Γουλιέλμος Α΄ της Σκωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γουλιέλμος Α΄ της Σκωτίας
William the Lion portrait.jpg
Γέννηση 1142 και 1143
Χάντινγκτον
Θάνατος 4  Δεκεμβρίου 1214
Κάστρο του Στέρλινγκ
Υπηκοότητα Βασίλειο της Σκωτίας
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Ερμενγάρδη του Μπομόν
Τέκνα Μαργαρίτα του Κεντ, Isabella of Scotland, Countess of Norfolk, Αλέξανδρος Β΄ της Σκωτίας και Isabella Mac William
Γονείς Ερρίκος της Νορθουμβρίας και Άντα ντε Βαρέν
Αδέλφια Μαργαρίτα του Χάντιγκτον, Άντα του Χάντιγκτον, Μάλκολμ Δ΄ της Σκωτίας και Δαυΐδ του Χάντιγκτον
Αξίωμα monarch of Scotland

Ο Γουλιέλμος Α΄ της Σκωτίας ο λέοντας (William the Lion, 11434 Δεκεμβρίου 1214) ήταν βασιλιάς της Σκωτίας (11651214), δεύτερος γιος του κόμητος Ερρίκου, κόμη του Νορθάμπερλαντ και της Άντα ντε Βαρέν, διάδοχος του αδελφού του, Μάλκολμ Δ΄.

Σε αντίθεση με τον ασθενικό αδελφό του, περιγράφεται εύρωστος και σιδεροκέφαλος. Ονομάστηκε λέοντας μετά τον θάνατο του όχι λόγω της ισχυρής σωματικής του διάπλασης, αλλά λόγω της σημαίας του, που απεικόνιζε ένα κόκκινο λιοντάρι σε ένα κίτρινο φόντο. Η σημαία αυτή έγινε αργότερα η εθνική σημαία της Σκωτίας, ενώ αποτελεί ακόμα και σήμερα τμήμα της σημαίας της ενωμένης Μεγάλης Βρετανίας. Ο χρονικογράφος Φορντέν το απεκάλεσε «λιοντάρι της δικαιοσύνης».

Κέρδισε τον τίτλο του κόμη της Νορθουμβρίας (1152), αλλά τον παρέδωσε στον βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο Β΄ (1157). Όταν έγινε βασιλιάς χρειάστηκε να καταβάλει πολύ κόπο για να την ανακτήσει. Επαναστάτησε (11731174) εναντίον του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Β΄. Στην μάχη του Άλνουικ (1174) εισχώρησε στο εχθρικό στρατόπεδο και συνελήφθη σιδηροδέσμιος από τα στρατεύματα του Ερρίκου. Απελευθερώθηκε ύστερα από έναν χρόνο με την συνθήκη του Φαλαίζ, αφού αναγκάστηκε να αναγνωρίσει υποταγή στον Ερρίκο Β΄ και να πληρώσει όλα τα έξοδα του Αγγλικού στρατού κατοχής στην Σκωτία φορολογώντας τους Σκωτσέζους. Με την ίδια συνθήκη ο Ερρίκος Β΄ επέλεξε και την νύφη του Γουλιέλμου την Ερμενγάρδη του Μπωμόν, δισέγγονη του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Α΄ με την οποία απέκτησε:

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα William I of Scotland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).