Μάλκολμ Δ΄ της Σκωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μάλκολμ Δ'
Malcolm iv.jpg
Περίοδος 24 Μαΐου 11539 Δεκεμβρίου 1165
Στέψη 27 Μαΐου 1153
Σκόουν, Σκωτία
Προκάτοχος Δαυίδ Α΄ της Σκωτίας
Διάδοχος Γουλιέλμος Α΄ της Σκωτίας
Οίκος Οίκος των Ντάνκελντ
Πατέρας Ερρίκος της Σκωτίας
Μητέρα Άντα ντε Βαρέν
Γέννηση 23 Απριλίου - 24 Μαΐου 1141
Σκωτία
Θάνατος 9 Δεκεμβρίου 1165 (24 ετών)
Τζέντμπορο, Σκωτία
Τόπος ταφής Αβαείο του Ντανφέρμλιν
Commons page [[commons:category:Malcolm IV of Scotland|Πολυμέσα σχετικά με το θέμα]]
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Μάλκολμ Δ΄ (γαελική γλώσσα: Máel Coluim mac Eanric, μεταξύ 23 Απριλίου και 24 Μαΐου 1141 - 9 Δεκεμβρίου 1165), ο επονομαζόμενος Παρθένος, ήταν βασιλιάς της Σκωτίας (1153-1165). Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του κόμητος Ερρίκου, κόμη του Νορθάμπερλαντ και της Άντας του Βαρέν, διαδέχθηκε τον παππού του βασιλιά Δαυίδ Α' με τον οποίο είχε τα ίδια Αγγλο-Νορμανδικά γούστα. Ήταν γνωστός για το θρησκευτικό του ζηλωτισμό και το ενδιαφέρον του για την ιπποσύνη και τις μάχες, υπέφερε από κακή υγεία και πέθανε ανύπαντρος πρόωρα σε ηλικία 24 ετών πήρε το όνομα του προπάππου του βασιλιά της Σκωτίας Μάλκολμ Γ'.

Ο Μάλκολμ Δ' ήταν ο πρώτος βασιλιάς που κληρονόμησε εκτός από την Σκωτία και την Νορθουμβρία από τους αγώνες που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια ο πατέρας του και ο παππούς του εναντίον των βασιλέων της Αγγλίας Στεφάνου και αυτοκράτειρας Ματθίλδης, παρ'όλα αυτά παραχώρησε στον αδελφό του Γουλιέλμου την Νορθουμβρία κρατώντας για τον εαυτό του την Κουμπρία και οι δύο περιοχές προέρχονταν από το Αγγλικό στέμμα. Ο Μάλκολμ αρνήθηκε να πληρώσει στον βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο Β' στο Τσέστερ (1157) φόρο υποτέλειας για τις δύο συγκεκριμένες περιοχές με αποτέλεσμα ο Ερρίκος να αρνηθεί στον Μάλκολμ την κατοχή τους, αργότερα συμφιλιώθηκε με τον Ερρίκο Β' όταν τον συνόδευσε (1159) στην πολιορκία της Τουλούζης στην Γαλλία τότε ο Ερρίκος τον έστεψε ιππότη. Επιστρέφοντας από την Τουλούζη (1160) αντιμετώπισε στο Περθ μιά εξέγερση από 6 κόμητες που τελικά έκλεισε ειρηνικά παρέμεινε υποτελής στον βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο Β', ενώ η κατάσταση της υγείας του είχε αρχίσει να επιδεινώνεται σοβαρά από το 1163. Τελικά αποδείχθηκε ότι υπέφερε από την νόσο του Περθ από μικρή ηλικία μιά περίεργη μακροχρόνια νόσο με κατάληξη σε παραμόρφωση των οστών τον οδήγησε πρόωρα σε θάνατο σε ηλικία 24 ετών, τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Γουλιέλμος ο λέοντας

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Malcolm IV of Scotland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).