Έθελσταν της Αγγλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Έθελσταν
Athelstan.jpg
Περίοδος 92727 Οκτωβρίου 939
Προκάτοχος Ο ίδιος (ως βασιλιάς των Αγγλοσαξόνων)
Διάδοχος Εδμόνδος Α΄ της Αγγλίας
Βασιλιάς των Αγγλοσαξόνων
Περίοδος 924927
Προκάτοχος Εδουάρδος ο Πρεσβύτερος ή Έλφγουιρντ του Ουέσσεξ
Διάδοχος Ο ίδιος (ως βασιλιάς των Άγγλων)
Οίκος Οίκος του Ουέσσεξ
Πατέρας Εδουάρδος ο Πρεσβύτερος
Μητέρα Εγκουίν
Γέννηση 894
Ουέσσεξ, Αγγλία
Θάνατος 27 Οκτωβρίου 939 (45 ετών)
Γκλόστερ, Αγγλία
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Έθελσταν (Æthelstan, 89427 Οκτωβρίου 939) ήταν βασιλιάς των Αγγλοσαξόνων από το 924 έως το 927 και βασιλιάς των Άγγλων από το 927 έως το 939[1]. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου του Πρεσβύτερου και εγγονός του μεγαλύτερου βασιλιά των Αγγλοσαξόνων Αλφρέδου του Μέγα.

Νεώτερα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν πέθανε ο Αλφρέδος, ο πατέρας του κληρονόμησε ολόκληρη την Αγγλία, εκτός από την Μερκία, που παραχωρήθηκε στην αδελφή του, Έθελφλεντ, μετά τον θάνατο της οποίας ο Eδουάρδος ο πρεσβύτερος ενσωμάτωσε την Μερκία στο βασίλειό του, τοποθετώντας σε αυτήν αντιβασιλιά τον γιο του, Έθελσταν. Ο Έθελσταν κατάφερε να καθυποτάξει όλους τους τοπικούς βασιλείς στα Βρετανικά Νησιά συμπεριλαμβανομένου και του Κωνσταντίνου Β΄ της Σκωτίας, αναγνωρίζοντάς τον για επικυρίαρχο τους. Το Ουέσσεξ κατοχυρώθηκε σε αυτόν 15 μέρες μετά τον θάνατο του πατέρα του με τον πρόωρο θάνατο του αδελφού του Έλφγουιρντ.

Ενώ οι σύγχρονες πηγές από ιστορικούς επί Αλφρέδου ήταν άφθονες, επί Έθελσταν δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου και διασώθηκαν μόνο από φήμες, που στην συνέχεια τις κατέγραψαν μελλοντικοί μεγάλοι ιστορικοί, όπως ο Ιωάννης του Γουόστερ.

Επικράτηση απέναντι σε Σκωτία, Ουαλία και Ιρλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την άνοδό του στον θρόνο, το 926, ο Έθελσταν προσπάθησε να εξασφαλίσει πολιτική συμμαχία με τον Βίκινγκ βασιλιά της Νορθουμβρίας Σίχτριθ Κεχ (Sitric Cáech), παντρεύοντάς τον με την αδέλφη του, την οποία όμως ο Σίχτριθ χώρισε τον επόμενο χρόνο λόγω της προσκόλλησής του στον παγανισμό [2]. Αυτή η εξέλιξη εξόργισε τον Έθελσταν, αλλά ο αιφνίδιος θάνατος του Σίχτριθ απέτρεψε έναν πιθανό πόλεμο. Την ίδια στιγμή δέχθηκε την επίθεση ενός άλλου ευγενούς από την Ιρλανδία, του Γκόθφριθ του Ίβαρ, την οποία εξουδετέρωσε εύκολα επεκτείνοντας την επιρροή του μέχρι την Σκωτία. Ο Γκόθφριθ και ο νεαρός γιος του Σίχτριθ, Όλαφ Κουαράν, κατέφυγαν στον βασιλιά της Σκωτίας Κωνσταντίνο Β΄, προετοιμάζοντας έναν συνασπισμό των δυνάμεων τους κατά του Έθελσταν. Ο Έθελσταν αντέδρασε ακαριαία και συγκέντρωσε στρατό: από το Ουίντσεστερ στις 28 Μαΐου 927 έφτασε στο Νότιγχαμ στις 7 Ιουνίου, όπου ενώθηκε με πλοία και τους στρατηγούς του. Τελικά η ήττα του συνασπισμού οδήγησε στην υποταγή τους στον Έθελσταν, που κατοχυρώθηκε σε συμφωνία που υπέγραψαν στην γέφυρα του Ίμοντ στις 12 Ιουλίου 927. Για τα υπόλοιπα επτά χρόνια της βασιλείας του Έθελσταν υπάρχει μεγάλη απουσία καταγραφών.

