Εογκάναν μακ Οένγκουσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εογκάναν μακ Οένγκουσα
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος839
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΌνγκους Β΄ των Πίκτων
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαlist of kings of Dál Riata (837–839)

Ο Εογκάναν μακ Οένγκουσα (Γαελικά : Óengus II mac Fergusa, πέθανε το 839) βασιλιάς των Πίκτων (837 - 839) ήταν γιος του Όνγκους Β΄ των Πίκτων, διαδέχθηκε τον ξάδελφο του Ντρεστ Θ΄ των Πίκτων. Η μόνη αναφορά στα Ιρλανδικά Χρονικά για τον Εογκάναν ήταν ο θάνατος του μαζί με τον αδελφό του Μπραν, τον "Εντ μακ Μποάντα και αναρίθμητους άλλους" σε μάχη εναντίον των Βίκινγκ (839).[1] Η ήττα ήταν το τέλος της μακροχρόνιας κυριαρχίας των απογόνων του Όνγκους Α΄ των Πίκτων στο βασίλειο των Πίκτων.[2] Καταγράφεται σύμφωνα με τον μύθο του Αγίου Ανδρέα σαν ένας από τους γιους του Όνγκους που συναντήθηκε με τον Άγιο Ρήγουλο στο Φορτεβιώ όταν ο άγιος μετέφερε τα οστά του Αγίου Ανδρέα στην Σκωτία.[3] Ο Εογκάναν και ο θείος του Κονσταντίν μακ Φέργκουσα ήταν προστάτες μοναστηριών στην Νορθουμβρία που περιείχαν καταλόγους με τις σημειώσεις των προσκυνητών τους από το 840.[4]

Ο Εογκάναν, o πατέρας του, ο θείος του και ο ξάδελφος του Ντόναλντ μακ Κονσταντίν εμφανίζονται στο Ντουάν Αλμπανάχ ένα επικό ποίημα την εποχή του Μάλκολμ Β΄ της Σκωτίας που παρουσιάζει τους προκατόχους του βασιλείς της Σκωτίας, της Άλμπα και της Νταλ Ριάτα από τον Φέργκους Μορ και μετέπειτα. Οι πληροφορίες που παρέχει είναι σημαντικές για τις παραδόσεις ίδρυσης των επισκοπών του Ντάνκελντ και του Αγίου Ανδρέα.[5] Σύμφωνα με τα Χρονικά των βασιλέων των Πίκτων τον Εογκάναν διαδέχτηκε ο Ούουραντ, οι τρεις γιοι του Μπρίντει ΣΤ΄ των Πίκτων, Κίνιοντ Β΄ των Πίκτων και Ντρεστ Ι΄ των Πίκτων, και ο Μπρίντει Ζ΄ των Πίκτων. Τελικός νικητής θα είναι ο Κένεθ Α΄ της Σκωτίας ο γενάρχης του Οίκου των Αλπινιδών ο οποίος θα μετασχηματίσει το βασίλειο των Πίκτων στο βασίλειο της Άλμπα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Reported in the Annals of Ulster, s.a. 839.
  2. Broun, "Pictish Kings", p. 75.; Clancy, "Caustantín"; Smyth, pp. 180–181.
  3. Broun, "Pictish Kings", p. 81 and note 27.
  4. Forsyth, "Lost Pictish source", p. 25.
  5. Broun, "Pictish Kings", p. 81.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Anderson, Alan Orr, Early Sources of Scottish History A.D 500–1286, volume 1. Reprinted with corrections, Stamford: Paul Watkins, 1990.
  • Broun, Dauvit, "Pictish Kings 761-839: Integration with Dál Riata or Separate Development" in Sally Foster (ed.) The St Andrews Sarcophagus: A Pictish masterpiece and its international connections. Dublin: Four Courts Press, 1998.
  • Clancy, Thomas Owen, "Caustantín son of Fergus (Uurgust)" in M. Lynch (ed.) The Oxford Companion to Scottish History. Oxford & New York: Oxford UP, 2002.
  • Forsyth, Katherine, "Evidence of a lost Pictish source in the Historia Regum Anglorum of Symeon of Durham", in Simon Taylor (ed.) Kings, clerics and chronicles in Scotland, 500-1297: essays in honour of Marjorie Ogilvie Anderson on the occasion of her ninetieth birthday. Dublin: Four Courts Press, 2000.
  • Smyth, Alfred P. Warlords and Holy Men: Scotland AD 80-1000. Reprinted, Edinburgh: Edinburgh UP, 1998.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ντρεστ Θ΄ των Πίκτων
Βασιλιάς των Πίκτων
837 - 839
Διάδοχος
Ούουραντ