αντιβασιλιάς, προσπαθώντας να περιορίσει την επιρροή των Άγγλων στην χώρα, και καταφέρνοντας να επιστρέψει ο βασιλιάς Δαυίδ Β΄ το 1341. Ο Στιούαρτ μετά την μάχη του Νέβιλ το 1346, όπου αιχμαλωτίστηκε ο βασιλιάς Δαυίδ, κατάφερε να δραπετεύσει στη Σκωτία. Δυσανασχέτησαν έντονα όταν αργότερα ο βασιλιάς Δαυίδ κήρυξε τον βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδο Γ΄ ή έναν από τους γιους του ως διάδοχό του στο θρόνο της Σκωτίας.

To 1363 πραγματοποίησε επανάσταση, αλλά σε λίγο συνελήφθη και αιχμαλωτίστηκε μαζί με τέσσερις από τους γιους του. Απελευθερώθηκε λίγο μετά τον θάνατο του βασιλιά Δαυίδ τον Φεβρουάριο του 1371, και σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης του 1318 έγινε διάδοχος του στον θρόνο. Δεν ήταν ενεργός βασιλιάς και πολλές προσπάθειες έγιναν από τους ευγενείς να ελέγξουν την εξουσία του. Το 1378 ξέσπασε πόλεμος με την Αγγλία, ακολούθησε το κάψιμο του Εδιμβούργου και η Σκωτσέζικη νίκη στη μάχη του Ότερμπερν το 1388, αλλά ο βασιλιάς δεν συμμετείχε στον πόλεμο.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος:
Δαυίδ Β΄
Βασιλιάς της Σκωτίας
13711390
Διάδοχος:
Ροβέρτος Γ΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Robert II of Scotland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).