Αλέξανδρος Α΄ της Σκωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αλέξανδρος Α΄
Alexander I (Alba) i.JPG
Βασιλιάς της Σκωτίας
Περίοδος 1107–1124
Προκάτοχος Έντγκαρ της Σκωτίας
Διάδοχος Δαυίδ Α΄ της Σκωτίας
Γέννηση 1078
Ντάνφερμλιν
Θάνατος 23 Απριλίου 1124
Στέρλινγκ
Τόπος ταφής Αββαείο του Ντάνφερμλιν
Σύζυγος Σιβύλλα της Νορμανδίας
Επίγονοι Μάλκολμ μακ Αλεξάντερ
Οίκος Οίκος Ντάνκελντ
Πατέρας Μάλκολμ Γ΄ της Σκωτίας
Μητέρα Αγία Μαργαρίτα της Σκωτίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Αλέξανδρος Α΄ (Alexander I of Scotland, 107823 Απριλίου 1124) ήταν βασιλιάς της Σκωτίας (11071124), τέταρτος γιος του βασιλιά Μάλκολμ Γ΄ της Σκωτίας και της Μαργαρίτας του Ουέσσεξ.

Διαδέχθηκε τον άτεκνο αδελφό του, Έντγκαρ. Παράλληλα σύμφωνα με την διαθήκη του Έντγκαρ αναγκάστηκε να παραχωρήσει τα εδάφη του νεοσχηματισθέντος βασιλείου της Κούμπρια στον μικρότερο αδελφό του, Δαυίδ. Παράλληλα με την υποστήριξη του Άγγλου βασιλιά Ερρίκου Α΄, τα εδάφη και η ισχύς του αδελφού του Δαυίδ μεγάλωσαν σημαντικά (1113), αλλά ο Δαυίδ δεν δέχτηκε ποτέ τον τίτλο του βασιλιά των Σκωτσέζων παρά μόνο με τον θάνατο του αδελφού του Αλεξάνδρου. Οι διαφορές στα ανατολικά σύνορα δεν φαίνεται να δημιούργησαν ταραχές ανάμεσα στα δύο αδέλφια.

Ο Αλέξανδρος παντρεύτηκε το διάστημα (11071114) την νόθα θυγατέρα του Ερρίκου Σιβύλλα της Νορμανδίας. Ο γάμος με την Σιβύλλα ήταν άτεκνος, η ίδια πέθανε (1122) και ο Αλέξανδρος δεν ξαναπαντρεύτηκε. Ο Αλέξανδρος είχε έναν νόθο γιο, τον Μάλκολμ μακ Αλεξάντερ, που επαναστάτησε (1130) κατά του θείου του, Δαυίδ Α΄, αλλά παρέμεινε φυλακισμένος ως τον θάνατο του περί το 1157. Ο Αλέξανδρος όπως και τα αδέλφια του ήταν εξαιρετικά ευσεβείς βασιλείς ακολουθώντας την διαθήκη της μητέρας τους.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alexander I of Scotland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).