Άλπιν Α΄ των Πίκτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άλπιν Α΄ των Πίκτων
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος742 (περίπου)[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΝταλ Ριάτα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςEochaid mac Domangairt
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαlist of kings of Dál Riata (733–736)
Κατάλογος Βασιλέων των Πικτών (726–728)

Ο Άλπιν Α΄ των Πίκτων ήταν βασιλιάς των Πίκτων (726 - 728) μαζί με τον Ντρεστ Ζ΄ των Πίκτων, τα Χρονικά των Πίκτων δίνουν στον Άλπιν και στον Ντρεστ πενταετή συμβασιλεία. Ο Νέχταν μακ Ντερ-Ίλει παραιτήθηκε υπέρ του ανιψιού του Ντρεστ και εισήλθε σε μοναστήρι (724).[2] Ο Άλπιν που σχετίζεται με τον Ντρεστ στα Χρονικά των βασιλέων των Πίκτων δεν αναφέρεται εκείνη την χρονιά, τα Χρονικά του Τίγκερναχ (726) σημειώνουν : "ο Ντρεστ ανατράπηκε από τον θρόνο και ο Άλπιν βασίλευσε στην θέση του".[3] Την διετία 728 - 729 το βασίλειο των Πίκτων βρέθηκε σε εμφύλιες συγκρούσεις ανάμεσα στον Άλπιν, τον Ντρεστ, τον Νέχταν και τον Όνγκους Α΄ των Πίκτων όπως φαίνεται από πολλές πηγές, ο Άλπιν ήταν αντίπαλος του Νέχταν και του Όνγκους. Ακολούθησαν δυο ήττες από τον Όνγκους η πρώτη κοντά στο Περθ που σκοτώθηκε ο γιος του, μετά την δεύτερη ήττα ο Άλπιν αναγκάστηκε να δραπετεύσει με αποτέλεσμα να επανέλθει στον θρόνο ο Νέχταν. Ο Ντρεστ σκοτώθηκε την επομενη χρονιά ενώ η τύχη του Άλπιν είναι άγνωστη.

Δεν είναι γνωστό αν ο Άλπιν συνδέεται με τον "Έλφιν γιο του Κραπ" για τον οποίο γράφουν τα Χρονικά του Ούλστερ ότι πολιορκήθηκε (742) χωρίς να περιγράφουν την συνέχεια. Δεν έχει επίσης καμιά σχέση με τον Άλπιν μακ Έχνταχ που βασίλευσε στην Νταλ Ριάτα την δεκαετία του 730. Ο συγγραφέας Άλαν Ορ Άντερσον (1879 - 1958) σημειώνει ότι η σύλληψη του "Έλεν γιου του Κορπ και του Κόναμειλ γιου του Κάνο" καταγράφεται στα Χρονικά του Ούλστερ ότι έγινε γύρω στο 673, ο Κόναμειλ γιος του Κάνο δολοφονήθηκε το 705. Μια αναφορά του 742 ονομάζει τον πατέρα του Άλπιν Κραπ, οι βασιλικοί κατάλογοι του Χρονικού των Πίκτων περιέχουν έναν βασιλιά με το όνομα Άλπιν γιο του Φερεντάχ αλλά πιθανότατα είναι ο Άλπιν Β΄ των Πίκτων. Ο μικρός αριθμός από πηγές για τον Άλπιν γιο του Όνγκους παραπέμπουν ξανά στον Άλπιν Β΄.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.
  2. Likewise in the Annals of Clonmacnoise.
  3. AT 726.4: Druist de reghno Pictorum iectus et Elphin pro eo [regnat].
  4. Early Sources, p. cxxxv, note 7 & p. cxxvii, note 1.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Anderson, Alan Orr, Early Sources of Scottish History A.D 500–1286, volume 1. Reprinted with corrections. Paul Watkins, Stamford, 1990.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ντρεστ Ζ΄ των Πίκτων
Βασιλιάς των Πίκτων
726 - 728
με τον Ντρεστ Ζ΄
Διάδοχος
Νέχταν μακ Ντερ-Ίλει