Αλέξανδρος Β΄ της Σκωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλέξανδρος Β΄
Περίοδος4 Δεκεμβρίου 1214 - 6 Ιουλίου 1249
Στέψη6 Δεκεμβρίου 1214
ΠροκάτοχοςΓουλιέλμος Α΄ της Σκωτίας
ΔιάδοχοςΑλέξανδρος Γ΄ της Σκωτίας
Γέννηση24 Αυγούστου 1198
Χάντινγκτον, Ιστ Λόθιαν, Σκωτία
Θάνατος6 Ιουλίου 1249 (50 ετών)
Κέρρερα, Εβρίδες
Τόπος ταφήςΑββαείο Μέλροουζ
ΣύζυγοςΙωάννα της Σκωτίας
Μαρία του Κουσί
ΕπίγονοιΑλέξανδρος Γ΄ της Σκωτίας
ΟίκοςΟίκος του Ντάνκελντ
ΠατέραςΓουλιέλμος Α΄ της Σκωτίας
ΜητέραΕρμενγάρδη του Μπομόν
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αλέξανδρος Β΄ της Σκωτίας (Alexander II of Scotland, Χάντινγκτον, 24 Αυγούστου 11986 Ιουλίου 1249) βασιλιάς της Σκωτίας (1214 - 1249) ήταν γιος και διάδοχος του Γουλιέλμου του Λέοντα και της Ερμενγάρδης του Μπομόν. Τα πρώτα χρόνια έζησε στην Αγγλία, στην αυλή του Ιωάννη του Ακτήμονα, ο πατέρας του πέθανε στις 4 Δεκεμβρίου 1216 και στέφτηκε στην Σκον βασιλιάς της Σκωτίας στις 6 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Την επόμενη χρονιά (1215) οι φυλές του Μέικ Ουιλλείμ και του Μάκχετ εξεγέρθηκαν αλλά οι βασιλικές δυνάμεις επέβαλαν γρήγορα την τάξη, την ίδια χρονιά ο Αλέξανδρος Β΄ ενώθηκε με τους επαναστάτες Άγγλους βαρόνους εναντίον του βασιλιά τους Ιωάννη του Ακτήμονα.[1] Ο στρατός του Ιωάννη σε απάντηση για την πράξη του κυρίευσε το Μπέργουικ-απόν-Τουίντ και λεηλάτησε τον βορά.

Σχέσεις με την Αγγλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Σκωτσέζικες δυνάμεις έφτασαν στις νότιες ακτές της Αγγλίας στο λιμάνι του Ντόβερ, τον Σεπτέμβριο του 1216 ο Αλέξανδρος Β΄ έδωσε όρκο υποτέλειας για τα εδάφη του στην νότια Αγγλία στον Γάλλο δελφίνο Λουδοβίκο που είχε επιλεγεί από τους βαρόνους να αντικαταστήσει στον θρόνο τον Ιωάννη. Ο Ιωάννης πέθανε την ίδια χρονιά και τον διαδέχθηκε ο εννιάχρονος γιος του Ερρίκος Γ΄ της Αγγλίας, η Αγγλική αριστοκρατία αποδέχτηκε τον νέο βασιλιά και κάλεσε τους στρατούς της Γαλλίας και της Σκωτίας να αποχωρήσουν από την χώρα.[2] Ο Αλέξανδρος Β΄ με την Συνθήκη του Κίνγκστον στις 12 Σεπτεμβρίου 1217 έκλεισε ειρήνη με τον Ερρίκο Γ΄ της Αγγλίας, η συνθήκη επικυρώθηκε με τον γάμο του Αλεξάνδρου Β΄ με την Ιωάννα της Σκωτίας αδελφή του Ερρίκου Γ΄, ο γάμος έγινε την περίοδο 18 - 25 Ιουνίου 1221.[3]

Την επόμενη χρονιά υπέταξε με επιτυχία την ήμι-ανεξάρτητη περιοχή του Άρτζιλ που ήταν σε σημαντικά μικρότερη από την σημερινή επαρχία. Ο βασιλικές δυνάμεις συνέτριψαν χωρίς δυσκολία μια εξέγερση στο Γκαλογουέι (1237), από τότε όλες οι εξεγέρσεις των βαρόνων ήταν τελικά αποτυχημένες. Σύντομα ο κουνιάδος του Ερρίκος Γ΄ της Αγγλίας του ζήτησε όρκο υποτέλειας για τις βόρειες Αγγλικές κομητείες, οι δυο βασιλείς συναντήθηκαν για να λύσουν την διαφωνία (1237), με την Συνθήκη της Γιορκ καθορίστηκαν τα σύνορα ανάμεσα στα δυο βασίλεια με το Σολβάι Φερθ στα δυτικά και το στόμιο του ποταμού Τουίντ στα ανατολικά.[4] Η Ιωάννα πέθανε τον Μάρτιο του 1238 στο Έσσεξ, ο Αλέξανδρος Β΄ προχώρησε σε δεύτερο γάμο με την Μαρία του Κουσί στις 15 Μαΐου 1239, μαζί της απέκτησε τον διάδοχο του Αλέξανδρο Γ΄ της Σκωτίας (1241).

