Μπρίντει Γ΄ των Πίκτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπρίντει Γ΄ των Πίκτων
Pictish Stone at Aberlemno Church Yard - Battle Scene Detail.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση616
Θάνατος693
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςBeli I of Alt Clut
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚατάλογος Βασιλέων των Πικτών (672–693)

Ο Μπρίντει Γ΄ των Πίκτων (Αρχ. Ιρλανδικά: Bruide mac Bili, μεταξύ 616/628 - 693) βασιλιάς των Πίκτων (672 - 693) ήταν γιος του Μπέλι, βασιλιά της Αλτ Κλάτ. Ο Νένιους στο έργο του "Βρετανική Ιστορία" αναφέρει ότι ο Μπρίντει ήταν πρώτος ξάδελφος από μητέρα του Έγκφριθ της Νορθουμβρίας, η μητέρα του ήταν κόρη του Έντουιν της Νορθουμβρίας.[1] Ο Μπρίντει ήταν ένας από τους πιο δραστήριους και πολεμοχαρείς βασιλείς, εξεστράτευσε εναντίον του Ντούνοταρ (680) και του υποτελούς βασιλείου των Ορκάδων (682), τα Χρονικά του Ούλστερ αναφέρουν ότι η εκστρατεία στις Ορκάδες ήταν τόσο βίαιη που τα νησιά "καταστράφηκαν ολοσχερώς".

Την επόμενη χρονιά ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στον Μπρίντει και στον Μειλ Ντουίν μαι Κόναλλ βασιλιά της Νταλ Ριάτα (683). Οι Σκωτσέζοι επιχείρησαν να καταλάβουν το Νταντάρν ένα ισχυρό κάστρο πάνω σε λόφο για να το χρησιμοποιήσουν ως βάση στις μετέπειτα επιχειρήσεις τους, απέτυχαν και επιτέθηκαν στην πρωτεύουσα της Νταλ Ριάτα Ντανάντ. Δεν είναι γνωστό το αποτέλεσμα της μάχης του 683 επειδή οι πηγές είναι ελάχιστες αλλά οι βραχογραφίες αποδεικνύουν την ύπαρξη Πίκτων στο Ντανάντ εκείνη την εποχή. Ο Μπρίντει χρησιμοποίησε την βάση του στο Μόρεϊ για να επιτεθεί στις υπόλοιπες Αγγλικές κτήσεις νότια.

Θρίαμβος σε μάχη με την Νορθουμβρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλές πηγές καταγράφουν τον Μπρίντει υποτελή βασιλιά του ξαδέλφου του Έγκφριθ, στην συνέχεια ο Μπρίντει αρνήθηκε την υποτέλεια και ο Έγκφριθ αποφάσισε να εκστρατεύσει εναντίον του. Στην μάχη του Νταν Νεχτάιν που ακολούθησε ο στρατός των Νορθουμβρίων συνετρίβη, ο ίδιος ο Έγκφριθ έπεσε στην μάχη (685), μια Ιρλανδική πηγή αναφέρει ότι ο Μπρίντει πολέμησε για "την κληρονομιά του παππού του" στο Φάιφ και στο Κιρκίν που είχαν καταληφθεί από τους Άγγλους.[2] Το αποτέλεσμα της μάχης ήταν η εξορία των Νορθούμβριων από την χώρα των Νότιων Πίκτων. Τα Χρονικά του Ούλστερ και τα Χρονικά του Τίγκερναχ καταγράφουν τον θάνατο του Μπρίντει το 693, μετέπειτα παραδόσεις αποδίδουν τον επιθανάτιο θρήνο του Μπρίντει στον Άγιο Άντοναν, ηγούμενο του Ίονα.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Woolf, "Pictish matriliny reconsidered", pp. 160–162.
  2. M.O. Anderson, Kings and Kingship, p. 171, n 194
  3. Clancy & Márkus, pp. 166–168.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Anderson, Marjorie O. (1973), Kings and Kingship in Early Scotland, Edinburgh: Scottish Academic Press
  • Clancy, Thomas Owen; Márkus, Gilbert (1995), Iona: The Earliest Poetry of a Celtic Monastery, Edinburgh University Press.
  • Fraser, James E., The Battle of Dunnichen: 685 (Charleston, 2002)
  • Woolf, Alex, "Dun Nechtain, Fortriu and the Geography of the Picts", Scottish Historical Review 85(2006), 182-201.
  • Woolf, Alex, "Pictish matriliny reconsidered." Innes Review vol. 49, no. 2, pp. 147–167.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ντρεστ μακ Ντόναλντ
Βασιλιάς των Πίκτων
672 - 693
Διάδοχος
Τάραν των Πίκτων