Λούλαχ της Σκωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λούλαχ της Σκωτίας
King Lulach of Scotland.png
Γέννηση 1030
Moray
Θάνατος 17  Μαρτίου 1058
Aberdeenshire
Τόπος ταφής Άιονα
Υπηκοότητα Βασίλειο της Σκωτίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Τέκνα Máel Snechtai of Moray
Γονείς Gille Coemgáin of Moray και Gruoch of Scotland
Οικογένεια House of Moray
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα monarch of Scotland (1057–1058)

Ο Λούλαχ της Σκωτίας (σκωτικά: Lulach mac Gille Coemgáin, γαελικά: Lughlagh mac Gille Chomghain, πριν το 1033 - 17 Μαρτίου 1058), διεθνώς γνωστός με τα ψευδώνυμα: Tairbith, "the Unfortunate"[1] και Fatuus, "the Simple-minded" ή "the Foolish"[2], ήταν βασιλιάς των Σκώτων από τις 15 Αυγούστου 1057 μέχρι τον θάνατό του.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λούλαχ, όπως φαίνεται από τα προσωνύμιά του, υπήρξε ένας αδύναμος βασιλιάς. Ωστόσο, έχει τη διάκριση του να είναι ο πρώτος βασιλιάς της Σκωτίας από τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την στέψη τους, και σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία στέφθηκε στο Scone τον Αύγουστο του 1057.

Ο Λούλαχ ήταν γιος της εγγονής του Κέννεθ Γ΄ της Σκωτίας, Gruoch ingen Boite, από τον πρώτο γάμο της με τον Gille Coemgáin of Moray, και έτσι ήταν προγονός του βασιλιά Μάκβεθ (Mac Bethad mac Findlaích). Μετά το θάνατο του Μάκβεθ στη μάχη το 1057, οι οπαδοί του βασιλιά τοποθέτησαν στο θρόνο τον Λούλαχ. Ο Λούλαχ κυβέρνησε μόνο για λίγους μήνες προτού δολοφονηθεί και σφετεριστεί από τον Μάλκολμ Γ΄ (Máel Coluim mac Donnchada).

Πιστεύεται ότι είναι θαμμένος μέσα ή γύρω από το μοναστήρι του Ιερού νησιού της Άιονα, που ίδρυσε ο Άγιος Κολούμπα. Η ακριβής θέση του τάφου του είναι άγνωστη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Skene, Chronicles, σελ. 102.
  2. Anderson, Early Sources, τόμος 1, σελ. 603.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Alan Orr Anderson (1922), Early Sources of Scottish History: AD 500–1286 (2 τόμοι), Edinburgh 
  • William Forbes Skene, επιμ.. (1867), Chronicles of the Picts, Chronicles of the Scots and other Early Memorials of Scottish History, Edinburgh