Διεκδικήσεις στα δυτικά νησιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα βασιλικά σύμβολα του Αλεξάνδρου Β΄

Το 1243 απειλήθηκε ξανά με επίθεση από τον Ερρίκο Γ΄ αλλά οι βασιλείς συμφιλιώθηκαν στο Νιούκασλ επειδή ο Αλέξανδρος Β΄ βρισκόταν σε ετοιμότητα και η εξέγερση των βαρόνων στη Αγγλία εμπόδισε τα σχέδια του Ερρίκου για εκστρατεία. Ο Αλέξανδρος Β΄ έστρεψε την προσοχή του στα Δυτικά Νησιά τα οποία βρίσκονταν υπό Νορβηγική κυριαρχία.[5] Μετά από διαπραγματεύσεις με τον Νορβηγό βασιλιά χωρίς επιτυχία ο Αλέξανδρος ξεκίνησε με στρατό για την κατάληψη τους αλλά πέθανε στον δρόμο (1249).[6][7] Η διαφωνία για τα Δυτικά νησιά γνωστά ως Εβρίδες θα επιλυθεί το 1266 όταν ο Μάγκνους Ε΄ της Νορβηγίας θα υπογράψει την παραχώρηση τους στην Σκωτία μαζί με την Νήσο του Μαν.[8]

Ο Άγγλος χρονικογράφος Ματθαίος των Παρισίων περιγράφει τον Αλέξανδρο Β΄ ως "κοκκινομάλλη" :

"Ο βασιλιάς Ιωάννης περιπαικτικά έλεγε στον βασιλιά Αλέξανδρο ότι σαν κοκκινομάλλης θα μπορούσε να βγάλει την κόκκινη αρκούδα από την φωλιά της".[9]

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλέξανδρος Β΄ προσπάθησε να πείσει τον Γιούεν, τον γιο του Ντάνκαν να αποσύρει την στήριξη του στον Χάακον Δ΄ της Νορβηγίας. Ο Γιούεν το αρνήθηκε και ο Αλέξανδρος προχώρησε σε εκστρατεία εναντίον του, στον δρόμο στο νησί του Κέρρερα στις Εβρίδες αρρώστησε από ψηλό πυρετό, πέθανε εκεί (1249) και τάφηκε στο αβαείο του Μελρόζ.[10]

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πίσω όψη της μεγάλης σφραγίδας του Αλεξάνδρου Β΄
  • Πρωτη σύζυγος ήταν η Ιωάννα της Αγγλίας, μεγαλύτερη κόρη και τρίτο παιδί του Ιωάννη του Ακτήμονα και της Ισαβέλλας του Ανγκουλέμ. Ο γάμος έγινε στο Γιορκ Μίνστερ στις 21 Ιουνίου 1221, ο Αλέξανδρος ήταν 23 ετών και η Ιωάννα 11, δεν απέκτησαν παιδιά. Η Ιωάννα τρίτη ξαδέλφη του Αλεξάνδρου Β΄ με κοινό πρόγονο τον Ερρίκο Α΄ της Αγγλίας πέθανε στο Έσσεξ (1238) και τάφηκε στο αβαείο του Κράουφορντ στο Ντόρσετ.
  • Δεύτερη σύζυγος ήταν η Μαρία του Κουσί, τρίτη ξαδέλφη του Αλεξάνδρου με κοινό πρόγονο τον Ούγο του Βερμαντουά, μαζί απέκτησαν τον διάδοχο Αλέξανδρο Γ΄.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Το ξίφος του κράτους" (1999) του Νάιτζελ Τράντερ (1909 - 2000), το μυθιστόρημα δείχνει την μεγάλη φιλία ανάμεσα στον Αλέξανδρο Β΄ και τον Πάτρικ Β΄ κόμη του Ντάμπαρ η οποία αγνοούσε οποιονδήποτε κίνδυνο, αντιπαλότητα ή προδοσία.[11]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. One or more of the preceding sentences incorporates text from a publication now in the public domain: Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Alexander II.". Encyclopædia Britannica. 1 (11th ed.). Cambridge University Press. p. 563.
  2. http://www.bbc.co.uk/scotland/history/articles/alexander_ii/
  3. Chisholm 1911.
  4. One or more of the preceding sentences incorporates text from a publication now in the public domain: Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Alexander II.". Encyclopædia Britannica. 1 (11th ed.). Cambridge University Press. p. 563.
  5. One or more of the preceding sentences incorporates text from a publication now in the public domain: Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Alexander II.". Encyclopædia Britannica. 1 (11th ed.). Cambridge University Press. p. 563.
  6. http://www.bbc.co.uk/scotland/history/articles/alexander_ii/
  7. Scotland A Concise History, Fourth Edition. New York: Thames & Hudson. 2012. p. 32.
  8. https://www.britannica.com/biography/Alexander-III-king-of-Scotland
  9. Scottish annals from English chroniclers A.D.500 to 1286, Alan Orr Anderson, Paul Watkins, 1991.
  10. One or more of the preceding sentences incorporates text from a publication now in the public domain: Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Alexander II.". Encyclopædia Britannica. 1 (11th ed.). Cambridge University Press. p. 563.
  11. http://cunninghamh.tripod.com/books/9105.htm

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Alexander II". Dictionary of National Biography. London: Smith, Elder & Co. 1885–1900.
  • Chambers, Robert & Thomson, Thomas Napier (1857). Alexander II. A biographical dictionary of eminent Scotsmen. 1. Glasgow: Blackie and son. pp. 47–49.
  • Worcester Annals
  • Rotuli Litterarum Patencium

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αλέξανδρος Β΄ της Σκωτίας
Γέννηση: 24 Αυγούστου 1198 Θάνατος: 6 Ιουλίου 1249
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Γουλιέλμος ο Λέοντας
Βασιλιάς της Σκωτίας

1214 - 1249
Διάδοχος
Αλέξανδρος Γ΄ της Σκωτίας