Αρθακανούτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αρθακανούτος
Coin danish and english king Harthacnut, Hardeknut (1018-1042).jpg
Γέννηση
Αγγλία
Θάνατος
Lambeth
Γονείς Κνούτος και Έμμα της Νορμανδίας
Αδέλφια Γκόντα της Αγγλίας, Γκουνχίλτα της Δανίας, Εδουάρδος ο Εξομολογητής, Χάρολντ ο λαγοπόδαρος, Άλφρεντ Άεθελινγκ και Σβέιν Κνούτ-σον
Αξίωμα Μονάρχης της Αγγλίας ( - )
Μονάρχης της Δανίας ( - )
Commons page Πολυμέσα
Αρθακανούτος - παράσταση σε νόμισμα

Ο Aρθακανούτος (Hardeknud, 1018 - 8 Ιουνίου 1042) ήταν βασιλιάς της Δανίας (1035 - 1042) και της Αγγλίας (1040 - 1042), γιος του βασιλιά Κανούτου του Μεγάλου από την τελευταία σύζυγό του Έμμα της Νορμανδίας.

Άνοδος στο θρόνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδέχθηκε τον πατέρα του στον θρόνο της Δανίας με το όνομα Κανούτος Γ΄, ξεκινώντας πόλεμο κατά του βασιλιά Μάγκνους Α΄ της Νορβηγίας. Αυτό σήμαινε ότι δεν θα διεκδικούσε τα δικαιώματα του στο θρόνο της Αγγλίας. Εν συνεχεία, συμφωνήθηκε πως χρέη αντιβασιλέα της Αγγλίας θα εκτελούσε ο νόθος ετεροθαλής αδελφός του, Χάρολντ o λαγοπόδαρος. Ο Χάρολντ κράτησε για λογαριασμό του το Αγγλικό Στέμμα (1037), καθώς ο Αρθακανούτος είχε ξεχαστεί από τους Άγγλους βρισκόμενος στη Δανία, ενώ η μητέρα του, Έμμα, εγκατέλειψε το Γουίντσεστερ και εγκαταστάθηκε στη Φλάνδρα.

Εκδικητικός βασιλιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρθακανούτος ετοιμάστηκε να επιτεθεί στην Αγγλία, ώστε να τον ανατρέψει, αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος του Χάρολντ στις 17 Ιουνίου του 1040. Σύμφωνα με φήμες, ο εκδικητικός Αρθακανούτος ξέθαψε το νεκρό σώμα του Χάρολντ, το αποκεφάλισε και το έριξε στον Τάμεση.

Ήταν σκληρός και λαομίσητος βασιλιάς και έφτασε την φορολογία στα ύψη, κάτι που έκανε τον κόσμο να ξεσηκωθεί διαμαρτυρόμενος για τους τεράστιους φόρους, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τη λαίδη Γκοντίβα, η οποία έτρεχε γυμνή στους δρόμους του Κόβεντρι προκειμένου να πιέσει τον κόμη της περιοχής να μειώσει τους φόρους. Σύμφωνα με τα Αγγλοσαξονικά χρονικά «δεν συμπεριφέρθηκε ευγενικά σε κανέναν όσο ζούσε».

Θάνατος και διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1041 προσκάλεσε τον ετεροθαλή αδελφό του, Εδουάρδο τον Εξομολογητή (από τη μητέρα του, Έμμα) από την εξορία του στη Νορμανδία, προκειμένου να γίνει μέλος της αυλής του. Την επόμενη χρονιά πέθανε πρόωρα και ξαφνικά την ώρα που έπινε. Καθώς δεν είχε παιδιά, ο Εδουάρδος ο Εξομολογητής τον διαδέχθηκε στον θρόνο.

Αρθακανούτος
Γέννηση: 1018 Θάνατος: 8 Ιουνίου 1042
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Κνούτος
Βασιλιάς της Δανίας
Flag of Denmark.svg

1035 - 1042
Διάδοχος
Μάγκνους ο Καλός
Προκάτοχος
Χάρολντ o λαγοπόδαρος
Βασιλιάς της Αγγλίας
Margrave's coronet.png

1040 - 1042
Διάδοχος
Εδουάρδος ο εξομολογητήςΣτο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Harthacanute της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).