Έντουι της Αγγλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Έντουι
Eadwig.jpg
Προκάτοχος Έντρεντ της Αγγλίας
Διάδοχος Έντγκαρ Α΄ ο Ειρηνικός
Σύζυγος Ελγκίφου
Οίκος Οίκος του Ουέσσεξ
Πατέρας Εδμόνδος Α΄ της Αγγλίας
Μητέρα Ελγκίφου του Σάφτσμπερι
Γέννηση 941
Ουέσσεξ, Αγγλία
Θάνατος 1 Οκτωβρίου 959 (18 ετών)
Γκλόστερ, Αγγλία
Τόπος ταφής Καθεδρικός του Γουίντσεστερ
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Έντουι της Αγγλίας (Eadwig, 941 - 1 Οκτωβρίου 959) ήταν βασιλιάς της Αγγλίας από το 955 έως το θάνατό του τέσσερα χρόνια αργότερα. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Εδμόνδου Α΄ και της Ελγκίφου του Σάφτσμπερι, διάδοχος του θείου του Έντρεντ.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύντομο διάστημα της βασιλείας του συνοδεύτηκε από πολλές οικογενειακές συγκρούσεις. Σύμφωνα με έναν θρύλο, ο επίσκοπος Ντούνσταν βρήκε στο κρεβάτι τον 15χρονο μονάρχη με μια νεαρή ευγενή, την Ελγκίφου, κάτι που εξόργισε τον επίσκοπο, με αποτέλεσμα να φύγει από την Αγγλία και να επιστρέψει μόνο μετά τον θάνατο του Έντουι. Άλλοι λένε ότι συγκρούστηκαν για πολιτικούς λόγους, αφού ο επίσκοπος ήθελε να ασκήσει ολικό έλεγχο στο νεαρό βασιλιά.

Όπως είναι γραμμένο στα Αγγλοσαξονικά χρονικά, ήρθε σε διαμάχη με τον επίσκοπο, γιατί ήταν απών στην γιορτή της τρίτης ξαδέλφης του Ελγίβας, την οποία αργότερα παντρεύτηκε, κάτι που έφερε την οργή του αρχιεπισκόπου Όντο που την εξόρισε στην Ιρλανδία. Ταυτόχρονα ο Όντο έστρεψε τον μικρότερο αδελφό του Έντουι, Έντγκαρ, κατά του βασιλιά αδελφού του (957). Ο Έντουι νικήθηκε στην μάχη του Γκλόστερ, οπότε ο Έντγκαρ κατέλαβε ολόκληρο τον βορρά πάνω του ποταμού Τάμεση, αφήνοντας στον Έντουι μόνο τον νότο με τα βασίλεια του Ουέσσεξ και του Κεντ. Επίσης κάλεσε τη σύζυγό του από την εξορία της στην Ιρλανδία, αλλά αυτή δολοφονήθηκε στο δρόμο της επιστροφής. Αμέσως μετά την δολοφονία της, πέθανε και ο Έντουι πρόωρα σε ηλικία 18 ετών από άγνωστη αιτία, κάτι που έκανε τον Έντγκαρ να ενώσει ξανά ολόκληρο το Αγγλικό βασίλειο.

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Έντρεντ
Βασιλιάς της Αγγλίας
Flag of Wessex.png

955 - 959
Διάδοχος
Έντγκαρ Α΄ ο Ειρηνικός
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Edwy of England της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).