Άλπιν Β΄ των Πίκτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άλπιν Β΄ των Πίκτων
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος780
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚατάλογος Βασιλέων των Πικτών (775–780)

Ο Άλπιν Β΄ των Πίκτων (Αρχ. Ιρλανδικά : Alpin mac Feredaig) βασιλιάς των Πίκτων (775 - 778) ήταν σύμφωνα με ιστορικές προτάσεις αδελφός του προκατόχου του Κίνιοντ Α΄ των Πίκτων λόγω του ότι είχαν το ίδιο πατρώνυμο αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις για να το επιβεβαιώσουν.[1] Τα Χρονικά του Ούλστερ τον παρουσιάζουν να βασιλεύει από τον θάνατο του Κίνιοντ μέχρι τον δικό του θάνατο (780). Η καταγραφή "Αιπίν, βασιλιάς των Σαξόνων" έχει σχέση με την βασιλεία του σε περιοχή των Πίκτων που είχε κατακτηθεί από την Νορθουμβρία την εποχή του Όνγκους Α΄ των Πίκτων, ο Άντερσον τον ονομάζει με το Αγγλοσαξωνικό "Έλφγουιν" πιθανότατα λόγω της καταγωγής της μητέρας του. Τα Χρονικά του Κλόνμακνοιζ τον αναφέρουν "Αλπίν, βασιλιά των Πίκτων" και η άποψη έγινε ιστορικά αποδεκτή.[2]

Ο ιστορικός Άλφρεντ Σμιθ (1942 - 2016) θεωρεί ότι μια από τις αδελφές του παντρεύτηκε τον Φέργκους μακ Έχνταχ βασιλιά της Νταλ Ριάτα και παιδιά τους ήταν οι μετέπειτα βασιλείς των Πίκτων Κονσταντίν μακ Φέργκουσα και Όνγκους Β΄ των Πίκτων.[3] Ο ιστορικός Μάρτζορι Άντερσον προχωράει περισσότερο την υπόθεση τονίζοντας ότι ο Άλπιν Β΄ είχε άλλες δυο αδελφές η μια παντρεύτηκε τον Τάλοργκαν Β΄ των Πίκτων και ήταν μητέρα του Ντρεστ Η΄ των Πίκτων, η άλλη κάποιον Ντρεστ και ήταν μητέρα του Τάλοργκαν μακ Ντρεστ.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. J.M.P. Calise Pictish Sourcebook, Documents of Medieval Legend and Dark Age History Greenwood Press (Londres 2002)
  2. J.M.P. Calise Pictish Sourcebook Greenwood Press (Londres 2002) (ISBN 0-313-32295-3) p. 220
  3. Alfred P. Smyth Op. cit p. 178
  4. Marjorie O. Anderson op.cit p. 169.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • J.M.P. Calise Pictish Sourcebook, Documents of Medieval Legend and Dark Age History Greenwood Press (Londres 2002)
  • Marjorie O. Anderson Kings and Kingship in Early Scotland édition 1980, reprint par Birlinn ltd Edinburgh (2011) « Hypothetical genealogical table of pictish kings »
  • Anderson, Alan Orr, Early Sources of Scottish History A.D 500–1286, volume 1. Reprinted with corrections. Paul Watkins, Stamford, 1990.
  • Bannerman, John, "The Scottish Takeover of Pictland" in Dauvit Broun & Thomas Owen Clancy (eds.) Spes Scotorum: Hope of Scots. Saint Columba, Iona and Scotland. T & T Clark, Edinburgh, 1999.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Κίνιοντ Α΄ των Πίκτων
Βασιλιάς των Πίκτων
775 - 778
Διάδοχος
Τάλοργκαν Β΄ των Πίκτων