Αρθακανούτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αρθακανούτος
Coin danish and english king Harthacnut, Hardeknut (1018-1042).jpg
Γέννηση
Αγγλία
Θάνατος
Λάμπεθ, δημοτικό διαμέρισμα του Λονδίνου
Γονείς Κνούτος και Έμμα της Νορμανδίας
Αδέλφια Γκόντα της Αγγλίας, Γκουνχίλτα της Δανίας, Εδουάρδος ο Εξομολογητής, Χάρολντ ο λαγοπόδαρος, Άλφρεντ Άεθελινγκ και Σβέιν Κνούτ-σον
Αξίωμα Μονάρχης της Αγγλίας ( - )
Μονάρχης της Δανίας ( - )
Commons page Πολυμέσα
Αρθακανούτος - παράσταση σε νόμισμα

Ο Aρθακανούτος (Hardeknud, 1018 - 8 Ιουνίου 1042) ήταν βασιλιάς της Δανίας (1035 - 1042) και της Αγγλίας (1040 - 1042), γιος του βασιλιά Κανούτου του Μεγάλου από την τελευταία σύζυγό του Έμμα της Νορμανδίας.

Άνοδος στο θρόνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδέχθηκε τον πατέρα του στον θρόνο της Δανίας με το όνομα Κανούτος Γ΄, ξεκινώντας πόλεμο κατά του βασιλιά Μάγκνους Α΄ της Νορβηγίας. Αυτό σήμαινε ότι δεν θα διεκδικούσε τα δικαιώματα του στο θρόνο της Αγγλίας. Συμφωνήθηκε στην συνέχεια να είναι ο νόθος ετεροθαλής αδελφός του, Χάρολντ o λαγοπόδαρος, αντιβασιλιάς της Αγγλίας. Ο Χάρολντ πήρε για λογαριασμό του το Αγγλικό Στέμμα (1037), τη στιγμή που ο Αρθακανούτος είχε ξεχαστεί από τους Άγγλους, αφού βρισκόταν στην Δανία, ενώ η μητέρα του, Έμμα, έφυγε από το Γουίντσεστερ και εγκαταστάθηκε στη Φλάνδρα.

Εκδικητικός βασιλιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρθακανούτος ετοιμάστηκε να επιτεθεί στην Αγγλία, ώστε να τον ανατρέψει, αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος του Χάρολντ στις 17 Ιουνίου του 1040. Ο εκδικητικός Αρθακανούτος σύμφωνα με φήμες ξέθαψε το νεκρό σώμα του Χάρολντ, το αποκεφάλισε και το έριξε στον Τάμεση.

Ήταν σκληρός και λαομίσητος βασιλιάς, αυξάνοντας την φορολογία στα ύψη, κάτι που έκανε τον κόσμο να ξεσηκωθεί διαμαρτυρόμενος για τους τεράστιους φόρους, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τη λαίδη Γκοντίβα, η οποία που έτρεχε γυμνή στους δρόμους του Κόβεντρι, προκειμένου να πιέσει τον κόμη της περιοχής να μειώσει τους φόρους του Αρθακανούτου. Σύμφωνα με τα Αγγλοσαξονικά χρονικά «δεν συμπεριφέρθηκε ευγενικά σε κανέναν όσο ζούσε».

Θάνατος και διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1041 προσκάλεσε τον ετεροθαλή αδελφό του, Εδουάρδο τον Εξομολογητή (από τη μητέρα του, Έμμα) από την εξορία του στη Νορμανδία, προκειμένου να γίνει μέλος της αυλής του. Την επόμενη χρονιά πέθανε πρόωρα και ξαφνικά την ώρα που έπινε. Καθώς δεν είχε παιδιά, ο Εδουάρδος ο Εξομολογητής τον διαδέχθηκε στον θρόνο.

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Κνούτος
Βασιλιάς της Δανίας
1035-1042
Διάδοχος
Μάγκνους ο Καλός
Προκάτοχος
Χάρολντ o λαγοπόδαρος
Βασιλιάς της Αγγλίας
1040-1042
Διάδοχος
Εδουάρδος ο εξομολογητήςΣτο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Harthacanute της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).