Εντ μακ Κένεθ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εντ μακ Κένεθ
Aed or Aedh, king of Scots.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 840
Θάνατος 878
Strathallan
Τόπος ταφής Άιονα
Χώρα πολιτογράφησης Σκωτία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Τέκνα Κωνσταντίνος Β΄ της Σκωτίας
Dyfnwal II of Strathclyde
Γονείς Κένεθ Α΄ της Σκωτίας
Αδέλφια Κωνσταντίνος Α΄ της Σκωτίας
Máel Muire ingen Cináeda
Οικογένεια Οίκος των Αλπίνων
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα King of the Picts (877–878)
Υπογραφή
Áed mac Cináeda (Oxford Bodleian Library MS Rawlinson B 489, folio 26r).jpg
Θυρεός
Royal Arms of the Kingdom of Scotland.svg

Ο Εντ μακ Κένεθ (πέθανε το 878) βασιλιάς των Πίκτων (877 - 878) ήταν μικρότερος γιος του Κένεθ Α΄ της Σκωτίας γενάρχη του Οίκου των Αλπίνων, διάδοχος του μεγαλύτερου αδελφού του Κωνσταντίνου Α΄ της Σκωτίας και ιδρυτής του κλάδου του "Εντ μακ Κένεθ" από την δυναστεία των Αλπίνων. Τα προσωνυμία του ήταν "Εντ των λευκών λουλουδιών", "Εντ ο φτεροπόδαρος" και "Εντ ο λευκοπόδαρος" Τα Χρονικά των βασιλέων της Άλμπα αναφέρουν : "Ο Εντ κράτησε την εξουσία μόνο έναν χρόνο, δεν υπάρχουν πηγές για το σύντομο διάστημα της βασιλείας του, σκοτώθηκε από τους αστούς του Νρουρίμ", η τοποθεσία "Νρουρίμ" είναι αδιευκρίνιστη.

Τα Χρονικά του Ούλστερ γράφουν για το έτος 878 : "Ο Εντ, βασιλιάς των Πίκτων σκοτώθηκε από τους συγγενείς του".[1] Ο συγγραφέας Τζορτζ Χάλμερς (1742 - 1825) στα έργα του "Καληδονία" (1807) και "Νέος Στατιστικός λογαριασμός" (1834 - 1845) σημειώνει ότι ο ιστορικός λόφος του Κάννινγκχιλλοκ είναι σύμφωνα με την παράδοση ο τόπος ταφής του Εντ και ταυτίζεται με το Νρουρίμ. Ο Άντριου του Ουίντουν στα Αυθεντικά Χρονικά της Σκωτίας αναφέρει ότι ο Εντ βασίλευσε έναν χρόνο και σκοτώθηκε από τον Γκίρικ στο Στράθαλλαν, και άλλοι βασιλείς έχουν την ίδια αναφορά. Είναι αβέβαιο αν η Προφητεία του Μπερχάν αναφέρεται στον Εντ, σύμφωνα με τον συγγραφέα Ουίλιαμ Φορμπς Σκίνε (1809 - 1892) οι παρακάτω στίχοι της προφητείας αναφέρονται στον Εντ

"Ένας άλλος βασιλιάς θα πάρει την εξουσία, το κέρδος θα είναι μικρό για την Σκωτία, δεν θα διαιρεθεί, το όνομα του θα είναι ο Έξαλλος. Θα βασιλεύσει πολύ λίγο και η Σκωτία δεν θα παραμείνει αλεηλάτητη, αλίμονο για την Σκωτία, την νεολαία της, τα βιβλία της και τα κληροδοτήματα της. Θα είναι εννιά χρόνια στο βασίλειο, θα πεθάνει χωρίς καμπάνα, χωρίς κοινωνία, σε ένα θανατηφόρο πέρασμα".[2]

O γιος του Κωνσταντίνος Β΄ της Σκωτίας θα γίνει λίγο αργότερα βασιλιάς (900)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Calise, J. M. P., Pictish Sourcebook, Greenwood Publishing Group, 2002
  2. Graves, Charles (1886). "An Attempt to Decipher and Explain the Inscriptions on the Newton Stone"

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Anderson, Alan Orr, Early Sources of Scottish History A.D 500–1286, volume 1. Reprinted with corrections. Paul Watkins, Stamford, 1990.
  • Anderson, Marjorie Ogilvie, Kings and Kingship in Early Scotland. Scottish Academic Press, Edinburgh, revised edition 1980.
  • Duncan, A. A. M., The Kingship of the Scots 842–1292: Succession and Independence. Edinburgh University Press, Edinburgh, 2002.
  • Smyth, Alfred P., Warlords and Holy Men: Scotland AD 80–1000. E.J. Arnold, London, 1984 (reprinted Edinburgh UP).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εντ μακ Κένεθ
Θάνατος: 878
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Κωνσταντίνος Α΄ της Σκωτίας
Βασιλιάς των Πίκτων
Royal Coat of Arms of the Kingdom of Scotland.svg

877 - 878
Διάδοχος
Γκίρικ
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Áed mac Cináeda της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).