Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας
Crowned Portcullis.svg
Είδος
ΤύποςΔιθάλαμο
ΣώματαΒουλή των Λόρδων
Βουλή των Κοινοτήτων
Ηγεσία
Μονάρχης
Ελισάβετ Β΄
Από 6 Φεβρουαρίου 1952
Τόπος συνεδριάσεων
Houses.of.parliament.overall.arp.jpg
Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ,
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ιστοσελίδα
House of Lords

Το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας (αγγλικά: Parliament of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland),[1] κοινώς γνωστό ως Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου ή Βρετανικό Κοινοβούλιο (British Parliament), αποτελεί το ανώτατο νομοθετικό σώμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις εξαρτήσεις του βρετανικού Στέματος και στα βρετανικά υπερπόντια εδάφη. Είναι το μόνο που κατέχει νομοθετική υπεροχή και απόλυτη εξουσία έναντι όλων των άλλων πολιτικών οργάνων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα εδάφη του. Επικεφαλής του είναι ο Κυρίαρχος του Ηνωμένου Βασιλείου (σήμερα η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄) και έδρα του αποτελούν τα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ στο Γουέστμινστερ του Λονδίνου.

Το Κοινοβούλιο αποτελείται από δύο σώματα, την άνω βουλή (Βουλή των Λόρδων) και την κάτω βουλή (Βουλή των Κοινοτήτων).[2] Ο Κυρίαρχος αποτελεί το τρίτο συστατικό του νομοθετικού συστήματος (Βασίλισσα στο Κοινοβούλιο).[3][4] Η Βουλή των Λόρδων περιλαμβάνει δύο διαφορετικούς τύπους μελών: τους Πνευματικούς Λόρδους (τους ανώτερους επισκόπους της Εκκλησίας της Αγγλίας) και τους Κοσμικούς Λόρδους (μέλη του σώματος των ευπατρίδων) τα μέλη του οποίου δεν εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία, αλλά διορίζονται από τον Κυρίαρχο κατόπιν συμβουλής του πρωθυπουργού.[5] Πριν από τη σύσταση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Οκτώβριο του 2009, η Βουλή των Λόρδων ασκούσε και τη δικαστική εξουσία μέσω του νόμου των Λόρδων.

Η Βουλή των Κοινοτήτων είναι ένα δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα με θητεία τουλάχιστον πέντε έτη.[6] Τα δύο σώματα συνεδριάζουν σε ξεχωριστές αίθουσες των ανακτόρων του Ουεστμίνστερ (κοινώς γνωστά ως τα κτίρια του Κοινοβουλίου) στο Λονδίνο. Με τη συνταγματική συνθήκη, όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού, είναι μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων - ή, πιο σπάνια, της Βουλής των Λόρδων - και ως εκ τούτου είναι υπόλογοι στους αντίστοιχους κλάδους της νομοθετικής εξουσίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Section 2 of the Royal and Parliamentary Titles Act 1927 (17 Geo. V c. 4)
  2. «Legislative Chambers: Unicameral or Bicameral?». Democratic Governance. United Nations Development Programme. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2008. 
  3. «Parliament and Crown». How Parliament works. Parliament of the United Kingdom. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2008. 
  4. Direct.gov.uk
  5. «Different types of Lords». How Parliament works. Parliament of the United Kingdom. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2008. 
  6. «How MPs are elected». How Parliament works. Parliament of the United Kingdom. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2008. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Parliament of the United Kingdom της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).