Τελική νίκη, μεγάλος μεταρρυθμιστής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ένα καταστατικό στο Μπάκιγχαμ στις 13 Σεπτεμβρίου 934, Ο Κωνσταντίνος Β΄ της Σκωτίας δήλωσε την υποταγή του στον Έθελσταν και έφυγε για έναν χρόνο για την Σκωτία, αφήνοντας σαν όμηρο τον γιο του. Η επιστροφή του έγινε υπό διαφορετικές συνθήκες. Σε λίγο εξαφανίστηκε ξανά από την αυλή και επέστρεψε σε λίγα χρόνια, αφού είχε συγκεντρώσει στρατό με σύμμαχο τον βασιλιά του Δουβλίνου Όλαφ Γ΄ Γκούθφριθσον, ετοιμαζόμενος σε μάχη κατά του Έθελσταν. Σύμφωνα με τα χρονικά του Ούλστερ η μάχη του Μπρούνανμπουρχ που ακολούθησε ήταν αμφίρροπη, αλλά ο βασιλιάς της Αγγλίας Έθελσταν υπήρξε και πάλι ο μεγάλος θριαμβευτής. Ονομάστηκε βασιλιάς της Αγγλίας, Σκωτίας και Ουαλίας και έκανε μεγάλες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις με γραπτούς νόμους. Πέθανε δύο χρόνια μετά τον τελευταίο του θρίαμβο, αφού έγινε γνωστός σαν η μεγαλύτερη προσωπικότητα της εποχής του στην Δυτική Ευρώπη. Τον διαδέχθηκε ο 18χρονος μικρότερος αδελφός του, Εδμόνδος.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Οι Δυτικοί Σάξονες βασιλείς του 9ου αιώνα πριν τον Αλφρέδο αναφέρονται γενικά από τους ιστορικούς ως βασιλείς του Ουέσσεξ ή των Δυτικών Σαξόνων. Τη δεκαετία του 880, ο Έθελρεντ, λόρδος της Μερκίας, αποδέχτηκε την κυριαρχία των Δυτικών Σαξόνων και τότε ο Αλφρέδος υιοθέτησε ένα νέο τίτλο, του βασιλιά των Αγγλοσαξόνων, που αντιπροσώπευε την αντίληψή του για μία νέα πολιτεία όλου του αγγλικού λαού που δεν βρισκόταν υπό την κυριαρχία των Βίκινγκ. Αυτό παρέμεινε έως το 927, όταν ο Έθελσταν κατέκτησε το Γιορκ από τους Βίκινγκ, και υιοθέτησε τον τίτλο rex anglorum (βασιλιάς των Άγγλων), σε αναγνώριση της κυριαρχίας του σε ολόκληρη την Αγγλία. Ο όρος "Englalonde" (Αγγλία) άρχισε να χρησιμοποιείται στα τέλη του 10ου ή αρχές του 11ου αιώνα.
  2. Σημ. 26 και 27
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Έλφγουιρντ
Βασιλιάς της Αγγλίας
Flag of Wessex.png

824 - 939
Διάδοχος
Εδμόνδος Α΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Athelstan of England της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).